Pdf downloaden Pdf downloaden

Ben je wel eens jaloers op je beste vriend(in)? Jaloezie is een negatieve emotie dit zich voordoet wanneer je dat wilt wat iemand anders heeft. [1] De dingen die jaloezie veroorzaken kunnen over materiële zaken gaan, over een prijs of eerbetoon, een vriendschap, liefde, geld of ervaringen. Hoewel iedereen op elk moment jaloezie kan ervaren is het ongezond om jaloers te zijn, en zeker op mensen waar je van houdt.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Aan jezelf werken

Pdf downloaden
  1. In veel gevallen geldt dat als je eenmaal weet wat je onzekerheden of uitdagingen zijn, je in staat zult zijn om er je sterke punten van te maken, wat jaloezie zal beperken. Hoewel het geen gemakkelijke taak is om jezelf te onderzoeken op gebreken, moet je het toch proberen.
    • Herinner jezelf eraan dat je meer bent dan alleen maar je onzekerheden.
    • Probeer positief te blijven terwijl je op zoek gaat naar die gebieden van jezelf waarover je onzeker bent. Herinner jezelf aan eigenschappen van jezelf waar je wel vertrouwen in hebt of die je bevallen.
    • Vergeet niet dat je met een beetje tijd en inspanning elke onzekerheid om kan zetten in een sterk punt. Bijvoorbeeld: misschien ben je eenzaam en wil je meer vrienden, maar je bent niet echt uitgaand. Oefen dan om spontaan te zijn en vriendelijk naar mensen die je niet kent, en uiteindelijk is je verlegenheid verdwenen en heb je nieuwe vrienden gemaakt.
  2. Werk aan je zelfachting . Zelfachting is hoe je je voelt over jezelf als persoon. [2] Er zijn veel manieren om te werken aan je zelfachting waaronder, maar niet beperkt tot:
    • Je sterke punten kennen. Ben je een goede student? Blink je uit in sport? Kun je goed luisteren of geheimen van je vrienden bewaren?
    • Door actief bezig te gaan met die dingen waar je goed in bent, kan je je herinneren wat je sterke punten zijn en werken aan je zelfachting.
    • Houd een lijst bij van elk compliment dat je hebt ontvangen gedurende een week. Lees deze complimenten nog een wanneer je je onzeker voelt.
    • Werk aan je zwakke punten. Misschien ben je waardeloos in bowlen en is je beste vriend een goede bowler. Je kunt beter leren bowlen door te oefenen.
  3. Het is niet moeilijk om jaloers te worden op de mensen om je heen als je niet gelukkig bent met jezelf. Het gevoel niet toereikend te zijn vergroot de kans dat je jaloezie zult ervaren. [3] Je kunt het geluk in jezelf vinden door het volgende te doen:
    • Focus op je innerlijke kracht. Wanneer je je richt op uiterlijkheden, zoals populariteit of inkomen, dan kunnen die dingen veranderen en zal je zelfachting ineen storten. [4] Wanneer je gericht bent op innerlijke factoren, dan zal je zelfachting gestoeld zijn op een veel stabielere basis en ben je gelukkiger met jezelf.
    • Oefen je dagelijkse intenties. [5] Herinner jezelf eraan dat je in staat bent om liefde, aandacht en respect te geven en ontvangen, en dat je deze dingen verdient. Hang deze gedachten ergens op waar je ze kunt zien, zoals op een spiegel of de monitor van je computer. Zeg dit elke dag hardop. Visuele geheugensteunen kunnen bijzonder behulpzaam zijn bij affirmaties.
  4. Laat je emoties niet aan het roer staan van je leven, omdat je dan altijd vanuit je emoties zult reageren. [6] In plaats daarvan wil je dat elke emotie die je voelt je eigen keuze is. Je hebt jezelf toestemming gegeven om te voelen wat je voelt, en voert de regie over je emoties. Wanneer je jaloers of boos wordt, herinner je er dan aan dat je reageert, en kies ervoor om op die manier dergelijke gevoelens een halt toe te roepen.
    • Vraag jezelf af wat je voelt en of je je op deze manier wilt voelen.
    • Als je je niet zo wilt voelen, haal dan een paar keer diep adem en focus je op de emotie die je wel wilt voelen.
    • Maak de keuze om je zo te voelen als je je wilt voelen.
    • Bijvoorbeeld: als je geluk wilt voelen, focus je dan op je gelukkig voelen, ga na wat je gelukkig maakt, en handhaaf een positieve mentale instemming.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De oorzaak van je jaloezie achterhalen

Pdf downloaden
  1. [7] Het is belangrijk om achter de oorzaak te komen van je jaloezie. Hoewel je in beginsel kunt denken dat je jaloers bent op iets oppervlakkigs kun je, wanneer je beter kijkt naar je jaloerse gevoelens, tot de ontdekking komen dat er waarschijnlijk een specifieke oorzaak is van je jaloezie, iets wat je vervolgens kunt veranderen. Vraag jezelf het volgende af:
    • Ben je jaloers op je beste vriendin omdat je vindt dat ze mooier is dan jij bent? Wat maakt haar mooier dan jou? Is het haar kapsel, kleding of haar make-up? Is het haar houding of zelfverzekerdheid?
    • Als je jaloers bent op het kapsel van je vriendin, dan kun je naar de kapper gaan en je haar laten doen in een soortgelijke stijl. Als je jaloers bent op haar kleding of make-up, dan kun je gaan shoppen om nieuwe kleren te kopen, of jezelf opmaken. Als je jaloers bent op haar houding, dan kun je werken aan je eigen postuur, houding en zelfverzekerdheid, en al snel zal je een volledig nieuwe uitstraling hebben.
    • Ben je er eenmaal achter waar je specifiek jaloers op bent, dan kun je gaan werken aan jezelf om van die jaloezie af te komen.
  2. [8] Vraag jezelf af of dat waar je jaloers op bent over een jaar nog belangrijk is. Vaak ben je jaloers op iets tijdelijks en triviaals. Heb je je gevoelens geanalyseerd en losgemaakt van de situatie, dan kun je je gaan realiseren dat je je jaloers voelt vanwege irrationele of onredelijke redenen. Is dit het geval, herinneren jezelf er dan aan dat je irrationeel doet en analyseer je jaloezie.
    • Bijvoorbeeld: Een rationeel persoon die zijn of haar emoties onder controle heeft, zou niet jaloers zijn op een goede vriend(in) wanneer diegene van een derde een compliment krijgt over zijn of haar schoenen. Merk je dat je jaloers bent op je vriend(in) op dat moment, weet dan dat hij/zij niet om het compliment heet gevraagd; dat de schoenen van je vriend(in) geweldig zijn; en dat je zelf ook een paar geweldige schoenen hebt, ook al zijn ze anderen op dat moment niet opgevallen. Het is niet nodig om jaloers te zijn vanwege een dergelijke triviale reden.
  3. Wanneer je je voortdurend met anderen vergelijkt, creëer je onzekerheden en zal je verschillen gaan opmerken die jaloezie kweken. Probeer in plaats daarvan jezelf alleen maar te vergelijken met jezelf. [9] Try this:
    • Neem wellicht even een pauze van sociale media tot je zelfachting is verbeterd. Sociale media geeft je de indruk dat het leven van alle andere mensen perfect is en vol van overvloed.
    • Vergeet niet wat je zelf aan het doen bent en wat je een jaar geleden had, en vergelijk jezelf met die persoon. Je zet de schijnwerpers hiermee op je persoonlijke successen en vooruitgang, wat je zal helpen om je zelfachting op te bouwen en je neiging om jaloezie te voelen te verminderen.
    • Maak een lijst van dingen waar je mee bezig bent, de doelen die je had en de successen in je leven een jaar geleden. Maak vervolgens een lijst van de dingen die je nu aan het doen bent, de doelen die je nu hebt en de successen die je nu hebt behaald. Geef eventueel ook in specifieke bewoordingen aan welke doelen je hebt bereikt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Met je beste vriend(in) praten

Pdf downloaden
  1. [10] Heb je eenmaal achterhaald wat de wortel is van je jaloezie en een oplossing voor dat probleem, praat dan met je beste vriend.
    • Bijvoorbeeld: Je kunt je beste vriendin vertellen dat je jaloers bent op haar omdat ze een kapsel heeft dat jij mooi vindt, en vraag haar of ze het goed vindt dat jij je haar op dezelfde manier laat doen. Je kunt haar zelfs vragen of ze je een goede kapsalon kan aanbevelen. Maak er een moment van dat jullie band en vriendschap sterker wordt.
    • Weet dat je eigenaar bent van je gevoelens en dat jij er de regie over voert.
    • in plaats van te zeggen, 'Je haar maakt me jaloers!' probeer je, 'Ik ben jaloers op je haar. Het zit echt geweldig.' Op deze manier gebruik je 'ik'-verklaringen, in plaats van 'jij'-verklaringen om over je jaloezie te praten.
    • Geef ook aan waar je jaloezie vandaan kan komen, zoals dat je vroeger gepest werd, een relatie waarin je mishandeld werd, etc.
  2. [11] Soms kan een goed gesprek het hele probleem met je beste vriend(in) oplossen. Wees eerlijk over je gevoelens en zorg dat je deze gevoelens niet op hem of haar projecteert.
    • Gebruik 'ik’-verklaringen: 'Ik voel me zo omdat…'
    • Zorg dat jullie in twee richtingen communiceren, wat inhoudt dat je goed luistert naar de reactie van je beste vriend(in) op de bekentenis van je jaloezie.
    • Probeer eraan te werken om af te komen van je jaloezie door erover te praten.
    • Moedig je vriend(in) aan om haar gevoelens ook met jou te delen.
  3. Als je nog steeds niet in staat bent om je jaloezie af te zwakken, zelfs niet na aan jezelf te hebben gewerkt, het identificeren van de wortel van je jaloezie, en na er met je vriend(in) over gepraat te hebben, dan is het tijd om jezelf eraan te herinneren aan het belang van jullie vriendschap. Vaak is dit genoeg om gevoelens van jaloezie te doen afnemen.
    • Waardoor zijn jullie beste vrienden geworden?
    • Denk aan jullie favoriete gedeelde herinneringen.
    • Begrijp dat je jaloezie jullie vriendschap kapot kan maken als je dit niet leert beheersen.
    • Vraag jezelf af wat belangrijker voor je is: jullie vriendschap of je jaloezie.
    • Verzeker je ervan dat je niet jaloers bent omdat je vriend bijzonder kritisch is of hard voor je, en je het gevoel geeft dat je minderwaardig bent. Is dit het geval, dan heb je wellicht te maken met een ongezonde vriendschap.
    Advertentie

Tips

  • Focus op de dingen die je hebt, in plaats van de dingen die je niet hebt.
  • Wees positief. Leef je leven. Geniet van dat wat je hebt.
  • Onthoud altijd dat je mooi en speciaal bent op je eigen manier.
  • Wees altijd eerlijk tegen je beste vriend(in).
  • Praat op een manier over je gevoelens die niet aanvallend is.
  • Vergeet niet dat je vriend(in) van je houdt om wie je bent, niet om wat je wel of niet hebt.
  • Dit vergt tijd, maar wees geduldig en werk langzaam. Stel jezelf kleine doelen, en werk grondig aan elke stap, voor je verdergaat met de volgende.
  • Voorkom dat je dingen zegt wanneer je boos bent waar je later spijt van kunt krijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.282 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie