Pdf downloaden Pdf downloaden

Lavendel is een prachtig bloeiend kruid dat groeit als struik die ieder jaar groter wordt. Een volgroeide lavendelstruik brengt 7 - 8 bossen lavendel op, die kunnen worden gedroogd en gebruikt bij het koken of om geurzakjes of andere dingen mee te maken. Op de juiste manier snoeien en oogsten van lavendel verzekert een lang levende plant die decennia bloemen kan krijgen, als je geluk hebt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het snoeien en oogsten van lavendel

Pdf downloaden
  1. Snoeien en oogsten van lavendel zijn eigenlijk hetzelfde – je verwijdert de bloeiende stelen van de struik. Dit zet de plant aan tot nieuwe wortelgroei, zorgt ervoor dat de plant er netjes uit blijft zien en geeft jou 1 - 8 bossen verse lavendelbloemen. Lavendel moet geknipt worden als de bloemen net opengaan in de lente. Dit is het moment waarop ze het mooist en geurigst zijn. [1]
    • Houd de lavendel in de lente in de gaten, zodat je precies als de bloemen gaan bloeien kunt oogsten.
    • Als je lavendel in de lente knipt, is het mogelijk dat de plant de tijd heeft om nog meer bloemen te produceren voor een tweede oogst.
  2. Gebruik je handen om genoeg lavendelstelen bij elkaar te doen zodat je ze ontspannen vast kunt houden in je vuist. Dit is één bos lavendel. De stelen zijn behoorlijk stevig, dus je kunt van de hele struik knippen zonder je zorgen te maken dat hij kapot gaat.
    • Een lavendelstruik van een jaar oud produceert over het algemeen genoeg bloemen voor één á twee bossen.
    • Lavendelstruiken zijn volgroeid na drie jaar. Dan produceren ze ongeveer 8 - 10 bossen lavendel.
  3. Als je een lavendelstruik goed bekijkt, zie je dat hij vlak boven de grond stevige, houtige takken heeft met daarboven groene stelen. Het snoeien van het houtige deel van de plant kan de plant beschadigen. Geef de plant de ruimte door ongeveer vijf centimeter boven het eind van het houtige deel te snoeien.
    • Het beste gereedschap om lavendel te snoeien is een oogstmes. Dit is een licht gebogen mes met een gekartelde punt. Als je er geen bij de hand hebt, kun je ook een snoeischaar gebruiken.
    • Gebruik je een oogstmes, haak hem dan om een bosje lavendel en trek het mes naar je toe, waardoor je de stelen afsnijdt.
    • Ga door met oogsten tot alle bloemen zijn geknipt, en de overgebleven struik een nette bolle vorm heeft.
    • Knip nadat de dauw is opgedroogd en voordat de warmte van de zon te veel etherische oliën heeft doen vrijkomen (die wil je graag behouden om je huis heerlijk te laten ruiken).
  4. De eerste oogst is in het begin van de bloeicyclus. Aangezien de struik meer bloemen maakt in de loop van het seizoen, knip je wanneer dat nodig is. Sommige kleinere variëteiten lavendel bloeien in delen, die op het juiste moment geoogst moeten worden om herbloei te bevorderen. Over het algemeen zal lavendel net zo reageren als iedere andere bloeiende plant. Als ze vroeg genoeg van hun bloemen worden ontdaan zal onderaan de basis van de bloem een nieuwe bloem groeien, zodat je meer dan één keer per jaar kunt oogsten.
    • De bloemen zouden weer geoogst moeten kunnen worden na 2 weken tot een maand; Als de vorming van nieuwe bloemen vertraagt (naar ongeveer 1 maand), oogst dan nog één laatste keer.
  5. Snoei alle dode takken weg, samen met de lange, dunne twijgjes en ander plantafval. Je bent bijna altijd aan het "snoeien" om te oogsten, maar soms is het nodig om lelijke delen van de plant aan het eind van het seizoen weg te snoeien. Knip niet in het houtige gedeelte van de struik.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Lavendel drogen en gebruiken

Pdf downloaden
  1. Je kunt ze ondersteboven hangen en laten drogen op een koele donkere plek in huis, of droog de lavendel uitgespreid op roosters buiten in de zon. De laatste methode beïnvloedt wel de kleur van de gedroogde lavendel, aangezien de zon de bloemen verbleekt.
  2. Dit beschermt de lavendel tegen zon en warmte, wat zorgt voor een zo lang mogelijke houdbaarheid.
  3. De variëteit met kleinere bloempjes geeft het fijnste eindproduct, maar is het meest bewerkelijk. Om de bloempjes van hun stelen te halen, leg je de lavendel tussen twee stukken triplex van 30 x 60 cm. Plet en rol de stelen tussen de twee plankjes. Zeef de geplette lavendel en vang de bloempjes op.
  4. Nu is het moment gekomen om de lavendel te gaan gebruiken. Je kunt de gedroogde bloemen in vazen zetten om je huis mee te decoreren, gebruik bloempjes om geurzakjes te maken, of maak heerlijke confectie met je oogst. Hier zijn een paar ideeën:
    • Maak lavendelzeep.
    • Voeg een paar eetlepels lavendel toe aan koekjesdeeg om lavendelkoekjes te maken.
    • Maak lavendelolie om je huis heerlijk naar deze bloemen te laten ruiken.
    Advertentie

Tips

  • Nieuwe groei vindt plaats in de lente. Geef niet te veel water. Lavendel moet in de volle zon staan. Als de takjes opnieuw gaan uitlopen en vertakken, kan je een lichte (extra) snoei (van de takken die je vorig najaar hebt gesnoeid) toepassen om de bloeitoppen nog meer te laten vertakken.
  • De takjes die je hebt weggesnoeid kun je stekken. Zet ze in een bak met aarde, geef ze af en toe water, dan zouden ze moeten gaan groeien.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Let op je vingers. Hoe scherper de snoeischaar, hoe beter.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 43.878 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie