Pdf downloaden Pdf downloaden

Je kunt elk programma op een Mac openen met rootbevoegdheden, als je maar een beheerderswachtwoord hebt. Hierbij geldt wel dat je alleen roottoegang moet gebruiken als je weet wat je aan het doen bent, want als er iets mis gaat kun je het programma of je computer beschadigen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Vanuit een beheerdersaccount

Pdf downloaden
  1. De meeste grafische programma's zijn niet ontworpen voor roottoegang. Voer alleen specifieke taken uit die je goed begrijpt, want een verkeerde handeling kan resulteren in ontoegankelijke bestanden, haperende programma's of kwetsbaarheden in de beveiliging. [1]
  2. Meld je op je computer aan met een beheerdersaccount. Ga naar Programma's Hulpprogramma's en open Terminal .
    • Het beheerdersaccount mag niet blanco zijn, want dan verleent Terminal je geen toegang tot rootbevoegdheden. [2]
  3. Door middel van het commando 'sudo' kun je programma's openen met roottoegang, maar hiervoor heb je wel het bestandspad naar het uitvoerbare bestand in het programmapakket nodig. Bij de meeste Mac-programma's en programma's van derden is de pakketinhoud op dezelfde manier georganiseerd, daarom kun je eerst het volgende proberen: [3]
    • Voer in: sudo \ bestandspad van de harde schijf naar programma .app/Contents/MacOS/ naam van het programma .
      Als je bijvoorbeeld iTunes wilt openen typ je sudo /Applications/iTunes.app/Contents/MacOS/iTunes en druk je op Return .
    • Voer het wachtwoord van het beheerdersaccount in waarmee je momenteel bent aangemeld. Druk op Return .
    • Als het commando werkt opent het programma als het goed is met rootbevoegdheden. Als Terminal de melding 'command not found' laat zien, ga dan verder met de volgende stap.
  4. Als de snelle manier niet gewerkt heeft moet je eerst het programma zoeken in Finder. Klik met je rechtermuisknop ( Control en klik) op het icoontje van het programma en selecteer Toon pakketinhoud in het dropdownmenu.
  5. Je ziet een of meerdere mappen in het programmapakket. Zoek naar het uitvoerbare bestand in deze map. Meestal vind je het in /Contents/MacOS.
    • Meestal heeft het uitvoerbare bestand dezelfde naam als het programma, maar het kan ook een andere naam hebben, bijvoorbeeld 'run.sh'.
    • Het icoontje van het uitvoerbare bestand is normaal gesproken een zwart vierkantje met daarin het woord 'exec' in kleine letters.
  6. Typ sudo , gevolgd door een spatie. Voer nog niet het commando in.
  7. Nu wordt automatisch de exacte locatie van het uitvoerbare bestand weergegeven op de regel na 'sudo'.
  8. Druk op Return . Voer het wachtwoord van het beheerdersaccount in waarmee je momenteel bent aangemeld, en druk nogmaals op Return . Nu wordt het programma geopend met rootbevoegdheden.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Pdf downloaden
  1. Veel systeembeheerders werken liever vanuit een normaal gebruikersaccount om mogelijke schade door fouten of malware-aanvallen zoveel mogelijk te voorkomen. [4] Voor deze methode heb je het beheerderswachtwoord wel nodig, maar je kunt tijdelijk roottoegang verkrijgen zonder te wisselen van gebruiker. Om dit te doen open je eerst een Terminal-venster.
  2. Voer het commando su - in, gevolgd door een spatie en een beheerderswachtwoord van deze computer. Voer dat beheerderswachtwoord in. Nu werk je vanuit die gebruiker.
    • Het streepje in het commando is optioneel, maar het wordt wel aanbevolen. Het stelt de omgevingsvariabelen en de gebruikersmap in van de beheerder, waardoor onbedoelde schade kan worden voorkomen. [5]
  3. Het commando wordt meestal als volgt toegepast: sudo \ bestandspad van de harde schijf naar het programma .app/Contents/MacOS/ naam van programma . Als dit niet werkt of je hebt meer hulp nodig, kijk dan naar de beheerdersinstructies in de vorige sectie.
  4. Als je alle taken waar rootbevoegdheden voor nodig zijn hebt afgerond voer je exit in in het venster van Terminal. Hiermee verlaat je het beheerdersaccount en keer je terug naar je normale account.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Problemen oplossen

Pdf downloaden
  1. Deze beveiligingstechnologie werd geïntroduceerd in Mac OS 10.11 El Capitan, en het beperkt de toegang tot belangrijke bestanden, ook voor de rootgebruiker. [6] Als het niet lukt om de gewenste wijzigingen door te voeren kun je SIP uitzetten. Doe dit alleen als je weet wat je doet, begrijp dat een fout kan leiden tot het volledig wissen van je computer of tot een computer die niets meer doet: [7]
    • Herstart je computer. Druk de toetscombinatie Command + R in nadat je het opstartgeluid hoort. Nu wordt er opgestart in de herstelmodus.
    • Selecteer Hulpprogramma's in het bovenmenu, en selecteer vervolgens Terminal .
    • Voer de volgende code in in Terminal: csrutil disable; reboot .
    • Laat de computer normaal opnieuw opstarten. Nu kun je bovenstaande stappen gebruiken om elk gewenst programma te openen met volledige rootbevoegdheden. Als je klaar bent is het een goed idee om deze instructies te herhalen met enable in plaats van disable om SIP weer in te schakelen.
  2. In sommige gevallen is het veiliger en betrouwbaarder om configuratiebestanden te bewerken met een teksteditor binnen Terminal. Nano is een eenvoudige optie, en het wordt standaard meegeleverd. Om het te gebruiken met rootbevoegdheden voer je sudo nano in in Terminal, gevolgd door een spatie en het bestandspad naar je tekstdocument. Nu kun je het document bewerken vanuit Terminal. Als je klaar bent druk je op Control + O om het op te slaan, en dan op Control + X om nano af te sluiten.
    • De code sudo nano /etc/hosts opent bijvoorbeeld het bestand 'hosts' met roottoegang.
    • Het is altijd een goed idee om een reservekopie te maken voordat je configuratiebestanden gaat bewerken. Dit doe je door middel van de volgende code: sudo cp bestandspad_van_configuratiebestand nieuw_bestandspad van reservekopie . Door middel van de code sudo cp /etc/hosts /etc/hosts.backup maak je een kopie van het hosts-bestand genaamd 'hosts.backup'. Als je een fout maakt verplaats je het verkeerd geconfigureerde bestand met (bijvoorbeeld) sudo mv /etc/hosts /etc/hosts.bad en zet je de reservekopie terug met sudo cp /etc/hosts.backup /etc/hosts . [8]
    Advertentie

Tips

  • De aanhalingstekens aan het begin en einde van het bestandspad zijn alleen nodig als er spaties in het pad staan.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Een fout in roottoegang kan ertoe leiden dat je Mac volledig gewist of onbruikbaar wordt. Het risico is groter in 10.10 of oudere versies van OS X, of in 10.11 met SIP uitgeschakeld. Hou je beheerderswachtwoord te allen tijde privé om te voorkomen dat anderen roottoegang kunnen verkrijgen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.719 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie