Pdf downloaden Pdf downloaden

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata 'Limelight') is zoals de naam al zegt een pluimvormige hortensia die een beetje kleiner blijft dan de meeste andere soorten. De plant heeft een compactere vorm en zal slechts 2-2,5 meter hoog worden, in tegenstelling tot de meeste soorten die 2,5 tot 4,5 meter hoog worden. Deze plant kan vriestemperaturen van -40 °C overleven. Wanneer de plant goed verzorgd wordt dan zal deze snel groeien, donkere groene bladeren krijgen en de hele zomer lang in bloei staan.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Je hortensia bewateren en voeden

Pdf downloaden
  1. Geef de pluimhortensia water zo vaak als nodig is om de bodem een beetje vochtig te houden tijdens het eerste jaar na het planten. In het algemeen zal 1-1,5 cm water twee of drie keer per week voldoende zijn, maar dit is afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden. [1]
  2. Pluimhortensia's die geplant zijn in grond die slechts moeilijk draineert, zullen mogelijk slechts twee keer per week bewaterd moeten worden.
    • Als de bodem uit zandleem bestaat en snel draineert, dan zal je bij warm weer mogelijk om de twee dagen water moeten geven.
  3. Als de bodem vochtig aanvoelt, dan wacht je beter nog een of twee dagen om water te geven.
    • Geef onmiddellijk water als het droog aanvoelt.
  4. Na het eerste jaar moet je slechts een keer per week bewateren en 11-23 liter of 2,5 tot 5 cm water per keer geven, afhankelijk van hoe snel de grond uitdroogt.
  5. Gebruik een tuinslang om de struik water te geven of doe dat handmatig met een gieter om te voorkomen dat de bladeren nat worden. [2] Door ervoor te zorgen dat de bladeren niet nat worden zal de plant minder vatbaar zijn voor schimmels.
  6. Zet een schaaltje met een diepte van 2,5 cm naast de hortensia, zodat je kan meten hoeveel water je hebt gegeven indien je een tuinslang gebruikt. Controleer de schaal regelmatig.
    • Als deze vol is, dan heeft de hortensia 2,5 cm water gekregen.
  7. Wanneer de pluimhortensia niet voldoende water krijgt, dan zal de plant in de namiddag verwelken. Als dit gebeurt dan moet je onmiddellijk water geven, de bodem vaker controleren en de struik bewateren vanaf dat de grond droog begint te worden.
    • Deze struik kan ook verwelken wanneer de bodem te vochtig blijft. Als de struik verwelkt en de bodem vochtig aanvoelt, dan mag je geen water geven tot de grond weer droog aanvoelt.
  8. Gebruik een meststof met trage afgifte en een evenwichtige ratio zoals 10-10-10 of 16-16-16.
    • Dit type meststof zal de struik op een gelijkmatige manier van de voedingsstoffen voorzien die hij gewoonlijk nodig heeft.
  9. Verspreid de meststof tot 15-30 cm voorbij de buitenranden van de bladeren. Hier bevinden zich de meeste wortels en is de meststof nodig.
    • Een veelgebruikte hoeveelheid is 80 tot 160 gram, maar dit kan variëren afhankelijk van hoe de meststof is samengesteld. Volg zorgvuldig de richtlijnen van de fabrikant. Geef je pluimhortensia niet te veel meststof.
  10. Als je hortensia niet of onvoldoende bloeit, geef de volgende lente dan een meststof met een ratio van 10-30-10. Het middelste getal staat voor de hoeveelheid fosfor die de meststof bevat. Fosfor zorgt voor een betere bloei.
    • Gele bladeren nabij het midden van de struik wijzen erop dat de plant niet voldoende voedingsstoffen krijgt. Als dit gebeurt dan kan je, naast het gebruik van een meststof met trage afgifte, 80-160 gram korrelvormige meststof met een snelle afgifte en een ratio van 10-10-10 of 16-16-16 geven voor een snelle boost.
    • Als je pluimhortensia veel weelderige, groene bladeren heeft die niet willen bloeien, dan krijgt de plant te veel stikstof. Als dit gebeurt, dan moet je een meststof met 0-30-10 of een gelijkaardige ratio gebruiken. Het eerste getal staat voor de hoeveelheid stikstof.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Je plant snoeien

Pdf downloaden
  1. De pluimhortensia mag in de late winter of de zeer vroege lente gesnoeid worden om de struik kleiner te maken, om de plant mooier te maken of om ervoor te zorgen dat er grotere bloemen voortgebracht worden.
    • Elk jaar verschijnen er bloemen aan nieuwe stengels, dus snoeien in de winter of vroege lente zal het aantal bloemen die voortgebracht worden niet beïnvloeden.
  2. Ze moeten in feite niet gesnoeid worden, maar het is een mogelijkheid om de takken gelijkmatig te houden zodat de plant er mooier uitziet.
    • Dode takken moeten nabij de basis van de tak verwijderd worden vanaf dat je ze opmerkt.
  3. Wanneer de pluimhortensia reeds een jaar of twee gevestigd is, mogen alle stengels tot op een hoogte van ongeveer 15 cm gesnoeid worden om te voorkomen dat de struik te groot wordt. [3]
    • Dun de struik in de lente uit tot 5-10 hoofdtakken om grotere bloemenclusters te bekomen. [4] Selecteer vijf tot tien nieuwe gezonde takken om te behouden en snoei de rest van de takken terug tot een hoogte van 10-15 cm. Hierdoor zal de hortensia meer energie richten op minder takken, met grotere bloemen tot gevolg.
  4. Haagscharen zullen de bladeren scheuren en ervoor zorgen dat je pluimhortensia er doorleefd uitziet.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Plagen bestrijden

Pdf downloaden
  1. De pluimhortensia wordt soms aangevallen door naaktslakken, slakken, bladluizen, spintmijten, schuimbeestjes en tripsen. Controleer de bladeren op sporen van slakken of naaktslakken. Deze kauwen op bloemen, bladeren en stengels. [5]
  2. Wanneer deze een probleem vormen kan je ze ofwel ’s morgens van de struik verwijderen en ze in een emmer zeepwater steken om ze te verdrinken of je kan blikken tonijn of katteneten in de grond rond de struik plaatsen en deze vullen met bier.
    • Slakken en naaktslakken zullen in het bier kruipen en verdrinken. De rand van het blik moet op dezelfde hoogte staan als de omringende grond. Controleer de blikken elke namiddag. Gooi dode slakken en naaktslakken bij het afval, vervang de blikken en vul ze op met vers bier.
  3. Bladluizen zijn kleine, trage insecten met een zacht lijf en kunnen bijna elke kleur hebben. [6]
    • Spintmijten zijn eigenlijk minuscule spinnetjes die nauwelijks te zien zijn zonder vergrootglas. Ze spinnen een fijn web tussen de bladeren en de stengels.
    • Tripsen zijn ook zeer klein. Ze kunnen geel tot zwart zijn en laten zwarte uitwerpselen achter aan de onderzijde van de bladeren, waardoor deze er stoffig gaan uitzien wanneer de insecten zich beginnen te voeden. De bloemen ontwikkelen dan gewoonlijk bruine plekken.
    • Schuimbeestje zijn 6-8 mm lang en kunnen bruin, groen of geel zijn. Ze laten een schuimachtige witte substantie achter op de stengels van struiken.
  4. Al deze insecten zuigen plantensappen uit de bladeren en stengels van struiken. Ze kunnen gewoonlijk in bedwang worden gehouden door de pluimhortensia verschillende keren per week ’s morgens te besproeien met een krachtige tuinslang. Zorg ervoor dat je zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren en de stengels besproeit.
  5. Zorg ervoor dat de bovenkant en onderkant van de bladeren en de stengels bedekt zijn tot de zeep begint te druppelen. Insecticidezeep is te koop in geconcentreerde vorm of reeds verdund in spuitflessen.
    • Concentraat van insecticidezeep wordt gewoonlijk verdund per ratio van 5 eetlepels (70 ml) per 4 liter water. Besproei de struik ’s morgens of ’s avonds.
    • Sproeien in de namiddag wanneer de zon het heetst is of wanneer de temperatuur hoger is dan 30 °C kan de bladeren beschadigen.
    • Sproei na een uur of twee met een tuinslang de insecticidezeep van de struik. De struik zal slechts ongedierte doden dat besproeid werd. Het is zinloos om het op de struik te laten, want dit kan de bladeren beschadigen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Ziektes tegengaan

Pdf downloaden
  1. Knoppenziekte, verkleuringen van bladeren, roest en meeldauw kunnen de pluimhortensia aantasten. Knoppenziekte veroorzaakt bruine vlekken op de bloemblaadjes en zorgt ervoor dat volwassen bloemen gaan rotten.
    • Wanneer het weer koel en vochtig is geweest, kunnen bruine vlekken en grijze schimmel op de bladeren en stengels ontstaan. Plekken op bladeren worden veroorzaakt door een schimmel die bruine of zwarte plekken veroorzaakt. [7]
    • Roest word eveneens veroorzaakt door een schimmel die op de bladeren een laagje van een oranje en poederachtige substantie legt.
    • Meeldauw kan voor de pluimhortensia problemen veroorzaken. Echte meeldauw zorgt ervoor dat de bladeren er wit en poederachtig uitzien. Valse meeldauw veroorzaakt dan weer gele vlekken op de bladeren met grijze en pluizige meeldauw daaronder.
  2. Al deze ziekten worden veroorzaakt door schimmels. Om ze te voorkomen moet je ervoor zorgen dat de bladeren niet nat worden wanneer je water geeft en dat je ’s morgens bewatert zodat de bladeren voor de avond kunnen opdrogen indien ze toch nat werden.
  3. Als de pluimhortensia een van deze ziektes oploopt, dan moet je de zieke bladeren, bloemen en stengels onmiddellijk snoeien en bij het afval gooien. Ontsmet de snoeischaar door deze gedurende 5 minuten in een ontsmettingsmiddel voor thuis te laten weken en spoel de schaar af voordat je deze opnieuw gebruikt om andere struiken te snoeien.
    • Rakel gevallen bladeren en afval rond de basis van de struik samen en ontdoe je ook daarvan. Sporen van schimmels overleven in afval en kunnen terug op je struik terechtkomen wanneer het regent.
  4. Bacteriële verwelking is nog een ziekte die de pluimhortensia kan aantasten. Bacteriën besmetten de struik nabij de basis en onderbreken zo de stroom van vocht en nutriënten naar de rest van de struik.
    • Jammer genoeg kan je niet veel doen wanneer je struik door bacteriële verwelking aangetast is. De bladeren en stengels zullen verwelken en de volledige struik zal binnen enkele weken afsterven. Wanneer dit voorvalt is correct water geven het enige dat nog soelaas kan bieden. Als de bodem vochtig lijkt moet je deze laten opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Als het droog aanvoelt moet je de struik vaker water geven.
    Advertentie

Tips

  • De pluimhortensia begint in de vroege zomer te bloeien en brengt 20 cm lange, conische clusters bloemen voort die eerst wit zijn en daarna limoengroen worden. Tijdens de zomer kan de kleur nog veranderen naar roze, dan naar donkerroze en uiteindelijk naar beige in het begin van de herfst.
  • Bloemen van deze hortensiasoort kunnen niet naar blauw of roze worden veranderd door de pH van de bodem aan te passen.
  • De pluimhortensia is een fantastische voorbeeldstruik vanwege de grote afmetingen en de activiteit over meerdere seizoenen.
  • Deze struik is een beetje groot, maar is wel geschikt voor hedendaagse tuinen en informele hagen.
  • Plant pluimhortensia in de herfst en geef de struik voldoende ruimte voor een goede luchtcirculatie zodat er minder risico is op schimmelziekten.
  • Deze struik wordt tot 2-2,5 meter breed. Plant de struik daarom op een afstand van ten minste 1 meter van andere struiken en bomen, zodat de plant volledig kan uitgroeien en nog wat ruimte over heeft.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 5.735 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie