Pdf downloaden
Pdf downloaden
De valkparkiet is een vogel die van oorsprong uit Australië komt. Valkparkieten worden vaak gehouden als huisdieren en kunnen geweldig gezelschap zijn. Hier zijn een paar tips om je kleine gevederde vriend gelukkig en gezond te houden.
Stappen
-
Zorg voor het juiste formaat kooi. Zorg ervoor dat je het juiste formaat kooi neemt voor je valkparkiet. De kooi moet groot genoeg zijn voor je valkparkiet om zijn vleugels te kunnen spreiden, zelfs als er andere vogels of artikelen in de kooi zijn. Onthoud dat hoe kleiner de kooi is, hoe meer tijd je valkparkiet buiten de kooi nodig heeft om aan de noodzakelijke beweging en mentale stimulatie te komen. [1] X Bron
- Zoek een kooi uit die je gemakkelijk kunt schoonmaken. Onthoud dat vogels elke tien tot vijftien minuten poepen.
- Controleer om te zien of je hand gemakkelijk de kooi in kan.
- Je valkparkiet zal genoeg ruimte nodig hebben om zijn vleugels te spreiden.
-
Plaats stokjes. Zorg ervoor dat je genoeg stokjes in de kooi plaatst, zodat je valkparkiet vrij kan rondlopen en rondspringen in de kooi. Als je ze goed plaatst, moet een valkparkiet ook nog tussen de stokken door kunnen vliegen. Natuurlijk hout en zitplekken van touw zijn ideaal.
- Plaats stokken niet direct boven elkaar aangezien valkparkieten geen steile, verticale hoeken kan vliegen.
- Probeer treden of platforms te maken door je stokjes te gebruiken voor een verticale plaatsing.
- Vermijd betonnen stokken, deze zijn namelijk hard voor de pootjes van de vogels.
- Controleer of het hout veilig is voor de vogel, zoals eucalyptus.
- Deuvelstokken of plastic stokken kunnen voetproblemen veroorzaken door het gebrek aan voetoefeningen.
- Gebruik geen stokken en speeltjes gemaakt van amandel of eikenbomen omdat zij schadelijk kunnen zijn voor je valkparkiet. [2] X Bron
-
Plaats wat speeltjes in de kooi. Variatie is belangrijk. Valkparkieten houden, net als de meeste papegaaien, van het slopen van dingen. Natuurlijk gebladerte en speeltjes om te slopen zijn belangrijk om te zorgen dat je vogel zijn geknaag op de juiste manier kan uiten. [3] X Bron
- Variatie is belangrijk. Je Valkparkiet zal het gelukkigst zijn als hij veel speeltjes heeft om mee te spelen.
- Vraag, voordat je takken met bladeren toevoegt, je dierenarts om advies, omdat niet alle bomen en struiken veilig zijn voor valkparkieten.
- Valkparkieten zullen uitgekeken raken op hun speeltjes. Roteer de speeltjes elke week en maak ze schoon.
-
Bied wasgelegenheiden. Alle vogels hebben een plekje nodig om te kunnen badderen. Naast het bieden van een manier voor je vogel om schoon te blijven, biedt het ook mentale en fysieke stimulatie. De meeste dierenwinkels hebben wel een stevig plastic badje voor valkparkieten voor in de kooi. [4] X Bron
- Sommige vogels kunnen de voorkeur geven aan het vernevelen uit een spuitfles of zelfs om met de eigenaar te douchen.
- Je kunt je vogel voorzichtig benevelen met lauw water. Richt boven de vogel, bespuit hem niet rechtstreeks.
- Valkparkieten zijn woestijnvogels. Ze hoeven niet vaker dan eens per week in bad te gaan.
- Verschoon het water elke dag om bacteriële infecties te voorkomen.
Advertentie
-
Voer je valkparkiet goed. Er zijn diverse pellets met verschillende samenstellingen, samengesteld door dierenartsen, die bedoeld zijn om een voedingsstofrijk en gebalanceerd dieet te geven. Naast de in de winkel gekochte pellets kan je valkparkiet ook genieten van veel verschillende fruitsoorten en groentes. Ga winkelen. [5] X Bron
- Probeer maïs, druiven, gierst of zonnebloemzaden te voeren als lekkernij.
- Probeer pellets en groenten te gebruiken om de hoeveelheid zaad dat je vogel binnenkrijgt te beperken tot een minimum (33% of minder, bij voorkeur).
- Een dieet van alleen zaden of voornamelijk zaden bevat extreem veel vet en zal de levensverwachting van een valkparkiet verkorten.
- Voer je valkparkiet nooit chocola, cafeïne of alcohol. Deze stoffen zijn giftig voor de vogel. [6] X Bron
-
Houd de gezondheid van je vogel in de gaten. Het kan vaak heel moeilijk te zien zijn of je vogel niet lekker is. Als je iets ziet dat niet normaal is voor je vogel, neem dan contact op met je dierenarts. Let op de volgende symptomen: [7] X Bron
- Plotseling gewichtsverlies
- Abnormaal ademhalen
- Uitscheiding uit de snavel
- Slijm op veren
- Abnormaal gedrag
- Ga twee keer per jaar naar de dierenarts voor controle.
- Als je meer dan één valkparkiet hebt, zet de zieke vogel dan direct apart.
-
Geef je valkparkiet genoeg slaap. Valkparkieten hebben tien tot twaalf uur slaap per nacht nodig. Ze moeten een rustige en relatief donkere plek hebben om hun noodzakelijke slaap elke nacht te krijgen. [8] X Bron
- De tien tot twaalf uur slaap is ter aanvulling op eventuele dutjes die hij overdag doet.
- Het kan zijn dat je een aparte slaapkooi nodig hebt als de omgeving rond zijn dagkooi niet rustig kan zijn gedurende minstens 10-12 uur per nacht.
- Bedek drie kanten van de kooi met een deken om het licht en het geluid af te schermen.
- Vergeet niet om één kant onbedekt te houden voor luchtcirculatie.
- Valkparkieten zijn vaak vatbaar voor nachtangsten . Zet een kleine lamp in de buurt van de kooi van je vogel om zijn stress te verminderen.
-
Houd nagellengte en snavellengte in de gaten. Als de snavel of nagels van je vogel te lang worden, kunnen ze gezondheidsrisico's vormen. In het wild zal je vogel zijn nagels en snavel op een goede lengte houden.
- Lange nagels kunnen in de knoop raken of vast zitten in speeltjes of aan de kooi, verwondingen veroorzakend.
- Problemen met het zitten op takken kunnen ontstaan door lange nagels, die op hun beurt verwondingen aan de poten veroorzaken.
- Nagels die lang zijn, zijn ook scherp. Als je vogel op je vinger gaat zitten, kan het onprettig aanvoelen of hij kan je zelfs pijn doen.
- Gebruik een verzorgingsstok om te zorgen dat je vogels zijn eigen nagels bijhoudt terwijl hij door de kooi zwerft. Probeer dit naast het voer en het water van de vogel te plaatsen zodat het zeker gebruikt wordt. Verzorgingsstokken kunnen bij de meeste dierenwinkels gekocht worden.
- Om een geschikte snavellengte te onderhouden moet je zorgen dat de vogel genoeg speeltjes heeft om mee te spelen. Spel, met gebruik van de snavel, zal helpen het af te slijten en op een gezonde lengte te houden. Lavastenen en inktvisschelpen zijn goede dingen om aan je vogel te bieden zodat hij zijn snavel kan onderhouden.
Advertentie
-
Moedig beweging aan. Valkparkieten hebben regelmatig beweging nodig. Zelfs als hun vleugels geknipt zijn, ervan uitgaand dat je vogel gezond is, is hij nog in staat tot een korte vlucht. Een wandeling of vlucht in een kamer zal je vogel tevreden en gestimuleerd houden. [9] X Bron
- Zorg ervoor dat de vogel veilig is. Sluit ramen en deuren, zet ventilatoren uit, sluit katten of andere huisdieren buiten.
- Probeer hem uit te dagen wanneer hij uit zijn kooi is, door op verschillende plekken wat lekkers neer te leggen, en de valkparkiet ernaartoe te laten lopen of vliegen.
- Denk na over hygiëne. Je vogel zal waarschijnlijk poepen wanneer hij dat wil, dus houdt hem uit de buurt van het keukenaanrecht of meubels.
-
Streel je vogel. Het aaien van je vogel is een goede manier om interactie te hebben en contact te maken met je vogel. Probeer de valkparkiet zachtjes te aaien door licht te krabben over zijn kopje en nek, wanneer hij uit zijn kooi is.
- Sommige valkparkieten zullen jouw aaien beter accepteren dan andere.
- Vogels zullen je uitnodigen hun kopje te krabben door hun kopje naar beneden te buigen.
- Vergeet niet om je handen voor en na het aanraken van je vogel te wassen.
- Dring niet aan als je vogel niet aangeraakt wil worden.
- Wees voorzichtig. Vogels kunnen gemakkelijk gewond raken.
-
Maak contact met je vogel. Valkparkieten zijn intelligente wezens en hebben mentale stimulatie nodig. Door deze stimulatie en interactie te bieden kun je jouw vogel gelukkig houden en een betere band met hem vormen. [10] X Bron Je kunt hem ook leren trucjes te doen:
- Praat vaak tegen je vogel, lees hem zelfs voor.
- Begin instructies te gebruiken als Op! en Af! tegelijk met het op je vinger hoppen en er weer afgaan.
- Herhaling is de sleutel om hem zover te krijgen dat hij een actie uitvoert op jouw woorden.
- Als je niet beschikbaar bent om met je vogel bezig te zijn, laat dan de muziek of een radio aan staan. Je vogel kan zelfs het lied of gepraat dat hij hoort nadoen.
- Zet de vogel op een tennisbal en help hem balans te oefenen. Je parkiet zal uiteindelijk uit zichzelf op de bal gaan.
- Schreeuw niet naar je valkparkiet en sla hem niet.
- Wanneer je een vogel traint, richt je dan altijd op positieve bekrachtiging.
-
Spelletjes proberen te spelen met je valkparkiet. Spelletjes spelen kan een leuke manier zijn om je valkparkiet gestimuleerd te houden en hem nieuwe dingen te leren. Het kan ook helpen een band met hem te vormen. Probeer een paar van de volgende spelletjes met je valkparkiet:
- Probeer met je valkparkiet te dansen. Beweeg je hoofd op en neer, of heen en weer, op het ritme van een lied. Valkparkieten hebben een gevoel voor ritme en zullen vaak samen met jou en de muziek met hun hoofd bewegen.
- Speel muziek voor je valkparkiet. Het spelen van een instrument, fluiten of zingen kan heel onderhoudend zijn voor je vogel. Als je bepaalde nummers vaak genoeg speelt of zingt, kan hij zelfs leren om ze voor jou te zingen.
- Speel verstoppertje met je vogel. Neem je vogel mee een kamer in en zet hem voorzichtig neer. Ga de hoek om naar een andere kamer en roep naar je vogel. Steek je hoofd om de hoek zodat je vogel je kan zien en zeg “kom me maar zoeken!” voor je terug duikt om de hoek. Wanneer hij je vindt, geef je je vogel een krabbel op zijn kopje en laat je hem weten hoe goed hij het deed.
-
Overweeg om een tweede valkparkiet te nemen. Valkparkieten zijn sociale vogels en houden van gezelschap. Als je vaak weg bent van je valkparkiet, dan kun je een andere vogel introduceren als gezelschap. [11] X Bron
- Haal een tweede kooi voor je nieuwe valkparkiet.
- Zet de kooien gedurende 90 dagen apart, waarbij je de nieuwe vogel controleert op tekenen van ziekte. Je wilt niet dat allebei je vogels ziek worden.
- Als de nieuwe valkparkiet na 90 dagen in goede gezondheid is, dan kun je de kooien dicht bij elkaar zetten.
- Plan in eerste instantie aparte tijden voor beide vogels wanneer ze hun kooi uit kunnen.
- Laat ze er uiteindelijk allebei tegelijk uit. Houd beide vogels goed in de gaten, aangezien ze agressief kunnen reageren naar elkaar. Elke vorm van sissen, schreeuwen, bijten of aanvallen moet erin resulteren dat ze terug naar hun kooi gaan.
- Uiteindelijk kunnen ze vrienden worden, en elkaar zelfs bezoeken in elkaars kooien.
- Dwing ze nooit om contact te maken, en dwing je vogels nooit om een kooi te delen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Vogels hebben gevoelige longen die gemakkelijk beschadigd raken.
- Wees voorzichtig met rook in de directe omgeving van je vogel.
- Teflon van een oververhitte pan is een groot gevaar.
- Agressieve schoonmaakmiddelen, sigarettenrook en sterke parfums kunnen allemaal schadelijk zijn voor je valkparkiet.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/aviary_and_cage.htm
- ↑ http://www.nlpr.org.uk/education/wood
- ↑ http://www.busybird.com/cockatielinfo1.html
- ↑ http://www.busybird.com/cockatielinfo1.html
- ↑ http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/cockatiels-feeding/814
- ↑ http://birds.about.com/od/feeding/tp/poisonousfoods.htm
- ↑ http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/common-conditions-of-birds/854
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/behavior.htm
- ↑ http://www.cockatielsociety.org.au/articles/aviary_and_cage.htm
Advertentie