PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Overlijden, verslaving, geldproblemen, psychische aandoeningen, scheiding/relatiebreuk en tijdelijke veranderingen eisen allemaal hun tol van gezinsleden. Tijdens stressvolle gebeurtenissen of wanneer de familiebronnen zwaar worden belast, kunnen problemen soms lastig op te lossen zijn. Dit kan leiden tot vijandige meningsverschillen, spanningen en wrok. Conflicten binnen het gezin kunnen invloed hebben op ieders functioneren. Leer omgaan met gezinsproblemen door het opdoen van effectieve probleemoplossende vaardigheden.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Ontwikkel gezonde, probleemoplossende vaardigheden

PDF download Pdf downloaden
  1. De confrontatie met en het overwinnen van gezinsproblemen kan onmogelijk lijken. Wanneer je samenwerkt, wordt het oplossen van gezinsproblemen echter wel haalbaarder. De eerste stap naar een oplossing is ermee akkoord gaan dat er een probleem is. Dan, zodra de gemoederen wat zijn bekoeld, moet er een plan gemaakt worden voor een gezinsvergadering en het ontwikkelen van een strategie om het probleem te verhelpen.
    • Regel een vergadering op een moment dat handig is voor iedereen. Maak iedereen ervan bewust wat het doel is van de vergadering en geef aan dat ze van tevoren suggesties en oplossingen moeten bedenken.
    • Wees je ervan bewust dat jonge kinderen een belemmering kunnen vormen voor een gezinsoverleg. Breng ze naar een aparte kamer als je verwacht dat de gemoederen hoog op kunnen lopen, of dat er gevoelige informatie kan worden besproken.
    • Therapeuten adviseren om regelmatig gezinsberaad te houden.. [1] Deze tactiek kan gezinsleden in staat stellen om kwesties ter sprake te brengen voordat ze zich tot rancune gaan ontwikkelen. Praten met het hele gezin op een regelmatige basis kan de communicatie en onderlinge band verbeteren.
  2. Wanneer er meningsverschillen optreden, hebben mensen de neiging om ieder onopgeloste kwestie die ooit met de andere partijen zich hebben voorgedaan op tafel te leggen. Dit belemmert het oplossen van conflicten en zorgt ervoor dat het discussiepunt vervaagt. [2]
    • Streef ernaar om erachter te komen wat er zo belangrijk is aan het huidige probleem. Het opbouwen van een zaak of oprakelen van oude misstappen zal niet gaan helpen bij het oplossen van het probleem.
  3. Directe communicatie is essentieel voor een effectieve oplossing van conflicten. Elke partij hoort gebruik te maken van “Ik”-verklaringen, om duidelijk te maken wat diegene nodig heeft, wil, en wat diens zorgen zijn. [3]
    • Denk eraan dat je ernaar streeft om het conflict te de-escaleren en toe te werken naar een oplossing. Het gebruik van “Ik”-verklaringen stelt iedereen in staat om zich uit te drukken, en tegelijkertijd respect te tonen voor de anderen die luisteren. Het maken van “Ik”-verklaringen stelt eenieder in staat om de eigen gevoelens naar zich toe te trekken, en tegelijkertijd een remedie voor te stellen voor het probleem.
    • Voorbeelden van “Ik”-verklaringen zijn: “Ik maak me zorgen dat ons gezin uit elkaar valt. Ik wil graag proberen om ervoor te zorgen dat het wordt opgelost” of “Ik wordt bang wanneer vader veel drinkt, omdat hij dan begint te schreeuwen. Ik zou wel willen dat hij ophoudt met drinken”. [4]
  4. Om tot overeenstemming te komen tijdens een conflict binnen het gezin is luisteren van het grootste belang. Alleen door actief te luisteren naar elke partij kun je begrijpen wat er geprobeerd wordt te communiceren. Actief luisteren betekent dat je let op de toon van de stem en de lichaamstaal, de ander het woord geven zonder onderbrekingen of opmerkingen, en naderhand herhalen wat er is gezegd, om er zeker van te zijn dat je alles goed hebt begrepen.
    • Effectief luisteren zorgt ervoor dat de ander het gevoel heeft gehoord te worden, het motiveert de andere partijen ook om naar je te luisteren, voorkomt discussies en sterke emoties, en herstelt de relatie tijdens het conflict. [5]
  5. Waardering houdt in dat je de gedachten, meningen en overtuigingen van de ander herkent, op waarde kunt schatten en accepteert. [6] Uiteraard kunnen de meningen zeer verdeeld zijn, maar door waardering te gebruiken kun je laten zien dat je de ander als persoon beschouwt, en je integriteit en respect waard is. [7]
    • Waardeer de andere leden van je gezin met woorden als: “Ik ben heel erg blij dat je dit met me wou delen” of “Ik waardeer je bereidheid om samen te werken aan een oplossing”.
  6. Heeft iedereen duidelijk gemaakt wat de behoeften, wensen en zorgen zijn, streef dan naar een compromis. Neem alle suggesties in overweging waar elke partij mee gekomen is, en zoek naar de middenweg. Iedere aanwezige hoort zich goed te voelen bij de voorgestelde oplossing. Maak indien nodig een contract of geschreven overeenkomst waarin je uit de doeken doet hoe het probleem gaat worden opgelost. [8]
  7. Als het niet lukt om het probleem zelf op te lossen, raadpleeg dan een gezinstherapeut die praktisch advies kan geven over het omgaan met problemen binnen je gezin. [9]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Het herkennen van hindernissen binnen de communicatie

PDF download Pdf downloaden
  1. Een potentiële belemmering voor het oplossen van conflicten binnen het gezin zijn de verschillen tussen de manier waarop elk gezinslid op stress of spanning reageert. Met deze verschillen zal rekening moeten worden gehouden en iedereen zal er bewust voor moeten kiezen om geconfronteerd te worden met de kwestie, om daadwerkelijk een oplossing te kunnen vinden. [10]
    • Bij sommige mensen zorgt conflict ervoor dat ze vijandig worden en in de verdediging schieten. Dit is het “vecht”-aspect van de “vecht of vlucht”-response. Deze personen kunnen eindeloos gaan discussiëren om maar niet verantwoordelijk te hoeven zijn, of weigeren om te luisteren naar de visie van een ander.
    • Andere nemen hun toevlucht tot het “vlucht”-aspect. Deze personen kunnen weg proberen te rennen van conflict, kost wat kost. Ze kunnen ontkennen dat er een probleem is, of geloven dat ze het op geen enkele manier op kunnen lossen. Zulke gezinsleden kunnen doen alsof ze geen enkele spanning hebben opgemerkt binnen het gezin, of bagatelliseren het effect ervan op hen.
  2. Emotioneel bewustzijn is belangrijk bij het herkennen van deze unieke ervaring van jezelf en anderen. Vind je het lastig om te weten wat je voelt, dan zal je er moeite mee hebben om je eigen emoties onder controle te krijgen of om je behoeften tot uitdrukking te brengen tijdens het conflict. [11] [12]
    • Werk eerst aan het proberen om je emoties te herkennen. [13] Ga na welke gedachten je hebt, wat je voelt in je lichaam en welke acties je wilt ondernemen. Misschien denk je wel: “Ik haat dit gezin.” Je vuisten zijn gebald en je wilt ergens tegenaan stompen. Dergelijke sterke emoties kunnen aangeduid worden als boosheid of minachting.
    • Probeer vervolgens controle te krijgen over deze sterke emoties en ze te verzachten, zodat je effectief bezig kunt gaan met het oplossen van problemen. Neem afhankelijk van je gevoel deel aan een andere activiteit om je gevoel van ongemak te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld, als je verdrietig bent, naar een grappige film kijken. Ben je boos, dan kan het helpen om je hart uit te storten bij een vriend(in) of stevig te gaan sporten of bewegen.
  3. Iemand ervan beschuldigen dat hij of zij de oorzaak is van het probleem, zal er alleen maar voor zorgen dat de ander defensief wordt, en hindert daarnaast een productieve uitwisseling van gedachten. Probeer altijd om het probleem aan te vallen en niet de persoon. Je kunt van iemand houden, diegene respecteren en eren, zonder dat je werkelijk alles wat die persoon doet geweldig vindt. Als je echter een dierbare de schuld geeft van het probleem, dan wordt het moeilijk om na dat punt nog verder te gaan. [14] [15]
    • Het gebruiken van “Ik”-verklaringen is een van de beste strategieën om beschuldigingen te minimaliseren en het daaruit volgende defensieve gedrag te voorkomen. Zeg “Ik ben bang dat je verslaving ertoe zal leiden dat iemand gewond raakt” in plaats van “Verslaafden zijn gewoon gevaarlijke mensen”.
    Advertentie

Tips

  • Je gezin bestaat uit een aantal van de belangrijkste relaties in je leven. Voortdurende conflicten binnen het gezin kan je levensvreugde bijzonder negatief beïnvloeden. Lukt het niet om de gezinsproblemen op te lossen, zoek dan deskundige hulp.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.417 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie