PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Navelpiercings zijn ontzettend populair, en sommige mensen besluiten om er zelf een te zetten—daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Als jij daar ook voor kiest, lees dan verder. Weet echter wel dat het altijd veiliger is om je piercing door een professional te laten zetten.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Voorbereiden op het piercen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het gebruik van de juiste spullen is cruciaal. Als je dat niet doet kan het vreselijk mis gaan, of leiden tot een lelijke infectie. Om je navel zo veilig mogelijk te piercen heb je nodig:
    • Een steriele piercenaald van 1,6mm, een roestvrijstalen/titanium/bioplast navelring van 1,6mm, ontsmettingsalcohol, een huidmarkeerstift, een piercingklem, en watjes.
    • Het gebruik van een naald, veiligheidsspeld, of piercing gun om je navel mee te piercen is niet verstandig. Deze voorwerpen zijn onveilig, en zullen geen goede resultaten opleveren.
  2. Voordat je je navel gaat piercen zul je alle voorzorgsmaatregelen moeten treffen om de kans op een infectie uit te sluiten. Spray gebruikte oppervlakken en tafels in met een desinfectans.
  3. Vergeet niet om je handen (en onderarmen) te wassen met warm water. Alles moet volledig steriel zijn. Het is zelfs nog veiliger om latex handschoenen te gebruiken (mits deze steriel zijn). Droog je handen met keukenpapier—niet met een handdoek die poreus is en bacteriën aantrekt.
  4. Als je alle spullen nieuw gekocht hebt (wat je ook zou moeten doen), dan zouden die al in een steriele verpakking moeten zijn. Als je dat echter niet gedaan hebt, of de producten al in je handen gehad hebt, dan zul je ze zelf moeten steriliseren voordat je begint met piercen.
    • Je kunt dit doen door de spullen in ontsmettingsalcohol of waterstofperoxide onder te dompelen, en ze daar een minuutje of twee in te laten liggen.
    • Haal ze weer uit de vloeistof (draag indien mogelijk latex handschoenen), en leg ze op een schoon stuk keukenpapier om helemaal af te laten drogen.
  5. Voor het piercen is het belangrijk om het gebed rondom de navel goed schoon te maken om alle bacteriën van het huidoppervlak te verwijderen. Het is het beste om hier een desinfecterende gel voor te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor piercings, of ontsmettingsalcohol.
    • Breng de desinfectans of alcohol ruim aan met een watje, en veeg het gebied rondom het te piercen gebied grondig af. Wacht tot het gebied volledig opgedroogd is voor je verder gaat.
    • Als je ontstmettingsalcohol gebruikt, zoek er dan een met een concentratie van hoger dan 70% isopropanol—alleen zo bereik je het vereiste niveau desinfectie.
    • Gebruik, indien nodig, een wattenstaafje (of iets soortgelijks) om de binnenkant van de navel mee schoon te maken. Zorg ervoor dat je zowel onder als boven het te piercen gebied schoonmaakt.
  6. Voordat je gaat piercen zul je een idee moeten hebben van waar de naald ingebracht moet worden. Gebruik hiervoor een huidmarkeerstift om de ingang en uitgang van de naald tem markeren. Er zou ongeveer 1 cm tussen de navel en het gepiercete gaatje moeten zitten.
    • Navelpiercings zitten meestal bovenaan de navel, en niet daaronder—maar de keuze is aan jou.
    • Gebruik een klein spiegeltje om te kijken of de twee markeringen goed uitgelijnd zijn. Doe dit alleen staand, omdat de buik een beetje gevouwen wordt als je zit.
  7. Sommige mensen die nogal bang voor de pijn zijn kunnen het gebied rondom de navel willen verdoven met een ijsklontje.
    • Het is echter belangrijk om te weten dat het verdoven van de huid met ijs er ook voor zorgt dat de huid stugger, en een beetje rubberachtig wordt—hierdoor wordt het moeilijker om de naald door de huid te drukken.
    • Je kunt ook wat verdovende gel aanbrengen met een wattenstaafje.
  8. Je wilt niet gaan lopen friemelen terwijl je de klem en de naald vast hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De navel piercen

PDF download Pdf downloaden
  1. Je bent nu klaar om te beginnen! Pak de piercingklem, en gebruik deze om de huid van de navel vast te pakken en iets van het lichaam af te trekken.
    • Het ingangspunt dat je met de stift gemarkeerd hebt zou in het midden van de onderste helft van de klem moeten zitten; het uitgangspunt zou in het midden van de bovenste helft moeten zitten.
    • Zorg ervoor dat je de klem met je zwakkere hand vasthoudt; je wilt de vastere hand gebruiken om de naald mee vast te houden.
  2. Pak er de steriele, piercenaald van 1,6mm bij. Deze naald is hol, waardoor het makkelijker wordt om de navelring in te brengen als de naald eenmaal door de huid gestoken is.
  3. Zet de scherpe punt van de naald op de markering aan de onderkant van de klem. Haal diep adem, en duw de naald in één vloeiende beweging door de huid. Zorg ervoor dat de naald er door de markering aan de bovenkant van de klem uitkomt.
    • Pierce nooit van boven naar beneden. Je moet kunnen zien waar de naald heengaat, en dat kan niet als je naar beneden piercet.
    • Je kunt jezelf het beste staand piercen, omdat je je dan het beste kunt bewegen, en omdat je dan kunt zien wat je aan het doen bent. Als je bang bent dat je flauw zult vallen, pierce je dan door op je rug te gaan liggen (ga niet zitten!).
    • Maak je niet ongerust als de piercing een beetje bloedt—dit is volkomen normaal. Veeg het bleod gewoon weg met een schoon wattenstaafje dat je in een zoutoplossing gedompeld hebt.
  4. Plaats de ene kant van het sieraad zonder het balletje in de holle naald (het zou precies moeten passen, of iets smaller moeten zijn dan de naald) duw de naald er met sieraad en al uit. Trek de naald ER NIET UIT. Je wilt het contact tussen de naald en de navelring behouden om de overgang zo soepeltjes mogelijk te laten verlopen. De naald zal van het sieraad vallen als het de huid verlaat, dus wees erop voorbereid om die te vangen.
    • Trek de naald er niet te vroeg uit, wacht tot het sieraad er volledig doorheen is.
    • Pak het losse balletje, en schroef deze strak terug op de navelring. Voilá! Je hebt een navelpiercing!
  5. Zodra je klaar bent dien je je handen te wassen met een antibacteriële zeep. Pak vervolgens een watje dat je in een zoutoplossing dompelt, en maak het gebied rondom de piercing zeer voorzichtig schoon.
    • Dit is de eerste dag van je reinigingsregime, en waarschijnlijk de belangrijkste. Neem een paar minuten de tijd om het grondig te doen.
    • Ruk niet aan je nieuwe piercing. Maak hem schoon, en laat hem verder met rust zodat de piercing kan genezen. Eraan zitten, of ermee spelen zal alleen maar tot infecties leiden—en dat is het laatste wat je wilt!
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De juiste nazorgsmaatregelen treffen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het werk zit er nog niet op! Onthoud dat een nieuwe piercing net een open wond is. Het is daarom extreem belangrijk om de aankomende maanden een strikt reinigingsregime te hanteren. Je zult het vol moeten houden tot de piercing volledig hersteld is, om jeuk en infectie te voorkomen.
    • Was de piercing eenmaal daags met een antibacteriële zeep. Gebruik hier geen ontsmettingsalcohol, peroxide, of zalf voor. Deze kunnen de huid uitdrogen en irriteren als je ze elke dag gebruikt.
  2. Een uitstekende manier om de nieuwe piercing schoon en vrij van infecties te houden, is door een zoutoplossing te gebruiken. Deze kun je in de drogist en piercingstudio vinden, maar je kunt ook gewoon wat zout zonder jodium oplossen in een kopje warm water.
    • Dip een wattenstaafje in de zoutoplossing, en gebruik die om beide kanten van de piercing voorzichtig mee schoon te maken.
    • Duw het ringetje voorzichtig van de ene naar de andere kant om het ringetje ook goed schoon te kunnen maken.
  3. Of het nu in een zwembad, rivier, of bubbelbad is—ga de eerste maanden niet zwemmen! Het water kan bacteriën bevatten die je nieuwe piercing maar al te makkelijk kunnen infecteren.
  4. Als je heldere of witte vloeistof ziet, dan heelt de piercing goed. Vloeistoffen die geuren of kleuren duiden op een infectie—breng dan gelijk een bezoek aan de dokter.
    • Sommige professionals stellen dat je minstens 4-6 maanden nazorg moet treffen. Na twee maanden kun je alvast kijken hoe het met de piercing gaat.
    • Klooi er niet mee! Gun de piercing de tijd om te herstellen voor je van ringetje wisselt. Je kunt de balletjes vervangen, maar het staafje mag je niet aanraken. Dit zal je namelijk niet alleen pijn doen, maar vertraagt het herstelproces bovendien.
  5. Zelfs als de piercing al genezen lijkt kan de piercing nog geïnfecteerd raken. Als je vermoedt dat je een infectie hebt (symptomen zijn, onder meer: zwelling, gevoeligheid, bloeden, of pus), breng dan elke drie, vier uur een warm kompres aan op het gebied. Reinig het gebied vervolgens met een desinfectans, en breng een plaatselijke antibacteriële crème aan.
    • Als je binnen 24 uur geen verbetering ziet, raadpleeg dan je arts.
    • Als de dokter geen optie is, bezoek dan een professionele piercer. Hij/zij kan je helpen met de nazorg, en kan je professionele producten geven.
    • Haal de navelring er nooit uit als je met een infectie van doen hebt. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat de infectie zich onderhuids gaat nestelen.
    Advertentie

Tips

  • Doe onderzoek naar navelpiercings. Wees er zeker van dat je het echt wilt, en dat je er vertrouwen in hebt dat je het zelf kunt doen.
  • Raak je nieuwe piercing niet aan. Alleen als je de piercing schoon gaat maken met een antibacteriële zeep mag je er bij in de buurt komen.
  • Let goed op voor infecties. Bezoek bij twijfel altijd de dokter.
  • Als je je niet op je gemak voelt bij het zelf zetten van de piercing, ga dan op zoek naar een professionele piercer.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik onder geen beding spullen die je in huis vindt. Deze zijn niet veilig, en zullen een infectie veroorzaken.
  • Het kan een litteken veroorzaken als je later in je leven besluit geen piercing meer te willen.
  • Dit is niet geschikt voor mensen onder de 13.
  • Zelf een piercing zetten is gevaarlijk. Als je honderd procent zeker weet dat je er een wilt, dan is het het verstandigst om die door een prof te laten zetten.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een steriele naald van 1,6 mm
  • Huidmarkeerstift
  • Ontsmettingsalcohol of een andere desinfectans
  • Een klem
  • Steriele beginnerssieraden (Bioplast of Bioflex is het beste, omdat dat met het lichaam meebuigt. Ook kun je de lengte verkorten als de zwelling wegtrekt.)


Over dit artikel

Deze pagina is 14.340 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie