Pdf downloaden
Pdf downloaden
Bij de meeste houtbewerkingsprojecten worden rechte planken gebruikt, maar soms heb je gebogen hout nodig. Gebogen planken kunnen een project er uniek uit laten zien en stijl geven. Om hout te buigen kun je verschillende methoden gebruiken, en elke methode heeft weer andere voor- en nadelen. Experimenteer met verschillende technieken zodat je weet welke methode het geschiktst is voor het project waar je aan werkt.
Stappen
-
Zet je stoomkist klaar. De stoomkist kan een houten kist zijn die je zelf maakt om het hout in te leggen dat je wilt buigen. Je kunt tevens een stuk pvc-buis of een andere soort buis gebruiken. De kist moet wel een gat hebben waardoor je de stoom naar binnen kunt laten stromen. Hij moet ook een gat hebben waardoor de stoom weer naar buiten kan, zodat de kist niet explodeert door de druk van de stoom.
- Voor het beste resultaat maak je een uitgang voor de stoom die naar de grond wijst. Zo kan de druk in de stoomkist het water uit de kist laten stromen.
-
Zet je mal klaar. De mal is een gevormde houder waarin je het hout na het stomen plaatst. Wanneer het hout droog is blijft het dezelfde vorm als de mal houden.
- Je zult het hout waarschijnlijk met klemmen aan de mal vast moeten maken. Je kunt zelf je eigen houtklemmen maken of ze kopen. Probeer enkele cirkelvormige stukken hout te zagen waarin je een gat boort dat zich niet in het midden bevindt. Steek er een bout doorheen en boor een ander gat in de zijkant, zodat je de klem dicht kunt klappen. Zo krijg je een goed werkende klem.
-
Stoom het hout. Schakel een warmtebron in. Leg het hout in de stoomkist en begin met stomen. Over het algemeen zul je het hout een uur per 2 tot 3 centimeter dikte moeten laten stomen.
-
Haal het hout uit de stoomkist nadat het lang genoegd gestoomd heeft. Doe het gestoomde hout in de mal. Doe dit zo snel mogelijk nadat je het hout uit de stoomkist gehaald hebt. Laat het hout in de mal zitten totdat het helemaal droog is.
- Buig het hout voorzichtig. Sommige soorten hout zijn veerkrachtiger dan andere soorten. Tegen hoeveel kracht het hout bestand is hangt af van de manier waarop het gezaagd is. Het zou jammer zijn als het hout breekt terwijl je het probeert te buigen.
- Maak het hout direct met klemmen vast wanneer je het in de mal geplaatst hebt. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om het hout tijdens het buigen beetje voor beetje vast te klemmen. Zo heb je meer flexibiliteit en controle.
Advertentie
-
Maak het hout klaar voor het buigen. Zaag de stukken hout daarbij iets langer af dan nodig is. Door het buigen zullen de stukken hout korter worden.
- Voordat je gaat zagen teken je met behulp van een potlood en een liniaal een diagonale lijn over de onderkant van de stapel hout. Als je de stukken hout laat vallen of door elkaar haalt zul je toch precies kunnen zien in welke volgorde ze op elkaar horen te liggen.
- Zaag de stukken hout met de draadrichting mee door, en niet tegen de draadrichting in. [1] X Bron Zo zul je de stukken weer bijna naadloos aan elkaar vast kunnen maken.
-
Bekleed de mal met een dunne laag kurk. Kurk helpt om de gelamineerde stukken in de mal te houden en onregelmatigheden in het gezaagde hout glad te maken zodat het hout nog mooier gebogen wordt.
-
Smeer lijm bovenop één van de stukken hout. De gelijmde stukken zullen het hout gebogen houden.
- Gebruik een wegwerproller om de lijm op het hout aan te brengen.
- Gebruik de juiste lijmsoort:
- Probeer ureumformaldehydelijm met twee componenten. [1] X Bron Deze lijm hecht zeer sterk, maar droogt langzaam en hard op.
- Probeer epoxy. Epoxy werkt erg goed, maar is ook duur.
- Gebruik geen gewone houtlijm als je het hout op deze manier buigt. Normale houtlijm droogt zacht en snel op, waardoor deze lijm minder geschikt is voor dit type project.
-
Doe het hout zo snel mogelijk in de mal voordat de lijm hard kan worden. Leg er een ander stuk hout bovenop dat je ook met lijm ingesmeerd hebt. Herhaal dit proces totdat je de gewenste dikte hebt. Klem de stukken aan elkaar vast. Wanneer de lijm droog is zaag je de stukken af op de gewenste lengte.Advertentie
-
Maak het hout klaar. Zaag groeven tot een diepte van twee derde deel van de dikte in het hout. De groeven bevinden zich aan de binnenkant van de bocht die je probeert te maken. Wees voorzichtig. Als je de groeven te diep maakt kan het hout breken.
- Het belangrijkste is om de groeven op gelijke afstand van elkaar te maken. Maak de groeven zoveel mogelijk op gelijke afstand van elkaar. Probeer om ze op een afstand van 1,5 centimeter van elkaar te maken.
- Zaag altijd tegen de draadrichting in. Als je de groeven met de draadrichting mee maakt is de kans een stuk groter dat het hout splijt. [2] X Bron
-
Druk de uiteinden van het hout tegen elkaar om de gaten die door de groeven ontstaan zijn tegen elkaar te duwen. Het hout zal uiteindelijk deze vorm krijgen.
-
Zorg dat het hout gebogen blijft. Breng een laag fineer of laminaat op de voorkant van het hout aan. Het hout zal zo niet alleen gebogen blijven, maar je verbergt ook alle kerven die bij het proces ontstaan zijn.
- Als je de groeven wilt verbergen, meng dan lijm en zaagsel met elkaar (of een geschikt houtvulmiddel) en vul de openingen in het gebogen hout ermee op.
Advertentie
Tips
- Bij elke houtbuigmethode zal het hout iets terug in zijn oorspronkelijke vorm buigen wanneer je het uit de mal haalt. Houd hier rekening mee en buig het hout iets te ver door om dit effect te compenseren.
- Je kunt de groefmethode gebruiken om metalen hoekprofielen en kokerprofielen te buigen.
Advertentie
Benodigdheden
- Mal
- Hittebron
- Bak om water in op te warmen
- Slang
- Stoomkist
- Verschillende klemmen
- Handschoenen
- Hout om te buigen
- Lijm
- Zaag
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 17.782 keer bekeken.
Advertentie