PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Hoofdluizen zijn kleine insecten die leven op de menselijke hoofdhuid en zich voeden met bloed. [1] Luizen kunnen kruipen, maar niet vliegen, zodat ze zich verspreiden van persoon tot persoon via zeer direct contact. Dit is waarom kinderen het meest worden getroffen, omdat ze de neiging hebben om dicht bij elkaar te spelen. Bij de nationale campagne van Landelijk Steunpunt Hoofdluis in 2010 werd bij 0,2% van het totaal aantal onderzochte leerlingen luis aangetroffen. [2] Azijn is een oude huisremedie gebruikt bij de bestrijding van hoofdluis, door het moeilijker te maken voor de eitjes (neten) om zich vast te houden aan haar. Andere behandelingen, zowel natuurlijk als farmaceutisch, kunnen hoofdluis direct aanpakken en doden. Een combinatie van maatregelen en strategieën is waarschijnlijk de beste aanpak voor de behandeling van hoofdluis.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Gebruik azijn tegen hoofdluis

PDF download Pdf downloaden
  1. Azijn is een algemene huisremedie bij hoofdluis, maar sommige mensen denken ten onrechte dat het volwassen luizen en hun eieren (neten) zal doden. In werkelijkheid kan azijn hoofdluizen niet direct doden, want het is niet giftig voor hen. Het kan echter wel helpen bij het verwijderen van de neten die vastzitten in je haar, waardoor voorkomen wordt dat nieuwe luizen in je haar te terechtkomen en er eitjes leggen. [3] Meer in het bijzonder lost het azijnzuur in azijn de beschermende schelpen rond de neten op, en maakt het ze onmogelijk om vast te plakken aan je haren.
    • Na de toepassing van de azijn vallen de neten uit je haar of zijn ze veel gemakkelijker te verwijderen met een fijn getande kam.
    • Hoewel azijn volwassen luizen niet kan doden, kan het mogelijk wel dodelijk zijn voor nieuw uitgekomen luizen (de nimfen). Meer onderzoek is nodig om het effect van azijn of azijnzuur op hoofdluis beter te begrijpen.
  2. Omdat azijn de luizen en eieren niet kan doden, is het belangrijk om de luizen eerst te behandelen met een medicinale shampoo. Luizenshampoos zijn ook wel bekend als pediculicides. [4] Na het toepassen van een pediculicide kun je azijn gebruiken om te helpen bij het verwijderen van de neten uit je haar.
    • Door eerst een medicinale shampoo toe te passen, zullen de volwassen luizen doodgaan en dit verkleint de kans op verspreiding van de luizen.
  3. Alle soorten azijn bevatten azijnzuur, maar sommige soorten en merken zijn wat geconcentreerder dan anderen. In het algemeen moet je een type azijn kiezen met ongeveer 5% azijnzuur — dit is genoeg voor het oplossen van de coatings op neten, maar niet zuur genoeg voor de meeste mensen om de huid te irriteren. [5] Witte azijn is gewoon azijnzuur verdund in water, en meestal de goedkoopste keuze. Rode wijnazijn is duurder en bevat vaak 5-7 procent azijnzuur. Appleazijn werkt ook, maar kies dan wel de niet gefiltreerde en gepasteuriseerde soorten, omdat die vaak de sterkste concentratie azijnzuur bevatten (ongeveer 5%).
    • Een veel hogere concentratie azijnzuur (meer dan 7%) kan je hoofdhuid irriteren, hoewel veel zwakkere concentraties mogelijk niet in staat zijn om de neten los te maken van je haar. Houd het bij een percentage azijnzuur van 5-7 procent.
    • De jeuk van hoofdluis is het gevolg van een allergische reactie op luizenspeeksel. Niet alle mensen krijgen een allergische reactie en hebben last van jeuk.
  4. Zodra je hebt besloten welke azijn en concentratie je nodig hebt, ga je in het bad of onder de douche. Maak je haar eerst wat vochtig met een beetje water (maar niet drijfnat) en giet een paar kopjes azijn rechtstreeks op je hoofdhuid. Masseer de azijn in je hoofdhuid en proberen zoveel mogelijk van je haar in te wrijven — dit kan lastig zijn als je lang haar hebt, maar neem de tijd. Laat daarna de azijn 5-10 minuten intrekken, dat is genoeg tijd voor het ontbinden van de exoskeletten (de schaal) van de neten. [6]
    • Houd je ogen goed dicht wanneer je de azijn toepast. Verdund azijnzuur zal je ogen niet beschadigen, maar het kan wel een paar minuten prikken.
    • Zorg dat je geen azijn op je kleding krijgt; met name rode wijnazijn en appelazijn kan vlekken geven.
  5. Nadat de azijn minstens 5 minuten in je haar heeft gezeten, kam je het grondig met een fijn getande kam. De neten en sommige van de volwassen luizen die zijn losgekomen, kunnen worden verwijderd door intensief kammen. [7] Voor het beste resultaat, kun je een speciale 'luizenkam' kopen (zeer fijn getande plastic of metalen kam) bij de apotheek of online. Spoel na het kammen je haar een paar minuten goed uit, voor het verwijderen van resterende azijn en dep je haar droog met een handdoek — maar zorg ervoor dat je je handdoek niet met anderen deelt, omdat er nog steeds hoofdluis achter kan zijn gebleven.
    • Het gebruik van azijn is geweldig voor het losmaken van de neten uit je haar, maar niet voor het doden van de volwassen luizen op je hoofdhuid. Dus wees niet verbaasd dat je nog steeds hoofdluis aantreft na een behandeling met azijn.
    • Azijnbehandelingen kun je dagelijks doen, totdat er geen neten meer aan je haar gehecht zijn. Het azijnzuur verwijdert ook de oliën uit je haar, dus kan je haar er wat droog of kroezig uitzien na de behandelingen met azijn.
    • Neten komen binnen 7-9 dagen uit, na te zijn gelegd, en volwassen luizen kunnen 3-4 weken leven. Dus, als je alleen maar azijn gebruikt ter bestrijding van hoofdluis, duurt het in ieder geval een maand voordat de plaag volledig is verdwenen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Andere remedies tegen hoofdluis

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak een afspraak met je arts of dermatoloog en vraag om een diagnose. Vraag je arts vervolgens naar de meest effectieve zelfzorgshampoo of zalven tegen hoofdluis die bij de gewone apotheken en drogisterijen kunnen worden gekocht. Je arts zal waarschijnlijk iets adviseren op basis van pyrethrine, een stof uit de bloemen van chrysanten die giftig is voor luizen. [8] Populaire merken zijn onder andere Nix (een synthetische versie van pyrethrine) en Rid (pyrethrine gemengd met andere stoffen die giftig zijn voor luizen).
    • Deze shampoos op basis van pyrethrine zijn effectief bij het doden van hoofdluizen, maar meestal niet de neten. Als zodanig kun je overwegen om azijn en pyrethrine samen in een behandeling te gebruiken om je te ontdoen van zowel luizen als neten. [9]
    • De bijwerkingen van het gebruik van pyrethrine-shampoos zijn hoofdhuidirritatie, roodheid en jeuk — met name onder kinderen die allergisch zijn voor chrysanten of ambrosia.
    • Hoofdluis verspreid geen (bacteriële of virale) ziektes, maar de jeuk van de hoofdhuid kan leiden tot overmatig krabben en daarmee infecties bij sommige mensen. [10]
    • Was je haar na een anti-luizenshampoo niet met een gewone shampoo en/of conditioner. Dit zal de effectiviteit van de anti-luizenshampoo verminderen. [11]
  2. Als de besmetting met hoofdluis niet onder controle te krijgen is met azijn en/of speciale shampoo, dan moet je met je huisarts overleggen over een sterker middel. In sommige gebieden heeft hoofdluis weerstand ontwikkeld tegen vrij verkrijgbare shampoo, en zijn voorschriftmedicijnen het enige middel dat werkt. De meest voorkomende voorschriftmedicijnen tegen hoofdluis zijn benzylalcohol (Ulesfia), malathion (Ovide) en Lindaan (in een aantal Europese landen verboden). [12] Algemeen heten medicijnen die luizen doden pediculicides en dienen deze allemaal voorzichtig te worden toegepast, vooral bij kinderen.
    • Benzylalcohol doodt luizen op de hoofdhuid door hen zuurstof te onthouden. Het is effectief, maar de potentiële bijwerkingen zijn irritatie van de huid, allergische reacties en toevallen, dus wordt het niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 6 maanden.
    • Malathion-shampoo is alleen goedgekeurde voor kinderen van 6 jaar of ouder als gevolg van mogelijk ernstige bijwerkingen. Wees voorzichtig deze shampoo niet bij een hete haardroger of in de buurt van een open vuur te houden, vanwege het hoge alcoholgehalte.
    • Lindaan-shampoo is een 'laatste redmiddel' bij hoofdluis vanwege het hoog risico op ernstige bijwerkingen (inclusief toevallen). Daarom wordt het niet aanbevolen door de American Academy of Pediatrics voor gebruik op kinderen of zwangere vrouwen. [13]
  3. Onderzoek wijst erop dat bepaalde plantaardige oliën een toxisch effect hebben op hoofdluizen en hun eitjes (neten). [14] De plantaardige oliën die hoofdluis waarschijnlijk het best kunnen bestrijden zijn tea-treeolie, anijsolie, ylang ylang etherische olie en nerolidol (een samenstelling die in veel planten wordt aangetroffen). Hoewel deze plantaardige oliën niet officieel zijn goedgekeurd voor de behandeling van luizen, worden ze over het algemeen als veilig beschouwd en zijn ze waarschijnlijk het proberen waard, als je budget het toelaat.
    • Plantaardige oliën zoals tea-treeolie worden vaak gebruikt in natuurlijke medicinale shampoo ter bestrijding van roos en psoriasis, maar ze kunnen ook goed werken bij het bestrijden van hoofdluis.
    • Over het algemeen zijn deze plantaardige oliën even veilig voor kinderen als voor volwassenen — er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld.
    • Een aantal andere natuurlijke remedies die hoofdluizen doden door 'verstikking' (onthouden van zuurstof) zijn olijfolie en boter. Breng dit aan op je hoofdhuid en laat het 5-10 minuten zitten voordat je het uit je haar spoelt, het liefst met een medicinale shampoo voor het beste resultaat.
    • Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen, dus is er hoofd-tegen-hoofd contact nodig om ze te verspeiden. [15] Er zijn echter ook indirecte manieren waarop verspreiding mogelijk is, zoals het delen van een hoed, borstel, kam, handdoek, kussen, sjaal, haaraccessoires, en via een hoofdtelefoon.
    Advertentie

Tips

  • Je bent je er wellicht niet van bewust dat je hoofdluis hebt, maar een paar veelvoorkomende symptomen zijn: jeukende hoofdhuid en oren, veel grijsachtig vlekjes (ongeveer ter grootte van sesamzaad) op de hoofdhuid die op roos lijken, en donkere vlekjes op de haarschachten. [16]
  • Hoofdluis (Pediculus humanus capitis) is niet per se een teken van slechte hygiëne of vieze leefomstandigheden—het ontstaat vaker door direct contact met een persoon die al hoofdluis heeft. [17]
  • Als één persoon in een gezin luizen heeft, dan moeten alle gezinsleden zorgvuldig worden gecontroleerd.
  • Controleer hoofdluis of neten door haar op verschillende plekken te scheiden, onder een fel licht, en gebruik een vergrootglas om ze te ontdekken.
  • Neten kunnen op roos lijken, maar ze blijven stevig aan de haarschacht zitten en schilferen niet af, zoals roos.
  • Na het gebruik van haren of borstels week je die gedurende ongeveer 5 minuten in warm water (ten minste 54° C), om de luizen te doden.
  • Gebruik geen insecticide sprays op je hoofd of die van je kinderen — ze zijn giftig bij het inademen en bij absorptie via de hoofdhuid.
  • Leer je kinderen om hoofdcontact te vermijden op school, of op de speelplaats, om het risico op het krijgen van hoofdluis te verkleinen.
  • Het is niet mogelijk om hoofdluis over te nemen van je huisdieren (honden of katten), omdat de luizen zich alleen met menselijk bloed voeden, en de temperatuur en bescherming van de hoofdhuid prefereren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 41.900 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie