PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Kun je je niet goed op je studie concentreren? Maak je dan niet druk, want het kan de beste student overkomen. Om je beter te kunnen concentreren, moet je misschien gewoon eens je studiegewoonten veranderen, een rustige plek zoeken waar je niet wordt afgeleid, nieuwe technieken proberen, of een echt effectief studieplan bedenken dat je de ruimte biedt voor mentale pauzes, net zo vaak als je ze nodig vindt. Als je het maar op de juiste manier aanpakt, zal het jou ook lukken om je beter te concentreren.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Je aandacht erbij houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je weet dat je een lange studeersessie voor de boeg hebt, maar dan een plan voor hele dag. Streef ernaar om steeds een half uur tot een uur aan een stuk door te werken met pauzes tussendoor van vijf tot tien minuten. Je hersenen hebben de pauzes nodig om zich opnieuw op te laden. Dat is geen luiheid – het is een manier om je hersenen de kans te geven de informatie te verwerken. [1]
    • Probeer ook om ongeveer om het uur van onderwerp te veranderen, zodat het niet saai wordt en je gedachten niet verzadigd raken. Als je te lang met een specifiek onderwerp bezig bent gaan je hersenen over op de automatische piloot. Een nieuw onderwerp zal je gedachten en je motivatie wakker schudden.
  2. Soms is studeren lastig omdat het echte leven de hele tijd in je gedachten zit, of het nou om goede of slechte dingen gaan. Vaak denken we dat we geen controle over onze gedachten hebben, maar die hebben we wel. Zeg tegen jezelf dat je zodra je klaar bent over dat probleem, of over dat meisje of die jongen mag gaan nadenken. [2] Je kunt troost putten uit het feit dat je weet dat je je er uiteindelijk mee bezig mag houden. En als het eenmaal zover is, heb je er misschien niet eens meer behoefte aan.
    • Als je het gevoel hebt dat je gedachten beginnen af te dwalen, kap de gedachtenstroom dan meteen af. Neem een seconde om de gedachte van je af te schudden, en ga dan weer verder met studeren. Jij bent de leider van je gedachten. Jij bent ermee begonnen, dus je kunt ze ook zelf stoppen!
    • Houd pen en papier bij de hand en schrijf alles op dat tijdens je studiesessie in je gedachten opkomt. Doe die dingen of denk erover na zodra het tijd is voor je pauze.
  3. Laten we zeggen dat je net twintig pagina's van een tekstboek hebt gelezen. Het laatste wat je dan moet doen is meteen twintig pagina's van het volgende tekstboek lezen. Ga jezelf in plaats daarvan liever even overhoren met wat geheugenkaartjes. Maak een aantal kaartjes die je kunnen helpen die economische statistieken te onthouden. Luister naar die Franstalige audio's. Studeer een paar dingen waarbij je verschillende delen van je hersenen gebruikt en verschillende vaardigheden oefent. Het grote voordeel: het wordt veel minder snel saai.
    • Bovendien kunnen je hersenen de informatie op die manier beter verwerken. Door afwisselend verschillende vaardigheden te oefenen zorg je ervoor dat je hersenen de informatie sneller verwerken en ook inderdaad vasthouden . Dus de tijd gaat sneller en je zult alles beter onthouden? Zo sla je dus twee vliegen in één klap.
  4. We hebben allemaal zo nu en dan een klein opkikkertje nodig om door te kunnen gaan. Als de goede cijfers niet voldoende zijn als beloning, probeer dan iets anders te bedenken om je te kunnen blijven concentreren op je studies. Misschien iets lekkers en even lekker luieren voor de tv? Een middagje winkelen? Een massage of een middagdutje? Wat zou het studeren voor jou de moeite waard maken? [3]
    • Betrek als het kan je ouders erbij. Kunnen je ouders je misschien helpen door je aan te moedigen met kleine beloningen? Misschien kun je afspreken dat je als je hogere cijfers haalt je minst favoriete klus in huis niet meer hoeft te doen, of tijdelijk meer zakgeld krijgt. Vraag je ouders of ze je misschien willen helpen met het opzetten van een soort van beloningsplan – het kan nooit kwaad om het te vragen.
  5. Heb je ooit een stapel papieren in je handen gedrukt gekregen en geprobeerd ze in te vullen, om er vervolgens achter te komen dat je een deel ervan gewoon niet begreep? Zo is het soms ook met studeren. Herken de momenten waarop je beter even een stapje terug kunt doen om het makkelijker te maken. Als je de basis niet kent, probeer dan niet om in een keer de volledige inhoud te snappen. Verdeel het eerst in stukjes.
    • Als je bijvoorbeeld een vraag moet beantwoorden als: 'Wat was het standpunt van Mark Rutte voor wat betreft de Toeslagenaffaire?' is het om te beginnen nuttig om te weten wat de Toeslagenaffaire eigenlijk inhield. Zoek dat uit en ga dan pas verder met de specifieke kanten van het onderwerp.
  6. Docenten weten het, maar ze zeggen het maar zelden: Lezen kan saai worden, vooral als de tekst over een onderwerp gaat wat je niet zo leuk vindt. Maak om ervoor te zorgen dat het studeren effectiever wordt en je je beter kunt concentreren gebruik van actieve leestechnieken. [4] Op die manier voorkom je dat je gedachten afdwalen en vergroot je de kans dat je hoge cijfers blijft halen. Hieronder volgen een paar ideeën:
    • Stel jezelf vragen tijdens het lezen.
    • Haal je blik van de pagina en vast voor jezelf hardop samen wat je net hebt gelezen.
  7. Gebruik zo weinig mogelijk woorden en geef korte voorbeelden om te zeggen wat je bedoelt. Kort de woorden die je in je aantekeningen gebruikt af. Noteer de paginanummers, de titels en de auteurs van de boeken die je gebruikt voor het geval je ze er weer bij moet pakken om een een bibliografie te maken of om een andere reden.
    • Maak als onderdeel van het maken van aantekeningen terwijl je leest een test voor jezelf en gebruik dat later om jezelf te overhoren en de inhoud nog eens na te kijken.
  8. Maar tijdens je pauze goed gebruik van je internettijd. Ga rechtstreeks naar Facebook. Zet je telefoon aan en kijk of je misschien sms'jes of gemiste oproepen hebt. Antwoord niet meteen op dat moment, tenzij het om een noodgeval gaat. Doe alles wat je in je pauze graag doet &ndash, maar ga er niet langer dan een paar minuten mee door. Verlaat vervolgens de platformen en ga meteen weer verder met studeren. Je zult je iets beter voelen nadat je je even hebt 'aangesloten' en 'contact hebt gemaakt', al was het maar voor een paar minuten.
    • Deze kleine oplaadsessie zal wonderen doen voor je vermogen om je te concentreren. Je denkt misschien dat je afgeleid kunt raken door tussendoor te stoppen, maar uiteindelijk zul je op deze manier meer gedaan kunnen krijgen. [5] Dat geldt uiteraard alleen als je je pauzes op een verstandige manier neemt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een omgeving creëren waarin je je goed kunt concentreren

PDF download Pdf downloaden
  1. Kies een rustig plekje in een geschikte omgeving. Of het nu je eigen kamer is, of een bibliotheek, kies een omgeving waar het stil is en waar je geen afleiding hebt, zodat je je er goed kunt concentreren. Kies een plek uit de buurt van de televisie, je huisdieren of andere dingen waardoor je makkelijk zou kunnen worden afgeleid. Bovendien moet je zorgen voor een comfortabele stoel en goede verlichting. Je moet geen spanning voelen in je rug, nek, of ogen – pijn vormt ook een afleiding. [6]
    • Ga bijvoorbeeld niet recht tegenover een televisie studeren; als je dat wel doet zul je namelijk alleen maar tijdens de reclame aan je huiswerk toekomen. Probeer alleen als korte pauze tussendoor even tv te kijken of naar de radio te luisteren; op dezelfde manier als wanneer je tussendoor even een glas water gaat pakken of wat rekoefeningen doet.
    • Ga om te studeren op een stoel aan een tafel zitten. Studeer niet in bed, of gebruik je bed hooguit om rechtop bovenop de dekens te lezen, met goede verlichting achter je. Ga in geen geval onder de dekens of onder je dekbed liggen, anders zul je het liefst in slaap willen vallen. Bovendien ga je als je je huiswerk in bed maakt je slaapkamer associëren met studeren, en dat is iets wat je absoluut moet vermijden.
    • Achter een stabureau kun je je opmerkelijk goed concentreren op waar je mee bezig bent (en het is ook nog eens gezonder dan zitten).
  2. Je moet zorgen dat je pennen en potloden, markeerstiften en boeken binnen handbereik liggen zodat je tijdens het studeren niet wordt afgeleid. Richt de ruimte als dat nodig is zo in dat er geen rommel aanwezig is die je gedachten rommelig maken. Je moet geen enkele reden hebben om op te staan, zodat je de tijd die je in je 'studiezone' doorbrengt niet hoeft te onderbreken.
    • Ook de dingen waarvan je niet zeker weet of je ze nodig zult hebben moeten in je 'studieruimte' aanwezig zijn. Je moet zorgen dat je alle studieboeken, schriften en papieren (vergeet die syllabus niet) binnen handbereik hebt. Op die manier ben je bijna letterlijk zeker van je succes. Gebruik je laptop alleen als je die voor je studie nodig hebt. Zo niet, houd hem dan uit de buurt.
  3. Probeer je te beperken tot iets eenvoudigs wat je in kleine beetjes kunt eten, zoals een paar nootjes, rozijnen of gojibessen, een kwart appel, of klein stukje pure chocola. Houd ook water bij de hand. Drink alleen niet te veel koffie, thee met cafeïne of andere energiedrankjes (anders blijf je de hele nacht wakker). Van zulke drankjes krijg je uiteindelijk altijd een soort van kater waardoor je je doodmoe zult voelen, en jezelf knijpen of slaan zal niets oplossen.
    • Heb je al eens zogenaamde 'superfoods' geprobeerd? Uit onderzoek is gebleken dat onder andere bosbessen, spinazie, pompoen, broccoli, pure chocola en vis ervoor kunnen zorgen dat je hersenen beter gaan werken waardoor je langer door kunt gaan met studeren.
  4. Bepaal voor jezelf wat je alleen vandaag af wilt (of moet) krijgen. Wat moet je allemaal doen om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de dag alles gedaan hebt wat je moest doen? Dat zijn je doelen, en ze geven je iets om tijdens je studiesessie naartoe te werken.
    • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je doelen haalbaar zijn. Als je deze week 100 pagina's moet lezen, breek het geheel dan op tot twintig pagina's per dag; neem niet teveel hooi op je werk. Houd daarbij ook rekening met de hoeveelheid tijd de je per dag hebt. Als je vanavond bijvoorbeeld maar één uur vrij hebt, doe dan het allerbelangrijkste wat je af moet krijgen.
  5. Op die manier kom je minder snel in de verleiding om dingen te gaan doen die niks met je studie te maken hebben en is de kans groter dat je je aan je plan houdt. Gebruik je computer alleen als je hem voor je studie nodig hebt. Is dat niet het geval, dan is het alleen maar een onnodig risico. Zet je telefoon op vliegtuigmodus, tenzij je hem voor een noodgeval nodig hebt.
    • Er bestaan hulpprogramma's waarmee je specifieke websites en software kunt blokkeren, zoals SelfRestraint, SelfControl en Think die ervoor kunnen zorgen dat je geen websites opent of software gebruikt waaraan je moeilijk weerstand kunt bieden. Zorg dat je jezelf kent en vraag je af of je het eerstkomende uur Facebook misschien beter kunt blokkeren. En maakt je geen zorgen; daarna kun je je favoriete platform gewoon weer gebruiken.
  6. Sommige mensen kunnen zich met muziek op de achtergrond beter concentreren. Bij andere mensen werkt het juist niet. Probeer het uit en kijk wat bij jou het beste werkt. Door terloops naar iets op de achtergrond te luisteren kan het zijn dat je vergeet dat je in plaats van iets leuks te doen, aan het studeren bent.
    • Houd er rekening mee dat de muziek waar je goed bij kunt studeren, misschien niet de muziek is waar je normaal het liefst naar luistert. Meestal werkt muziek die je niet kent beter. Als je een bekend nummer hoort, kunnen je gedachten namelijk de neiging hebben om af te dwalen, of het kan zijn dat je mee wilt zingen. Experimenteer wat door naar minder bekende soorten muziek te luisteren tot je iets tegenkomt wat je prettig vindt, zonder dat je er teveel door in beslag wordt genomen.
    • Probeer eens een zogenaamde achtergrondgeluidmachine die natuurlijke geluiden produceert zoals vogelgetjilp, regen, stromende rivieren, of andere aangename geluiden als hulp bij het studeren. Op internet kun je verschillende gratis geluidshulpmiddelen vinden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Je makkelijker kunnen concentreren

PDF download Pdf downloaden
  1. Uiteindelijk komt het erop neer dat we allemaal momenten op de dag hebben waarop we ons energiek voelen, en momenten waarop we een dipje hebben. Wat zijn jouw piekmomenten? Studeer als dat kan op de momenten waarop je je energieniveau op zijn hoogst is. Je zult je dan beter kunnen concentreren en de kennis die je in je opneemt beter vast kunnen houden. Op elk ander tijdstip zal studeren alleen maar een gevecht tegen de bierkaai zijn.
    • Voor sommige mensen zal dat vroeg in de ochtend zijn, wanneer ze nog volop energie hebben voor de rest van de dag. Anderen beginnen juist in de avonduren beter te functioneren, nadat ze eerst wat hebben kunnen opwarmen. Wat jouw beste moment ook is, luister naar je lichaam en studeer op jouw toptijden.
  2. De voordelen van slaap zijn bijna ontelbaar. Terwijl je slaapt worden je hormonen gereguleerd en verwerk je de informatie die je hebt opgenomen. Bovendien zorg je er door te slapen voor dat je de volgende dag weer helemaal klaar bent voor de strijd. Je proberen te concentreren als je oververmoeid bent, komt lichamelijk gezien in feite neer op proberen ergens je aandacht bij te houden terwijl je dronken bent. [7] Als je je niet kunt concentreren, is dit misschien de reden.
    • De meeste mensen hebben zeven tot negen uur slaap per nacht nodig. Sommige mensen hebben wat meer nodig, andere kunnen toe met iets minder. Hoe lang slaap jij het liefst, als je geen wekker hoeft te zetten? Probeer iedere nacht die hoeveelheid slaap te krijgen door zo nodig iets vroeger dan normaal naar bed te gaan. [8]
  3. Je bent uiteindelijk wat je eet, en als je gezond eet, zal ook je hoofd gezond zijn. Streef ernaar om je favoriete kleurige soorten groente en fruit te eten, volkoren producten, magere soorten vlees en zuivel, noten (geen vette chips, patat of snoep) en goede vetten, zoals die in pure chocolade en olijfolie. Een gezond eetpatroon zal ervoor zorgen dat je je langer energiek voelt en maakt het makkelijker voor je om je hersenen op de proef te stellen.
    • Vermijd zogenaamde lege producten als witbrood, koekjes, chips, frisdrank en andere producten die voornamelijk witmeel, vet en/of suiker bevatten. Dit zijn in feite niet meer dan 'dode' producten en dranken waardoor je in de klas en terwijl je studeert een dip kunt krijgen.
  4. Als het erop aankomt bij jij je eigen motivatie. Als je jezelf ervan overtuigd dat je je kunt concentreren, dan kun je dat. Pak je gedachten bij de hoorns en begin positief te denken: Jij kunt dit en het gaat je lukken . Niets kan je tegenhouden, behalve jijzelf.
    • Probeer de regel: 'Nog vijf'. Zeg tegen jezelf dat je nog vijf dingen gaat doen of nog vijf minuten door zult gaat voordat je stopt. Als je dat eenmaal gedaan hebt, doe er dan nog vijf . Dingen opbreken in kleinere stukjes maakt het makkelijker voor mensen die zich niet zo lang achter elkaar kunnen concentreren en zorgt ervoor dat je hoofd het langer vol kan houden.
    • Probeer niet te generaliseren over je vaardigheden op een manier die je tegen kan houden. Zeg bijvoorbeeld in plaats van 'Ik kan gewoon geen wiskunde', liever iets in de vorm van: 'Ik raak altijd in de war van vereenvoudigde uitdrukkingen'.
  5. Zolang je nog fris bent, kun je je voordeel doen met het hoogst mogelijke concentratieniveau tot je beschikking. Doe de belangrijkste taken en het achtergrondwerk waarbij je het diepst moet nadenken eerst, voordat je overgaat op de eenvoudige (minder uitdagende) maar noodzakelijke details. Als je begint met de makkelijkste onderdelen, blijf je de hele tijd nadenken en stressen over de moeilijke taken, waardoor je minder productief zult zijn en je minder goed kunt concentreren.
    • Probeer aan de andere kant niet om jezelf tijdens het lezen te kleineren of ontmoedigen, of om te blijven hangen in lastige problemen of schrijfopdrachten, en laat je niet uit het veld slaan. Soms is het vervelendste deel van een opdracht te tijdrovend en zou het al je tijd in beslag kunnen nemen. Probeer daarom om er niet te veel tijd aan te besteden, houd de tijd in de gaten en ga zo nodig eerst verder met dingen die je makkelijker vindt.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

De technologie benutten

PDF download Pdf downloaden
  1. Kijk eens of het luisteren naar alfagolven kan helpen je concentratievermogen en je geheugen te verbeteren als je studeert of bij het doen van andere activiteiten. Zoek eens op YouTube naar binaural beats en gebruik zo nodig een koptelefoon of oortjes. Als binaural beats voor jou werken, zul je zien dat het een geweldige oplossing is!
    • Luister ernaar terwijl je studeert. Luister voor het beste effect met het geluid zachtjes of halfhard tot aan het eind van je studiesessie. Blootstelling aan deze geluiden voor langere tijd is niet schadelijk.
  2. In combinatie met een rooster dat werkt, gezond eten, voldoende rust en alle andere elementen die bevorderlijk zijn voor je studie, kun je via deze weg je geheugen verbeteren. [9] Je studie is een ontzettend belangrijk onderdeel van je leven, en leren je beter te concentreren en je aandacht ergens bij te houden is een vaardigheid die je je leven lang van pas zal komen.
  3. Nadat je een paar uur geluisterd hebt, hebben je oren een paar minuten nodig om weer aan de normale omgevingsgeluiden in de kamer te wennen. Het is volkomen normaal als je gehoor op dat moment een beetje vervormd is. Binaural beats kunnen nog een heleboel andere vreemde effecten veroorzaken, maar bij de meeste mensen werken ze heel goed.
    • Het is normaal dat je de eerste 10 tot 25 minuten een beetje last van hoofdpijn hebt; dat wil zeggen dat je hersenen bezig zijn om zich aan het ritme aan te passen. Als de hoofdpijn na een half uur niet overgaat, gebruik deze techniek dan liever niet.
    • Om de beats aantrekkelijker te laten klinken, kun je ook tegelijkertijd naar muziek luisteren. De combinatie kan er zelfs voor zorgen dat je je nog beter kunt concentreren.
    Advertentie

Tips

  • Denk dat je het hoogst mogelijke cijfer kunt halen en je kunt het. Vergeet alles om je heen en kijk alleen maar naar je boek. Leer het niet alleen maar van buiten. Je moet het ook begrijpen.
  • Geef jezelf bepaalde opdrachten voor iedere dag. Op die manier weet je steeds dat je je werk voor een bepaalde periode af hebt gekregen.
  • Markeer belangrijke woorden en zinnen en bekijk die keer en keer opnieuw, net zolang tot ze in je hoofd blijven zitten. Doe je boeken dicht en zeg de woorden of zinnen hardop of schrijf ze op.
  • Als je je thuis niet op je studie kunt concentreren, is je beste optie de bibliotheek. Mensen gaan altijd naar de bibliotheek om te studeren, dus het zal er ongetwijfeld rustig zijn!
  • Bepaal voor jezelf een doel of een uitdaging om naartoe te werken. Op die manier zul je je beter kunnen concentreren en de kans is groot dat je harder zult werken om dat doel te bereiken. Zeg tegen jezelf: 'Ok, ik ga nu mijn telefoon/computer negeren. Ik ga een half uur lang studeren, dan ga ik tien minuten op mijn telefoon kijken en daarna ga ik nog wat studeren.' Geef jezelf wat echt goede studietijd en gun jezelf tussendoor een pauze.
  • Maak geheugenkaarten. Ook kun je het studeren interessanter maken met behulp van gekleurde post-its of markeerstiften in verschillende kleuren.
  • Zorg dat de kamer waarin je studeert helder verlicht is. Bij helder licht kunnen je ogen zich beter op een bepaald punt focussen.
  • Twijfel niet aan jezelf en kijk niet af!
  • Doe meer dan alleen maar het materiaal keer op keer doorlezen. Lees langzaam genoeg om erover na te denken en aan jezelf de diepere betekenis ervan uit te leggen. Probeer in je eigen woorden te zeggen wat het eigenlijk betekent--of je het echt 'snapt'-- en probeer de betekenis te onthouden. Als je de stof die je net gelezen hebt niet kunt samenvatten, wil dat waarschijnlijk zeggen dat je het niet echt hebt begrepen. Lees het dan nog een keer, en probeer iedere zin te ontcijferen. Blijf even nadenken over de verschillende aspecten van een bepaald idee of begrip, en zeg vervolgens in je eigen woorden wat het voor jou precies betekent, ofwel in je hoofd of zachtjes hardop, als dat je helpt je beter te concentreren. Door ideeën samen te vatten en in je eigen woorden weer te geven wordt je gedwongen om op het onderwerp te reageren en erover na te denken.
  • Neem voordat je gaat studeren een koele douche. Daar fris je van op en je wordt er tegelijkertijd rustig van.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Neem als je hoofdpijn begint te krijgen even pauze. Aanvallen van zogenaamde 'studiehoofdpijn' wijzen erop dat je ogen zich te lang achter elkaar hebben ingespannen.
  • Blijf niet uren achter elkaar zitten. Beweeg. Zorg dat je geen zittend leven leidt. Te lang zitten is schadelijk voor je gezondheid.
  • Studeer niet te lang achter elkaar. Je hersenen zijn namelijk niet in staat is om zich lang op hetzelfde te concentreren. Na verloop van tijd zul je aan andere dingen gaan denken en zul je je niet meer op je studiemateriaal kunnen concentreren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Flesje water
  • Je aantekeningen en boeken
  • Papier, pennen en potloden
  • Een rustige plek (een geschikte omgeving)
  • Rekenmachine
  • Woordenboek (digitaal of gedrukt)
  • Horloge/klok

Over dit artikel

Deze pagina is 5.962 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie