Pdf downloaden Pdf downloaden

Wil jij je eigen parfum maken? Zoek je een uniek zelfgemaakt cadeautje? Je kunt zelf de spannendste geuren creëren met ingrediënten uit de supermarkt of drogist.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Inzicht in de wetenschap van parfum

Pdf downloaden
  1. Parfum is een mengsel van verschillende geurlagen, ook wel de "noten" genoemd. Als je parfum op je huid spuit, ruik je de noten in deze volgorde: [1]
    • De bovennoot is wat je het eerst ruikt. Dit verdwijnt ook het eerst, meestal binnen 10 tot 15 minuten. [2]
    • De middennoot ga je ruiken zodra de bovennoot verdwijnt. Dit is het hart van de geur, die bepaalt bij welke familie het parfum hoort - bijvoorbeeld oosters, bloemig, fruitig of houtig. [3]
    • De basisnoot accentueert en fixeert de middennoot, en wordt ook wel het thema genoemd. Het vormt de basis van de geur, en je blijft deze noot wel 4 tot 5 uur ruiken. [4]
  2. Populaire bovennoten zijn basilicum, bergamot, grapefruit, lavendel, citroen, limoen, neroli, munt, rozemarijn en zoete sinaasappel. [5] [6]
  3. Dit zijn onder andere zwarte peper, kardemom, kamille, kaneel, kruidnagel, dennennaald, jasmijn, jeneverbes, citroengras, neroli, nootmuskaat, roos, rozenhout en ylang-ylang. [7] [8]
  4. Dit zijn ceder, cipres, gember, patchouli, den, sandelhout, vanille en vetiver. [9] [10]
  5. Als je een geur mengt, voeg je eerst de basisnoten toe, dan de middennoten en uiteindelijk de bovennoten. De ideale verhouding om de noten te mengen is 30% bovennoten, 50% middennoten en 20% basisnoten. [11]
    • Sommige parfummakers raden aan om maximaal 3 of 4 dominante noten te mengen. [12]
  6. Om parfum te maken, heb je meer nodig dan alleen boven-, midden- en basisnoten: je moet ze ook ergens aan toevoegen.
    • Het proces begint met een basisolie. Populaire keuzes hiervoor zijn jojoba-, zoete amandel- en druivenpitolie. [13]
    • Nu voeg je langzaam een paar druppels basis-, midden-, en bovennoten toe aan de basisolie.
    • Tot slot voeg je iets toe om de ingrediënten te helpen vermengen. Alcohol is een goede keuze, omdat het snel verdampt en de noten goed laat verspreiden. [14] Veel doe-het-zelf-parfummakers gebruiken (40% - 50% alcohol) wodka van goede kwaliteit.
    • Als je een solide parfum wilt maken (met de consistentie van een lippenbalsem), gebruik je gesmolten bijenwas voor de fixatie in plaats van alcohol of water.
  7. Als je niet zeker weet hoe je een parfum moet opbouwen, bekijk dan de ingrediënten van je favoriete parfum uit de winkel.
    • Als de ingrediënten er niet opstaan, of als je ze moeilijk in noten kunt opdelen, is deze website (Engelstalig) een geweldige bron waarop je de noten van allerlei bekende parfums kunt vinden. [15]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Benodigde materialen

Pdf downloaden
  1. De meeste mensen raden aan om donkere glazen flesjes te kopen, omdat dat je parfum beschermt tegen licht, zodat het langer goed blijft.
    • Zorg er ook voor dat er geen etenswaren in de flesjes hebben gezeten, want restjes daarvan kunnen overslaan op je parfum.
    • De uitzondering hierop is wanneer je juist wilt dat de geur van hetgeen er eerst in zat in je parfum terechtkomt. (Waarschuwing: pindakaas-banaan-chocolade-parfum smaakt misschien lekkerder dan het ruikt!)
  2. Een basisolie draagt de geuren van je parfum over op je huid. Meestal is het een geurloze olie, en wordt het gebruikt om de geconcentreerde geurstoffen te verdunnen, omdat ze anders de huid zouden irriteren.
    • De basisolie kan van alles zijn. Je kunt zelfs olijfolie gebruiken als je die geur lekker vindt.
    • Eén populaire parfummaker laat rozenblaadjes weken in olijfolie en mengt het dan met vitamine E-olie om het in balans te brengen. [16]
  3. Een veelgebruikte keuze onder doe-het-zelf-parfummakers is (40% - 50% alcohol) wodka van goede kwaliteit. Er zijn ook mensen die liever 80% alcohol of meer gebruiken.
    • Als je graag sterkere alcohol wilt gebruiken, kun je bij de drogist schoonmaakalcohol (70% of 96%) vinden.
  4. Je parfum kan uit allerlei ingrediënten bestaan. Vaak worden etherische olie, bloemblaadjes, bladeren en kruiden gebruikt.
  5. De methode die je kiest is afhankelijk van de materialen die je gebruikt. Twee geurstoffen die voor parfums worden gebruikt zijn plantaardige materialen (bloemen, blaadjes en kruiden) en etherische olie; de methodes voor deze materialen zijn verschillend.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Met verse bloemen, blaadjes of kruiden

Pdf downloaden
  1. Het soort fles of pot is niet zo belangrijk als het materiaal: zorg dat het a) schoon is, en b) van glas is. Het moet ook goed afsluitbaar zijn met een dop of deksel.
    • Parfummakers raden over het algemeen aan om donker glas te gebruiken om het parfum te beschermen tegen licht.
    • Gebruik geen pot of fles waar etenswaren in hebben gezeten, want die geur kan in het parfum terechtkomen, ook al maak je het goed schoon.
  2. Olie die hiervoor veel wordt gebruikt is bijvoorbeeld jojoba-olie, amandelolie en druivenpitolie.
  3. Zorg dat de geur sterk is en dat de blaadjes droog zijn als je ze plukt. Door ze te laten drogen aan de lucht kunnen ze slap worden en gaat de geur verloren. [17]
    • Je kunt meer planten plukken en drogen dan je nodig hebt, dan kun je ze later toevoegen als je de geur nog wat wilt versterken.
  4. Als je bloemen gebruikt, neem dan alleen de bloemblaadjes. Als je kruiden gebruikt, haal dan takjes of andere stukjes die de geur kunnen beïnvloeden eraf.
  5. Deze stap is optioneel, maar het kan de geur meer naar buiten brengen. Druk zachtjes op de bloemen of blaadjes met een houten lepel.
  6. Het hoeft maar een beetje te zijn - net genoeg om de blaadjes/bloemen/kruiden te kunnen bedekken.
  7. Zorg dat het goed afgesloten is.
  8. Als de olie nog niet zo sterk ruikt als je zou willen na een of twee weken, kun je de plantenresten eruit halen en nieuwe toevoegen aan de olie, en het dan weer wegzetten.
    • Je kunt dit proces meerdere weken of zelfs maanden herhalen tot de olie de gewenste sterkte heeft.
    • Zorg dat je de olie bewaart! Je moet alleen de plantenresten weggooien.
  9. Als je blij bent met de geur van de olie, kun je 1 of 2 druppels natuurlijk conserveringsmiddel toevoegen, zoals vitamine E-olie of druivenpitolie, dan blijft je parfum langer goed. [18]
    • Als je een balsem van de olie wilt maken, kun je er bijenwas aan toevoegen: smelt wat bijenwas in de magnetron, roer het door je parfum en doe het in een potje om af te koelen en te stollen.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Met etherische olie

Pdf downloaden
  1. [19] Je hebt de volgende ingrediënten nodig:
    • 2 eetlepels basisolie (jojoba-, amandel- of druivenpitolie zijn prima)
    • 6 eetlepels alcohol van 50 - 95%
    • 2,5 eetlepel bronwater (geen kraanwater)
    • 30 druppels etherische olie (minstens 1 uit elke noot)
    • Koffiefilter
    • Trechter
    • 2 schone glazen potjes of flesjes
  2. Je moet ongeveer 30 druppels in totaal toevoegen. Begin met de basisnoten, dan de middennoten en ten slotte de bovennoten. De ideale verhouding hiervoor is 20% basisnoten, 50% middennoten en 30% bovennoten.
    • Let op de geuren terwijl je ze toevoegt: als een geur veel sterker is dan de rest, moet je daar minder van gebruiken zodat het niet gaat overheersen.
  3. Gebruik alcohol met een hoog percentage van goede kwaliteit. Wodka wordt hier veel voor gebruikt.
  4. Doe het deksel of de dop erop en laat het minstens 48 uur staan. Je kunt het zelfs 6 weken laten staan, dan is de geur op zijn sterkst. [20]
    • Controleer de fles regelmatig om te ruiken hoe de geur is.
  5. Als je de geur goed vindt, voeg dan 2 eetlepels bronwater toe aan je parfum.
  6. Doe dit 1 minuut lang zodat de inhoud goed gemengd is.
  7. Gebruik een koffiefilter en een trechter en giet het parfum in een schone, donkere fles. Je kunt het ook in een mooi flesje doen als je het als cadeautje wilt geven.
    • Schrijf de ingrediënten op de fles en zet er een datum bij, zodat je kunt bijhouden hoe lang het goed blijft. Dan weet je of je volgende keer meer of minder moet maken.
  8. Om een solide parfum te maken in plaats van vloeibaar, kun je het water vervangen door gesmolten bijenwas. Voeg gesmolten bijenwas toe aan je parfum en giet het in een flesje om af te koelen en te stollen.
    • Bijenwas is bij de meeste reformwinkels te koop.
    Advertentie

Tips

  • Overdrijf het niet met de geuren. Ruik elk ingrediënt afzonderlijk en overweeg of het wel bij de andere geuren past. Te veel noten kan een geur verpesten.
  • Om een glazen flesje schoon te maken, moet je het met zo heet mogelijk water wassen, dan in een bakblik zetten en het in de oven op 110ºC drogen. [21]
  • Overweeg om geuren te maken die lijken op je favoriete gerechten of drankjes -- je kunt bijvoorbeeld een parfum maken met de geuren kaneel, zoete sinaasappel, kruidnagel en kardemom. [22] Een ander voorbeeld is een parfum met de geuren kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat, vanille en sinaasappel.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Doe geen fruitsap in je parfum, want dan gaat het klonteren en wordt het snel ranzig. Citroen maakt je huid ook overgevoelig voor zonlicht.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 105.837 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie