PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De Azteken in Mexico kweekten kerststerren lang voordat de eerste Europeanen zich in de VS vestigden. Pas in 1825 introduceerde de eerste ambassadeur van de VS in Mexico, Joel Roberts Poinsett, de eerste kerstster, of poinsettia, in de VS. Sindsdien is de plant uitgegroeid tot een favoriet tijdens kerstmis. Het verzorgen van de kerstster tijdens het kerstseizoen is makkelijk, aangezien de plant weinig aandacht nodig heeft terwijl hij bloeit. De plant de rest van het jaar verzorgen en hem het volgende jaar opnieuw laten bloeien is echter een ander verhaal. Dit is hoe je beide doet.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je kerstster kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een gezonde kerstster heeft donkergroene bladeren en felgekleurde schutbladeren (dat zijn de rode bladeren die er als bloemen uitzien). Er mag geen teken van verwelking zijn, de plant mag niet slap hangen en er mogen geen bladeren afvallen of vergeeld zijn.
  2. De plant moet er vol en aantrekkelijk uitzien en mag niet dicht tussen andere planten staan, aangezien dat tot vroegtijdig verlies van de schutbladeren kan zorgen. Hij moet ca. twee en een half keer zo hoog zijn als de diameter van zijn pot.
  3. Controleer de aarde op vochtigheid: als hij erg vochtig is, maar de plant er verwelkt uitziet, dan is dat mogelijk een teken van wortelrot. Bekijk dan de onderkant van de bladeren om te controleren op insecten, zoals wolluis en witte vliegen. Kies geen plant waarvan de bladeren stippen hebben en geel zijn. [1]
  4. De werkelijke bloemen van de kerststerren zijn te vinden aan de basis van de roodkleurige bladeren, of schutbladeren. Ze moeten eruit zien als kleine, verse knopjes met rode of groene puntjes. Als er een laag gele pollen over de bloemen zit, dan is de plant al verder ontwikkeld en zal hij niet lang meegaan. [2]
  5. Het is mogelijk dat de plant al enige tijd op deze manier geëtaleerd is. Als dat het geval is, kunnen de bladeren veel sneller dan verwacht geel worden en eraf vallen.
  6. Het is belangrijk dat je de plant bedekt of omwikkeld voordat je hem mee naar huis neemt als de buitentemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
    • Als kerststerren slechts enkele minuten worden blootgesteld aan lage temperaturen in de buitenlucht, kunnen ze onderkoelen of zelfs bevriezen. Hierdoor zullen de bladeren slap gaan hangen en van de plant vallen.
    • Het tuincentrum of de winkel waar je de kerstster koopt moet je een vorm van bescherming kunnen geven voor de reis naar huis.
    • Zorg er wel voor dat je de bescherming verwijdert zodra je thuiskomt, anders kan hij schade veroorzaken. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Je kerstster verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Plaats de poinsettia plant op een plek waar hij ten minste zes uur indirect zonlicht per dag krijgt.
    • Een plaats nabij een zonnig raam op het oosten of westen is ideaal.
    • Laat de bladeren van de plant niet in aanraking komen met koude raamkozijnen, aangezien dat ervoor kan zorgen dat ze bevriezen en van de plant vallen. [4]
  2. De ideale temperatuur voor een kerstster is overdag niet meer dan 21 graden en 's nachts niet lager dan 18 graden.
    • Dit is belangrijk om de felrode kleur van de schutbladeren te behouden.
    • Vermijd ook blootstelling aan koude tocht of droge hitte van radiatoren, apparaten of open vuur.
    • Wees je ervan bewust dat een temperatuur van minder dan 10 graden de plant zal onderkoelen en ernstige schade zal veroorzaken. Blootstelling aan vorst zal de plant doden.
  3. Kerststerren houden van vochtige, maar geen drijfnatte aarde. Bewater je kerstster dus wanneer het oppervlak van de aarde droog aanvoelt. Geef water totdat je ziet dat er water onder uit de gaten van het bakje stroomt.
    • Verwijder na 10 minuten overtollig water uit het bakje onder de pot. Als je de plant in water laat staan, zal de aarde te vochtig worden en niet voldoende zuurstof bevatten, wat leidt tot wortelrot en andere ziektes.
    • Als de plant te lang geen water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen en verwelken. Om dit te voorkomen, moet je de aarde regelmatig controleren. Als de bladeren wel beginnen te verwelken, geef de plant dan direct water en geef hem vijf minuten later nog eens water.
  4. Afhankelijk van hoe je de plant hebt gekocht, zou het niet nodig moeten zijn om hem voor de feestdagen te bemesten, wanneer hij nog bloeit. Je kunt doorgaans wachten totdat je de plant zes tot acht weken hebt voordat het nodig is om hem te bemesten.
    • Als je niet van plan bent om de kerstster te houden, hoef je hem natuurlijk niet te bemesten. Veel mensen vinden het makkelijker om het volgende jaar gewoon een nieuwe plant te kopen in plaats van het hele jaar door voor dezelfde plant te zorgen.
    • Als je echter wel van plan bent om je kerstster te houden, moet je een algemene, in water oplosbare meststof voor kamerplanten gebruiken om de plant vroeg in januari te bemesten. Gebruik volgens de instructies van de fabrikant.
    • De meststof zal helpen om de groene bladeren van de plant te behouden en nieuwe groei te stimuleren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De kerstster opnieuw laten bloeien

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is mogelijk om je kerstster te houden en hem opnieuw te laten bloeien in het volgende jaar. Dit vereist echter wel het hele jaar door een strikt verzorgingsschema, anders zal de plant niet bloeien.
  2. Na de feestdagen kun je hetzelfde bewateringsschema als daarvoor aanhouden: de plant bewateren wanneer de aarde droog aanvoelt. Blijf de kerstster elke zes tot acht weken bemesten met een algemene meststof voor kamerplanten.
  3. Als april eenmaal is beginnen, moet je stoppen met het bewateren en de plant geleidelijk laten uitdrogen. Laat hem echter niet zo droog worden dat de stelen beginnen te verschrompelen. Plaats de plant in deze periode op een koele, luchtige plek met een temperatuur van ca.15,5 graden.
  4. Aan het einde van de lente, wanneer de schutbladeren een modderig groene kleur krijgen, is het tijd om de stelen terug te snoeien. Knip ze terug tot een lengte van 15-20 cm, maar deze lengte kan verschillen afhankelijk van de maat en vorm van de plant. Op dit punt kun je weer beginnen met de plant water te geven, middels dezelfde methode als eerst.
  5. Als de plant iets te groot lijkt te zijn voor zijn huidige pot, verplaats hem dan naar een nieuwe pot die ca. 5-10 cm groter is. Gebruik commerciële potaarde met een hoog percentage veenmos. [5]
  6. Tijdens de zomermaanden kun je de kerstster buiten zetten (in zijn pot). Plaats hem op een iets beschaduwde plek. Blijf regelmatig water en meststof geven.
  7. Als het eenmaal augustus is, kun je nieuwe scheuten ongeveer 2,5 cm terugsnoeien, waarbij je drie of vier bladeren per scheut laat zitten. Bemest opnieuw.
  8. Aan het begin van september (oftewel voor de eerste vorst) verplaats je de kerstster weer naar binnen. Zet hem bij een raam waar hij voldoende indirect zonlicht krijgt. Blijf water geven zoals voorheen en bemest elke twee weken.
  9. De kerstster is een fotoperiodieke plant, wat betekent dat zijn schema van knoppen vormen en bloeien wordt bepaald door de hoeveelheid daglicht die hij krijgt. Om de plant tijdens de Kerstdagen te laten bloeien, moet je dus de blootstelling aan daglicht beperken in de maanden voorafgaand aan de feestdagen de blootstelling aan daglicht beperken.
    • Houd de kerstster vanaf 1 oktober 14 uur per nacht in volledige, onverstoorde duisternis, van 18.00 – 08.00 uur. Plaats de plant in een donkere kamer of bedek hem met een doos. Wees je ervan bewust dat zelfs blootstelling aan kunstmatig licht het bloeiproces kan stoppen of vertragen.
    • Haal de plant overdag uit zijn duisternis, aangezien hij zes tot acht uur daglicht nodig heeft. Probeer om een temperatuur van 15 tot 20 graden aan te houden en blijf plant zoals normaal bewateren en bemesten.
    • Volg deze procedures ongeveer 10 weken lang totdat de kerstster opnieuw bloeit en de felrode kleur op de schutbladeren begint te vormen. Verplaats de kerstster terug naar een zonnig gebied en volg de zorginstructies die eerder in dit artikel zijn beschreven!
    Advertentie

Tips

  • Als je de kerstster gaat verpotten, doe dat dan in een steriel groeimedium dat goed afwatert, maar voldoende water vasthoudt om water en voedingsstoffen niet al te snel te verliezen. Gebruik een vruchtbare, zure humusaarde met een pH van 5,5.
  • Er werd ooit gedacht dat kerststerren giftig en toxisch zijn, maar volgens recente onderzoeken van de University of Florida Extension Institute of Food and Agricultural Sciences is die theorie onwaar. De plant is echter in zijn geheel niet eetbaar.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Houd je kerstster in de gaten voor tekenen van insecten en ziekte. Inspecteer je kerstster op veel voorkomen insecten, zoals kerststerpijlstaart, wolluis, meelwormen, schildluis, witte vliegen en spintmijt.
  • Kersterren bevatten een wit sap dat uit latex bestaat, wat huidirritaties kan opleveren bij mensen die allergisch zijn voor latex.
  • Pluk kerststerpijlstaarten met je vingers uit de plant en vernietig ze. Was de bladeren met een milde zeep en water, of veeg ze af met ontsmettingsalcohol om andere insecten onder controle te houden. Voor ernstige besmettingen heb je mogelijk een chemische behandeling nodig.
  • Kijk uit naar schimmels, zoals schurft. Dit is te herkennen aan ronde witte, gele of bruine vlekken op de bladeren. De schimmel kan een hele tak of de hele plant besmetten als hij niet wordt aangepakt. Verwijder besmette delen direct om verdere besmetting te voorkomen.
  • Wortelrot is ook een schimmelziekte waar je voor moet uitkijken. Symptomen zijn onder andere het vergelen en afvallen van de onderste bladeren. Helaas is de ziekte al te ver gevorderd tegen de tijd dat je symptomen kunt herkennen en kan de plant niet meer gered worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.755 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie