PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het schrijven in code kan een geweldige manier zijn om jezelf bezig te houden tijdens die saaie momenten tijdens de les, of om geheime berichten te sturen aan je vrienden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en dus kun je meerdere varianten leren in verschillende stijlen. Je kunt voor elke vriend en elke dag van de week een andere geheime code verzinnen; heb je eenmaal de slag te pakken, dan wordt het eenvoudig om in code te schrijven!

Methode 1
Methode 1 van 4:

De oriëntatie van letters wijzigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor je begint met het in code schrijven van iets moet je natuurlijk weten wat je wilt coderen. Afhankelijk van de mate van geheimhouding die vereist is, wil je de informatie misschien niet met iedereen om je heen delen. Dit betekent dat je op moet passen dat niemand in de buurt van je tafeltje je briefje zal zien, omdat de code dan snel gebroken zal zijn.
    • Als je niet denkt dat je het bericht kunt schrijven zonder dat dit gezien wordt, dan kun je proberen om het eerst in gedachten te schrijven. Hoewel dit wat moeilijker kan zijn, is het beter dan wanneer het ontdekt wordt door de mensen om je heen, of door je leraar.
  2. Dit is het meest eenvoudige gecodeerde bericht dat er is om mee te beginnen, zeker als je nog niet eerder gecodeerde berichten hebt gedeeld met iemand. [1] Neem je oorspronkelijke bericht en schrijf die achterstevoren, een letter per keer. Begin rechtsonder op de pagina, zodat je naar links en omhoog schrijft, in plaats van naar beneden en naar rechts, zoals je dat normaliter zou doen. Ben je klaar met het bericht, zet er dan een punt achter om duidelijk te maken waar je bericht begint en waar die eindigt.
    • Zorg dat elke letter in je bericht los wordt geschreven, ook al ziet dit er wat vreemd en raar uit. Als de letters in elkaar overgaan, dan zal het bericht redelijk onleesbaar worden.
  3. Als het lukt zonder verdacht over te komen, schrijf je bericht dan op een papiertje. Ga verder met het achterwaarts schrijven van je bericht, rechtsonder beginnend en naar linksboven bewegend. Schrijf na elke letter een willekeurige cijfer of letter tussen de letters van je bericht.
    • Het is geen exacte wetenschap aangaande de letters en cijfers die je kiest, dus denk er niet te lang over na. 'Hallo hoe gaat het?' wordt dan: 'ta3eg5hm9 t8laa1sg5h er3of2ha7 of8lq2lc7ad2ho2'.
  4. Een andere leuke strategie voor het schrijven van code is het omdraaien van je letters, zodat je uiteindelijk code krijgt met vreemd uitziende tekens. [2] Dit kun je waarschijnlijk het best oefenen voor je het in de klas gaat gebruiken. Schrijf elke letter in je reguliere handschrift en bestudeer de vorm ervan. Je begint vanaf de rechterkant van de pagina en gaat dan naar links, waarbij je schrijft met je linkerhand. Elke letter wordt omgedraaid, en dus schrijf je achterwaarts en draai je tevens de vorm van elke letter om.
    • Heb je je gecodeerde bericht geschreven, houd die dan voor de spiegel. Je ziet vervolgens in de normale letters hoe het bericht geschreven is. Dit is redelijk geavanceerde code en kan enige tijd kosten om te leren beheersen.
    • Ben je linkshandig, dan is dit wellicht wat moeilijker om te leren, maar je kunt nog steeds leren om van rechts naar links te schrijven en je letters te spiegelen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Het alfabet omkeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met het coderen door eerst het hele alfabet netjes op te schrijven, met voldoende ruimte er direct onder. Je ordent je codes op één vel papier, dus wil je niet een tekort aan ruimte hebben. Het alfabet schrijf je in een gelijkmatige rij.
  2. [3] Doorloop het alfabet nadat je het in de normale volgorde hebt uitgeschreven, en schrijf het in omgekeerde volgorde. Dit betekent dat je de Z onder de A schrijft, Y onder de B, X onder C, etc. Het is beter om het helemaal uit te schrijven, omdat je daarmee je volledige code kunt voorstellen.
    • Begin met het uit je hoofd leren van de code, omdat dit je straks tijd zal besparen bij het coderen. Door het te oefenen, wordt het gemakkelijker voor je om de code toe te passen.
  3. Gebruik de code als hulpmiddel bij het omzetten van je bericht in omgekeerde code. Begin met het uitschrijven van je bericht in normaal Nederlands. Eronder gebruik je de sleutel voor het coderen van het bericht in het omgekeerde alfabet. Het bericht 'HALLO' wordt dan gelezen als 'SZOOL'.
    • Bij het decoderen van een bericht, kijk je naar de bovenste reeks van je sleutel en volg je die naar de erboven staande letter. De erboven staande letter is gekoppeld aan de letter volgens het normale alfabet.
  4. [4] Deze methode is ongeveer gelijk aan het omgekeerde alfabet, maar kan je tijd besparen bij het coderen en decoderen. Het zal je ook tijd besparen bij het uitschrijven van de sleutel. Bereid het schrijven van de code voor door de letters A tot en met M op te schrijven en daarna de rest van het alfabet (N tot en met Z) eronder te schrijven.
    • Bij het coderen met het half-omgekeerde alfabet is A gelijk aan N, en N gelijk aan A. Het is een tweerichtingskoppeling, waardoor veel mensen het eenvoudiger en sneller zullen vinden om te gebruiken voor het coderen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Letters vervangen door symbolen

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze code is heel eenvoudig, en gemakkelijk om te beginnen met het toewijzen van symbolen aan je alfabet. [5] Schrijf het alfabet in de standaardvolgorde. Hierna geef je elke letter van het alfabet een nummer, van 1 tot en met 26, zodat A=1, B=2, enz. om het patroon te completeren.
    • Deze code is redelijk eenvoudig, maar ook erg eenvoudig te kraken. Je kunt wat variaties aanbrengen door het omkeren van de volgorde van de getallen (A=26), of door de eerste helft normaal te nummeren, en de rest van het alfabet in omgekeerde volgorde, zodat N=26, O=25, enz.
  2. Hoewel de meeste mensen bij morsecode denken aan een reeks geluiden en lichtjes, in plaats van iets dat kan worden geschreven, zijn er symbolen voor elke letter in de code. [6] Morsecode, genoemd naar de uitvinder ervan, Samuel Morse, werd gebruik om snel berichten te sturen via de telegraaf in de jaren 1830. Elke letter bestaat uit een reeks punten en streepjes. Creëer een sleutel voor de verschillende coderingen en gebruik deze als gids voor het schrijven van je code.
    • Voor gevorderde codeerders, zijn er morsecodesymbolen met alle vormen van interpunctie. Maak je berichten in morsecode wat uitgebreider door volledige zinnen te schrijven met punten, komma's en uitroeptekens.
  3. Hiërogliefen zijn uitgevonden in het oude Egypte en zijn een oud schriftsysteem, waarbij een meer traditioneel alfabet wordt gecombineerd met symbolische tekeningen. [7] Wat hiërogliefen een beetje lastig maakt, is dat ze niet alleen letters aangeven, maar ook klanken. Wanneer je bijvoorbeeld de letter A schrijft, dan moet je zowel de symbolen leren voor de korte als de langere klinkerklanken.
    • Schrijf de sleutel waarin je niet alleen de letters van het alfabet opneemt, maar ook de klanken die hun eigen symbolen hebben in hiërogliefen. Je zult zien dat de gedeelde letters vaak hetzelfde basisontwerp hebben, maar dan wel met kleine wijzingen die overeenkomen met elke klank of combinatie van letters.
  4. Hoewel je natuurlijk deze bestaande codes kunt gebruiken, of de andere codes die er in de wereld te vinden zijn, kan het ook leuk zijn om je eigen codes te ontwerpen. Creëer samen met een vriend een code, en wijs een symbool toe aan elke letter van het alfabet. Door deze ontwerpen heel eenvoudig te houden zal het makkelijker maken om ze te onthouden. Het is ook erg belangrijk dat je de sleutel niet kwijtraakt, want je wilt je eigen code niet vergeten.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Geavanceerde codes leren

PDF download Pdf downloaden
  1. Een glijdende schaal, ook wel bekend als een cryptogram, neemt een traditioneel alfabet en verschuift die een bepaalde kant op, waardoor elke letter een nieuwe codeletter krijgt toegewezen. De simpelste manier om dit te doen is door het volledige alfabet een letter op te schuiven. Dit betekent dat de A wordt voorgesteld door B, de B door C, enz., tot aan Z die de A voorstelt.
    • Je kunt deze beweging echter nog verder uitbreiden en het alfabet meerdere plekken opschuiven. Dit maakt je code geavanceerder, omdat een code waarbij het alfabet een letter wordt opgeschoven gemakkelijk gekraakt kan worden.
    • Je kunt het alfabet ook achterwaarts schuiven. Dit vereist echter wat meer planning, omdat je moet werken vanaf de vorige richting van het alfabet, voorbij de Z gaat en daarna weer begint bij de A.
    • Deze strategie heet ook wel 'ROT1', wat betekent dat je 'een letter naar voren moet schuiven'. Je kunt dit ook geavanceerder maken, als je dat wilt. ROT2 staat bijvoorbeeld voor 'verschuif twee letters naar voren'.
  2. Begin met het schrijven van je bericht in een rechthoekig blok, waarbij je per rij werkt. [8] Je moet dit wel wat plannen, omdat elke rij zo gelijk mogelijk moet zijn in lengte. Misschien lukt het echter niet om dit heel precies uit te lijnen. Heb je de blokken geschreven, verschuif elke kolom dan verticaal naar beneden. Elke verticale kolom heeft zijn eigen woord van ongeveer dezelfde lengte, als je de rijen van gelijke lengte hebt gemaakt.
    • Schrijf bij het decoderen van deze berichten de codewoorden weer als afzonderlijke kolommen, en je kunt het bericht weer in de rijvormlezen.
  3. Het rozenkruisersgeheimschrift (ook wel vrijmetselaarsalfabet, maçonniek kwadraatschrift of pigpen genoemd), is een van de meest geavanceerde codes om in te schrijven. Zorg dat je het duidelijk schrijft en geordend, omdat je het weer gaat gebruiken wanneer je deze berichten gaat schrijven en decoderen. [9] Teken twee grote rasters. Een ziet eruit als een boter-kaas-en-eieren raster, en de andere ziet eruit als een grote X. Je gaat de dertien vakjes van de twee rasters invullen met elk twee letters.
    • Vergelijk de codes voor A en B. Beide hebben dezelfde algemene vorm als code, maar B krijgt een punt erbij (omdat het de tweede letter is in het vak). Dit is van toepassing voor alle gedeelde vakjes. De eerste heeft geen en de tweede wel een punt. Het kan nuttig zijn om elke letter afzonderlijk in code te schrijven om ze met elkaar te kunnen vergelijken.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.376 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie