PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Java is een in 1991 door James Gosling ontwikkelde object-georiënteerde programmeertaal, wat inhoudt dat het gebruikmaakt van concepten als "objecten" met "velden" (die kenmerken van het object beschrijven) en "methoden" (acties die het object kan uitvoeren). Java is een "write once, run anywhere"-taal, wat inhoudt dat het ontworpen is om op elk platform en op elke Java Virtual Machine (JVM) te kunnen draaien. Omdat Java veel gebruikmaakt van gewone taal, is het voor beginners gemakkelijk om te leren en begrijpen. Deze tutorial is een introductie in het schrijven van programma’s in Java.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je eerste Java-programma

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel programmeurs gebruiken geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s) zoals Eclipse en Netbeans voor het programmeren in Java, maar men kan een Java-programma schrijven en compileren zonder zware IDE’s.
  2. Hardcore programmeurs prefereren soms de eenvoudige teksteditors vanuit de terminal, zoals vim en emacs. Een zeer goede teksteditor die kan worden geïnstalleerd op zowel een Windows-computer als op een op Linux-gebaseerde machine (Ubuntu, Mac, enz.) is Sublime Text , welke we in deze tutorial zullen gebruiken.
  3. Zorg dat je de Java Software Development Kit hebt geïnstalleerd. Dit heb je nodig voor het compileren van je programma’s.
    • Onder Windows kan het zijn dat je, als de omgevingsvariabelen niet kloppen, een foutmelding krijgt bij het uitvoeren van javac . We verwijzen naar het artikel over de installatie van de Java Software Development Kit voor meer informatie, om deze foutmeldingen te voorkomen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Hallo wereld programma

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak een nieuw bestand aan in je teksteditor, en bewaar het als "HalloWereld.java". HalloWereld is de naam van je class, welke hetzelfde moet zijn als die van je bestand.
  2. De main methode public static void main(String[] args) is de methode die wordt uitgevoerd wanneer het programma draait. Deze main methode heeft dezelfde methode-declaratie in elke Java-programma.
     public 
     class 
     HalloWereld 
     { 
     public 
     static 
     void 
     main 
     ( 
     String 
     [] 
     args 
     ) 
     { 
     } 
     } 
    
  3.  System 
     . 
     out 
     . 
     println 
     ( 
     "Hallo wereld." 
     ); 
    
    • Latn we deze regel eens gaan ontleden in de verschillende componenten:
      • System vertelt het systeem dat er iets moet gebeuren.
      • out vertelt het systeem dat er een uitvoer is.
      • println staat voor "druk deze regel af," waarmee we het systeem dus vertellen dat de uitvoer een regel tekst is.
      • De aanhalingstekens rond ("Hallo wereld.") betekent dat de methode System.out.println() een parameter vraagt; in dit geval is dat de tekenreeks "Hallo wereld."
    • Merk op dat er een aantal Java-regels zijn waar we ons hier aan moeten houden:
      • Plaats altijd een puntkomma aan het eind van een programmaregel.
      • Java is hoofdlettergevoelig, dus zal je de namen van de methoden, variabelen en klassen in de juiste lettergrootte moeten plaatsen, anders zal er een foutmelding volgen.
      • Blokken code die horen bij een bepaalde methode of lus, worden tussen accolades geplaatst.
  4. Het uiteindelijke Hallo wereld programma hoort er nu als volgt uit te zien:
     public 
     class 
     HalloWereld 
     { 
     public 
     static 
     void 
     main 
     ( 
     String 
     [] 
     args 
     ) 
     { 
     System 
     . 
     out 
     . 
     println 
     ( 
     "Hallo wereld." 
     ); 
     } 
     } 
    
  5. Navigeer naar de map waar je HalloWereld.java hebt opgeslagen en typ javac HalloWereld.java . Dit vertelt de Java-compiler dat je HalloWereld.java wilt compileren. Als er fouten zijn opgetreden ziet de compiler wat je verkeerd hebt gedaan. In alle andere gevallen zal de compiler geen berichten tonen. Als je naar de directory kijkt waar je HalloWereld.java hebt opgeslagen, dan zie je als het goed het bestand HalloWereld.class. Dit is het bestand dat Java gebruikt voor het uitvoeren van je programma.
  6. Eindelijk kunnen we het programma gaan uitvoeren! Typ in het opdrachtvenster of de terminal het volgende: java HalloWereld . Hiermee geef je aan dat Java de class HalloWereld moet uitvoeren. Als het goed is zie je hoe "Hallo wereld" op het scherm wordt afgedrukt (in de console).
  7. Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Input en output

PDF download Pdf downloaden
  1. In ons Hallo wereld programma hebben we een tekenreeks laten afdrukken op het scherm, maar het interactieve deel van programma's is dat waarin de gebruiker gegevens kan invoeren. We gaan nu ons programma uitbreiden met een vraag aan de gebruiker om zijn of haar naam in te voeren, waarna er een groet volgt, gevolgd door de naam van de gebruiker.
  2. In Java zijn er een aantal ingebouwde bibliotheken (library's) waar we gebruik van kunnen maken, maar die zullen we eerst moeten importeren. Een van deze bibliotheken is java.util, welke beschikt over een Scanner-object dat we nodig hebben om invoer van de gebruiker te kunnen accepteren. Om de Scanner-class te kunnen importeren voegen we de volgende regel toe aan het begin van onze code.
    import java.util.Scanner;
    • Dit vertel ons programma dat we het Scanner-object willen gebruiken in het pakket java.util.
    • Willen we toegang tot elk object in java.util, dan schrijven we import java.util.*; aan het begin van onze code.
  3. Java is een object-georiënteerde taal, dus zullen de concepten ervan gebruikmaken van objecten. Het Scanner-object is een voorbeeld van een object met fields en methods. Om de Scanner-class te kunnen gebruiken creëren we een nieuw Scanner-object waarvan we vervolgens de velden kunnen vullen en de methodes van kunnen gebruiken. Dit doe je als volgt:
    Scanner userInputScanner = new Scanner(System.in);
    • userInputScanner is de naam van het Scanner-object dat we zojuist hebben geïnstantieerd. Merk op dat elk onderdeel van de naam in hoofdletters is geschreven (camel case); dit is de conventie voor het benoemen van variabelen in Java.
    • We gebruiken de new operator om een nieuwe instantie van een object te maken. Dus, we hebben in dit geval een nieuwe instantie van het Scanner-object gemaakt met behulp van de code new Scanner(System.in) .
    • Het Scanner-object vraagt om een parameter dat het object vertelt wat er moet worden gescand. In dit geval plaatsen we de System.in als parameter. System.in vertelt het programma om te zoeken naar invoer vanuit het systeem, en dat is in dit geval wat de gebruiker in het programma typt.
  4. We zullen aan de gebruiker moeten vragen om iets te typen als invoer, zodat de gebruiker weet wanneer er iets in de console moet worden ingevoerd. Dit kun je voor elkaar krijgen met System.out.print of met System.out.println .
    System.out.print("Wat is je naam? ");
  5. De Scanner zal altijd dat wat de gebruiker intypt, opslaan. De volgende regel code zal de Scanner vragen om dat wat de gebruiker heeft getypt als naam, op te slaan in een variabele:
    String userInputName = userInputScanner.nextLine();
    • In Java is de conventie voor het gebruik van de methode van een object de code objectName.methodeName(parameters) . Met userInputScanner.nextLine() roepen we het Scanner-object aan onder de naam die we het zojuist hebben gegeven, waarna we de methode ervan met nextLine() aanroepen zonder parameters.
    • Merk op dat we de volgende regel in een ander object opslaan: de String. We hebben ons String-object userInputName genoemd.
  6. Nu we de naam van de gebruiker hebben opgeslagen, kunnen we een groet aan de gebruiker uitprinten. Weet je de System.out.println("Hallo wereld."); code nog die we in de main class hebben geschreven? Alle code die we zojuist hebben geschreven hoort boven die regel te komen. Nu kunnen we die regel aanpassen om het volgende te zeggen:
    System.out.println("Hallo " + userInputName + "!");
    • De manier waarop we "Hallo ", de gebruikersnaam en "!" aan elkaar hebben gekoppeld door "Hallo " + userInputName + "!" te schrijven, heet String-concatenatie.
    • Wat hier gebeurt is dat we te maken hebben met drie strings (tekenreeksen): "Hallo ", userInputName, en "!". Strings in Java zijn onveranderlijk en kunnen dus niet worden gewijzigd. Dus wanneer we deze drie strings aaneenschakelen, dan creëren we in wezen een nieuwe string met de groet.
    • Daarna nemen we deze nieuwe string en gebruiken die als parameter voor System.out.println .
  7. Onze code hoort er nu als volgt uit te zien:
    import java.util.Scanner;
    
    public class HalloWereld {
        public static void main(String[] args) {
            Scanner userInputScanner = new Scanner(System.in);
            System.out.print("Wat is je naam? ");
            String userInputName = userInputScanner.nextLine();
            System.out.println("Hallo " + userInputName + "!");
        }
    }
  8. Open het Opdrachtvenster of de Terminal en voer dezelfde opdrachten uit als voor onze eerste versie van HalloWereld.java. We zullen het programma eerst moeten compileren: javac HalloWereld.java . Then we can run it: java HalloWereld .
    Advertentie

Tips

  • Java is een objectgeoriënteerde programmeertaal, dus is het handig om meer te lezen over de fundamenten van objectgeoriënteerde programmeertalen.
  • Objectgeoriënteerde Programmeren (OOP) kent veel functies die specifiek zijn voor haar paradigma. Drie van deze belangrijkste functies zijn:
    • Inkapseling : (encapsulation) de mogelijkheid om de toegang tot een aantal onderdelen van het object te beperken. Java heeft private, protected en openbare modifiers voor fields en -methods.
    • Polymorfisme : de mogelijkheid voor objecten om verschillende identiteiten aan te nemen. In Java, kan een object deel gaan uitmaken van een ander object, om de methodes te kunnen gebruiken van het andere object.
    • Overerving : (inheritance) de mogelijkheid om fields en methods te gebruiken van een andere class in dezelfde hiërarchie als het huidige object.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.494 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie