PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Huil je altijd op een gênant moment? Word je boos om helemaal niets? Te emotioneel worden op de verkeerde momenten kan een frustrerende ervaring zijn, en je privégevoelens plotseling openbaar maken. Maar je kunt leren je emoties onder controle te houden, zodat je ze op de juiste momenten beter kunt ervaren.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je emoties onder ogen zien

PDF download Pdf downloaden
  1. Soms is de emotie die we uiten niet representatief voor wat we werkelijk voelen. We beschuldigen mensen ervan ons iets te laten voelen, zoals dom, waardeloos, onaantrekkelijk, of ongewenst. Zoek uit wat je werkelijk voelt. Waarom reageerde je op deze manier? Waar is deze reactie mee verbonden? Kijk naar binnen om het echte probleem te vinden waar je op reageert. [1]
  2. Als je tranen of een uitbarsting van woede of jaloezie voelt opwellen, pauzeer dan. Vraag jezelf af: 'Waarom voel ik me zo?' Het erkennen van je emoties in plaats van ze te negeren is een eerste stap om ze te leren beheersen.
    • Door uit te zoeken waarom je je op een bepaalde manier voelt, kun je voorkomen dat je gaat rationaliseren. Als we rationaliseren, liegen we uiteindelijk tegen onszelf en maken we de dingen erger. [2]
    • Wees eerlijk tegen jezelf. Je bewijst jezelf geen dienst door te liegen.
  3. Wanneer je een golf van emoties voelt toeslaan, stel jezelf dan belangrijke vragen voordat je reageert. Door jezelf deze vragen te stellen, voorkom je dat je meteen reageert, en kalmeer je terwijl je de situatie evalueert. Vraag jezelf het volgende af:
    • Helpt deze emotie me om iets op te lossen?
    • Heb ik er meer aan om vast te houden aan deze emotie of om hem los te laten?
    • Ben ik in staat om deze emotie los te laten?
    • Kan ik even weglopen zodat ik mezelf kan herpakken?
    • Kan ik deze emotie onder controle houden zodat ik me volledig bewust ben van mijn beslissingen en de gevolgen? [3]
  4. Evalueer je leven en je gewoonten. Zoek naar dingen die je doet die je ertoe aanzetten om je overdreven emotioneel te voelen. Onthoud dat je controle hebt over je emoties en jezelf. Hoewel je negatief kunt reageren op prikkels van buitenaf, ben jij degene die uiteindelijk de controle heeft over wat je denkt en voelt. [4]
    • Ben je emotioneler als je gestrest bent? Zo ja, probeer dan beter met je stress om te leren gaan om emotionele reacties te vermijden.
    • Reageer je emotioneler als je niet goed of niet genoeg geslapen of gegeten hebt?
    • Helpt lichaamsbeweging je je emoties te beheersen?
    • Word je gevoeliger in grote mensenmassa's vol vreemden?
    • Maakt je werkomgeving je emotioneel?
    • Als je kunt bepalen wat je triggers zijn, kun je situaties vermijden waarin je emotioneel wordt, of er beter op voorbereid zijn.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Omgaan met je emoties

PDF download Pdf downloaden
  1. Neem rustpauzes gedurende de dag. Sta op, maak een stevige wandeling, doe rekoefeningen, lees iets dat je een goed gevoel geeft, bel of sms een vriend, schrijf een e-mail. Doe dingen die je gelukkig maken en stress verminderen. [5] Dit zal je helpen kalm en gecentreerd te blijven, zodat je voorbereid bent als je geconfronteerd wordt met een moeilijke, emotionele situatie.
  2. Wanneer je je emoties voelt opkomen, stap dan een paar meter er vandaan. [6] Jezelf fysiek een paar meter verwijderen helpt je om je te verwijderen van de directe bron van het emotionele drama. De fysieke handeling helpt je om je op iets anders te concentreren, wat je woede kan onderdrukken of je tranen kan stoppen. Terwijl je afstand neemt, kun je logischer nadenken en beslissen wat de beste manier is om met de situatie om te gaan.
    • Als je merkt dat je in tranen bent, trilt van woede of schreeuwt, loop dan weg. Ga naar de badkamer of een andere kamer om tot jezelf te komen.
  3. Fronsen met samengetrokken wenkbrauwen kan de manier waarop je reageert beïnvloeden. Je gezicht samenknijpen alsof je gaat huilen kan ook tranen veroorzaken. Probeer in plaats daarvan een neutraal gezicht te houden, of zelfs een lichte glimlach. Het helpt misschien niet om al je emoties te dempen, maar het kan het begin van tranen of een uitbarsting van woede stoppen. [7]
  4. Door te ademen kun je je zenuwstelsel en je vecht- of vluchtreactie kalmeren, wat je helpt een duidelijkere beslissing te nemen. [8] Deep breathing helps calm your emotions and lessens anxiety.
    • Probeer vier seconden langzaam door je neus in te ademen. Houd twee seconden vast. Adem gedurende zes seconden uit door je mond. Herhaal dit. [9]
    • Begin met meditatie en ontspanningsoefeningen om je emoties onder controle te helpen houden. Regelmatige yoga-oefeningen kunnen helpen je stress te verminderen en je helpen na te denken over waarom je je zo voelt.
    • De ademhaling kan je helpen als je merkt dat je emotioneel bent op een ongelegen moment. Als je huilt of schreeuwt, neem dan even de tijd om te ademen en jezelf te heroriënteren.
  5. Wanneer je emoties hoog zijn, neem dan geen belangrijke beslissingen. Tijdens deze periodes denkt je niet helder en ben je niet in de staat om een rationele beslissing te nemen. Geef geen antwoord op beladen vragen wanneer je je overmatig emotioneel voelt. Je zou iets kunnen zeggen waar je spijt van krijgt. Verwijder jezelf in plaats daarvan uit de situatie. Gun jezelf de tijd om je gevoelens te verwerken voordat je ergens een beslissing over neemt.
  6. Als je in een situatie terechtkomt waarin je overdreven emotioneel bent, wees je dan bewust van het feit dat je overdreven emotioneel bent. Vraag jezelf dan af waarom je zo doet. Reageer je op dingen in jezelf waarvan je al hebt ontdekt dat het gevoelige plekken zijn? Ben je gestrest? Reageer je überhaupt op deze persoon?
    • H.B.E.M. Vraag jezelf af of je Hongerig, Boos, Eenzaam, of Moe bent. Ga iets eten, maak een wandeling als je boos bent, praat met een vriend, of neem wat rust. [10]
  7. Elke dag worden we in situaties gebracht die we niet leuk vinden, die ongemakkelijk zijn, of waarin we bekritiseerd worden. Soms heeft de manier waarop een persoon ons behandelt niet eens met ons te maken, maar met iets in het leven van de ander. Een dikke huid hebben kan je helpen om door moeilijke situaties te navigeren, zonder dat je emoties de overhand krijgen.
    • Wees stil en reageer niet. Reageer niet op alles. Laat sommige dingen gaan en gewoon van je af rollen.
    • Stop met overdreven denken. Overdreven emotioneel zijn doet ons soms dingen buiten proporties opblazen. We nemen iets kleins en onbelangrijks en maken er iets groots van. Leer om niet toe te geven aan dit soort denken, om onjuiste versies van de waarheid te vermijden.
    • Zoek uit waarom dingen je van streek maken. Is er een manier om iemands behandeling van jou te herstellen? Kun je rustig en respectvol de persoon aanspreken die je beledigd of van streek heeft gemaakt?
    • Neem kritiek met een korreltje zout. Als iemand kritiek op je heeft, gebruik het dan als een moment om jezelf te verbeteren. Als je het niet eens bent met de kritiek, vertrouw en geloof dan genoeg in jezelf om de kritiek te negeren. Mensen zullen altijd kritiek op je hebben; dat hoort bij het leven. Leer om er terloops mee om te gaan. [11]
  8. Kijk naar wat er gebeurd is vanuit het perspectief van de ander. Wilde diegene jou kwetsen? Probeerde de persoon behulpzaam te zijn? Was de persoon in feite gewoon wreed of pest diegene je? Als de persoon je niet probeert te kwetsen, concentreer je dan op jouw gevoelens in plaats van op de andere persoon. [12]
  9. Vraag jezelf af: 'Zal ik me over een uur, een dag of een maand nog zo voelen?' Vaak zijn emoties reacties in de hitte van het moment. Ja, op dat moment voelt het als een worst-case scenario dat nooit beter zal worden. Hoe vaak kijk je niet terug en denk je: 'Waarom was ik zo nerveus/boos/boos/verdrietig?' Vergeet niet om vooruit te kijken.
    • Deze strategie zal je ook helpen om twee keer na te denken over je reacties. Wat zal je baas/collega/vriendin morgen denken als je vandaag overdreven reageert?
  10. Als je moeite hebt om met je emoties om te gaan, praat dan met iemand. Je vrienden en familie geven om je en zullen je helpen. Soms helpt praten om opgekropte emoties te verdrijven. Als dat niet helpt, overweeg dan om met een therapeut te gaan praten. Zij kunnen je misschien helpen om je emoties op een gezonde, constructieve manier te verwerken.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.226 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie