Je kent waarschijnlijk wel de uitspraak: "Het gaat er niet om wat je kan, maar wie je kent." In de huidige verbonden samenleving is dat meer dan ooit waar. Je talenten, vermogens en ervaring zullen je nergens brengen als niemand weet dat je bestaat. Om uit het leven te halen wat je wilt, moet je vindingrijk zijn. Je medemens kan daarbij een rijke hulpbron zijn.
Stappen
-
Begin te netwerken met je bestaande connecties. Contact opnemen met oude vrienden, verre familie en mensen met wie je naar school ging, kan een goede opstap zijn omdat je contact maakt, zonder wildvreemden te benaderen. [1] X Bron Werk eerst aan netwerken binnen deze groep mensen, voor je verder gaat met mensen met wie je een minder hechte connectie hebt.
-
Bepaal met wie je wilt praten. Als professional, of aankomend professional, is je tijd belangrijk. Wees kritisch en selectief - dat ben je aan jezelf verplicht. Stap gewoon vol zelfvertrouwen op iemand af, steek je hand uit en stel jezelf voor. Het is niet makkelijk, maar wel recht door zee, en hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.
- Heb zelfvertrouwen om vertrouwen uit te stralen. Veel mensen die vaak praten zijn niet van nature de meest zelfverzekerde mensen. Ze hebben geleerd vertrouwen te projecteren. Deze projectie wordt vlug werkelijkheid. De 'fake it till you make it'-strategie werkt echt.
- Sommige mensen noemen dit de 'gastvrouwmentaliteit.' [2] X Bron Je zet anderen op de eerste plaats en zorgt dat ze zich op hun gemak voelen. Deze bijzondere inspanning geeft je een gevoel van macht en stelt je uiteindelijk op je gemak.
-
Zorg dat je een elevatorpitch klaar hebt. Een elevatorpitch is een persoonlijk verhaal dat de 'zakelijke jij' samenvat en snel kan worden afgeleverd - bijvoorbeeld in de tijd dat twee mensen samen in een lift staan. Een elevatorpitch is niet echt een speech die je moet onthouden, maar meer een paar kernbegrippen die je onthoudt en waar je, afhankelijk van de situatie, omheen kunt bouwen. Hier heb je een voorbeeld:
- "Ik ben net afgestudeerd van de XYZ Universiteit met een graad in mariene biologie. Op school heb ik de interactie van getijden op populaties van papegaaiduikers bestudeerd. Momenteel leid ik een project om de populatie papegaaiduikers in Eastern Egg Rock, Maine te redden."
-
Leer de kunst van het praten over koetjes en kalfjes. Een goed gesprek begint vaak met wat over en weer gepraat. Het is een mogelijkheid voor jou om de andere persoon aan te voelen, en voor hen om jou aan te voelen. Sommige mensen beschrijven het zo: Een gesprek is een ladder, en koetjes en kalfjes zijn de eerste trede waar je op gaat staan. [3] X Bron Maak je geen zorgen als het aanvankelijk wat onnatuurlijk aanvoelt. Glimlach, denk eraan vertrouwen te hebben in je vaardigheden, en luister oprecht.
- Zoek een kapstok. [4] X Bron Dit is iets dat je gemeen hebt met de andere persoon. Misschien is het een school, een gemeenschappelijke vriend, of een gedeelde ervaring, zoals een voorliefde voor parachutespringen. Je moet waarschijnlijk vragen stellen om er een te vinden, maar als je er eenmaal een hebt, zit je gebeiteld.
- Onthul iets over jezelf dat met de kapstok te maken heeft. Vragen stellen is prima, zeker als je op zoek bent naar een antwoord, maar een gesprek komt van twee kanten, en je moet wat geven om iets terug te krijgen.
- Moedig de andere persoon aan te blijven delen. Als er eenmaal een paar beleefdheden zijn uitgewisseld, blijf je vragen stellen over de kapstok, of deel je andere ervaring die je hebt gehad in verband met de kapstok.
-
Maar wees niet bang om dieper te graven. Als je gesprek op de onderste helft van de ladder blijft, loop je het risico dat je je niet onderscheidt van de tientallen andere mensen die de persoon met wie je netwerkt tijdens het evenement of in de loop van het jaar ontmoet. Om jezelf te onderscheiden van anderen, zal je dieper willen graven na de aanvankelijke koetjes en kalfjes, en iets zeggen waardoor je contactpersoon echt over je gaat nadenken.
- Een prominente blogger geeft de raad te zoeken naar een passie of een probleem. [5] X Bron Natuurlijk is het vinden van een passie waarschijnlijk wat veiliger om over te praten, maar wees niet bang om empathie te tonen met je contactpersoon, als ze het hebben over een probleem dat ze op hun werk of daarbuiten hebben.
-
Onderscheid jezelf door te denken voordat je wat zegt. In een normaal gesprek is het gebruikelijk om het gesprek gaande te houden en ongemakkelijke stiltes uit de weg te gaan. Maar als je je zorgen maakt over het continu op gang houden van het gesprek, vergeet je vaak te luisteren naar wat de andere persoon te zeggen heeft, en een intelligent antwoord te formuleren.
- Wees niet bang om een of twee tellen te pauzeren en na te denken over wat je gaat zeggen voordat je het zegt. Deze twee tellen voelen voor jou veel langer dan voor je gesprekspartner. Als er daarna iets intelligents uit je mond komt, was die investering het waard.
- Journalist Shane Snow beschrijft het respect dat hij heeft voor een vriend die nadenkt voordat hij spreekt: "Terwijl de meesten van ons (en vooral mensen met macht) de druk voelen om op alles onmiddellijk een antwoord te hebben (sollicitatiegesprekken en mediatraining leren ons dit), zodat we maar wat raak kletsen, neemt Fred zijn tijd. Als je hem een vraag stelt, pauzeert hij. Soms duurt dat lang. Soms voel je je ongemakkelijk door de stilte. Hij denkt goed na. En dan antwoordt hij met drie keer zoveel inzicht als je had verwacht." [6] X Bron
-
Benader de netwerkervaring vanuit het perspectief van "Hoe kan ik deze persoon helpen?" Sommige mensen zien netwerken als een zelfzuchtige daad, omdat sommigen het proces benaderen als iets om een doel te bereiken in plaats van als een doel op zich. Hoewel sommigen netwerken inderdaad zo zien, is het een minder verfijnde manier om over netwerken na te denken. Probeer in plaats daarvan een netwerksituatie te benaderen met de wil eerst iemand anders te helpen. Als je oprecht probeert anderen te helpen, zullen hetzelfde voor jou willen doen. Vervolgens zal de motivatie voor wederzijdse hulp echt uit een goede grond komen.TIP VAN EEN DESKUNDIGETechnisch directeur, WorkdayArchana Ramamoorthy is technisch directeur voor Noord-Amerika bij Workday. Ze is productninja, voorvechter van veiligheid en probeert de technologiebranche diverser te maken. Archana heeft een bachelordiploma aan de SRM-universiteit en een masterdiploma aan de Duke-universiteit behaald, en heeft meer dan 8 jaar ervaring met productmanagement.
Denk na over je toegevoegde waarde. Archana Ramamoorthy, directeur technology product management bij Workday: "Als je aan het netwerken bent, is het belangrijk om na te denken of je een kleiner, diep netwerk wilt aanhouden of een groter, ondiep netwerk. Misschien wil je bijvoorbeeld zoveel mogelijk mensen ontmoeten, vooral als je extravert bent. Als je een introvert persoon bent zoals ik, probeer dan 2 of 3 mensen te ontmoeten en een diepere band met hen te leggen en iets in hen te vinden waar je van kunt leren."
-
Zoek uit wie wie kent. Als je met mensen praat, zoek dan uit wat ze voor werk en plezier doen, en ook wat hun echtgenoot of partner, familieleden en goede vrienden voor werk en ontspanning doen. Het kan helpen als je dit noteert in je adresboek, zodat je niet vergeet wie wat doet.
- Stel dat je Marie hebt ontmoet op een boekenclub, en erachter komt dat haar nicht een uitstekende windsurfer is. Een paar maanden later vertelt je nichtje dat ze graag ooit eens zou gaan windsurfen. Zoek Marie op, bel haar en vraag of haar nicht beschikbaar is om je nichtje een privéles te geven als verjaardagscadeau. Marie zegt "Natuurlijk!" en overtuigt haar nicht ervan je korting te geven. Je nichtje is enthousiast. Een maand later begeeft je auto het, en je herinnert je dat de vriend van je nichtje studeert om automonteur te worden...
- Zoek extraverte mensen op. Tijdens het netwerken zal je erachter komen dat sommige mensen er veel beter in zijn dan jij - ze kennen iedereen al! Je trekt er profijt van als je zulke mensen eerst leert kennen, omdat zij je kunnen voorstellen aan anderen die je interesses of doelen delen. Met andere woorden, als je introvert bent, zoek dan een extravert die je 'wegwijs' kan maken.
TIP VAN EEN DESKUNDIGETechnisch directeur, WorkdayArchana Ramamoorthy is technisch directeur voor Noord-Amerika bij Workday. Ze is productninja, voorvechter van veiligheid en probeert de technologiebranche diverser te maken. Archana heeft een bachelordiploma aan de SRM-universiteit en een masterdiploma aan de Duke-universiteit behaald, en heeft meer dan 8 jaar ervaring met productmanagement.Aan de andere kant is het belangrijk om organisch te groeien en oprecht te zijn. Archana Ramamoorthy, directeur technology product management bij Workday: "Probeer niet te strategisch te handelen in het ontmoeten van alleen mensen die je kunnen helpen. Het is veel waardevoller om je netwerk organisch uit te breiden. Zo leer je mensen kennen voordat je ze misschien echt nodig hebt."
-
Als alles goed gaat, vraag dan om hun visitekaartje en verzeker hen ervan dat je het gesprek wilt voortzetten. Als je een prettig gesprek hebt gehad, standpunten hebt uitgewisseld of samen hebt geklaagd over een slechte baas, wees dan niet bang om te zeggen dat je het een prettig gesprek vond. Stel iets voor als: "Ik ben blij dat we hebben gesproken. Je lijkt met een erg wijs en gerespecteerd persoon. Wat zeg je ervan als we binnenkort verder praten?"
-
Geef het een vervolg. Pak niet iemands visitekaartje of e-mailadres aan om het vervolgens te vergeten. Zoek een manier om contact te houden. Onderhoud je netwerk. Want je netwerk is als een boom: zonder voeding zal deze sterven. Geef het de nodige aandacht om het in leven te houden.
- Als je bijvoorbeeld een artikel vindt dat hen zou kunnen interesseren, stuur het dan op. Als je hoort over een negatieve gebeurtenis (een tornado, rellen, een stroomstoring) in hun buurt, bel dan op om na te gaan of alles goed gaat.
- Houd van iedereen de verjaardag bij en noteer deze op een kalender; stuur verjaardagskaartjes naar iedereen die je kent, met een vriendelijke boodschap om hen te laten weten dat je ze niet bent vergeten, en dat je niet wilt dat zij jou vergeten.
Advertentie
-
Streef online interesses en activiteiten na die veel voor je betekenen. Wie zegt dat je niet kan netwerken tijdens een potje schaken met een gelijkwaardige tegenstander in Rusland? Of netwerken terwijl je op je favoriete medische community de autoimmuun-ziekte van je man onderzoekt? Door het internet is netwerken met groepen gelijkstemden een stuk gemakkelijker geworden. Kijk op forums, advertenties en mailinglijsten (ook 'listservs' genoemd) voor lokale evenementen of meetings die waarschijnlijk mensen met vergelijkbare interesses of passies zullen aantrekken.
-
Onderzoek mensen die je bewondert of die interessante posities bekleden. Internet heeft ook het onderzoeken van prominente (of niet zo prominente) mensen een stuk gemakkelijker gemaakt dan het was. Nu, je kunt informatie verzamelen over mensen door een simpele Google-zoekopdracht, of je kunt contact met hen leggen op een van de vele sociale netwerken waarop mensen meer en meer tijd doorbrengen. Onderzoek deze mensen om twee redenen:
- Het helpt kennis te vergaren over verschillende carrières en loopbaanmogelijkheden. Andermans loopbaan onderzoeken leert je dat er bijna oneindig veel manieren zijn waarop je bijvoorbeeld in de reclame terecht kunt komen, of verkoper kunt worden.
- Je raakt bekend met hun persoonlijke geschiedenis. Deze informatie zal nuttig zijn als je contact met hen legt; het laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan.
-
Vraag verschillende mensen om een informatief interview. Een informatief interview is een informele ontmoeting met een andere professional, waarbij je hen vragen stelt over hun loopbaan en in hun ziel kijkt. Een informatief interview kan een kop koffie na het werk zijn, of een Skype-gesprek midden op de werkdag. Wat het ook is, het is meestal kort - 30 minuten of minder - en jij moet voorstellen de rekening te betalen als je koffie hebt gedronken of hebt geluncht.
- Informatieve interviews zijn een prima manier om zowel iets te weten te komen over de andere persoon, als je kritische vraag- en luistervaardigheden te ontwikkelen. Je weet nooit; misschien maak je tijdens het informatieve interview zoveel indruk op de persoon dat ze je een baan aanbieden als ze dat kunnen. Sommigen vinden dit een veel gerichtere aanpak dan cv's versturen.
- Na afloop van het informatieve interview bedank je je contactpersoon en vraagt naar drie andere mensen met wie je misschien wilt praten tijdens je voortdurende zoektocht. Neem contact op met die mensen, waarbij je zo nodig verwijst naar de originele contactpersoon.
-
Maak af en toe gebruik van je netwerk. Als je eens iets nodig hebt (een baan, een date, een wandelpartner) gooi dan een net uit en kijk wat er gebeurt. Bel wat mensen op of verstuur een e-mail waarin je je situatie op vriendelijke toon beschrijft: "Hé, ik zit met een probleempje. Ik heb kaarten voor een concert aanstaande zaterdag, maar er is niemand die met me mee wil. Omdat dit een van mijn favoriete bands is, wil ik met een leuk iemand gaan. Ken jij iemand die misschien met me mee zou willen gaan?"
- Bied nooit je excuses aan als je vraagt om een gunst of hulp. Dit kan blijkgeven van een gebrek aan zelfvertrouwen en professionaliteit. [7] X Bron Je hoeft nergens je excuses voor aan te bieden--je kijkt gewoon of iemand je mogelijk kan helpen; je stelt geen eisen, en je dwingt niemand om iets te doen dat ze niet willen.
-
Beperk je netwerkinspanningen nooit alleen tot internet. Je kunt online geweldige connecties leggen, maar de meest succesvolle netwerkers nemen die online connecties en vertalen ze naar persoonlijke relaties. Gaan lunchen, een kop koffie of iets anders drinken, is een prima manier om een persoonlijke relatie op te bouwen met mensen. Bedenk dat je ook mensen kunt uitnodigen om iets te doen dat verband houdt met je interesses. Als je iemand hebt ontmoet op een speleologievereniging, waarom vraag je hen dan niet samen met jou een nieuwe grot te ontdekken? Het doel is hier om een connectie op te bouwen die verder gaat dan je eerste online ontmoeting. Dit kan het beste één-op-één.Advertentie
-
Vergeet stereotypes over netwerken. Als je dit artikel leest, ben je waarschijnlijk bekend met de voordelen van netwerken. Maar misschien heb je netwerken vermeden, om wat voor reden dan ook (en er zijn er nogal wat!), en neem je liever de gemakkelijke uitweg. Vergeet dat! Probeer niet langer je angsten te rechtvaardigen. Geloof in plaats daarvan in jezelf en realiseer je dat we eigenlijk netwerken om een aantal hele goede redenen.
-
Herzie het idee dat netwerken niet oprecht, pretentieus of zelfs manipulerend is. Soms is dat zo. Netwerken kan een oppervlakkige manier zijn om op zelfzuchtige, onnadenkende wijze gebruik te maken van een connectie. Maar er zijn ook mensen die echte, wederzijds voordelige relaties willen opbouwen. Er zijn mensen die geweldige dingen willen doen, gewoon omdat ze graag iemand helpen. Er zijn mensen die genieten van het gevoel van saamhorigheid dat netwerken brengt, en die graag elkaar helpen wanneer dit mogelijk is.
- Bij het netwerken zal je de mensen die je niet wilt kennen moeten scheiden van de mensen die je wel wilt kennen. Dat is nu eenmaal een essentieel onderdeel van netwerken, maar het goede nieuws is dat je door oefening beter wordt in het herkennen van mensen die het kennen waard zijn.
-
Denk niet dat je te verlegen of zelfbewust bent om te netwerken. Netwerken vereist een mate van durf. Maar met de opkomst van sociale netwerksites kun je anderen vinden met vergelijkbare interesses en doelen, zonder dat je in een ruimte vol mensen zit.
- Mensen die verlegen en zelfbewust zijn, zijn vaak veel opener en spraakzamer als ze iets doen of praten over iets waar ze zeer in geïnteresseerd zijn. Als je mensen vindt die net zo'n obsessie hebben voor vogelen, origami of manga als jij, zal het veel makkelijker zijn om connecties op te bouwen.
-
Vergeet de mythe dat netwerken teveel tijd en moeite kost. Tenzij je een extraverte persoon bent die graag kletst, kan netwerken vermoeiend zijn. Waarom moeite doen, toch? Ja, netwerken kost tijd en moeite, maar de tijd en moeite die je bespaart door te netwerken, kan ook enorm zijn. Denk eens aan hoeveel tijd en frustratie je zou besparen als alles dat je wilt of nodig hebt slechts één of twee telefoontjes verwijderd is. Uiteindelijk is een netwerk een investering, met voordelen die opwegen tegen de kosten. [8] X Bron Je moet het gewoon volhouden en het zien groeien.
-
Blijf netwerken om jezelf te pushen. Je wilt groeien als individu, zowel persoonlijk als professioneel. Netwerken helpt je essentiële interpersoonlijke vaardigheden te ontwikkelen, die in de huidige wereld enorm nuttig zijn. Het helpt je scherp te blijven, leert je te luisteren, en inspireert nederigheid, geboren uit een wens om anderen te helpen. Als je nergens anders voor netwerkt, doe het dan voor persoonlijke groei. Netwerken kan je helpen de beste versie van jezelf te worden.Advertentie
Tips
- Het helpt altijd om er benaderbaar en charmant uit te zijn. Na verloop van tijd wordt het makkelijker voor je om een gesprek te beginnen met een vreemde.
- Gebruik elk internethulpmiddel tot je beschikking om je sociale netwerk in het echte leven op te bouwen. Chatprogramma's zijn soms bijvoorbeeld beter dan telefoontjes. Internet is erg nuttig om een grote groep mensen wereldwijd te ontmoeten en daarmee contact te houden.
- Begin klein. Meld je niet aan voor 12 meetings in één maand. Er op langere termijn mee bezig blijven is beter dan het één keer doen en dan op te branden. Onthoud dat netwerken onderhoud vereist, dus neem niet te veel hooi op je vork.
- Je kunt prima contacten leggen met politici en hun medewerkers door je als vrijwilliger in te zetten bij een verkiezing, of voor hun partij te werken buiten verkiezingstijd.
- Kun je geen club of groep in de buurt vinden in verband met je interesses of loopbaan? Begin er dan zelf een!
Waarschuwingen
- Pas op voor parasieten - mensen die je om gunsten vragen maar nooit proberen jou te helpen. Als je een parasiet hebt aangetrokken (en als je vrijgevig bent zal dat gebeuren), wijs hen dan zo beleefd mogelijk af: "Nee, het spijt me, ik kan dat morgen niet doen. Ik heb andere plannen." Als ze proberen je schuldig te laten voelen, verzin dan een smoes om het gesprek af te kappen, en ga weg. Verlies niet je geduld en reageer niet koeltjes, want dat geeft hen iets negatiefs om over je te zeggen als ze met anderen praten, zoals: "O, ja, ik ken Jan, hij noemde me eens een bloedzuiger..." - laat dit je niet overkomen.
Bronnen
- ↑ http://www.cio.com/article/164300
- ↑ http://www.forbes.com/sites/susanrittscher/2012/05/31/six-keys-to-successful-networking-for-entrepreneurs/
- ↑ http://www.artofmanliness.com/2012/08/22/how-to-make-small-talk/
- ↑ http://www.artofmanliness.com/2012/08/22/how-to-make-small-talk/
- ↑ http://www.martynemko.com/articles/key-successful-networking_id1476
- ↑ http://www.linkedin.com/today/post/article/20130819115750-7374576-7-things-amazing-leaders-do-differently
- ↑ http://www.cio.com/article/164300
- ↑ http://www.businesspundit.com/how-to-network-for-introverts/