PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het is tegenwoordig bekend dat als we op een planeet willen leven met schoon water, verse lucht en diversiteit aan planten en dieren, we er alles aan moeten doen om het welzijn van de Aarde te beschermen. Milieuvriendelijkheid is een levensstijl waarmee je de Aarde meer helpt dan schaadt en waarbij je er iets van zegt als je ziet dat de wereld om je heen wordt beschadigd. Door zuinig om te springen met water, minder de auto te nemen, te tuinieren en voor dieren op te komen, ben je al goed op weg. De onderstaande stappen geven ideeën om de zorg voor het milieu in je dagelijkse leven in te passen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Waterbronnen beschermen

PDF download Pdf downloaden
  1. Het kost veel energie om water vanuit rivieren en grondwater of andere waterbronnen in huizen te kunnen gebruiken. Het water moet eerst naar een waterzuiveringsinstallatie worden gepompt, worden gefilterd en met chemicaliën worden behandeld om het schoon te krijgen, vervolgens wordt het naar je buurt gepompt om de huizen van schoon water te voorzien. Door zo spaarzaam mogelijk met water om te gaan, verminder je de druk die dit hele proces op natuurlijke waterbronnen uitoefent. [1] Hier volgen een aantal manieren om water te besparen:
    • Gebruik een afwasmethode die weinig water verbruikt. In plaats van de kraan de hele tijd te laten lopen, kun je één wasbak met warm water en zeep vullen en vervolgens de kraan dichtdraaien en de vuile vaat afborstelen. Dompel de vaat daarna onder in een tweede wasbak, gevuld met schoon water. Droog het af en zet alles op zijn plaats.
    • Neem korte douches en geen bad. Als je lang onder de douche staat of in bad gaat, gebruik je meer water.
    • Gebruik waterbesparende huishoudelijke apparaten, zoals afwasmachine en wasmachine.
    • Repareer lekken in de waterleidingen, zodat het water niet steeds weglekt.
    • Laat de kraan niet lopen onder het tandenpoetsen.
    • Geef het gazon geen water. Laat de regen het werk doen, in plaats van schoon water op het gazon te sproeien, of gebruik 'grijs' water. Als je een groen gazon wilt, kun je planten gebruiken die weinig water nodig hebben, zoals mos. Je kunt ook water opvangen in een regenton.
  2. Chemicaliën die in het riool terechtkomen of op het gras worden gesproeid, kunnen de watervoorraad besmetten en daardoor problemen veroorzaken voor mens en dier. Zoek uit welke chemicaliën je kunt vervangen door iets anders, zodat je minder gifstoffen het riool in spoelt.
    • Vervang je schoonmaakmiddelen. Probeer witte azijn en natriumbicarbonaat voor het schoonmaken van de keuken en de badkamer.
    • Bekijk de producten die je gebruikt voor lichaamsverzorging. Vervang shampoos, crèmespoeling en zeep door natuurlijke varianten. Je lichaam zal het je ook in dank afnemen.
    • Probeer natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Probeer in plaats van onkruid te verdelgen om inheemse planten neer te zetten die het probleem op een natuurlijke manier aanpakken.
  3. Verf, motorolie, ammoniak of andere sterke chemische middelen mogen niet worden weggespoeld het riool in of in de tuin, want dan komen ze in het grondwater terecht. Deze middelen moet je op de juiste manier weggooien. Kijk op de website van de afvalverwerking van de gemeente om te weten wat je met dit soort chemisch afval moet doen. Misschien moet je het wegbrengen, zodat het apart verwerkt kan worden.
  4. Je kunt het beste bij jezelf beginnen. Verander je gewoontes in verbruik van water en chemicaliën. Door dagelijks water te besparen, draag je je steentje bij en geef je aan anderen het goede voorbeeld. Maar om echt iets te veranderen, moet je wat meer moeite doen. Dit zijn een aantal manieren:
    • Doe mee aan een schoonmaakdag. Als er een bevuilde beek, rivier of strand is, is er waarschijnlijk ook een lokale milieuorganisatie die het probeert op te ruimen. Doe mee als ze weer een schoonmaakdag organiseren. En als je geen groep kunt vinden, kun je zelf een dag organiseren!
    • Spreek watervervuilers aan op hun gedrag. Door zwakke overheidsmaatregelen zijn onze waterwegen vaak vervuild met industrieel afvalwater van bedrijven. Olie en chemicaliën doden het leven in het water en het milieu eromheen. De vervuiling zorgt er ook voor dat het niet veilig is om het water te drinken. Zoek uit of er een campagne is voor schoon water in je omgeving en geef je op om te helpen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Schone lucht bevorderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Zuinig omgaan met elektriciteit is een van de eerste dingen die we leren om milieuvriendelijk te zijn, maar soms moeten we er even aan herinnerd worden hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld het licht uit te doen als je een kamer verlaat. Alles wat op elektriciteit werkt, heeft energie nodig die door elektriciteitscentrales wordt opgewekt. Deze centrales werken meestal op steenkool of fossiele brandstoffen, die bij verbranding gassen produceren die zich in de lucht ophopen en het voor iedereen moeilijker maakt om te ademen. Dat is een verstrekkend gevolg van het vergeten je computer uit te zetten. Dit kun je doen:
    • Zet in de winter de thermostaat lager. In plaats van de verwarming op volle sterkte te zetten, terwijl het buiten vriest, is het voldoende om een comfortabele warmte aan te houden. Isolatie van je huis helpt ook. [2]
    • Bekijk de mogelijkheden om over te stappen op wind- of zonne-energie, zo produceer je minder uitstoot. [3]
    • Gebruik de airconditioning minder. Probeer in de zomer op niet al te hete dagen de airco uit te laten. Bewaar de airco voor zinderende hittedagen.
    • Zet elektrische apparaten uit wanneer ze niet in gebruik zijn. Computers, tv's, koffiemachines, etc. moeten worden uitgezet als je ze niet gebruikt.
    • Gebruik energiebesparende lampen. Gloeilampen (de ouderwetse versies) hebben meer energie nodig om licht te geven.
  2. Van de productie van auto's tot oliewinning, gasuitstoot en ook aardolie en ander materiaal om wegen te bouwen waar ze op rijden: het staat vast dat auto's en alles eromheen een grote bron van milieuvervuiling vormen. Je bent een stuk milieuvriendelijker als je de auto laat staan.
    • Reis met het openbaar vervoer. Zoek uit hoe en wanneer de bus, metro en treinen rijden en neem vaker het openbaar vervoer.
    • Neem vaker de fiets. Overal zijn fietspaden.
    • Maak tijd vrij voor een wandeling. Als je tijd hebt voor een wandelingetje, waarom zou je dan niet lopen in plaats van de auto te nemen? Een plek die op 5 of 10 rijden is met de auto, ligt op loopafstand.
    • Rijd met andere mensen mee naar werk en naar school of neem zelf anderen mee.
  3. Je koopgewoontes zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je luchtvervuiling probeert terug te dringen, maar wat mensen kopen is van grote invloed op het milieu. Hoe een product is gemaakt, waar het is gemaakt en hoe het is ingepakt, zijn factoren die allemaal meespelen.
    • Zoek uit hoe een product is gemaakt. Is er duurzaam materiaal gebruikt of waren er voor de productie plastic of andere chemicaliën nodig? De productie van goederen zorgt ook voor verbruik (en verspilling) van een grote hoeveelheid water, dus deze vraag is in meerdere opzichten interessant.
    • Bekijk etiketten om te zien hoe ver producten hebben gereisd. Als er een boot, vliegtuig en/of vrachtwagen aan te pas is gekomen om het product in de winkel te krijgen, is er veel gas verbrand om uiteindelijk het product te kunnen kopen. Zoek uit of je producten kunt kopen die dichter bij huis zijn vervaardigd.
  4. Door je koopgedrag aan te passen, kun je echt laten zien dat je het milieu een handje helpt. Door lokale producten te kopen in plaats van producten die van ver komen, steun je lokale boeren en verklein je je CO2-voetafdruk.
    • Ga naar boerenmarkten. In de lente, zomer en herfst worden er in de meeste steden boerenmarkten gehouden die lokaal geproduceerde en geteelde voedingsproducten aanbieden.
    • Begin een moestuintje. Neem een volkstuintje of maak plek vrij in je achtertuin of op de binnenplaats.
  5. Als je je meer bewust wordt van de weerslag van dagelijkse gewoonten op de luchtkwaliteit, wil je misschien actie ondernemen tegen luchtvervuiling. Zoek uit of er lokale of nationale werkgroepen zijn die zich bezighouden met oplossingen om koolstofuitstoot terug te dwingen en zich inzetten tegen de opwarming van de aarde. Kijk welke problemen worden aangepakt en moedig anderen aan om zich ook aan te sluiten.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Bescherming van de natuur

PDF download Pdf downloaden
  1. Op sommige plekken wordt zo veel afval voortgebracht dat het nergens meer heen kan. Als je goed voor de plek wilt zorgen die jij, je familie en vrienden 'thuis' noemen, kun je beginnen met het verminderen van de hoeveelheid afval die je produceert.
    • Koop producten met weinig verpakking. Vermijd producten die in meerdere lagen plastic verpakt zijn, want dit materiaal is meestal niet biologisch afbreekbaar.
    • Doe aan recyclen en hergebruik. Als je producten koopt die in doosjes of flesjes zijn verpakt van plastic, glas of ander herbruikbaar materiaal, zoek er dan andere toepassingsmogelijkheden voor in plaats van ze weg te gooien.
    • Begin een composthoop in plaats van voedingsresten weg te gooien.
    • Maak zelf dingen in plaats van ze te kopen, zodat je niet steeds nieuwe flessen aanschaft.
    • Kook thuis in plaats van bij afhaalrestaurants te bestellen, waar voeding vaak in plastic of piepschuim wordt verpakt.
  2. Bomen zijn onmisbaar voor de gezondheid van ons leefmilieu. Ze voorkomen erosie, zuiveren de lucht en bieden beschutting aan dieren. Ze zijn zo invloedrijk dat het onze stress kan verminderen wanneer we door bomen omgeven zijn. [4] Draag je steentje bij om bomen te helpen:
    • Plant inheemse boomsoorten die goed zijn voor de bodem en voor schaduw zorgen.
    • Zaag bomen alleen om als het echt niet anders kan. Houd zo veel mogelijk bomen in leven.
    • Steun een organisatie die zich inzet tegen ontbossing.
  3. Als je er de ruimte voor hebt, kun je van je tuin een toevluchtsoord maken voor planten, bomen en dieren. Er is zo veel land van de natuur ingenomen, dat dieren en planten extra ruimte goed kunnen gebruiken. Als beloning krijg je dieren en planten in je tuin die de meeste mensen niet vaak zien. Tips:
    • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Onderhoud je tuin op een biologische manier.
    • Zet er planten in die bijen en vlinders aantrekken.
    • Zorg voor een voederplek voor vogels en eekhoorns en een vleermuiskast.
    • Overweeg om bijen te houden. [5]
    • Zorg ervoor dat de dieren water hebben, bijvoorbeeld een vogelbadje of een vijver.
    • Laat mollen, buidelratten, wasberen en andere dieren die als plaag worden beschouwd, met rust in plaats van ze te bestrijden.
  4. Elke dag sterven er diersoorten uit, dus het is belangrijk om na te denken over de manier waarop we met dieren omgaan. [6] Als je je beseft dat elk wezen waardevol is en zijn plekje op aarde toekomt, kun de manier waarop je met dieren omgaat, over ze praat en de keuzes die je in het dagelijks leven neemt, veranderen. Probeer het volgende te doen als je om dieren geeft:
    • Maak duurzame keuzes voor je eetpatroon. Eet vis dat op een duurzame manier is gevangen en let erop waar je vlees vandaan komt. Probeer alle dierlijke producten van leveranciers te kopen die je kent en vertrouwt.
    • Zorg voor de natuur, zoals stranden en bossen, de leefomgeving van dieren. Als je aan het wandelen bent en een bord ziet waarop staat dat je op het pad moet blijven, doe dat dan ook.
    • Vraag rond of er in natuurgebieden vrijwilligers nodig zijn om de leefomgeving van dieren te helpen beschermen.
    • Probeer mensen ervan bewust te maken dat er diersoorten met uitsterven worden bedreigd. Laat anderen weten dat je je zorgen maakt over dieren en leer ze hoe belangrijk het is om ze te beschermen.
  5. Zoek een werkgroep die de natuur beschermt tegen kaalslag, mijnbouw, ontginning en fracking. Deze activiteiten zijn niet alleen een gevaar voor de bodem, maar ook voor bomen, dieren, lucht, water en menselijk leven dat ervan afhankelijk is.
    Advertentie

Tips

  • Hang Post-It's op in je huis om je eraan te herinneren om de lichten uit te doen wanneer je ze niet gebruikt.
  • Hergebruik plastic zakken voor de prullenbak.
  • Zet elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt en haal de stekker uit het stopcontact.
  • Recycle. Oude spullen hebben altijd nieuwe toepassingsmogelijkheden!
  • Probeer een milieuvriendelijke levensstijl op te bouwen, niet alleen voor één keer.
  • Probeer overdag geen lampen te gebruiken. Trek de luxaflex omhoog en laat de zon binnen!


Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 12.430 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie