PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Parkieten zijn populaire huisdieren omdat ze makkelijk te verzorgen en bovendien erg slim en nieuwsgierig zijn. Als je graag een band met je parkiet wilt opbouwen en het beestje wilt stimuleren, kun je de vogel leren praten. Parkieten zijn erg goed in het nadoen van geluiden en vinden het fijn om met zowel vogels als mensen te communiceren.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je parkiet op het praten voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Parkieten kunnen geluid leren maken door met andere vogels te communiceren en dus is het verstandig om een aantal parkieten te houden zodat ze eraan wennen om geluid te maken. Houd echter niet teveel parkieten samen in een kooi. Dit kan ervoor zorgen dat de vogels liever met elkaar dan met jou zullen praten.
    • Als je maar een paar vogels houdt, zal dat hun vermogen om met mensen te communiceren waarschijnlijk niet belemmeren. Dit gebeurt alleen als de groep parkieten te groot wordt.
    • Als je maar één parkiet hebt, kun je hem laten geloven dat hij vogelvriendjes heeft door een spiegel in zijn kooi te plaatsen. Zo vergroot je de kans dat het beestje geluid zal maken, waardoor de vogel sneller geneigd zal zijn om de geluiden die jij maakt te herhalen. Zodra je de parkiet wilt leren praten, kun je de spiegel het beste uit de kooi weghalen. Zo kan de vogel zich volledig op jou concentreren, zonder afgeleid te worden door zijn spiegelbeeld.
  2. Breng om een band met je parkiet op te bouwen genoeg tijd met hem door. Praat tegen de vogel en zorg dat je hem goed verzorgt. Behandel je parkiet als het ware alsof hij familie is, want in feite is hij dat natuurlijk ook!
    • Heb als doel om vertrouwen tussen jou en je parkiet op te bouwen. Dwing de vogel niet om met je te communiceren als hij dat niet wil. Als je parkiet bang is of je negeert, is dat een teken dat dit niet het juiste moment is om vriendschap te sluiten of dat je te snel teveel van de vogel verwacht. Dit wil niet zeggen dat de vogel nooit iets met je te maken zal willen hebben; het beestje kan simpelweg iets meer tijd nodig hebben.
  3. Zorg dat de vogel kalm is en zich volledig op jou kan concentreren. Als de parkiet moe of afgeleid is, kan dit de training moeilijk maken.
    • Een goed moment om je vogel te trainen is 's ochtends vroeg. Je kunt zelfs al woorden beginnen te herhalen voordat je de deken van de kooi afgehaald hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je parkiet leren praten

PDF download Pdf downloaden
  1. Spreek het woord duidelijk en langzaam uit, tot je parkiet het herhaalt. Leer het beestje één woord per keer. Het kan even duren voordat je parkiet het woord herhaalt. Blijf het simpelweg herhalen tot het lukt.
    • Parkieten zijn het beste in woorden met consonanten zoals de d, t, k, p en b. Met een zin als "Hoi, hoe is het?" zul je weinig succes hebben omdat de vogel deze woorden lastig uit kan spreken.
    • Als je niet weet welk woord je je vogel het eerst wilt leren, kun je overwegen zijn eigen naam te gebruiken. Dit woord hebben ze waarschijnlijk al eerder gehoord, waardoor de klanken de parkiet bekend voorkomen.
  2. Hierdoor zal het gedrag zich herhalen en wordt de band tussen jou en je vogel hechter. Wortels en selderij zijn goede beloningen omdat parkieten hier erg van houden en de groenten bovendien bomvol voedingsstoffen zitten.
  3. Maak trainingssessies niet te lang en herhaal ze niet te vaak. Een halfuurtje per dag is meer dan genoeg. Als je te vaak met je parkiet oefent, kan de vogel namelijk verveeld raken en gaat het praten hem tegenstaan. 
  4. Dit kun je doen door drie kanten van de kooi te bedekken en recht voor de open kant te gaan taan. Zo is duidelijk dat je het tegen de vogel hebt en kan hij zich goed op jou concentreren.
  5. Blijf een woord herhalen tot je zeker weet dat je parkiet het drie keer achter elkaar kan zeggen. Zorg dat de vogel het woord goed kent en onthoudt door het op een later moment in de training nog eens te herhalen.
  6. Probeer je parkiet niet te dwingen om te praten. Veel parkieten zullen nooit leren praten, maar het kan erg leuk zijn om dit toch te proberen!
  7. Als je parkiet eenmaal een paar woorden kent, kun je proberen hem zinnen te leren. Pak dit hetzelfde aan als het leren van woorden en herhaal de zin op een moment waarop de vogel kalm is en zich goed op je kan concentreren. De parkiet zal zich alleen kunnen concentreren als jij de enige persoon in de kamer bent. Als er teveel publiek bij de training aanwezig is, kan dit de vogel zenuwachtig maken.
  8. Hou het object terwijl je het woord uitspreekt omhoog. Als je dit vaak genoeg herhaalt, zul je na verloop van tijd alleen het object omhoog hoeven houden om je parkiet het woord te laten uitspreken. Het beestje zal in eerste instantie de klanken die jij uitspreekt herhalen, maar kan deze later ook herhalen op basis van de visuele stimulans van het object.
    Advertentie

Tips

  • Leer je parkiet tegelijkertijd praten en op je vinger zitten. Als je wilt dat de vogel op je vinger gaat zitten, kun je zijn vinger zachtjes tegen zijn buik drukken. Als de parkiet eenmaal op je vinger zit, kun je direct tegen hem praten.
  • Probeer eens een liedje met je parkiet te zingen! Sommige vogels kunnen met de muziek meefluiten of zelfs de woorden van songteksten uitspreken.
  • Maak elke dag rond dezelfde tijd geluid zodat ze woorden makkelijk leren herhalen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Word nooit kwaad op je parkiet! Niet alle parkieten kunnen praten. Straf je parkiet dus nooit en word niet boos als het beestje niet meteen doet wat je wilt. Als je merkt dat je gefrustreerd raakt, kun je het beste de kamer uitlopen.
  • Vergeet voordat je de parkiet uit zijn kooi gaat niet de ramen en gordijnen dicht te doen. Veel vogels zien het glas niet en zullen er dus in volle vaart tegenaan vliegen. Hier kan je vogel flinke verwondingen door oplopen of zelfs door overlijden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.413 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie