Pdf downloaden Pdf downloaden

Kinderen maken tussen de leeftijd van 3 en 9 jaar een enorme ontwikkeling door. Als kinderen 3 zijn, zijn het geen baby's meer, maar peuters. Ze hebben een rijke fantasie, kunnen hevige angsten hebben en houden er van fysiek bezig te zijn. Als ze kleuter worden, zijn ze onafhankelijker en krijgen ze meer zelfvertrouwen om nieuwe dingen te leren. De cognitieve ontwikkeling en taalontwikkeling gaat razendsnel op deze leeftijd, want terwijl kinderen eerst voortdurend de vraag "waarom" stellen, kunnen ze later verhaaltjes vertellen in chronologische volgorde en gaan ze genieten van grapjes en raadsels. Er zijn verschillende manieren om het leren productief, leuk en grappig te houden voor zowel jezelf als het kind, wat jouw rol in het leven van kinderen ook is (leerkracht, ouder of andere verzorger).

Methode 1
Methode 1 van 3:

Leren door spelen en voorbeelden

Pdf downloaden
  1. Hardop voorlezen aan kinderen wordt gezien als de belangrijkste activiteit voor de taalontwikkeling. Het vergroot het bewustzijn dat woorden verband houden met klanken, wat een voorloper is van het eigen succes om te leren lezen. Ook is het goed voor de motivatie, nieuwsgierigheid, het geheugen en natuurlijk de woordenschat. Als kinderen op vroege leeftijd al goede ervaringen hebben met boeken, zullen ze dit plezier en zelfvertrouwen vasthouden als ze later zelf gaan lezen.
    • Zoek voor de jongere kinderen (3-6 jaar) boeken met plaatjes uit, en sta je kinderen toe om je te onderbreken om vragen te stellen of iets over het verhaal te vertellen terwijl je voorleest.
    • Zorg dat je een grote verscheidenheid aan boeken die geschikt zijn voor de leeftijd en interesse van je kinderen in huis of in de klas hebt. Vraag aan de kinderen wat zij graag willen lezen, en zorg dat die boeken beschikbaar zijn.
    • Blijf ook voorlezen aan oudere kinderen; ze worden er eigenlijk nooit te oud voor! Voor het slapengaan of aan het eind van de schooldag zijn perfecte momenten om vrij te maken voor deze activiteit.
  2. Spelen in de poppenhoek of andere soorten fantasiespel zijn erg belangrijk voor zowel het verbeeldingsvermogen als de sociale vaardigheden en taalontwikkeling. Ze zullen het heerlijk vinden om lekker in hun eigen fantasiewereld te duiken.
    • Doe hun activiteiten af en toe na. Als een kind een steen oppakt en ermee gaat rondrijden alsof het een auto is, pak dan zelf ook een steen en doe hetzelfde. De kans is groot dat het kind dat erg leuk vindt.
    • Zorg voor een doos met voorwerpen die gebruikt kunnen worden bij het rollenspel, zoals lege doosjes, oude kleding, hoeden, tassen, telefoons, tijdschriften, keukengerei en borden, knuffeldieren, poppen, stukken stof, dekens, lakens en andere spulletjes zoals ansichtkaarten, oude toegangskaartjes, munten, enz. [1]
  3. Kleuren, tekenen en knutselen zijn niet alleen heel handig om kinderen bezig te houden op een regenachtige dag, maar ze zijn ook heel goed om de fijne motoriek te ontwikkelen, het concept van kleuren en getallen te leren en wetenschappelijke processen inzichtelijk te maken, zoals de werking van lijm. Zorg voor materialen en gereedschappen die passen bij de leeftijd van het kind, zoals bijvoorbeeld speciale kinderscharen.
    • Met jongere kinderen kun je bijvoorbeeld vingerpoppetjes, sierraden van pasta of viltcollages maken.
    • Oudere kinderen vinden het vaak leuk om collages te maken met tijdschriften, potten te kleien of maskers te maken.
    • Richt een 'atelier' in in je huis of klaslokaal, waar je papier, stiften, krijtjes, potloden, scharen, lijm, klei en andere materialen zoals vilt, karton, pijpenragers en vloeipapier neerlegt. [2]
  4. Muziek wordt al lange tijd in verband gebracht met de ontwikkeling van wiskundig denken. Door ritmes te horen en mee te tellen, voed je wiskundige vaardigheden en door de tekst van de liedjes worden ook de taalvaardigheden ontwikkeld. Kinderen gebruiken muziek ook vaak om fysieke vaardigheden te vergroten, omdat ze graag rennen, dansen, springen en huppelen als ze muziek horen.
    • Zeg rijmpjes op bij jonge kinderen. Ze houden van het grappige karakter en de herhaling ervan, en ze kunnen vaak na een paar keer al met je meedoen.
    • Zoek kinderliedjes op internet of op cd's en speel die thuis of in de klas af.
    • Oudere kinderen (7-9 jaar) ontwikkelen misschien al een specifieke interesse in een instrument of in zingen of dansen. Als dat zo is, probeer de interesse dan te stimuleren door het kind een instrument te geven, of door het op muziekles of dansles te doen. [3]
  5. Zelfs al ben je niet de sportiefste verzorger ter wereld, is het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met sport, en samen bewegen is goed voor de fysieke en motorische ontwikkeling. Sport leert kinderen ook eerlijkheid, samenwerken, respect voor regels en respect voor zichzelf en anderen.
    • Kies een sport die je samen met de kinderen kunt doen, en koop de voorwerpen die ervoor nodig zijn. Koop bijvoorbeeld een voetbal of basketbal en ga naar een veldje in de buurt, of probeer wat kinderen uit de buurt enthousiast te maken om met z'n allen te gaan spelen.
    • Als je leerkracht bent, stimuleer de interesse van de kinderen in sport dan door tijdens de pauze spullen voor bepaalde sporten beschikbaar te stellen, door te vragen wat voor sport ze leuk vinden en door hen bekend te maken met bijvoorbeeld het schoolvoetbalteam. [4]
  6. Dit moet wel passen binnen je eigen drukke schema en je kinderen moeten er de juiste leeftijd voor hebben. Je wilt je driejarige kind natuurlijk niet meenemen naar de supermarkt als het eigenlijk een middagdutje moet doen (behalve als het echt niet anders kan), maar het kan wel een leuke 'levensechte' ervaring zijn voor je kind. Leg op een begrijpelijke manier aan je kind uit wat voor boodschappen je nodig hebt. Maak je lijstje niet te lang, want anders worden de kinderen te moe, verveeld of gefrustreerd.
    • Vertel wel dat je van je kind verwacht dat het zich op een bepaalde manier gedraagt. Laat het weten dat het mag helpen om brood uit te kiezen in de supermarkt, maar dat het niet zelf dingen uit de schappen mag pakken, en dat het niet mag zeuren om snoep.
    • Praat over wat de producten of diensten kosten, en waar het voor is. Leg uit hoe het verzenden van een pakje werkt als je bij het postkantoor bent, of wat de monteur in de garage met de auto gaat doen. Leg uit waar verschillende voedingsmiddelen vandaan komen, en hoe het naar de supermarkt wordt gebracht.
    • Doe rustig aan. Je zult je boodschappen niet zo snel gedaan krijgen als zonder kinderen, en dat is niet erg. Gebruik de tijd als een educatieve ervaring voor hen. [5]
  7. Jonge kinderen helpen van nature graag mee. Dan voelen ze zich belangrijk en gewaardeerd door jou. Stimuleer dit gevoel als ze ouder worden door te vragen of ze je met verschillende klusjes willen helpen. Door te kijken en jou te imiteren leren ze de klusjes uiteindelijk zelfstandig te doen en ontwikkelen ze verantwoordelijkheidsgevoel.
    • Vraag je peuter om zelf zijn speelgoed op te ruimen en in de goede bakken te stoppen. Beloon goed gedrag.
    • Laat oudere kinderen (7-9 jaar) helemaal zelfstandig klusjes uitvoeren. Geef wat extra zakgeld als het de klusjes goed en zonder mopperen uitvoert. Adviseer het kind om het zakgeld op te sparen zodat het er later iets moois van kan kopen.
    • Als je voor de klas staat, bedenk dan een roulatiesysteem waarbij kinderen om beurten taakjes moeten doen, zoals het bord schoonmaken, de tafeltjes afvegen, papieren uitdelen, huiswerk ophalen, de vuilnisbak legen, enz. Als extra stimulans kun je een beloning geven als de taakjes goed zijn uitgevoerd. [6]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Op directe wijze uitleg geven

Pdf downloaden
  1. Als je iets nieuws aan kinderen leert, moet je onthouden dat wat zij weten van een ander niveau is dan wat een volwassene weet. Je moet de informatie vereenvoudigen en voortborduren op wat ze wel weten.
    • Zoek eerst uit wat een kind al wel weet over een nieuw concept, en ga van daaruit verder. Als je nieuwe woorden aanleert, gebruik dan woorden die het kind al kent om de nieuwe woorden mee te omschrijven. Als je een bepaald woord gebruikt terwijl je iets uitlegt, en je weet niet zeker of het kind het al kent, kun je vragen: "Weet je wat dat betekent?" Zo niet, gebruik dan andere woorden om het te verduidelijken. [7]
  2. Je zult hetzelfde waarschijnlijk meerdere keren op verschillende manieren moeten vertellen als je kinderen onderwijst, vooral als je met meerdere kinderen tegelijk werkt. Alle kinderen leren op verschillende manieren, dus je moet je erop voorbereiden dat je jezelf zult moeten herhalen, en bepaalde vaardigheden steeds maar weer opnieuw zult moeten oefenen. [8]
  3. Schematische afbeeldingen, plaatjes en tabellen zijn handig om kinderen op verschillende manieren nieuwe informatie aan te leren. Schematische afbeeldingen zijn specifieke hulpmiddelen die vaak worden gebruikt bij lessen aan jongen kinderen om ze te helpen de informatie op te delen in kleinere stukjes. Ze kunnen gebruikt worden om informatie op verschillende manieren te ordenen, zoals de juiste volgorde of oorzaak en gevolg bepalen bij verhaaltjes, of categoriseren bij het leren van nieuwe wetenschappelijke termen. [9]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Met kinderen praten

Pdf downloaden
  1. Kinderen zullen vanzelf vragen gaan stellen als ze iets nieuws leren. Neem de tijd om naar de vragen te luisteren, en formuleer het beste antwoord dat je kunt bedenken om de vragen te beantwoorden. Soms zul je moeten vragen of je de vraag goed hebt begrepen. Je kunt dat uitvinden door het te herformuleren en te zeggen: "Is dat wat je vraagt?" Nadat je het antwoord hebt gegeven, kun je vragen: "Heb ik daarmee je vraag beantwoord?"
    • Als je kind thuis een vraag stelt op een tijdstip dat het je niet uitkomt, leg dan uit dat dit niet het juiste moment is, en waarom dat zo is. Kinderen begrijpen soms niet dat je terwijl je het avondeten klaarmaakt geen tijd hebt om ingewikkelde vragen te beantwoorden.
    • Zorg ervoor dat je zegt: "Ik wil het daar heel graag met je over hebben, maar nu komt het even niet uit. Laten we er straks onder het eten (of op een ander tijdstip) over praten". [10]
  2. Het is belangrijk dat je tegen kinderen spreekt op de manier waarop je wilt dat zij ook spreken. Kinderen leren vooral door imitatie. Als je wilt dat je kinderen beleefd zijn, toon dan zelf ook goede manieren. Let op de toon van je stem.
    • Zorg ervoor dat je "alsjeblieft", "dankjewel", "pardon" en "het spijt me" zegt als je met je kinderen praat, of met andere volwassenen als je kinderen in de buurt zijn.
    • Luister naar hoe de toon van je stem op je kinderen overkomt. Kinderen letten vaak meer op de toon dan op wat je precies zegt. Heeft een kind wel eens tegen je gezegd: "Waarom schreeuw je zo tegen me?" als je eigenlijk helemaal niet schreeuwde? Dat komt waarschijnlijk omdat je stem boos, gefrustreerd of op een of andere manier ongelukkig klonk, misschien zonder dat je het je realiseerde. [11]
  3. Kinderen hebben zeer sterke emoties, en soms gaan die over dingen die voor volwassenen niet belangrijk lijken. Het is belangrijk om een kind niet te kleineren als het een bepaald gevoel heeft door een gebeurtenis of situatie. Help kinderen om hun emoties beter te begrijpen. Je kunt beginnen met te zeggen: "Ik begrijp dat je boos bent. Laten we het er even over hebben waar dat door komt". Je kunt het kind dan proberen te kalmeren door te praten over manieren om met die boosheid om te gaan, of door andere standpunten uit te leggen waaraan het kind zelf misschien niet had gedacht. [12]
  4. Geduld is ontzettend belangrijk als je met kinderen werkt. Het kan een uitdaging zijn, maar je kunt het beste blijven bedenken dat het kinderen zijn. Meestal proberen ze ons niet opzettelijk te irriteren. Behalve als ze dat wel doen... en in die gevallen moet je ze gewoon negeren. Als je veel tijd doorbrengt met kinderen, op wat voor manier dan ook, is het belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Slaap voldoende, drink veel water, sport en eet gezond, en sta jezelf regelmatig toe om even afstand van de kinderen te nemen om nieuwe energie op te doen en je gedachten op een rijtje te zetten. [13]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.601 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie