PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Word je door je vader lichamelijk, emotioneel of seksueel mishandeld of word je verwaarloosd? Misbruik kan langdurige gevolgen hebben zoals angst, depressie, alcoholmisbruik, schaamte, schuldgevoel, een laag gevoel van eigenwaarde, posttraumatische stressstoornis (PTSS), en antisociaal gedrag (agressiviteit, anderen schade toebrengen). [1] [2] Er is echter hoop. Je kunt omgaan met een gewelddadige vader door onmiddellijk hulp te zoeken wanneer je in gevaar bent, door jezelf te beschermen tegen misbruik en door te genezen van een verleden van misbruik.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Onmiddellijke hulp zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Vaders die alcohol of andere drugs gebruiken en weinig impulscontrole hebben, zullen eerder hun kinderen seksueel misbruiken. [3] Woede of stress, relatieproblemen en huiselijk geweld zijn allemaal voorspellers van kindermishandeling. [4]
    • Als je merkt dat de situatie thuis verergert, zorg er dan voor dat je je veiligheidsplan bij de hand hebt en dat je klaar bent om uit de situatie te ontsnappen als dat nodig is.
    • Je kunt in onmiddellijk gevaar verkeren als je vader: op dit moment dreigt je iets aan te doen of je te mishandelen, een wapen (waaronder zware voorwerpen) bij zich draagt, je achtervolgt met de bedoeling je te mishandelen, of als je op dit moment lichamelijk wordt verwond of seksueel wordt misbruikt.
  2. Als je op dit moment gevaar loopt om misbruikt te worden (fysiek of seksueel), dan moet je onmiddellijk hulp zoeken. Als je geen mogelijkheid hebt om te bellen voor hulp, ga dan weg en zoek een veilige plek om naartoe te gaan.
    • Als je thuis bent, denk dan aan de beste manier om weg te komen en doe dat dan ook. Dit kan zijn door een raam, deur, of door de achtertuin.
    • Goede plaatsen om heen te gaan zijn: het huis van een betrouwbare buur, het huis van een vriend, of een openbare plaats waar je kunt bellen.
    • Verstop je niet in je slaapkamer, je zou daar vast kunnen komen te zitten en niet gemakkelijk kunnen ontsnappen als er iets mis gaat.
  3. Als je in onmiddellijk gevaar verkeert of momenteel fysiek of seksueel wordt misbruikt, bel dan onmiddellijk om hulp. Je kunt het plaatselijke alarmnummer bellen (d.w.z. 112) of de politie of het politiebureau.
    • Denk erover een telefoonnummer te bellen van de kinderbescherming. Deze mensen zijn speciaal opgeleid om met misbruik om te gaan. Wees bereid om vragen te beantwoorden over wanneer en hoe je vader je misbruikt heeft.
    • Je kunt ook contact opnemen met een door de wet verplichte melder (leraar, therapeut).
  4. Als je de politie of kinderbescherming hebt gebeld, dan kan het zijn dat zij naar je toegaan en je ondervragen. Politie, maatschappelijk werkers, therapeuten of anderen willen waarschijnlijk met je praten over de situatie. Ze zullen waarschijnlijk ook met je wettelijke voogd of verzorgers spreken (ouders of andere personen die wettelijk voor je mogen zorgen).
    • Wees eerlijk als je vragen krijgt over het misbruik. Weet dat deze mensen proberen de situatie beter te begrijpen, zodat ze kunnen werken om je te beschermen.
    • De kinderbescherming zal je vragen stellen en bemiddelen. De overheidsinstantie of sociale dienst die je zaak behandelt, kan eisen dat jij en je vader psychologische hulp krijgen, zoals therapie of opvoedingscursussen. In zeer ernstige gevallen kunnen de kinderen uit huis worden geplaatst of van de ouder worden gescheiden totdat de mishandelingssituatie is opgelost.
    • De politie kan een onderzoek instellen en met jou en je ouders of wettelijke voogden spreken. In ernstige gevallen, en als je ervoor kiest om een aanklacht in te dienen, kan je vader een proces ondergaan.
  5. Een trauma dat je hebt meegemaakt in een situatie van misbruik, verdwijnt niet vanzelf. Het is essentieel dat je de hulp inroept van een therapeut of hulpverlener. Hoe eerder je met therapie begint, hoe meer kans je hebt op herstel.
    • Een therapeut kan helpen als je je zorgen maakt over een regelmatige mishandeling, als je bepaalde gelegenheden vermijdt die je aan het misbruik doen denken, of als je buitensporige gevoelens van schuld, schaamte, depressie of angst hebt die met het misbruik te maken hebben.
    • Als de gedachten aan het misbruik je verhinderen om de dagelijkse taken uit te voeren of als ze je persoonlijke relaties schaden, dan is therapie een goede oplossing. Je kunt met een therapeut samenwerken om jezelf veilig te stellen en op een gezonde manier om te gaan met het trauma dat je hebt doorstaan.
    • Als je nog geen 18 jaar bent, dan kun je met je schooldecaan praten over therapie. Tenzij je voogd uitdrukkelijk heeft verboden dat je naar de hulpverlener gaat of dat de hulpverlener naar jou gaat, is er geen toestemming van je ouders nodig om therapie te krijgen. De hulpverlener moet aangifte doen van bekend of vermoed kindermishandeling.
    • Gezinstherapie is ook een nuttige mogelijkheid om te proberen. [5] Je eigen therapeut, of een andere, kan met het gezin werken aan het creëren van veiligheid en het verminderen van misbruik. Vraag je therapeut of dit mogelijk is, of dat hij of zij je kan doorverwijzen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Jezelf veilig houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Met een veiligheidsplan ben je beter voorbereid als je te maken krijgt met mishandeling. Weet hoe je je huis het beste kunt verlaten, waar je het beste heen kunt gaan om veilig te zijn, en wie je kunt bellen als je daar eenmaal bent.
    • Houd contactpersonen voor noodgevallen bij de hand. Houd altijd een lijst met contactpersonen bij je. [6]
    • Je kunt een veiligheidsplan maken. Daarin moet staan waar je heen kunt gaan, met wie je kunt praten, hoe je jezelf veilig kunt houden en welke extra hulpmiddelen je kunt gebruiken.
    • Als je denkt dat er mishandeling gaat plaatsvinden, maak dan gebruik van dit veiligheidsplan.
  2. Het kennen van de weg in je woning kan je helpen om weg te komen als dat nodig is. Het hebben van een plan kan ook helpen om je veilig te voelen.
    • Zoek manieren om de woning te verlaten, zoals via bepaalde ramen, deuren, nooduitgangen, liften, trappen, enz. Als je in een appartementencomplex woont, dan moet er een nooduitgang en een plattegrond van het terrein zijn; bestudeer dit om de snelste en veiligste manier te vinden om uit de situatie te komen.
    • Als er afgesloten ramen en deuren in huis zijn, zorg er dan voor dat je van tevoren sleutels hebt of weet hoe je ze moet openen.
    • Verplaats voorwerpen als ze nuttige ramen of deuren blokkeren.
  3. Stel veilige plaatsen vast waar je in de toekomst naartoe kunt gaan, zoals het huis van een vriend of familielid, een school, een ziekenhuis, enz.
    • Zoek de snelste route naar de aangewezen veilige plek.
    • Bedenk hoe je daar het snelst kunt komen. Bijvoorbeeld, je kunt rennen, skateboarden, of met de auto gaan (als je een rijbewijs hebt).
    • Zorg ervoor dat je genoeg plaatsen hebt waar je heen kunt en verschillende reserveplannen als er niemand thuis is. Indien nodig, kun je naar een openbare plaats gaan, zoals een winkelcentrum of een winkel om te bellen.
    • Vertel de mensen waar je naartoe wilt gaan dat ze deel uitmaken van je veiligheidsplan. Zorg dat je weet wanneer ze gewoonlijk thuis zijn.
  4. Als de mishandeling zich opnieuw voordoet, dan moet je weten met wie je erover kunt praten. Het kan mogelijk tot iets ergers uitgroeien, en als dat zo is, dan is het belangrijk dat iemand anders dat weet. Vraag om hulp. [7]
    • Vertrouwenswaardige mensen om mee te praten zijn: je moeder, grootouder, een leraar, schoolbegeleider, therapeut, ouder van een vriend, of een andere volwassene die je vertrouwt.
    • Zoek een mentor of een schoolbegeleider met wie je kunt praten als je je door de pijn overmand voelt.
    • Zorg ervoor dat de persoon die je kiest om mee te praten iemand is die je vertrouwt, en waar je je veilig bij voelt.
  5. Soms raken mensen die het slachtoffer zijn van mishandeling verzeild in gevaarlijke, onveilige of ongemakkelijke situaties. [8]
    • Werk aan het voorkomen van toekomstige mishandeling. Het is niet jouw schuld dat de mishandeling heeft plaatsgevonden, maar je kunt er wel aan werken om de kans op toekomstig of herhaald geweld te verkleinen. Probeer ervoor te zorgen dat er iemand bij je is als je in de buurt van je vader bent. Probeer te voorkomen dat je alleen met je vader in een kamer bent. Dit kan het risico op mishandeling vergroten. Nodig vrienden uit, breng tijd door met je broers en zussen, of vraag een ander familielid om langs te komen. Als je niet kunt vermijden alleen met hem te zijn, zorg dan dat je een uitgang hebt of een manier om jezelf te beschermen, mocht dat nodig zijn.
    • Drugs of alcohol gebruiken om met de misbruiksituatie om te gaan kan ernstige en verwoestende gevolgen hebben (illegale activiteiten, verminderd beoordelingsvermogen, overdosis). Gebruik geen drugs of alcohol om ermee om te gaan. Probeer in plaats daarvan lichaamsbeweging, schrijven of een dagboek bijhouden, of therapie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Genezen van mishandeling

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen die mishandeld zijn geven zichzelf vaak de schuld of voelen zichzelf verachtelijk. [9] Onthoud dat het nooit jouw fout is, en dat niemand het verdient om te worden mishandeld.
    • Vervang een destructieve innerlijk dialoog door een meelevende dialoog. [10] Als je gemene dingen tegen jezelf zegt, zoals: 'Het is allemaal mijn eigen schuld. Ik had hem niet boos moeten maken,' dan is dit een verkeerde gedachte, want je hebt er geen schuld aan. Vervang dit soort gedachten door realistischere inschattingen van de situatie, zoals: 'De mishandeling is niet mijn schuld. Ik heb niet gewenst of gewild dat het gebeurde. Ik verdien liefde en respect en zou niet mishandeld mogen worden.'
    • Zorg goed voor jezelf. Zelfzorg is een belangrijk onderdeel van het omgaan met mishandeling. [11] Dit betekent dat je jezelf met medeleven en respect moet behandelen. Eet gezond, slaap voldoende, ga naar je therapiesessies en onderneem gezonde activiteiten (lichaamsbeweging, onderwijs, ontspanning, vrije tijd).
  2. Genezing van mishandeling kan worden bereikt met de hulp van steun van anderen. Het is belangrijk om wederzijds vervullende en op samenwerking gerichte relaties te hebben. [12] De kans is groot dat je al mensen in je leven hebt die je kunnen steunen, zoals andere familieleden (moeder, grootouders, broers en zussen, neven en nichten), vrienden, en leraren.
    • Als je uit angst of verdriet sociale contacten hebt ontweken, probeer dan weer contact te maken met anderen die wel betrouwbaar zijn. Nodig je vrienden uit of ga uit met betrouwbare familieleden zoals broers en zussen of neven en nichten. Je hoeft niet per se met hen over de mishandeling te praten als je dat niet wilt of er nog niet klaar voor bent. Zoek gewoon steun bij elkaar door samen tijd door te brengen en leuke activiteiten te doen (zoals spelletjes spelen).
    • Een manier om sociale steun te krijgen is lid worden van een steungroep. Vraag je schooldecaan of therapeut om verwijzingen. Als je geen van beide hebt, zoek dan zelf online naar plaatselijke organisaties die steungroepen hebben voor mensen die een trauma en mishandeling hebben overleefd.
    • Tolereer geen vrienden of anderen die je mishandelen of uitschelden. Je verdient het om met respect behandeld te worden. Maar gebruik ook geen fysiek geweld om je standpunt duidelijk te maken, neem gewoon afstand en breng minder tijd door met mensen die je misbruiken.
  3. Rouwen om het trauma en verlies is een belangrijk onderdeel van genezing van mishandeling. [13]
    • Je kunt je vader een brief schrijven, die je niet hoeft te versturen. Vertel hem hoe je je voelt over de mishandeling en hoe het je heeft aangegrepen. Laat je woede eruit.
    • Praten met anderen over je gevoelens is ook een goede manier om alles te verwerken. Je kunt dit doen met een vriend, familielid, hulpverlener of steungroep.
  4. Creatieve uitdrukking is een manier om op een positieve manier om te gaan met een verleden van mishandeling. Door creativiteit kun je je emoties op een gezonde manier kwijt in plaats van jezelf te beschadigen of ze op anderen af te reageren.
    • Probeer improvisatiemuziek als zelfhulptherapie. [14] Het is aangetoond dat dit helpt bij het genezen van seksueel misbruik, en het kan ook heilzaam zijn voor andere vormen van mishandeling. Probeer harmonica te spelen (een gemakkelijk instrument om te leren), of download een spel of app waarmee je muziek kunt maken.
    • Schrijf erover. Het reconstrueren van het verhaal van je mishandeling kan een nuttige manier zijn om te genezen. [15] Dit kan je helpen om het trauma op te lossen. Zoek steun of zet het opzij als het je nu te veel van streek maakt.
    • Probeer eens met kunst – je kunt kleuren, schilderen, tekenen, of beeldhouwen. Probeer in je kunst uit te drukken hoe je je voelt over de mishandeling en hoe het je heeft aangegrepen.
  5. Mensen die mishandeling hebben overleefd, lopen een verhoogd risico op het gebruik van alcohol en andere drugs. [16] Bovendien kunnen mensen die hebben geleden onder een misbruiksituatie zichzelf de schuld geven, de ernst van de mishandeling minimaliseren (denken dat het niet zo erg was als het werkelijk was), en rationaliseren (denken dat de mishandeling noodzakelijk of normaal was).
    • Concentreer je op een realistische kijk op de mishandeling zoals denken of tegen jezelf zeggen: 'Ik ben mishandeld en het was niet oké. Ik heb geen schuld aan het misbruik. Ik zal niet tolereren dat ik mishandeld word en zal hulp zoeken als ik die nodig heb.'
  6. Veel mensen die misbruik meemaken kunnen het gevoel hebben dat ze geen macht en geen controle hebben. Neem je macht terug! [17]
    • Neem een overlevingshouding aan, in plaats van een slachtofferhouding over je verleden van mishandeling. Je kunt dit doen door een overlevingsmentaliteit in je identiteit te integreren. Denk: Het was misbruik, en ik heb het overleefd. Ik ben een overlever, geen slachtoffer. Ik ben sterk genoeg om dit grote obstakel te overwinnen. Ik zal blijven vechten om een einde te maken aan misbruik, ik zal niet toestaan dat iets mij daarbij tegenhoudt.
    • Zoek een overlevingsmissie of -doel. Misschien door lezingen over je ervaring te geven, of door andere overlevenden te helpen.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je momenteel gevaar loopt om lichamelijk of seksueel misbruikt te worden, vraag dan onmiddellijk om hulp.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.940 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie