PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Pukkels, puistjes, plekjes… hoe je ze ook noemt, ze zijn een vervelend huidprobleem waar de meeste mensen op een gegeven moment in hun leven wel eens mee te maken krijgen. Gelukkig zijn er vele, vele opties om die vervelende pukkeltjes onder controle te krijgen. Zo kun je grondig voor je gezicht leren zorgen, je toevlucht zoeken in medicijnen en crèmes, of kiezen voor innovatieve thuismiddeltjes. Om erachter komen wat voor jou het beste werkt zul je waarschijnlijk wat moeten experimenteren, maar vrees niet—dit artikel bevat een oplossing voor iedereen!

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voor je huid zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je puistjes wilt voorkomen is het zeer belangrijk om je gezicht goed schoon te houden. Door je gezicht te wassen verwijder je vuil, oneffenheden, en overtollige oliën die zich op het huidoppervlak opgestapeld hebben. Idealiter zou je je gezicht driemaal daags wassen; 's morgens, 's middags, en 's avonds. Gebruik hiervoor warm water en een milde gezichtsreiniger. Gebruik een schone, droge handdoek om je gezicht mee droog te deppen.
    • Scrub je gezicht niet met een ruw washandje, een spons, of een luffa. Hier zul je de huid alleen maar mee irriteren, en ervoor zorgen dat de puistjes verder ontsteken. Washandjes kunnen bovendien bacteriën bevatten. Gebruik ze daarom niet om je gezicht mee te wassen.
    • Hoewel je in de verleiding kunt komen om je gezicht vaker dan tweemaal daags te wassen als je last hebt van puistjes, dien je te beseffen dat dit niet per sé voordelig is. Als je je gezicht te vaak wast kan de huid uitdrogen, en geïrriteerd raken.
  2. Na het wassen is het belangrijk om een goede vochtinbrengende crème aan te brengen—hiermee voorkom je dat de huid droog en geïrriteerd wordt. Echter, als je last van puistjes hebt is het belangrijk om een moisturizer te vinden die geschikt is voor jouw huidtype. Zware, vettige crèmes kunnen de poriën verstoppen, en tot een grotere uitbraak van puistjes leiden. Ga op zoek naar een vochtinbrengende crème die "niet comedogeen" is—dit betekent dat de poriën er niet verstopt door raken.
    • Let er niet alleen op dat de crème niet comedogeen is, maar zorg er ook voor dat die geschikt is voor jouw huidtype. Als je bijvoorbeeld een vrij vettige huid hebt, kies dan voor een lichtere moisturizer op gelbasis; als je een droge, schilferige huid hebt, kies dan voor een zwaardere crème.
    • Zorg ervoor dat je gelijk voor het aanbrengen van de crème je handen wast. Anders kunnen bacteriën en bacillen op je handen overgebracht worden naar het gezicht als je de crème aanbrengt.
  3. De handen komen meer in aanraking met vuil en bacteriën dan welk lichaamsdeel ook—daarom is het zo belangrijk om je gezicht niet aan te raken. Naast dat het bacteriën kan verspreiden en een risico op infectie met zich mee brengt, kan het aanraken van je gezicht ervoor zorgen dat de puistjes geïrriteerd of ontstoken raken—hierdoor worden ze nog lelijker, en zal de herstelperiode nog langer duren.
    • Puistjes uitknijpen, hoe bevredigend het ook voelt, is een van de slechtste dingen die je voor de huid kunt doen. Het uitknijpen van de puistjes verlengt de herstelperiode, en kans zelfs tot infecties en littekens leiden. Acnelittekens zijn ontzettend moeilijk om vanaf te komen; probeer ze dus koste wat kost te voorkomen.
    • Het is maar al te makkelijk om je gezicht aan te raken zonder dat door te hebben. Houd je handen niet onder je gezicht als je aan je bureau zit, en probeer ook om niet op je hand te slapen in bed.
  4. Bij gezichtsmaskertjes en exfoliërende producten kan het gezicht ontzettend veel baat hebben. Gebruik ze echter niet te vaak. Scrubs verwijderen dode huidcellen, en reinigen de huid grondig. Ze kunnen de huid echter ook uitdrogen en irriteren als je ze te vaak gebruikt—met name als je gevoelig bent voor puistjes.
    • Gezichtsmaskertjes zijn uitstekend om oneffenheden mee te verwijderen, en de huid tot rust te brengen. Ook kan het je gewone gezichtsverzorging omtoveren in een kuuroordwaardige ervaring. Breng deze echter ook niet vaker dan eens per week aan. Ze bevatten vaak hardvochtige ingrediënten die niet geschikt zijn voor dagelijks gebruik.
  5. Te veel crèmes, lotions, en gels kunnen ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken. Ook kunnen er meer puistjes door veroorzaakt worden. Zorg ervoor dat je deze gezichtsproducten spaarzaam gebruikt, en niet vaker dan op de verpakking aangegeven wordt. Ditzelfde geldt voor make-up, die zo licht mogelijk aangebracht zou moeten worden. Haal de make-up er aan het eind van de dag ook altijd af met een gezichtsreiniger.
    • Sterk geparfumeerde en chemische haarproducten kunnen de poriën ook verstoppen als het haar in aanraking komt met het gezicht. Probeer deze dus ook zo veel mogelijk te mijden. Gebruik een milde shampoo en conditioner die de huid niet kunnen irriteren tijdens het douchen.
    • Je zou de blootstelling aan oliën en bacteriën ook moeten beperken door minstens eens per week de kussensloop te vervangen. Maak ook regelmatig je make-upkwastjes schoon.
  6. Hoewel men vroeger zei dat de zon de puistjes uit kan drogen zijn de huidexperts van vandaag de dag het daar niet mee eens. De UV-straling van de zon kunnen er zelfs voor zorgen dat de puistjes nog roder worden dan voorheen, en nog meer kunnen gaan ontsteken als ze aan de zon blootgesteld worden.
    • Het is daarom belangrijk om je huid tegen de zon beschermen. Dit kun je doen met een hoed, en een zonnebrandcrème van minstens factor 30.
    • Weet dat sommige zonnebrandcrèmes olieachtig zijn, en de poriën kunnen verstoppen. Ga dus op zoek naar producten die "niet comedogeen" zijn.
  7. Hoewel het bewezen is dat chocolade en andere junk foods er niet voor kunnen zorgen dat je puistjes krijgt, kan een gezond dieet wel degelijk een positief effect op de huid hebben. Onthoud je dus zo veel mogelijk van vettig eten. Puistjes ontstaan wanneer overtollige oliën de poriën verstoppen. Probeer de hoeveelheid olie die je tot je krijgt dus te beperken. Bovendien, als je lichaam van binnen gezond is zal dat van buiten zichtbaar zijn—de huid weerspiegelt de gezondheid.
    • Ga chips, chocolade, pizza, en patat uit de weg. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vet, suiker, en zetmeel—daar doe je je huid noch je algehele gezondheid een plezier mee. Je hoeft je er niet volledig van te onthouden, maar probeer ze tot een minimum te beperken.
    • Eet voldoende verse groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten veel water, waardoor de huid gehydrateerd wordt. Ook zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen waarmee het lichaam zich tegen de puistjes kan wapenen. Probeer vooral fruit en groenten te eten die veel vitamine A bevatten (zoals broccoli, spinazie, en wortelen). Dit helpt het lichaam zich te ontdoen van de eiwitten die acné veroorzaken. Probeer ook veel groenten en fruit te eten die rijk zijn aan vitaminen E en C (sinaasappels, tomaten, zoete aardappels, avocado's). Deze hebben antioxiderende eigenschappen die de huid helpen kalmeren. [1]
  8. Water drinken heeft vele voordelen, zowel voor de huid als voor de algehele gezondheid. Het zorgt ervoor dat het lichaam gehydrateerd blijft, en zorgt ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft. Ook helpt water je lichaam schadelijke gifstoffen af te voeren. Hiermee voorkomt het dat deze stoffen zich opstapelen en huidproblemen kunnen veroorzaken. Daarnaast bevordert water het metabolisme van de huid, waardoor cellen in staat zijn zichzelf te herstellen. Probeer ten minste vijf tot acht glazen water per dag te drinken om er echt de vruchten van te kunnen plukken.
    • Je kunt echter ook te veel water drinken. Je hoeft dus niet de godganse dag te blijven drinken. Te veel water verdunt het bloed, en kan je gezondheid in gevaar brengen—in extreme gevallen kan het zelfs tot epileptische aanvallen leiden. Houd je aan acht glazen per dag, dat is prima. [2]
    • YProbeer ook om niet te teveel alcohol te drinken. Alcohol gooit de hormonenspiegel in de war, en een verstoorde balans testosteron en oestrogeen is een van de hoofdoorzaken van acné. Daarnaast brengt alcohol schade toe aan de lever. De lever is het belangrijkste orgaan voor een gezonde huid, omdat het hormonen en bloedsuikers reguleert, en gifstoffen filtert. [3]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Crèmes, medicijnen, en andere behandelingen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je aanhoudend last hebt van puistjes, dan kan er meer nodig zijn dat alleen je gezicht schoonhouden en gezond eten. Gelukkig is er een keur aan vrij verkrijgbare crèmes die uitkomst kunnen bieden. Deze crèmes worden doorgaans direct op de puistjes aangebracht, en zullen meestal binnen zes tot acht weken al tot aanzienlijke verbetering leiden. De meest gebruikelijke actieve ingrediënten in deze crèmes zijn:
    • Benzoylperoxide. Benzoylperoxide doodt de bacteriën op het huidoppervlak, en vertraagt daarnaast de aanmaak en en ophoping van oliën in de poriën. Ook werkt het als een soort chemische peeling, waardoor de huid zich verjongt. Benzoylperoxide kan een uitdrogend, irriterend effect op de huid hebben—begin dus bij de laagst mogelijke concentratie.
    • Salicylzuur. Salicylzuur is een ander ingrediënt dat de bacteriën doodt die puistjes veroorzaken. Ook helpt het mee-eters in de kiem te smoren die tot puistjes kunnen uitgroeien als ze ontstoken raken. Daarnaast helpt salicylzuur de huid oude, dode huidcellen af te scheiden; dit voorkomt dat poriën verstopt raken, en stelt nieuwe huidcellen in staat zich te formeren.
    • Zwavel . Zwavel bevat antibacteriële eigenschappen die mee-eters helpen afbreken. Zo voorkomt het dat die geïnfecteerd raken en puistjes worden.
    • Retin-A. Retin-A bevat een zure vorm vitamine A—retinoïnezuur. Deze werkt als een chemische peel, helpt de huid exfoliëren, en ontstopt verstopte poriën.
    • Azelaïnezuur. Azelaïnezuur beperkt de verschijning van puistjes door de ophoping van oliën te voorkomen, en door ontsteking en bacteriële groei te beperken. Azelaïnezuur is vooral effectief bij mensen met een donkerdere huidskleur. [4]
  2. Voor sommige mensen zijn de vrij verkrijgbare crèmes niet genoeg in de strijd tegen hardnekkige puistjes. In dit geval kun je je arts vragen om je een sterkere behandeling voor te schrijven.
    • De meeste crèmes op recept bevatten actieve ingrediënten die afgeleid zijn van vitamine A. Voorbeelden hiervan zijn tretinoïne, adapaleen, en tazaroteen. Deze crèmes werken door de omzetting van cellen te bevorderen, en te voorkomen dat haarzakjes verstopt raken. [5]
    • Ook is er een aantal antibacteriële crèmes op recept verkrijgbaar. Deze werken door de bacteriën op het huidoppervlak.
  3. In gevallen van gemiddelde tot hevige acné kan je arts je aanraden om de plaatselijke crèmes te combineren met een antibioticakuur. Deze antibiotica helpen de ontsteking beperken, en de bacteriegroei in te dammen. Dergelijke antibiotische behandelingen duren meestal tussen de vier en zes maanden—binnen ongeveer zes weken zul je echter al verbetering zien.
    • Helaas bouwen veel mensen tegenwoordig eenvoudig een resistentie tegen antibiotica op. Deze behandeling zal dus niet altijd effectief zijn.
    • Sommige antibiotica (zoals tetracyclines) belemmeren de effectiviteit van orale anticonceptiemiddelen. Vrouwen dienen hun anticonceptie daarom te ondersteunen met een andere methode tijdens deze kuur. [4]
  4. Als al het andere faalt en de ernstige acné aan blijft houden, dan kan je dermatoloog een behandeling met isotretinoïne adviseren. Isotretinoïne is nauw verwant aan vitamine A, en werkt door de aanmaak van talg te beperken, en de vetklieren in te krimpen. Een kuur isotretinoïne duurt meestal zo'n twintig weken. In deze twintig weken wordt de patiënt nauwlettend geobserveerd, omdat het medicijn een heleboel potentiële bijwerkingen heeft.
    • Als je isotretinoïne neemt kan de acné eerst erger worden voor die afzwakt. Dit duurt meestal slechts een paar weken, maar kan ook de gehele behandeling standhouden.
    • Een paar bijwerkingen die met isotretinoïne in verband gebracht worden: droge huid en ogen, droge lippen, gevoeligheid voor zonlicht, en (een stuk zeldzamer), hoofdpijnen, haarverlies, stemmingswisselingen, en depressie.
    • Ook wordt deze behandeling in verband gebracht met ernstige geboorteafwijkingen. Per consequentie kan het voorgeschreven aan zwangere vrouwen, of aan vrouwen die zwanger proberen te worden. Voordat een vrouw deze behandeling kan volgen dient ze daarom een zwangerschapstest te ondergaan. [6]
  5. Aangezien veel puistjes veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonbalans zouden orale anticonceptiemiddelen uitkomst kunnen bieden. Deze anticonceptiemiddelen kunnen de hormoonproductie namelijk reguleren, en voorkomen dat vrouwen last krijgen van puistjes—met name puistjes die door de menstruatiecyclus veroorzaakt worden. Orale anticonceptiemiddelen die een combinatie van norgestimaat en ethinylestradiol bevatten zijn over het algemeen het effectiefst.
    • Orale anticonceptiemiddelen kunnen in zeldzame gevallen ernstige bijwerkingen met zich meebrengen, zoals bloedstolling, hoge bloeddruk, en een verhoogd risico op hartziekten. Bespreek deze methode dus eerst goed met je arts voor je er aan begint. [5]
  6. Er zijn vele behandelingen die je bij kuuroorden en schoonheidsspecialisten kunt volgen, die de uitstraling van de huid enorm kunnen verbeteren—zeker in combinatie met bovenstaande methoden. Ze kunnen vrij prijzig zijn, maar kunnen resultaten opleveren die een stuk langer effectief blijven dan andere. Ook helpen ze littekenvorming voorkomen en beperken. Dergelijke behandelingen zijn, onder meer:
    • Lasertherapie. Bij lasertherapie wordt de huid diep binnen gedrongen, en worden de talgklieren beschadigt. Overtollig talg leidt tot puistjes.
    • Lichttherapie. Lichttherapie richt zich op de bacteriën op het huidoppervlak, vermindert de ontsteking, en verbetert de textuur van de huid.
    • Chemical peels . Een chemical peel brandt het huidoppervlak doelgericht weg. De bovenste huidlagen worden er zo afgehaald, en een nieuwe, verse huidlaag komt tevoorschijn. Deze behandeling is vooral goed als je plekjes of littekens op je gezicht hebt die door puistjes veroorzaakt zijn.
    • Microdermabrasie. Hierbij wordt een roterende staalborstel gebruikt om de bovenste huidlagen te exfoliëren—zo komt er gladde, nieuwe huid tevoorschijn. Dit kan een beetje ongerieflijk zijn, en kan als gevolg hebben dat de huid een paar dagen rood en teer is tot die volledig genezen is. [5]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Thuismiddeltjes

PDF download Pdf downloaden

Kruidenmiddeltjes

  1. Theeboomolie is een van de beste natuurlijke middeltjes om puistjes mee te bestrijden. De olie wordt onttrokken uit de Australische melaleuca alternifolie, en beschikt over krachtige antibacteriële, antivirale, en antischimmel eigenschappen. Deze zijn zeer effectief in de bestrijding van de bacteriën die puistjes veroorzaken. Breng een druppel of twee aan op een wattenstaafje, en dep deze rechtstreeks op het puistje. Doe dit tweemaal daags, en het puistje zal binnen mum van tijd weg zijn!
    • Theeboomolie is een etherische olie, en is daarom extreem geconcentreerd. Als je te veel gebruikt, of de onverdunde olie op een onaangetast gebied aanbrengt, dan kan de huid droog en geïrriteerd raken. Gebruik het dus spaarzaam, en alleen als het nodig is.
    • Een onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van theeboomolie net zo effectief was in de bestrijding van puistjes als het uiterst chemische benzoylperoxide. De theeboomolie deed er iets langer over om resultaten te boeken, maar leverde ook minder negatieve bijwerkingen op. [7]
  2. Honing is een ongelofelijk natuurlijk herstellend product, wiens antibacteriële, desinfecterende, en hydraterende eigenschappen ervoor zorgen dat het een uitstekende keuze is in de bestrijding van puistjes—vooral als je een gevoelige huid hebt. Manukahoning is de beste keuze om hardnekkige puistjes mee te kalmeren, maar gewone honing werkt ook goed.
    • Je kunt de honing op de puistjes zelf aanbrengen, of gebruiken als gezichtsmasker. In dat laatste geval kun je de honing aanbrengen op het gezicht. Zorg ervoor dat de huid schoon en iets vochtig is. Honing irriteert niet, dus je kunt het er zo lang op laten zitten als je wilt.
    • Honing, net als vele andere thuismiddeltjes, helpt reeds bestaande puistjes uit de weg te ruimen (vanwege zijn antibacteriële eigenschappen), maar doet haast niets om te voorkomen dat toekomstige puistjes verschijnen. Vooral puistjes die veroorzaakt worden door een verstoorde hormoonbalans zullen nog gewoon opduiken. [8]
  3. Lavendelolie, vooral bekend vanwege de rustgevende, verzachtende werking, kan ook gebruikt worden om puistjes mee aan te pakken. Lavendelolie wordt vaak op brandwonden aangebracht, omdat het genezende eigenschappen heeft—deze kunnen ook uitkomst bieden bij puistjes. Daarnaast bevat lavendelolie krachtige antibacteriële stoffen die de poriën reiniger, waardoor de verschijning van puistjes beperkt wordt.
    • Dep een paar druppeltjes onverdunde olie op het puistje met een wattenstaafje. Pas op dat je niets op de omringende huid doet. Onverdunde lavendelolie kan de huid namelijk irriteren. [9]
  4. Pak een groot stuk aloë vera, en wrijf dit over de puistjes. Masseer de huid waar de aloë vera en de puistjes zitten. Laat het een half uurtje zitten, voordat je het er af wast met warm water.
    Advertentie

Koude middeltjes

  1. Puistjes kondigen hun aanwezigheid aan door rood te worden en te ontsteken. Laat de puist even afkoelen met een ijsklontje. Het ijs vermindert de ontsteking en de roodheid, waardoor de puistjes er een stuk beter uit gaan zien. Wikkel een ijsklontje in een keukenpapiertje, of in een schone doek, en houd deze een minuutje of twee tegen de puist aan. [10]
    • Je kunt de ijsklontjes ook van sterke groene thee maken, en deze tegen de puistjes houden. Naast dat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen bevat, heeft onderzoek uitgewezen dat groene thee een bepaalde antioxidant bevat die de talgproductie kan indammen. [11]

Badkamermiddeltjes

  1. Tandpasta aanbrengen op problematische puistjes wordt al jaren gedaan, en hoewel het misschien niet de meest effectieve manier is om puistjes tegen te gaan, en het werkt. Tandpasta bevat ingrediënten als zuiveringszout en waterstofperoxide die de puistjes uitdrogen—hierdoor gaan ze sneller weg.
    • Kies, indien mogelijk voor een witte, fluoridevrije tandpasta. Breng deze direct op de puistjes aan, en niet op het omringende gebied. De andere ingrediënten in de tandpasta kunnen de huid gaan irriteren, en zelfs verbranden. [12]
  2. De wetenschappelijke naam voor aspirine is asetylsalicylzuur. Aspirine is nauw verwant aan salicylzuur, een bekend en populair middel tegen acné. Aspirine is een ontstekingsremmer die je kunt gebruiken om de grootte en de roodheid van e puistjes te verminderen. Verpulver een aspirientje, en voeg er een, twee druppeltjes water aan toe om een pasta te maken. Breng deze vervolgens op je puistjes aan.
    • Je kunt ook een gezichtsmaskertje maken door vijf, zes tabletjes te verpulveren en voldoende water toe te voegen om een pasta te maken. Dit kun je over je hele gezicht aanbrengen, en zo'n tien, vijftien minuutjes laten zitten. Was het er vervolgens af. [13]
    Advertentie

Keukenmiddeltjes

  1. Tomaten zijn een handig middeltje tegen puistjes; de meeste mensen hebben immers wel een tomaat of wat in de keuken liggen. Tomaten zitten boordevol vitaminen A en C, en zijn daarmee uitermate geschikt om puistjes mee tegen te aan. Tomatensap is bovendien een natuurlijk adstringentium—dit houdt in dat het oppervlak van de puist zich samentrekt, en inkrimpt.
    • Snijd een verse tomaat open, en wrijf de sap die eruit komt direct op de puist. Doe dit tweemaal daags, en je zult al snel verbetering zien.
  2. Verse citroensap gebruiken is een van de populairste thuismiddeltjes die er zijn. Citroen bevat hoge concentraties vitamine C, dat samen met het citruszuur helpt om de huid te exfoliëren, en puistjes uit te drogen. Citoensap bevat ook blekende stofjes die de roodheid van de puist enorm kunnen laten afzwakken. Breng voor het slapengaan een beetje verse citroensap op de puistjes aan, en laat deze de hele nacht zitten.
    • Gebruik de citroensap niet overdag op de huid, tenzij je van plan bent om binnen te blijven. Dit komt omdat het sap de huid lichtovergevoelig maakt, waardoor je een verhoogd risico op zonneschade loopt. [14]
    • Net als met andere thuismiddeltjes zou de citroensap alleen op de puist zelf aangebracht moeten worden, en niet op de huid daar omheen. Dit komt omdat het citroenzuur de huid kan verbranden.
    Advertentie

Tips

  • Geduld is een schone zaak. Het kan een paar weken (zelfs maanden) duren voordat je verbetering opmerkt. Als je na een paar maanden nog steeds geen verbetering ziet, dan kun je gaan overwegen om andere opties te proberen.
  • Proactiv werkt echt! Het kan duur zijn, maar het is het wel waard. Ook helpt het donkere plekjes verwijderen, zorgt het ervoor dat sproetjes lichter worden. Hierdoor zal de huid gaan stralen.
  • Maak gebruik van stoom. Dit beperkt de jeuk en roodheid.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Stop met het gebruik van medicijnen die de huid irriteren. Geniet vervolgens van je puistvrije huid.
  • De meeste thuismiddeltjes zijn niet gestoeld op wetenschappelijk bewijs, en zullen dan ook niet bij iedereen werken. Als het op natuurlijke middeltjes aankomt dien je gewoon een beetje te experimenteren, om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.574 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie