Pdf downloaden Pdf downloaden

Niets is fijner dan dat gladde, warme gevoel van een net gestreken blouse of overhemd. Aan de andere kant, is er niets erger dan het besef dat je het strijkijzer op je shirt hebt laten staan terwijl jij de deur ging opendoen! Gelukkig hoef je je nog geen zorgen te maken als je weet hoe je schroeiplekken moet behandelen. Het is niet altijd mogelijk om schroeiplekken helemaal te verwijderen, maar als het slechts lichtjes is verbrand (vooral op stoffen als katoen en linnen), kun je nog verrassend veel doen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Voorbehandelen en wassen

Pdf downloaden
  1. Net als bij veel andere soorten vlekken, is een schroeiplek er het makkelijkst uit te krijgen als het net is gebeurd. Dit artikel bevat een paar verschillende methodes om schroeiplekken te behandelen. Welke methode je ook gebruikt, je moet de hittebron meteen verwijderen en de vlek onmiddellijk behandelen.
    • Laat het verschroeide kledingstuk niet liggen terwijl je de rest van je kleding strijkt; hoe snel je begint met het behandelen van de schroeiplek bepaalt grotendeels of je de vlek er helemaal uit krijgt, of dat je voor altijd een donkere plek blijft zien.
  2. Om met de voorbehandeling te beginnen moet je het even snel uitspoelen. Dit dient twee doelen. Ten eerste absorbeert het het wasmiddel dat je in de volgende stap gaat gebruiken beter. Ten tweede spoel je dan deeltjes die los zijn gekomen weg, waardoor je een beter idee hebt van hoe erg de vlek is.
  3. Wrijf met je vingers normaal wasmiddel in de schroeiplek. [1] Door het wasmiddel de kans te geven in de vlek te trekken voordat je het kledingstuk wast, krijgt het middel meer kracht om de vlek te verwijderen. Gebruik nog geen bleekmiddel of speciale schoonmaakmiddelen; dat kun je altijd later nog doen.
    • Vloeibaar wasmiddel werkt hiervoor het beste omdat het beter in de dichtgeweven stof kan trekken, waardoor de vlek op microscopisch niveau wordt aangepakt. Maar je kunt hiervoor (of voor andere vlekken) ook poeder mengen met wat water zodat je een pasta krijgt. [2]
  4. Als de stof van het kledingstuk er tegen kan, kun je het ook 15 minuten in een oplossing van water en bleekmiddel laten weken. Gebruik een of twee dopjes bleekmiddel per 4 liter water. Roer het af en toe zodat het gelijkmatig kan weken.
    • Als je niet zeker weet of het kledingstuk er tegen kan, lees dan het etiket. Een algemene richtlijn is dat wol, zijde, mohair en niet-kleurvaste kledingstukken niet met bleekmiddel behandeld kunnen worden. [3]
  5. Als je de stof hebt voorbehandeld, gooi je het in de wasmachine en draai je een normaal programma. Lees in het etiket welke temperatuur voor het kledingstuk wordt aanbevolen. Je kunt ook andere kleding meewassen, zolang die ook met hetzelfde programma gewassen kunnen worden.
    • Net als hierboven genoemd is, kun je bleekmiddel of een ander schoonmaakproduct gebruiken, zolang de stof daar tegen kan.
  6. Haal het kledingstuk uit de wasmachine en kijk naar de schroeiplek; hopelijk is het nu minder zichtbaar dan eerst. Misschien moet je het nog een paar keer wassen voor het beste resultaat. Droog het liever buiten in de zon dan in de droger, als het weer het toelaat. Door zonlicht worden donkere, lelijke vlekken meestal lichter, ook schroeiplekken. [4]
    • Laat het niet langer dan een dag in de zon hangen. Na verloop van tijd kan de zon de stof zwakker maken, waardoor het eerder beschadigt, en waardoor de kleuren kunnen gaan vervagen.
  7. Helaas kunnen ernstige schroeiplekken niet verwijderd worden, ook al was je het nog zo vaak. In dat geval moet je proberen de plek te verbergen, het uitknippen en er een stukje stof overheen naaien, het kledingstuk weggooien of weggeven. Je kunt er misschien ook iets anders van maken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Behandelen met waterstofperoxide

Pdf downloaden
  1. Deze onbekende truc werkt verrassend goed, waardoor het de favoriete methode is van veel amateurschoonmaakexperts op het internet. [5] Zoek om te beginnen een oude lap en maak die nat met waterstofperoxide. Leg het geschroeide kledingstuk plat op je werkvlak en leg de natte lap op de vlek.
    • Waterstofperoxide is een schoonmaakmiddel met milde blekende eigenschappen, en je vindt het vrij goedkoop bij de meeste drogisterijen of apotheken.
    • Als je ammoniak in huis hebt, kun je ook wat druppels ammoniak op de vlek doen. Hoewel ammoniak en waterstofperoxide veilig samen te gebruiken zijn (in tegenstelling tot ammoniak en bleekwater), is dit geen mengsel dat je wilt inslikken of in je gezicht wilt krijgen, dus zorg dat je je handen goed wast als je klaar bent.
  2. Leg nu een schone, droge lap op de lap met waterstofperoxide. Je hebt nu drie dingen op je werkvlak opgestapeld: onderop je verschroeide kledingstuk, in het midden de lap met waterstofperoxide en bovenop de droge lap.
  3. Laat je strijkijzer opwarmen tot een warme (maar niet te hoge) temperatuur. Begin door zachtjes over de bovenste lap heen te strijken. De warmte dringt uiteindelijk door tot de onderste lagen, tot helemaal in het verschroeide kledingstuk, waar het ervoor zorgt dat het waterstofperoxide de vlek kan verwijderen. Heb geduld; dit kan een tijdje duren.
  4. Kijk regelmatig naar de schroeiplek terwijl je de bovenste lap strijkt. Bij lichte tot matige schroeiplekken, zou je geleidelijk aan verbetering moeten gaan zien. Als je merkt dat de middelste lap uitdroogt, haal hem dan weg en week het nogmaals in het waterstofperoxide. Als je in het begin wat ammoniak op de vlek hebt gedaan, voeg dan ook nog wat druppels toe als dat is opgedroogd. Daardoor gaat het proces zo snel en effectief mogelijk.
    • Als de bovenste lap nat wordt door het waterstofperoxide, moet je die vervangen door een droge lap. Anders kan je strijkijzer gaan roesten. [6]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Huismiddeltjes proberen

Pdf downloaden
  1. Als de methodes hierboven niet werken, hoef je je nog geen zorgen te maken; er zijn ook alternatieve methodes te vinden op het internet. Hoewel die niet gegarandeerd zullen werken, kan het in elk geval geen kwaad. Om te beginnen pers je een citroen uit boven de schroeiplek. Doe het dan in een bak met heet water en laat het ongeveer 15 tot 30 minuten liggen. Haal het eruit en laat het drogen.
    • Doe deze truc voor de zekerheid niet bij stoffen die niet tegen bleekmiddel kunnen, zoals wol, zijde, enzovoorts. Hoewel citroensap een relatief mild middel is vergeleken bij bleekmiddel, kan het deze stoffen toch beschadigen. [7]
  2. Een andere truc om schroeiplekken te verwijderen uit je kleding, is door een spons of lap in witte azijn te dopen en daarmee over de vlek te wrijven. Laat het 10 tot 15 minuten intrekken en spoel het dan uit met koud water. Laat het drogen.
    • Gebruik alleen witte azijn; gebruik nooit rodewijnazijn, appelazijn of andere soorten, want die kunnen juist vlekken maken die je er moeilijk uit krijgt.
  3. Als je net een schroeiplek hebt gemaakt, kun je het eerst in ijswater weken voordat je iets anders probeert. [8] Maak het water zo koud mogelijk door er ijsblokjes aan toe te voegen, of zet de bak met water in de vriezer. Laat het minstens een uur weken.
    • Als je je kledingstuk in de vriezer stopt, vergeet het dan niet; hoewel je kledingstuk er meestal wel tegen kan, krijg je de vlek er zo niet uit.
  4. Ernstige vlekken krijg je er waarschijnlijk niet uit met normale schoonmaakmethodes. In sommige gevallen kun je de zichtbare schade nog beperken door met een fijn schuurpapiertje of voetvijl over de vlek te schuren, om zwartgeblakerde stof te verwijderen. Dit werkt niet gegarandeerd, en als je te hard schuurt kun je een gat in de stof maken. Maar het is het waard om te proberen voordat je het kledingstuk weggooit.
    • Je kunt hiervoor een voetvijl gebruiken, of een ander fijn schuurmiddel zoals schuurpapier.
    Advertentie

Tips

  • Lees altijd de etiketten in je kledingstukken zodat je weet hoe heet je het strijkijzer mag zetten. Het is makkelijker als je je kledingstukken eerst sorteert op hoe warm ze gestreken mogen worden, dan hoef je de temperatuur niet steeds anders in te stellen.
  • De zon werkt ook als bleekmiddel.
Advertentie

Benodigdheden

  • Citroen
  • Zonlicht
  • Kledingstuk met schroeiplek

Over dit artikel

Deze pagina is 42.957 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie