Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heb je ooit een plant gezien die beweegt wanneer je hem kietelt? De Mimosa pudica , beter bekend onder de naam kruidje-roer-mij-niet, vouwt zijn bladeren dicht wanneer je de plant aanraakt. In tegenstelling tot andere planten met bewegende bladeren is het kruidje-roer-mij-niet geen vleesetende plant. [1] X Bron Het is vrij gemakkelijk om deze plant te kweken als je een warme ruimte binnenshuis en veel zaden hebt. Wees echter voorzichtig: ook al is dit een tropische plant, hij kan tuinen en weilanden overwoekeren bij temperaturen die een stuk lager liggen.
Stappen
-
Kies een tijd voor het planten. Plant de zaadjes in het voorjaar voor de laatste vorst. [2] X Bron Als je groeilampen hebt en een ruimte waar je de temperatuur goed onder controle kunt houden, dan kun je de zaadjes het hele jaar door binnenshuis planten.
-
Koop zaadjes bij een betrouwbare kweker. Haal het bruine omhulsel van de zaadjes. Je krijgt dan groenachtige zaadjes.
- Krab over het oppervlak van de zaadjes om er gaatjes in te maken. Je kunt hiervoor ook een pincet gebruiken, al kan dit wat lastiger zijn.
-
Maak je potgrond klaar. Het kruidje-roer-mij-niet kan groeien in de meeste soorten goed doorlatende potgrond. Voor het beste resultaat probeer je echter een mengsel van leem en droge, goed doorlatende materialen als twee delen leem, twee delen veenmos en een deel zand of perliet. [3] X Bron Als je liever niet je eigen mengsel maakt, dan kun je ook potgrond bij een tuincentrum kopen die voor alle doeleinden geschikt is. Dergelijke potgrond heeft een soortgelijke samenstelling en zou goed genoeg moeten werken.
-
Laat de zaadjes eventueel weken. De zaadjes ontkiemen sneller als je het taaie buitenste omhulsel eerst laat verzwakken. Laat de zaadjes maximaal 24 uur in een kom met water weken als je het zekere voor het onzekere wilt nemen. [4] X Bron Je kunt het water af laten koelen terwijl de zaadjes weken.
-
Plant twee of drie zaadjes in iedere kleine bloempot. Stop de zaadjes net onder de aarde, op een diepte van ongeveer drie millimeter. [5] X Bron De kans is groot dat de meeste zaadjes niet ontkiemen, dus als je extra zaadjes gebruikt is de kans kleiner dat er helemaal niets gebeurt.
- Je kunt de zaadjes in een kweekbak planten of in bloempotten met een diameter van zeven centimeter. [6] X Bron
-
Geef de aarde water. Begiet de aarde met water totdat hij licht vochtig is. Maak de aarde niet kletsnat. Geef de aarde weer water wanneer hij bijna uitgedroogd is. [7] X Bron
- Als je bang bent dat de zaadjes niet de juiste hoeveelheid water krijgen, zet de bloempotten dan in ondiepe schaaltjes met water. Laat de potten ongeveer tien minuten staan of totdat de aarde bovenaan vochtig voelt en gooi de rest van het water dan weg. [8] X Bron
-
Zorg dat de planten veel zonlicht krijgen. Als het kruidje-roer-mij-niet niet genoeg zon krijgt, dan kan hij zijn bladeren sluiten. Zet de planten op een plek waar ze het grootste deel van de dag in de volle zon staan, of deels in de schaduw staan als het weer erg warm is. In ideale omstandigheden met een temperatuur van 21 °C kunnen de zaadjes binnen een week ontkiemen. Als de omstandigheden minder ideaal zijn of je de zaadjes niet hebt laten weken, dan kan dit twee tot vier weken duren. [9] X Bron
- Sommige van de zaadjes kunnen lagere nachttemperaturen overleven, maar het kan dan zijn dat de planten langzaam groeien of fragiel zijn. Stel de zaadjes nooit bloot aan vorst.
- Als de ruimte te koud of te droog is, bedek de potten dan met plastic folie om warmte en vocht tegen te houden. Haal de folie direct weg wanneer je de eerste zaailing ziet.
Advertentie
-
Knip een stekje van tien centimeter van een volwassen kruidje-roer-mij-niet. Je kunt het stekje planten en er een nieuwe plant uit kweken. Zorg dat het stekje dat je afknipt ten minste een enkele bladknop heeft.
-
Plant het stekje in een pot met potgrond die uit veenmos en perliet bestaat. Om het stekje te planten graaf je een klein gat in de potgrond en stop je het uiteinde waar de wortels groeien in het gat. Maak het gat dan dicht.
- Als je wilt dat er wortels aan het stekje groeien voordat je hem plant, zet het stekje dan na het afknippen in een glas met water op een zonnige plek. Wanneer er wortels beginnen te groeien plant je het stekje in een pot.
-
Bedek de bovenkant van de pot met plastic folie. De plastic folie zorgt voor een warme, vochtige omgeving voor het stekje om in te kunnen groeien.
-
Houd de aarde vochtig totdat het stekje gegroeid is. Controleer dagelijks of de aarde niet droog is.Advertentie
-
Zet de planten in andere potten wanneer dat nodig is. Als er meerdere zaailingen in dezelfde pot ontkiemen, knip de zwakste zaailingen dan af met een schaar zodat er ruimte is voor de gezondste zaailing. Je kunt ook alle zaailingen in aparte potten planten, maar onthoud dat dit wel risicovoller is. Wanneer de plant volwassen is zet je hem in een grotere pot wanneer de wortels uit de afwateringsgaten groeien of tegen de zijkanten van de pot drukken.
-
Houd de plant binnenshuis (aanbevolen). In veel streken is het kruidje-roer-mij-niet een invasieve plant, ofwel onkruid. In Nederland en België kun je de plant daarom het beste binnenshuis neerzetten. Tuinliefhebbers over de hele wereld hebben aangegeven dat de plant hun grasveld overwoekerd heeft. [12] X Bron
- In Australië zijn mensen zelfs verplicht om te zorgen dat het kruidje-roer-mij-niet alleen in hun eigen tuin blijft groeien en zich niet verspreidt naar andere tuinen.
-
Bemest de plant regelmatig. Verdun uitgebalanceerde kunstmest zodat hij nog maar half zo sterk is als op de verpakking wordt aangeraden. Bemest de plant een keer per week tijdens het groeiseizoen en een keer in de maand wanneer het winter is. [13] X Bron
-
Bescherm de plant tegen de kou. Het kruidje-roer-mij-niet is een tropische plant en groeit daarom het beste bij een nachtelijke temperatuur van 21 °C of hoger. [14] X Bron Als de temperatuur onder de 18 °C komt, zet de plant dan in een warmere ruimte of houd de plant op andere manieren warm. [15] X Bron
- Volwassen planten kunnen lage temperaturen tot 5 °C overleven, maar lopen dan wel het risico om beschadigd te raken of af te sterven. Let op gele bladeren en stelen, wat tekenen zijn van mogelijke schade door kou. [16] X Bron
-
Geef de plant de ruimte om te groeien. Het is normaal dat de steel omvalt en over de grond verder groeit wanneer de plant volwassen is. [17] X Bron Zet een trellis neer of een stevige plant om het kruidje-roer-mij-niet te ondersteunen, of geef de plant genoeg horizontale ruimte om te groeien. Sommige planten groeien wel meer dan een meter tot twee meter over de grond, maar in koudere streken worden ze niet half zo groot.
-
Houd rekening met de levensduur van de plant. Het kruidje-roer-mij-niet kan in een tropisch klimaat ten minste twee jaar overleven, maar in koudere streken zijn het meestal eenjarige planten. [18] X Bron Zelfs als je plant het eerste bloeiseizoen overleeft (meestal in de zomer) is het wellicht beter om de plant te laten doodgaan en de zaadjes te verzamelen om in het voorjaar te planten.
- Om zaadjes te verzamelen laat je de zaaddozen uitdrogen aan de plant, maak je ze dan open en haal je de zaadjes eruit. [19] X Bron
-
Voorkom ziekten. Het kruidje-roer-mij-niet is niet erg gevoelig voor plantenziekten, maar kan aangetast worden door ongedierte als rode spintmijten, wolluizen en tripsen. Je kunt het ongedierte verwijderen door om de paar dagen een straal water of neemolie op de plant te spuiten.
- Gebruik geen zeepspiritus, want daardoor kunnen de bladeren van de plant zwart worden.
Advertentie
Tips
- Het is niet nodig om het kruidje-roer-mij-niet te snoeien, maar je kunt er wat afhalen met een schone tuinschaar als de takken lang worden en er weinig bladeren aan groeien.
- Geef de plant niet te veel water en voorkom dat de aarde uitdroogt.
- Als de temperatuur tussen de 21 en 29 °C blijft, kunnen de zaadjes binnen een week ontkiemen. Als de temperatuur echter lager is, dan kan het 21-30 dagen duren voordat de zaadjes ontkiemen.
- Als je de potten bedekt met plastic folie, zet ze dan niet in direct zonlicht totdat je de folie eraf gehaald hebt.
- In plaats van de zaadjes te laten weken in warm kraanwater probeer je ze te laten weken in een mengsel van vijf delen kokend water en een deel koud water. Laat het water enkele uren afkoelen voordat je de zaadjes eruit haalt. Door de hitte zullen de zaadjes later kunnen ontkiemen. De kans is groot dat 13 van de 25 zaadjes binnen een week ontkiemen, wat bij deze plantensoort uitstekend is.
- Bij een lage temperatuur zullen er geen bladeren aan je kruidje-roer-mij-niet groeien. Zet de plant in een ruimte met een temperatuur tussen de 21 en 29 °C.
- In plaats van de zaadjes te laten weken kun je er voor het planten ook enkele keren voorzichtig met fijn schuurpapier overheen wrijven om het omhulsel kapot te laten gaan.
- Het is een goed idee om een verstuiver te gebruiken om de plant water te geven, want je geeft hem al snel te veel water.
Advertentie
Waarschuwingen
- Er zijn verschillende insecten die het kruidje-roer-mij-niet aan kunnen vreten. Ongedierte op planten wordt vaak behandeld met zeepsprays, maar bij het kruidje-roer-mij-niet kunnen daardoor de bladeren zwart worden. Dit is ook een goede reden om de plant binnenshuis neer te zetten en uit de buurt van aangetaste planten te houden.
- Volgens deskundigen is het kruidje-roer-mij-niet een veilige plant voor huisdieren en kinderen. [20] X Betrouwbare bron University of California Division of Agriculture and Natural Resources Ga naar de bron De plant kan echter wel gezondheidsproblemen opleveren als er grote hoeveelheden van gegeten worden. De meeste planten hebben ook kleine doorns die pijnlijk zijn om aan te raken.
- In landen als Australië en Nieuw-Zeeland wordt het kruidje-roer-mij-niet gezien als schadelijk onkruid. In die landen moeten mensen ervoor zorgen dat de plant alleen in hun eigen tuin groeit en zich niet verspreidt. Bij het snoeien moet al het afgeknipte plantenmateriaal op de juiste manier weggegooid worden zodat de plant zich niet kan verspreiden in de omgeving.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.nation.lk/2007/04/29/kids2.htm
- ↑ http://davesgarden.com/guides/pf/go/2573
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ https://books.google.com/books?id=raB2KfE5SmcC
- ↑ https://books.google.com/books?id=raB2KfE5SmcC
- ↑ http://www.seedaholic.com/mimosa-pudica-the-sensitive-plant.html
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ https://books.google.com/books?id=raB2KfE5SmcC
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ http://www.seedaholic.com/mimosa-pudica-the-sensitive-plant.html
- ↑ http://davesgarden.com/guides/pf/go/2573
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ http://www.seedaholic.com/mimosa-pudica-the-sensitive-plant.html
- ↑ http://www.plantoftheweek.org/week147.shtml
- ↑ http://davesgarden.com/guides/pf/go/2573
- ↑ http://www.nation.lk/2007/04/29/kids2.htm
- ↑ http://www.seedaholic.com/mimosa-pudica-the-sensitive-plant.html
- ↑ http://davesgarden.com/guides/pf/go/2573
- ↑ https://ucanr.edu/sites/poisonous_safe_plants/files/154528.pdf
Over dit artikel
Deze pagina is 6.350 keer bekeken.
Advertentie