PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

We maken allemaal af en toe wel eens een fout. Bij fouten die dagelijks voorkomen, kun je denken aan het maken van een fout tijdens een specifieke taak (tijdens het schrijven, typen, maken van grafieken, etc.), het beledigen van iemand, iets doen waar je spijt van krijgt of verzeilt raken in een risicovolle situatie. Aangezien dit soort incidenten vrij gebruikelijk is, is het belangrijk om te leren hoe je je fouten kunt herstellen en hoe je met ze om kunt gaan. Het herstellen van welke blunder dan ook gaat gepaard met het begrijpen van je fout, het maken van een plan, je om jezelf bekommeren en het op de juiste manier communiceren.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Begrijp je fout

PDF download Pdf downloaden
  1. Je dient eerst te begrijpen wat je fout hebt gedaan om de fout te kunnen herstellen.
    • Definieer de fout. Heb je misschien iets verkeerds gezegd? Heb je wellicht per ongeluk een fout gemaakt tijdens een project voor je werk of school? Ben je vergeten om de badkamer schoon te maken terwijl je beloofd had dat te doen?
    • Probeer te begrijpen hoe en waarom je de fout hebt gemaakt. Heb je het wellicht expres gedaan en er later spijt van gekregen? Ben je wellicht niet geconcentreerd genoeg te werk gegaan? Stel jezelf de volgende vragen: “Hoe is het mogelijk dat ik vergeten ben om de badkamer schoon te maken? Had ik er simpelweg geen zin in en heb ik het voortdurend uitgesteld? Had ik het te druk met andere dingen?”
    • Als je niet goed weet wat je precies fout hebt gedaan, zou je een ander (bijvoorbeeld een vriend, familielid, leraar, collega, baas) kunnen vragen. Wellicht is één van deze personen in staat om het een en ander op te helderen. Als iemand kwaad op je lijkt te zijn, zou je het volgende kunnen vragen: “Ik merk dat je kwaad op me bent, zou je wellicht kunnen uitleggen waarom?” De persoon in kwestie zal wellicht het volgende zeggen: “Ik ben kwaad omdat jij beloofd had om de badkamer schoon te maken, maar dit vervolgens niet hebt gedaan.”
  2. [1] Denk na over je gedragspatronen en of je soortgelijke problemen in het verleden hebt gehad. Is het vaker voorgekomen dat je vergeten bent om bepaalde dingen te doen?
    • Zet alle patronen of thema’s die voortdurend lijken terug te komen op papier. Dit helpt je wellicht bij het vaststellen van een groter doel waar je aan dient te werken (aandachtsspanne, bepaalde vaardigheden, etc.). Je hebt wellicht de neiging om bepaalde taken waar je geen zin in hebt, te vergeten, bijvoorbeeld schoonmaken. Dit zou erop kunnen wijzen dat je de taak vermijdt of dat je gestructureerder te werk dient te gaan, zodat je onthoudt dat je de taken dient af te ronden waar jij verantwoordelijk voor bent.
  3. Probeer in te zien dat jij degene bent die in de fout is gegaan. Neem je verantwoordelijkheid voor de gemaakte fout en schuif de schuld niet af op een ander. [2] Als je de schuld op een ander probeert af te schuiven, zul je niet in staat zijn om te leren van je fouten en zul je waarschijnlijk dezelfde fouten voortdurend opnieuw maken.
    • Schrijf de onderdelen van het probleem op waar jij aan hebt bijgedragen of zet de specifieke fout die je hebt gemaakt op papier.
    • Identificeer de dingen die je anders had kunnen doen om een beter resultaat te bewerkstelligen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Stel een plan op

PDF download Pdf downloaden
  1. [3] Een van de beste manieren om een probleem op te lossen of een fout te herstellen, is door vast te stellen hoe je soortgelijke problemen of fouten in het verleden hebt opgelost. Denk eens na over de volgende vraag: “In het verleden kon ik mij prima bepaalde dingen herinneren, hoe deed ik dat destijds? Oh natuurlijk, ik heb de dingen die ik me moest herinneren genoteerd op mijn kalender en de notities meerdere keren per dag bekeken!”
    • Maak een lijst van soortgelijke fouten die je hebt gemaakt. Probeer vast te stellen hoe je met elke fout bent omgegaan en of je daar voordelen uit hebt behaald of niet. Mocht dat niet het geval zijn, zal het waarschijnlijk niet werken.
  2. [4] Bedenk zoveel mogelijk manieren waarop je de fout zou kunnen herstellen. Refererend aan het voorgaande voorbeeld, heb je verschillende opties: je zou de badkamer alsnog kunnen schoonmaken, je excuses kunnen aanbieden, voorstellen om een ander deel van het huis schoon te maken, onderhandelen, je voornemen om de badkamer de volgende dag schoon te maken, etc.
    • Maak gebruik van je probleemoplossend vermogen om zoveel mogelijk oplossingen te bedenken voor je huidige probleem.
    • Maak een lijst met de voor- en nadelen van elke mogelijke oplossing. Als je bijvoorbeeld hebt vastgesteld dat één van je mogelijke oplossingen is om morgen de badkamer schoon te maken, zal de lijst met de voor- en nadelen er wellicht zo uitzien: Voordeel – de badkamer zal uiteindelijk schoon zijn, Nadeel – de badkamer zal vandaag niet schoongemaakt worden, wellicht vergeet ik het morgen (ik kan niet garanderen dat de badkamer morgen schoongemaakt wordt), het helpt niet bij het oplossen van het probleem dat ik de badkamer vergeet schoon te maken. Als je een conclusie trekt op basis van de opgestelde lijst, zul je inzien dat je er verstandig aan doet om de badkamer dezelfde dag nog schoon te maken, indien mogelijk, en je zou een plan kunnen opstellen om schoonmaakwerkzaamheden in de toekomst niet meer te vergeten.
  3. Voor het oplossen van het probleem heb je een plan nodig. Probeer vast te stellen welke oplossing het best is op basis van het verleden en de beschikbare opties die je hebt en breng het vervolgens in de praktijk. [5]
    • Maak er werk van. Als je beloofd hebt om het probleem op te lossen, doe dit dan ook. Betrouwbaar zijn is belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen en het vormen van duurzame relaties. [6]
  4. Hoe waterdicht je actieplan ook lijkt, er bestaat altijd de mogelijkheid dat het probleem niet wordt opgelost. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je de badkamer schoonmaakt, maar dat de persoon in kwestie nog steeds kwaad op je is.
    • Probeer andere mogelijke oplossingen te bedenken en zet ze op papier. Rangschik de oplossingen van meest nuttig naar minst nuttig. Bekijk de lijst van onder naar boven. Deze lijst bevat wellicht punten als: stel voor om een andere kamer schoon te maken, bied meerdere malen je oprechte excuses aan, vraag de ander hoe je het goed kunt maken of geef de persoon iets waar hij of zij van houdt (eten, activiteiten, etc.).
  5. Als je erin bent geslaagd om een goede oplossing voor je fout te vinden, begin je aan het proces van toekomstig succes en zul je fouten weten te vermijden. [7]
    • Schrijf op wat je denkt dat je verkeerd hebt gedaan. Noteer vervolgens een doel van wat je wilt doen in de toekomst. Als je bijvoorbeeld bent vergeten om de badkamer schoon te maken, zou je het volgende doel kunnen formuleren: maak elke dag een takenlijst, bekijk de lijst minstens twee keer per dag, vink de taken af die je hebt afgerond en hang plaknotities op de koelkast als geheugensteun aan de belangrijkste taken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Denk aan jezelf

PDF download Pdf downloaden
  1. Je dient in te zien dat het geen probleem is dat je af en toe fouten maakt. Je voelt je wellicht schuldig, maar het is belangrijk om jezelf te accepteren ondanks je zwakke kanten. [8]
    • Vergeef jezelf en ga verder met je leven in plaats van constant na te blijven denken over het probleem of aan de fout die je hebt gemaakt.
    • Concentreer je op het verbeteren van het heden en de toekomst.
  2. Wanneer we een fout maken is het makkelijk om gefrustreerd te raken, overweldigd te zijn of de neiging te hebben om op te geven. Als je je erg geëmotioneerd voelt of gevoelens van stress ervaart, dien je een pauze in te lassen. Als je probeert je fout te herstellen terwijl je emoties hoog oplopen, zul je hier waarschijnlijk geen enkel voordeel van ondervinden.
  3. Concentreer je op manieren waarop je kunt omgaan met negatieve emoties die je wellicht een beter gevoel geven. Denk terug aan manieren die je in het verleden hebt gebruikt tijdens het omgaan met fouten. Probeer manieren vast te stellen waarmee je succesvol bent omgegaan met fouten en manieren die je gebruikt hebt maar je een slechter gevoel gaven.
    • Enkele veelgebruikte copingstrategieën voor het omgaan met fouten zijn: positieve zelfspraak (een innerlijke dialoog waarin je aardige dingen over jezelf zegt), oefeningen en ontspannende activiteiten, zoals lezen of het spelen van een spel.
    • Zelfdestructief gedrag is een voorbeeld van een nutteloze manier voor het omgaan met fouten. Bij dergelijk gedrag moet je denken aan: het gebruik van alcohol of andere middelen, jezelf fysiek pijn doen, voortdurend piekeren en negatief denken over jezelf.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Effectief communiceren

PDF download Pdf downloaden
  1. Gebruikmaken van assertieve communicatievaardigheden houdt in dat je zegt hoe je denkt en hoe je je voelt op een respectvolle en correcte manier. [9] Wanneer je assertief bent, geef je toe wanneer je fout zit en neem je verantwoordelijkheid voor je persoonlijke fouten. Je legt de schuld van je fouten niet bij een ander.
    • Vermijd passiviteit, wat betekent dat je niet over de situatie wilt praten, jezelf verstopt, doet wat anderen van je vragen en niet voor jezelf opkomt.
    • Stel je niet agressief op. Zorg er dus voor dat je niet je stem verheft, schreeuwt, kleineert, vloekt en ander gewelddadig gedrag vertoont (het gooien met dingen, slaan, etc.).
    • Vermijd passief-agressief gedrag. Dit is een combinatie van passieve en agressieve vormen van communicatie, waarbij je wellicht boos bent, maar je gevoelens niet toont. Je doet wellicht iets achter iemands rug om om wraak te nemen of je weigert met de persoon in kwestie te praten. Dit is niet de beste vorm van communicatie en de persoon zal wellicht niet begrijpen wat je hem of haar probeert duidelijk te maken of waarom je dit doet.
    • Probeer positieve non-verbale signalen af te geven. Onze non-verbale communicatie stuurt signalen naar de mensen om ons heen. Een lach zegt: “Hé, ik zou moeten fronsen, maar ik ben dapper genoeg en sla mezelf hier doorheen.”
  2. Bied de persoon in kwestie de ruimte zodat deze zijn of haar frustraties kwijt kan en wacht met een reactie. [10]
    • Probeer je volledig te concentreren op het luisteren naar de persoon in plaats van te bedenken hoe je zult reageren. Focus je op de gevoelens en gedachten van de ander in plaats van op je eigen.
    • Probeer samen te vatten en vragen te stellen ter verduidelijking. Zeg bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat je kwaad bent omdat ik vergeten ben om de badkamer schoon te maken, klopt dat?”
    • Toon empathie. Probeer de ander te begrijpen door de situatie vanuit de positie van de ander te bekijken.
  3. Wanneer we fouten maken, doen we anderen soms pijn. Met het aanbieden van je excuses laat je zien dat je spijt hebt, je slecht voelt over wat je hebt gedaan en dat je een betere persoon wilt zijn in de toekomst. [11]
    • Kom niet met smoesjes en onderneem geen pogingen om de situatie weg te praten. Je dient simpelweg je verantwoordelijkheid te nemen. Zeg iets in de trant van: “Ik geef toe dat ik vergeten ben om de badkamer schoon te maken. Dat spijt me zeer.”
    • Pas op dat je de schuld niet bij anderen neerlegt. Zeg niet iets in de trant van: “Als je me even herinnerd had aan het feit dat ik de badkamer schoon moest maken dan was ik het niet vergeten en had ik het gedaan.”
  4. Toon manieren waarop je het probleem wilt herstellen en laat zien dat je bereid bent om aan het probleem te werken. Dit zijn effectieve manieren waarop je een fout kunt herstellen wanneer er een ander bij betrokken is.
    • Probeer met een gepaste oplossing te komen. Vraag de persoon wat je kunt doen om het goed te maken. Je zou iets kunnen vragen in de trant van: “Kan ik iets voor je betekenen op dit moment?”
    • Probeer vast te stellen hoe je dingen in de toekomst anders kunt aanpakken. Je zou de persoon de volgende vraag kunnen stellen: “Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik wederom dezelfde fout maak in de toekomst?”
    • Vertel de persoon dat je bereid bent om extra werk te verzetten om ervoor te zorgen dat de kans dat je opnieuw dezelfde fout maakt kleiner wordt. Je zou iets kunnen zeggen in de trant van: “Ik wil voorkomen dat ik wederom dezelfde fout maak en daarom zal ik extra mijn best doen om ____.” Probeer precies onder woorden te brengen wat je van plan bent, bijvoorbeeld: “Ik zal voortaan een lijst maken voor mijn huishoudelijke taken, zodat ik geen enkele taak meer zal vergeten.”
    Advertentie

Tips

  • Als de taak te intimiderend of overweldigend is, dien je een pauze in te lassen of hulp te vragen.
  • Als je niet in staat bent om de fout te herstellen of de situatie onmiddellijk te verbeteren, dien je je te concentreren op de vraag hoe je het beter kunt doen in de toekomst.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer geen fout te herstellen die potentieel gevaarlijk zou kunnen zijn voor jou of iemand anders. Besteed aandacht aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van jezelf en anderen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.077 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie