PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn veel verschillende soorten jasmijn, gegroepeerd in twee basistypen. Winterjasmijn bloeit in de herfst of winter, terwijl zomerjasmijn in de lente of zomer bloeit. Buiten kunnen deze winterharde klimmers een schutting of terras opfleuren. Over het algemeen moet je de jasmijn onmiddellijk na de bloei stevig snoeien en het hele jaar door licht snoeien. Jasmijn groeit sterk, waardoor bij binnenkweek aanzienlijk meer snoei nodig is. [1]

Methode 1
Methode 1 van 3:

Buitenjasmijn snoeien

PDF download Pdf downloaden
  1. Geef zomerjasmijn jaarlijks in de nazomer of vroege herfst een flinke snoei. Winterjasmijn heeft een zware snoei nodig in het late voorjaar, onmiddellijk nadat hij is uitgebloeid. [2]
    • Winterjasmijn bloeit van juni tot oktober op het zuidelijk halfrond en van maart tot april op het noordelijk halfrond. Zomerjasmijn bloeit van april tot juni op het noordelijk halfrond en van november tot januari op het zuidelijk halfrond.
    • Bloemen vormen zich op de groei van het voorgaande jaar. Onmiddellijk na de bloei snoeien geeft die groei de tijd om te rijpen zodat de plant volgend seizoen volledig kan bloeien.
  2. Het snoeien van een oudere gevestigde jasmijnstengel kan een uitdaging zijn. Je kunt in de verleiding komen om aan de stengels te rukken om ze uit elkaar te trekken. Als de jasmijn dik is, begin dan onderaan en werk door een enkele stengel omhoog, waarbij je overmatige groei verwijdert. Ga vervolgens naar de volgende stengel. [3]
    • Als de stengels met elkaar in de knoop zitten, knip dan de kleinere takken weg om de belangrijkste stengel te onthullen. Je kunt hem daarna van de anderen scheiden en herleiden.
  3. Dode, zieke of ernstig beschadigde stengels moeten helemaal worden verwijderd. Verwijder dode of beschadigde bladeren volledig van hun stengels, maar laat de verticale stengel staan als hij gezond is.
    • Identificeer eens in de twee jaar zwakkere dunne stengels die minder bloemen hebben. Knip ze ook af tot op de grond. Hierdoor wordt de plant aangezet om sterkere stengels te laten groeien. Probeer niet meer dan ⅓ van de totale stengels te kappen.
  4. Doe een stap achteruit en bekijk de richting van de takken. Zoek naar stengels die weg van de steunen groeien. Verwijder zwakkere takken uit de nieuwe groei zodat er lucht en licht in de stengel kunnen komen. Dit zorgt er ook voor dat de stengels niet zo zwaar worden dat ze hun steunen beschadigen of dat ze hierdoor instorten. [4]
    • De takken die andere takken kruisen, zullen tegen elkaar schuren en elkaar beschadigen. Verwijder de tak die niet in de goede richting groeit ten opzichte van de steunen en de manier waarop je de stengels hebt begeleid.
    • Door de groei te verdunnen, blijven de jasmijnstengels er netjes uitzien en wordt er een betere bloei bevorderd.
  5. Als je een deel van de stengels tot ongeveer 1 meter terugsnoeit, voorkom je dat de plant onevenwichtig groeit of dat hij de schutting of andere steunen beschadigt.
    • Verkorte stengels groeien binnen één of twee seizoenen terug. Jasmijn kan een stevige snoeibeurt aan, dus hem terugsnoeien tot deze hoogte heeft geen invloed op de bloei van de plant in het volgend seizoen.
  6. Misschien kom je tijdens het snoeien stengels tegen die niet in de richting groeien die je wilt. Als je deze stengels niet wilt wegsnijden, draai ze dan voorzichtig in de goede richting en bind ze vast met touw.
    • Bind zo strak vast dat de stengel op zijn plaats blijft, maar niet zo strak dat je hem beschadigt. Controleer het touw ongeveer een keer per week om er zeker van te zijn dat het niet in de stengel kerft.
  7. Jasmijn groeit sterk. Blijf het hele jaar door snoeien en concentreer je op het verwijderen van dode of beschadigde bladeren of stengels. Een lichte maandelijks snoei zal de stevige snoei na de bloei vergemakkelijken.
    • Naast dode of beschadigde bladeren en stengels kun je ook stengels verwijderen die direct uit de schutting of andere steunen groeien.
  8. Jasmijn groeit sterk en kan goed tegen snoeien. Als de jasmijn zijn ruimte is ontgroeid, kun je de hele plant terugsnoeien tot onder de halve meter van de grond af. Selecteer sterke en gezonde scheuten om ze op je muur of schutting te laten groeien. [5]
    • Eenmaal op deze manier teruggesnoeid, zal de jasmijn misschien gedurende twee of drie jaar niet meer bloeien
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Gepotte jasmijn binnenshuis onderhouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Zodra de jasmijn is gestopt met bloeien, knip je de bloeiende scheuten en ⅓ van de nieuwe groei af om de grootte van de plant te helpen beheersen. Verwijder alle stengels die al hebben gebloeid, kale onderste stengels en dode of beschadigde bladeren. [6]
    • Ondersteun de jasmijn na het snoeien met een hoepel of draadgaas in de pot als je wilt dat hij verticaal groeit. Je kunt de stengels ook over de rand van de pot laten hangen.
    • Binnenjasmijn kan het hele jaar door bloeien, maar moet wel tijdens de herfst rusten. Bewaar de niet-bloeiende plant in een donkere ruimte, bemest hem niet en beperk het water geven gedurende vier tot vijf weken. [7]
  2. Als je dode bloemen en takken niet weggooit, dan groeit de jasmijn niet verder. Trek dode bloemen eraf en knip niet-bloeiende takken af tot aan de basis van de stengel. [8]
    • Als er bladeren van de jasmijn vallen, kan dit een teken zijn dat hij niet genoeg zon krijgt. Verplaats hem naar een plek waar hij meer direct zonlicht kan ontvangen.
  3. Jasmijnplanten groeien krachtig. Binnen groeien ze al snel uit de potten als ze niet regelmatig worden bijgesnoeid. Snoei wekelijks 10 tot 20 procent van de nieuwe groei weg, behalve wanneer de plant bloeit. [9]
    • Snoei de plant niet regelmatig tijdens de bloei, behalve om dode bloemen en bladeren te verwijderen. Wanneer de bloei is gestopt kun je hem een stevige snoeibeurt geven. Geef de plant een paar weken de tijd om te herstellen voordat je de wekelijkse snoei hervat.
  4. Jasmijnplanten bloeien het beste wanneer ze licht potgebonden zijn. Als de jasmijn in een grotere pot staat, zie je mogelijk veel bladeren en minder bloemen. [10]
    • Verpot wanneer de wortels beginnen te groeien door de afvoergaten in de pot, of wanneer je wortels door de bovenkant van de grond kunt zien. De nieuwe pot van de jasmijn moet maximaal 5 cm groter zijn dan de oude.
  5. Als je de wortels van de jasmijn snoeit, kun je hem meestal terugbrengen naar dezelfde pot in plaats van een grotere pot te gebruiken. De wortels snoeien kan je helpen de grootte van de kamerjasmijn onder controle te houden. [11]
    • De beste tijd om wortels te snoeien is direct nadat de plant is uitgebloeid. Haal de plant uit de pot en snoei ⅓ van de wortels van de buitenkanten en de basis.
    • Snoei tegelijkertijd het blad van de plant terug tot ongeveer ⅓ van de oorspronkelijke grootte. Snoei geen wortels, tenzij je ook de toppen snoeit.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Jasmijnstengels begeleiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je wilt dat de jasmijn vrij tegen een muur of hek groeit, moeten de steunen ver genoeg zitten zodat de stengels rond de steunen kunnen worden gebonden en losjes kunnen groeien. [12]
    • Over het algemeen moet de onderste draad of houten lat van de draagconstructie zich minstens op 30 cm boven de grond bevinden. Dit helpt om overmatige vochtigheid en rot te voorkomen, en maakt het gemakkelijker voor je om de lagere gedeeltes van de stengels te snoeien.
  2. Jasmijnplanten worden meestal in potten gestart en vervolgens overgebracht naar de tuin zodra de groei van de stengels begint. Zet bamboestokken rechtstreeks in de potten en bind de jonge stengels rond deze stokken. [13]
    • De stengels zouden binnen vier weken moeten verschijnen. Laat de plant groeien totdat de wortels de starter of kweekpot vullen en verplaats hem dan in het vroege voorjaar naar buiten. Laat de stengels rond de bamboestokken staan als je de jasmijn naar buiten verplaatst. [14]
    • Wanneer je de jasmijn plant, zet hem dan op 20 tot 30 cm van de steunen af om ervoor te zorgen dat de wortels van de plant worden blootgesteld aan voldoende regen.
    • Zorg ervoor dat de plant 30 tot 45 cm van de muur of van een stevige structuur staat, zodat hij voldoende ruimte heeft om een compleet wortelstelsel te ontwikkelen.
  3. Pak de bamboestokken uit de gepotte jasmijn en weef ze door de draden of houten latten van de steun om de stengels in de goede richting te begeleiden. [15]
    • Zet de stokken in een waaiervorm. Dit geeft alle stengels de ruimte om te groeien voordat ze zich verdringen en met elkaar in de knoop raken. Door vroegtijdig een sterk patroon aan te brengen, wordt het snoeien gemakkelijker naarmate de plant groeit.
    • Bind de bamboestokken met tuintouw op hun plaats op het latwerk of op een andere steun om ze op hun plaats te houden.
  4. Als je eenmaal de vorm hebt vastgesteld waarin je de jasmijn wilt laten groeien, verwijder je dan eventuele uitgroeiende stengels of takken die niet bijdragen aan die vorm. [16]
    • Snoei ongeveer een keer per week tot het eerste bloeiseizoen om de jasmijn in de gewenste richting te laten groeien. Het kan zijn dat je een nieuwe rij bamboestokken moet toevoegen om nieuwe groei te helpen begeleiden.
    • Verwijder de bamboestokken als de jasmijn dikke houtachtige stengels heeft gevormd. Vanaf dit punt zou hij vanzelf in de goede richting moeten klimmen.
  5. Hoewel winterjasmijn verticaal kan worden gekweekt, is het niet echt een klimplant. Door verticale takken aan een hek of tralies te binden, wordt de plant gestimuleerd om naar boven te groeien en de structuur te bedekken.
    • Touw of bindgaren zijn doeltreffend om winterjasmijn in te binden. Je kunt ook bindijzertjes gebruiken. Pas op dat je niet zo strak vastbindt dat je de plant beschadigt.
    Advertentie

Tips

  • Winterjasmijn kan er schaars uitzien als hij niet bloeit. Plant het naast een groenblijvende klimmer, zoals een klimop, om het er het hele jaar door vol uit te laten zien.
  • Gebruik voor het snoeien van jasmijn een geslepen snoeischaar die is gereinigd met een huishoudelijk ontsmettingsmiddel om de insleep en verspreiding van ziekten of infecties te voorkomen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Bamboestokken (om buitenstengels te begeleiden)
  • Draadhoepel of draadgaas (om gepotte jasmijn te begeleiden)
  • Snoeitouw
  • Snoeischaar
  • Takkenschaar
  • Aambeeldsnoeischaar (voor droge takken en stengels)

Over dit artikel

Deze pagina is 4.191 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie