Pdf downloaden
Pdf downloaden
Spreken is vaak de moeilijkste van de vier taalvaardigheden. Luisteren en begrijpen is al een hele kunst, evenals lezen en schrijven, maar het is heel wat anders om met een native speaker te spreken en niet helemaal op van de zenuwen te raken, zodat je volledig blokkeert. Maar, met de juiste trucs (en voortdurende toewijding) kan jij ook met gemak over die leercurve heen stappen.
Stappen
-
Maak een opname van jezelf. Ben je in je eentje, dan is er geen reden om nerveus te worden. Je kunt je brein vrijelijk z'n gang laten gaan – dus maak een opname van jezelf! Je Engels zal er enorm door verbeteren. Zoek online naar een boek of video die je kunt nadoen. Klinkt je Engelse uitspraak hetzelfde?
- Of maak een geluidsopname van jezelf terwijl je een boek leest. Je zal jezelf daadwerkelijk kunnen horen (iets waar we in het echt vaak verassend veel moeite mee hebben) en op die manier de missers in je eigen uitspraak aanwijzen, naast momenten waar je langzamer gaat praten en moeite hebt met de taal. Neem het daarna weer op en luister of je vooruit bent gegaan!
-
Lees hardop. Als je geen tijd hebt of je hebt geen opnamemogelijkheid, lees dan gewoon hardop – het liefst elke dag tenminste 15 tot 20 minuten. Je zal eraan gewend raken om langer te spreken en het formuleren van langere zinnen zal er niet langer voor zorgen dat je gaat hakkelen. Daarnaast zal je woorden tegenkomen die je aan je woordenschat kunt toevoegen.
- Het is het best om boeken te kiezen waar veel dialogen in voor komen. De taal wordt daardoor een stuk echter en iets eenvoudiger; een dialoog is immers een conversatie. Poëzie kunnen lezen is geweldig, maar conversaties begrijpen is een veel praktischer vaardigheid.
-
Luister naar mp3's, podcasts en en het nieuws. We leven in een digitaal tijdperk; zelfs als je denkt dat je geen native speakers om je heen hebt, is dat juist wel het geval. Via Scientific American, CBC, BBC en ABC Radio (Australië) kun je uitstekende mp3's vinden om mee te beginnen, maar er zijn ook miljoenen podcasts te vinden en ladingen nieuwszenders. En het mooiste is dat deze mensen vaak duidelijk spreken zonder accent.
- Nog een bonus? Je hebt interessante dingen om te bespreken in het Engels! Je zit helemaal in het nieuws – ook al herhaal je alleen maar wat je hebt gehoord (wie heeft dat nou door!). Je verbetert je Engels door je kennis uit te breiden. Twee vliegen in een klap, om precies te zijn.
-
Luister naar muziek. Ok, het is niet zo nuttig als het luisteren naar gesproken nieuws/podcasts/etc., maar het is goed. Als je elk dag met aandacht naar een muzieknummer luistert, nog beter. Zorg er in ieder geval voor dat je echt probeert om de tekst te begrijpen. Zoek de songtekst op en zing mee!
- Ballads zijn hierbij het meest geschikt – songs die wat langzamer gaan. Kies er elke dag een uit tot je het uit je hoofd hebt geleerd en begrijpt wat de tekst inhoudt. Het is ook een geweldige manier om idioom en slang te leren.
-
Kijk TV en films. Een integraal onderdeel van spreken is horen of luisteren. Dat is de reden waarom de gemakkelijkste manier om deel te nemen aan een gesprek zonder dat je die voert is door naar Engelstalige TV en films te kijken. Kun je het 'echt' niet volgen, doe dan de ondertiteling aan – maar probeer het eerst zonder!
- Films zijn geweldig omdat je ze steeds weer kunt bekijken en hoe vaker je ze bekijkt, des te meer zal je oppikken. TV is ook goed omdat je een band krijgt met de personages en gewend raakt aan de manier waarop ze praten en de eigenaardigheden van hoe ze spreken.
-
Maak van je wereld een verhaal. Praat met jezelf gedurende de dag. Wat ben je aan het doen? Hoe voel je je? Wat zie je, proef je, ruik je, wat hoor je? Wat raak je nu aan? Waar denk je aan? Op dit moment lees je een artikel op wikiHow. Je zit waarschijnlijk in een stoel. Misschien luister je naar muziek of staat de TV aan op de achtergrond. De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Denk ook na over verleden en toekomst. Wat ga je straks doe? Wat heb je net gedaan? Je zal constant in het Engels moeten gaan denken om echt beter te worden. Hoe meer je denkt in het Engels, hoe sneller je zult worden in een daadwerkelijk gesprek.
Advertentie
-
Doe het ritme na. Elke taal kent haar eigen ritmiek. Is je grammatica perfect maar je ritme niet, dan klinkt je uitspraak niet natuurlijk. Dus of je nu met Engelstaligen spreekt of je kijkt TV, zoek naar klemtoon, intonatie en emotie. Hoe goed kun je dat nabootsen?
- In elke zin zijn er delen die langer en luider klinken of uitgesproken worden met een andere toonhoogte. In de term 'rock and roll,' zal 'rock AND roll' erg vreemd klinken. Maar 'rock'n roll' klinkt een stuk natuurlijker. Dit is het glazuur op de Engelse taart!
-
Observeer ook hun mondbewegingen. Evenals elke taal een bepaald ritme heeft, zal je bepaalde mondbewegingen ook steeds weer tegenkomen. Misschien vorm je technisch gezien wel de juiste klank, maar als je mond niet op de juiste manier beweegt, komt het er niet op de juiste manier uit. Het gaat hierbij om de beweging van je lippen en je tong!
- Je kunt niet echt iemand aanhouden en vragen wat ze op dat moment met hun tong doen, maar het is wel iets waar je in je eigen taal bewust mee bezig kan zijn. Als je iemand een bepaald woord hoort uitspreken en het lukt je niet om de uitspraak perfect na te bootsen, ga dan experimenteren! Misschien moet je het net iets meer van achter uit de keel of hoger in je mond uitspreken. Ergens is het wel aanwezig!
-
Houd een kladblok en een zakwoordenboek bij de hand. Wanneer je met iemand een gesprek voert of je hoort anderen met elkaar praten en er zit een woord tussen dat je niet helemaal begrijpt, schrijf het op en zoek uit wat de betekenis is. In plaats van 's avonds bij jezelf na te denken welk woord dat ook alweer was, hoef je alleen maar je kladblok open te slaan en je weet het weer. Boom. Weer wat geleerd!
- Is het genoeg om het woord op te schrijven en de betekenis op te zoeken? Nee, zeker niet. Je moet het woord gaan gebruiken, anders ga je het vergeten! Dus later die avond, of de volgende dag, gebruik je het woord tijdens gesprekken met anderen. Maak het onderdeel van je normale vocabulaire.
-
Neem verschillende soorten lessen. Zit je in een klas waar je elke dag naar toe gaat, dan heb je het goed voor elkaar. Je zal zo vaak als je maar kunt met de taal bezig moeten zijn. Maar weet je wat nog beter is? Twee klassen volgen zodat je 'voortdurend' met Engels bezig bent. De ene les kan bijvoorbeeld een goeie ouwe les zijn over al die saaie dingen zoals grammatica en de andere privéles, zodat je voldoende individuele aandacht krijgt waarbij je gericht bezig kunt zijn met het voeren van gesprekken. De weekends zijn overigens geen vrije dagen waarin je niets met Engels te maken hebt!
- Ook zijn er cursussen waar je aan je accent kunt werken, zakelijke Engels kunt leren, Engels voor onderweg en nog veel meer Engelse lessen over een specifiek onderwerp. Je kunt zelfs, mocht je van koken houden, een Engelse kookcursus gaan doen. Misschien is er een sportclub waar je mensen kunt ontmoeten? Als je ergens in geïnteresseerd bent, dan ben je dat ook in het Engels.
-
Creëer redenen om Engels te spreken. Om beter dan gemiddeld te worden in de Engelse taal, zal je zoveel mogelijk jezelf moeten blootstellen aan alles wat met de taal te maken heeft. Je zal de taal moeten laten doordringen in elk aspect van je leven – niet alleen via school of een cursus. Alles. Hoe doe je dat? Hier volgen een paar ideeën:
- Je hebt vrienden die ook Engels studeren, of niet? Vorm een studiegroepje. Ook al zijn het geen native speakers, alleen al het leren denken in het Engels is nuttig. Je leert van elkaar en creëert een ontspannen omgeving om te leren.
- Bied onderdak aan toeristen en Engelstaligen die op zoek zijn naar mogelijkheden voor verblijf in jouw omgeving. Er zijn een aantal websites die je daarvoor kunt gebruiken zoals AirBnB, Couchsurfing, HospitalityClub, BeWelcome en Globalfreeloaders. Dan moet je thuis wel Engels spreken!
-
Zoek online naar andere mensen om mee te praten. Maar wanneer de toeristen maar niet willen komen, wat doe je dan? Chatten natuurlijk! (Houd het wel bij de veilige chatrooms alsjeblieft.) Er zijn zoveel mensen die gewoon even willen kletsen. En als je iemand vindt waar je het goed mee kunt vinden, dan kun je ook meedoen aan video- of voice-chats.
- Er zijn chatrooms voor werkelijk elk onderwerp . Je hoeft niet een chatroom genaamd Strangers 101 binnen te gaan. Kies er een die past bij je interesses en doe een korte zoektocht naar mensen die over dat onderwerp chatten.
- Niets voor jou? Wat te denken dan van interactieve videogames zoals World of Warcraft of Second Life? Je kunt een andere identiteit aannemen en ondertussen werken aan je taalvaardigheden.
- Zoek een penvriend(in)! Penpalworld en Pen-Pal zijn twee sites waar je eens zou kunnen kijken. De persoon aan de andere kant van de lijn is waarschijnlijk op zoek naar hetzelfde als jij.
Advertentie
-
Probeer elke dag nieuwe woorden en zinnen te leren. Als je het woordenboek even niet gebruikt en je laat je aantekeningenboek dicht, dan zal je toch weer andere mogelijkheden moeten aanboren om je woordenschat uit te breiden. Via de boeken die je leest, de websites die je bezoekt of via TV, kun je woorden oppikken om op te schrijven en bewust te gaan gebruiken. Het is de enige manier om die woorden te onthouden!
- Gebruik je het niet, dan raak je het kwijt. Zorg dat je al die woorden opschrijft zodat je er later nogmaals door kunt nemen, wanneer dat maar nodig is. Je zult waarschijnlijk meerdere woorden tegenkomen waarvan je niet meer wist dat je ze had opgeschreven.
-
Leer het fonetisch systeem. Dit mag lastig lijken maar is het absoluut waard. Het International Phonetic Alphabet (IPA) is een systeem van symbolen die corresponderen met klanken. Als je een woord tegenkomt waarvan je niet weet hoe je het uit moet spreken, dan hoef je het alleen maar op te zoeken. De IPA is daar om je te helpen, lees het en klaar! Je weet precies hoe je het uit moet spreken. Het is bijna magisch.
- Omdat Engels voortkomt uit Duits, Frans en Latijn (en nog ongeveer 247 andere talen) is het leren van de uitspraak crucial. Dat is niet zo'n probleem voor talen als Spaans, waar de geluiden redelijk consistent zijn. Maar voor Engels?!
-
Overweeg eventuele beloningen of straf. Dit klinkt wat bruut, maar denk er toch even over na. Stel je hebt een 'English only'-regel ingesteld voor aan tafel tijdens het eten (wat overigens een geweldig idee is); hoe lang houden jullie het vol? Waarschijnlijk niet heel erg lang. Maar als je een soort van aanmoediging hebt (als we twee weken lang het vol kunnen houden om aan tafel Engels te spreken, dan gaan we uit eten, etc.) of een straf (€1 voor elke keer dat je geen Engels spreekt aan tafel), dan is de kans veel groter dat je eraan denkt.
- Dit zijn regels die je thuis kunt hanteren – je wilt zoveel mogelijk voorkomen dat je in je moedertaal gaat spreken – maar is ook een goed idee voor de lessen die je volgt, of studiegroepen. Misschien kun je instellen dat als iemand geen Engels, hij/zij de volgende keer de koffie betaald!
-
Denk er niet te lang over na. Als je in gesprek raakt met iemand die Engelstalig is, dan is het maar al te gemakkelijk voor je brein om vast te gaan zitten en in een kramp te schieten zodat je werkelijk elk Engelse woord dat je kent vergeten lijkt te zijn. Vervolgens ga je stotteren, als je al iets kunt zeggen, en blijf je achter met een vreselijk gevoel, waarna je nooit meer Engels wilt spreken. Wees gerust, het ligt niet aan jou!
- Dit overkomt iedereen. Echt iedereen! De enige manier om dit te voorkomen is gewoon door je te realiseren dat het niet uitmaakt, het snel over zal gaan en dat niemand je erom zal veroordelen. Engels is over de hele wereld zo'n prominente taal geworden, dat zelfs de native speakers eraan gewend zijn geraakt om de taal op heel veel verschillende niveaus te horen spreken. Je zegt niets wat ze niet eerder hebben gehoord!
-
Wees geduldig, boven alles . Het goed leren van een nieuwe taal is een proces dat jaren kan duren. Als je gefrustreerd raakt door jezelf, dan loop je het risico dat je ermee op wil houden. Dat zou het slechtste resultaat van allemaal opleveren! Wees dus niet te hard voor jezelf – het komt vanzelf. Heb vertrouwen.
- De gemakkelijkste manier om hier niet helemaal genoeg van te krijgen is door een manier te vinden om je voortgang bij te houden. Dat betekent dat je datzelfde aantekeningenboek bijhoudt, vol schrijft, nogmaals de series kijkt die je nu uit je hoofd kent en dat je af en toe terugkeert naar die dingen waar je moeite mee had. Bijhouden hoe goed je aan het worden bent zal je een enorme boost geven!
Advertentie
Tips
- Als niemand bij je thuis Engels spreekt, maak dan gebruik van de gelegenheid om ze een paar woorden te leren hier en daar. Als ze de beginselen onder de knie hebben wordt het gemakkelijker om thuis te oefenen.
Advertentie
Bronnen
- http://www.rediff.com/getahead/2005/sep/02accent.htm
- http://www.usingenglish.com/articles/70-ways-to-improve-your-english.html
- http://www.dnaindia.com/academy/report-how-to-improve-your-spoken-english-5-tips-1886848
- http://www.englishleap.com/other-resources/10-tips-for-speaking-english
- http://canadianimmigrant.ca/work-and-education/how-can-i-improve-my-english-speaking-abilities-when-i-have-no-one-to-talk-to
- http://www.ilac.com/blog/10-tips-for-improving-your-english-speaking-skills/
Over dit artikel
Deze pagina is 5.570 keer bekeken.
Advertentie