Pdf downloaden
Pdf downloaden
Sierlijsten maken je kamer helemaal af als ze netjes geschilderd zijn, maar dit kan soms moeilijk zijn om te doen. Veel mensen huren gewoon een professionele schilder in zodat ze niet bang hoeven te zijn dat ze er een rommel van maken. Toch is dit niet altijd nodig. Als je van plan bent om zelf te gaan schilderen en zo geld te besparen, dan kun je eenvoudig de techniek aanleren om de sierlijsten in je huis te schilderen.
Stappen
-
Bepaal of je je sierlijsten binnenshuis of buitenshuis wilt gaan schilderen. Het proces dat je doorloopt bij het schilderen van sierlijsten is over het algemeen hetzelfde, of je dit nu binnenshuis of buitenshuis doet. Er zijn echter wel een aantal voor- en nadelen aan beide methoden:
- Als je je sierlijsten buitenshuis schildert, moet je ze uit je huis verwijderen, en dat kost wat tijd. Dit levert over het algemeen wel een beter en en gladder resultaat op en je hoeft niet te bukken of andere lastige houdingen aan te nemen terwijl je schildert.
- Als je je sierlijsten binnenshuis schildert, hoef je geen extra tijd te gebruiken om ze van je muren te verwijderen. Je moet echter wel bukken en op een ladder staan tijdens het schilderen. Daarnaast moet je ook de muren en vloeren afplakken met afplakband.
-
Verzamel al je benodigdheden. Om je sierlijsten op het schilderen voor te bereiden, heb je schuurpapier met een fijne korrel nodig (korrel 80, 100 en 120), evenals plamuur of een vulmiddel, een plamuurmes, grondverf, kit met een kitpistool en afplakband. Om te schilderen heb je enkele verfkwasten nodig van een goede kwaliteit, in maten die passen bij de grootte van de lijst die je gaat schilderen. Daarnaast hebt je ook schuimrollers en duurzame verf nodig. Je kunt er tevens voor kiezen om op het einde de lijsten af te werken met een laklaag. [1] X Bron
- Ook al geef je aan het begin meer uit, het zal het zeker waard zijn om materialen van een goede kwaliteit te kopen voor je klus. Je sierlijsten zullen er dan beter uitzien en langer meegaan.
- Je moet uitrekenen hoeveel verf je nodig hebt op basis van het totale oppervlak van alle sierlijsten die je wilt gaan schilderen. Je kunt om hulp vragen bij je lokale bouwmarkt, als dat nodig is.
-
Schuur de sierlijsten. Hiermee verwijder je eventuele vettige lagen op het hout die voorkomen dat de verf zich goed aan het hout kan hechten. Daarnaast geeft dit je een schoon en glad oppervlak waar je de nieuwe verf op aan kunt brengen. Schuren is vooral belangrijk als je over een oude sierlijst heenschildert die al eerder geschilderd of met beits behandeld is, of als je een nieuwe sierlijst schildert die met een glanzende laklaag afgewerkt is. Als de sierlijst vele oude lagen verf bevat, begin dan met een stuk schuurpapier met een korrelgrootte van 80 om het oppervlak egaal te maken. Ga dan over op schuurpapier met een korrelgrootte van 100 en sluit het schuren af met schuurpapier met een korrelgrootte van 120 om een gelijkmatige ondergrond te krijgen.
- Als de sierlijst relatief weinig beits of verf bevat, dan kun je gewoon beginnen te schuren met een stuk schuurpapier met een korrelgrootte van 120.
- Je moet extra tijd besteden aan het schuren van sierlijsten met afgeronde of decoratieve randen.
-
Herstel beschadigingen aan de sierlijsten. Deze stap is vooral van toepassing op oude sierlijsten die je opnieuw wilt gaan schilderen. Oude sierlijsten bevatten vaak kerfjes, deuken en gaten, die je allemaal moet repareren voordat je begint met schilderen. Gebruik een beetje plamuur en een plamuurmes om deze beschadigde plekken op te vullen en glad te strijken. Volg bij het gebruik de aanwijzingen op de verpakking. De toepassing van het middel kan namelijk per merk of soort verschillen. Laat het plamuur enkele uren helemaal drogen voordat je met de volgende stap verdergaat. [2] X Bron
-
Plak de sierlijsten af. Als je de sierlijsten binnen schildert, dan moet je afplakband gebruiken om de muren en vloeren af te plakken voordat je begint met het aanbrengen van primer. Breng het voorzichtig aan zodat alle zichtbare, aan de lijst grenzende plekken met afplakband bedekt zijn.Advertentie
-
Breng grondverf op de sierlijsten aan. Giet de grondverf in een verfbak of -emmer, en haal de verpakking van je verfkwasten. Werk langzaam over je sierlijst heen en breng 1 of 2 lagen grondverf aan. Dit bedekt de houtnerf en de onderliggende kleur en geeft je de beste basis voor de verf. Breng geen dikke lagen grondverf aan. Het duurt namelijk langer voordat dit droog is en bovendien zullen de streken en druppels later zichtbaar zijn onder de verflaag. [3] X Bron
-
Breng de eerste laag verf aan. De eerste verflaag is het meest belangrijk, omdat dit de basis legt voor eventuele verfstreken die je kunt zien nadat de verf opgedroogd is. Realiseer je dat als je geduldig bent met de eerste verflaag, dit de uitstraling van je hele sierlijst erg zal verbeteren nadat je uiteindelijk klaar bent met schilderen. Begin door je verf in een bak of emmer te gieten. Doordrenk je kwast met verf, en veeg de overtollige verf weg die van je kwast af zou kunnen druipen. Begin in het midden van de sierlijst en strijk de verf heen en weer op de lijst in dezelfde richting. Schilder in horizontale richting. Wanneer je met een sierlijst klaar bent, gebruik je een schuimroller om over de verflaag heen te gaan zodat je de kwaststreken minder goed kunt zien.
- Probeer om de randen van verschillende kwaststreken goed in elkaar over te laten lopen terwijl je meer verf op de rest van lijst aanbrengt. Zo kun je de kwaststreken minder goed zien.
- Als je je sierlijsten binnen schildert, dan moet je voorzichtig langs de randen schilderen waar de lijst aan de vloer en de muur grenst. Schilder eerst de randen en dan het middelste gedeelte van de lijst.
- Wacht meerdere uren (of dagen, als je verf op oliebasis gebruikt) totdat de eerste verflaag helemaal droog is voordat je aan de tweede laag begint.
-
Breng een tweede laag verf aan. Het doel van de tweede verflaag is om de kleur egaal op de lijst aan te brengen en vlekkerige kwaststreken bij te werken. Werk in de lengte van de lijst en gebruik dezelfde verftechniek als bij de eerste laag. Je moet een tweede verflaag aanbrengen op de hele sierlijst, ook al lijkt het alsof de eerste laag de lijst al helemaal goed dekt. Het kan misschien sneller en gemakkelijker lijken om alleen de vlekkerige delen bij te werken, maar dit leidt uiteindelijk tot een vlekkerig eindresultaat. Gebruik je wanneer je klaar bent met schilderen je schuimroller om in de lengte over alle zichtbare kwaststreken heen te gaan en ze zo glad te strijken.
-
Breng de sierlijsten opnieuw aan of verwijder het afplakband. Afhankelijk van of je besloten hebt om je sierlijsten binnenshuis of buitenhuis te schilderen, zal wat je nu gaat doen verschillen. Als je buiten hebt gewerkt, dan moet je je sierlijsten mee naar binnen nemen en ze opnieuw aanbrengen op de oorspronkelijke plekken. Als je binnen hebt gewerkt, dan moet je al het afplakband verwijderen dat je langs de vloeren en muren hebt aangebracht. Ruim ook de dekkleden op die je ter bescherming hebt neergelegd.
-
Breng kit aan langs de randen van de sierlijsten. Kitten is de laatste stap in het proces en wordt door veel mensen over het hoofd gezien. Het maakt echter wel een belangrijk verschil in hoe de sierlijst er uiteindelijk uitziet. Met kitten sluit je alle gaten tussen de sierlijst en de muur af, zodat je de lijst beschermt tegen schade en het een afgewerkte uitstraling geeft. Verspreid de kit voorzichtig over de naad tussen de lijst en de muur. Gebruik tijdens het kitten je vinger om de kit in de kier te duwen en het gat gelijkmatiger af te sluiten. Gebruik een vochtige doek om de tuit van het kitpistool schoon te maken zodat deze niet verstopt raakt. Je kunt de doek ook gebruiken om je handen aan af te vegen. [4] X Bron
- Kies altijd voor kit met een kleur die dichtbij de kleur van je sierlijst zit. Vaak is dit wit. Het idee is dat de kit zo naadloos overloopt in de lijst.
- Wacht meerdere uren tot de kit droog is voordat je je meubels weer op hun oorspronkelijke plek neerzet.
Advertentie
Tips
- Als je brede streken maakt met je kwast, dan zul je de sierlijsten gladder af kunnen werken en minder verfstreken zien wanneer de verf eenmaal opgedroogd is.
- Met een schuimkwast voor eenmalig gebruik kun je je sierlijsten waarschijnlijk gladder afwerken dan met een verfkwast met haren.
Advertentie
Waarschuwingen
- Schilder alleen in ruimtes die goed geventileerd worden. Verfdampen kunnen namelijk gevaarlijk zijn.
- Zorg ervoor dat kinderen, huisdieren of anderen voor wie de giftige materialen schadelijk kunnen zijn, niet bij de pasgeverfde plekken kunnen komen.
Advertentie
Benodigdheden
- Latexverf of verf op oliebasis en grondverf
- Schragen
- Verfkwasten
- Kit
- Afplakband
- Dekkleed of stucloper
- Schuurpapier
- Verfkrabber of plamuurmes
- Schoonmaakdoeken en zeep
Bronnen
Advertentie