Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je je baby zelf voedt kan het afkolven van je moedermelk je leven een stuk gemakkelijker maken. Je kunt precies zoveel melk in voorraad houden als je nodig hebt om aan de behoefte van je kindje te voldoen wanneer jij weg bent of even rust nodig hebt. En als je eenmaal aan de procedure gewend bent is het afkolven helemaal niet moeilijk! Dit artikel gaat in op het kiezen van het juiste kolfapparaat, hoe je het op de juiste manier gebruikt, en hoe je je melk het beste kunt bewaren.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een kolfapparaat kiezen en in gebruik nemen

Pdf downloaden
  1. Elk type kolfapparaat heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bedenk hoe jouw leven in elkaar zit, waaraan je kindje behoefte heeft, wat je zelf prettig vindt en beslis dan welk kolfapparaat daar het beste bij past. Kolfapparaten zijn te koop vanaf 20 tot wel 500 euro, en gaan van eenvoudige handapparaten tot ingewikkelde machines. Dit zijn een aantal mogelijkheden:
    • Handpompen. Dit is de eenvoudigste versie. Ze bestaan uit een schildje dat over de tepel wordt geplaatst en een balgje dat de melk in het flesje zuigt. Veel vrouwen vinden een handkolf prettig omdat hij goedkoop is en handig om in de buurt te hebben als je niet zoveel hoeft af te kolven. Voor vrouwen die hun baby hoofdzakelijk met moedermelk in flesjes willen voeden is dit minder handig, omdat een kolfsessie al gauw 45 minuten duurt en je daar beide handen voor nodig hebt.
    • Elektrische kolfapparaten. Deze apparaten zijn eenvoudig in het gebruik en kolven sneller en efficiënter dan een handpomp. Je drukt de knop in en de machine doet het werk; in de 15 tot 20 minuten die het duurt om af te kolven kun je typen, een boek lezen of een telefoontje plegen omdat je je handen vrij hebt. Dit is wel de duurste optie; afhankelijk van het merk kun je tot 500 euro kwijt zijn.
    • Kolfpompen op batterijen. Dit kun je zien als een tussenoplossing, zowel in kosten als in benodigde tijd en moeite. Kolfapparaten op batterijen zijn niet zo efficiënt als elektrische maar je hoeft niet zoals bij een handpomp twee handen te gebruiken. Het nadeel is dat de batterijen nogal snel op zijn.
  2. Elke moeder heeft haar eigen voorkeur en behoefte als het over kolven en flesvoeding gaat. Premature kindjes hebben vaak direct na de geboorte al flesvoeding nodig, en dan moet je dus meteen beginnen met kolven. Meestal wordt geadviseerd dat je op z’n vroegst na drie weken met de fles moet beginnen om ‘tepel/speen-voorkeur’ te voorkomen. Uiteindelijk moet jij als moeder toch zelf de beslissing nemen.
    • Als je van plan bent om met kolven te beginnen als je weer gaat werken, kun je het beste eerst een paar weken oefenen om eraan te wennen.
    • Als je eerder wilt beginnen met kolvendan je je kindje daadwerkelijk een flesje wilt geven, kun je de melk voor later invriezen.
  3. De dagen dat je kolft kun je de beste opbrengst verwachten als je het kolven laat overeenkomen met het voedingspatroon van je baby. Zo kun je het natuurlijke ritme van jouw lichaam het beste benutten, en hoef je niet op willekeurige tijden dingen te forceren.
    • Bedenk dat je meer melk produceert naarmate je vaker kolft.
    • Je kunt één kant kolven terwijl je kindje aan de andere kant drinkt. Zo kun je gemakkelijk veel melk verzamelen.
    • Je kunt ook wachten tot een uur na de voeding, en beide kanten kolven.
    • Als je op je werk bent of ergens anders kolf je op de tijden dat je kindje anders de borst zou krijgen.
  4. Het kolven gaat het gemakkelijkst en prettigst als je ontspannen en rustig bent. Of je nu je kindje aan de andere borst hebt of je zit ergens op je werk maakt niet uit, het belangrijkste is dat je een plekje vindt waar je je op je gemak voelt en dat je rustig de tijd neemt. Als je het snel wilt doen wordt het alleen maar lastiger.
  5. Dat wil zeggen: help je melk zijn weg te vinden in je borsten zodat hij gemakkelijk de pomp in vloeit. Je borsten masseren, een warme doek erop leggen, of ze vrij laten hangen zijn allemaal manieren om de afvloeiing te bevorderen.
  6. Zo zorg je ervoor dat je melk niet wordt besmet tijdens het kolven. Was de pomp, fles en andere benodigdheden grondig na elke kolfbeurt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een handpomp gebruiken

Pdf downloaden
  1. Let op dat je de maat gebruikt die bij jouw borstgrootte past. Als je de verkeerde maat kiest heb je kans op minder zuigkracht, pijn en irritatie.
  2. Houd het schildje met je ene hand op zijn plaats en gebruik je andere hand om te knijpen. Zo stroomt de melk het flesje in.
  3. De stand van het handvat beïnvloedt de zuigkracht, dus experimenteer een beetje totdat je de stand gevonden hebt die het prettigste resultaat geeft.
  4. De zwaartekracht kan helpen de melk in het flesje te laten stromen.
  5. Met een handpomp duurt dit meestal ongeveer 45 minuten.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een elektrische pomp of één met batterijen gebruiken

Pdf downloaden
  1. Als je een dubbele pomp hebt, moet je dus tegelijkertijd op elke borst een schildje plaatsen. Voor moeders die snel moeten kolven of die een hongerige baby hebben scheelt een dubbele kolfpomp veel tijd..
  2. De melk stroomt automatisch van je borst in het flesje.
  3. Als je melk langzaam lijkt te stromen, of als het pijnlijk is, moet je de zuigkracht aanpassen. Probeer je borsten of je lichaam een andere houding te geven. Misschien voelt het in het begin een beetje raar, maar het hoort geen pijn te doen.
  4. Zo gaat het kolven veel gemakkelijker. Sommige moeders voelen zich niet op hun gemak naast een luidruchtig kolfapparaat. Maar als jij ontspannen bent geef je vaak in minder tijd meer melk dan wanneer je gespannen bent.
  5. Met een elektrische pomp of één op batterijen duurt dan meestal tussen de 15 en 20 minuten.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Moedermelk bewaren

Pdf downloaden
  1. Dat kan ofwel in het flesje van het kolfapparaat of in een ander flesje of bakje dat speciaal is ontworpen voor het bewaren van moedermelk. Zorg voor etiketjes op de bakjes/flesjes en gebruik de oudste melk het eerst.
  2. Als je moedermelk over hebt kun je het invriezen in plastic bakjes die speciaal voor moedermelk zijn ontworpen. Vul de bakjes tot 3/4 zodat de melk nog ruimte heeft om uit te zetten. Plak er etiketjes op en zorg ervoor dat je de melk binnen drie á vier maanden gebruikt.
    • Vries geen moedermelk in in zakjes die daar niet speciaal voor bedoeld zijn. Sommige soorten plastic geven chemicaliën af aan de melk. Wegwerp-zakjes zijn te dun.
    • Als je de melk gaat gebruiken laat je het eerst in de koelkast ontdooien. Nooit op kamertemperatuur ontdooien.
    • Voeg geen verse melk toe aan een bakje ingevroren melk.
  3. Vries geen grote kan in, maar bewaar het in porties van 60 – 150 ml, of zoveel als je baby per keer ongeveer nodig heeft.
    Advertentie

Tips

  • Het kan zijn dat je de eerste paar keer dat je kolft niet veel melk tevoorschijn ziet komen. Dat kan komen omdat je nog niet erg ervaren bent in het gebruiken van het kolfapparaat. Meestal duurt het wel een paar weken voor vrouwen die met kolven beginnen de slag te pakken krijgen. Ook kan het zijn dat je gewoon niet zo’n grote hoeveelheid melk produceert. Kolven bevordert de aanmaak van moedermelk dus hoe meer je kolft des te meer melk je borsten zullen aanmaken.
  • Je kunt een speciale bh kopen die is ontworpen voor het kolven. Zo kun je handsfree kolven.
  • Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van een kolfapparaat als je baby te vroeg geboren is of weigert aan de borst te drinken.
  • Je kunt een kolfapparaat ook gebruiken om de druk te verlichten als je borsten te gespannen en pijnlijk zijn door te grote melkproductie.
  • Elektrische kolfapparaten werken veel sneller dan handpompen. En omdat je elektrische apparaat het werk voor je doet word je er ook minder moe van.
  • Het type elektrische kolfapparaten dat in ziekenhuizen wordt gebruikt kan wel 1000 euro kosten; bij sommige bedrijven kun je professionele apparaten huren voor een paar euro per dag.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Om besmetting te voorkomen moet je je kolfapparaat en alle losse onderdelen grondig reinigen na elke kolfbeurt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.512 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie