Pdf downloaden Pdf downloaden

Slakken kweken, ook wel helicicultuur genoemd, is een lucratieve praktijk die over de hele wereld wordt uitgevoerd. Slakken worden verkocht voor hun vlees en wordt gebruikt in populaire escargot-gerechten. Om een gezonde slakkenkwekerij te beginnen en onderhouden, moet je verzekeren dat je de juiste soort slakken hebt, dat je een gunstige habitat creëert en dat je de gezondheid van je slakken verzorgd. Met geduld en toewijding kun je jouw slakkenkwekerij uit laten groeien van hobby tot lucratieve zakelijke onderneming. [1]

Deel 1
Deel 1 van 3:

De slakken verkrijgen

Pdf downloaden
  1. Bij het creëren van een slakkenkwekerij, moet je één enkele soort slak gebruiken. De kleinere helix pomatia en helix aspersa kunnen honderden eieren leggen en kunnen seizoensgebonden klimaatveranderingen weerstaan. De grotere achatina achatina en archchatina marginata kunnen alleen overleven in klimaten waar het het hele jaar door warm is. Doe onderzoek naar veel voorkomende slakkensoorten in jouw regio en kies de soort die je wilt kweken.
    • De helix aspersa is een populaire slak om te kweken in europa. [2]
  2. Er zijn verschillende lokale en nationale regelgevingen met betrekking tot slakkenkwekerijen, afhankelijk van waar je woont. In de V.S. is het bijvoorbeeld illegaal om de meeste slakkensoorten zonder speciale vergunning over staatsgrenzen te vervoeren. Andere landen zullen hun eigen beperkingen en wetten hebben met betrekking tot het starten van een slakkenkwekerij. Controleer de website van het ministerie van landbouw in jouw land, om te bepalen welke formulieren en vergunningen je nodig hebt om een slakkenkwekerij te starten.
    • In sommige landen worden bepaalde slakkensoorten als invasief beschouwd, waardoor die soorten niet gehouden mogen worden.
    • De lissachatina fulica of grote Afrikaanse landslak is in de V.S. illegaal. [3]
  3. Als je een slakkenkwekerij wilt beginnen, dan heb je slakken nodig. Zoek online naar een andere slakkenkwekerij bij jou in de buurt, waar je volwassen slakken kunt kopen. Het is altijd het beste om de slakken te kunnen onderzoeken voordat je ze koopt, zodat je zeker weet dan ze gezond zijn.
  4. Als je de slakkenkwekerij net begint, heb je gezonde, volgroeide slakken nodig die eieren leggen, om te helpen je kwekerij te bevolken. Bekijk het huisje van de slak. Als er een lip aan zit, dan is de slak volgroeid. De lip ziet eruit als een opgerold of omgekruld stuk van de schelp bij de ingang van het huisje.
    • Kies slakken die in hun schelp passen, aangezien dat een indicatie van gezondheid is.
  5. Als je kleinere slakken kweekt, plaats je maximaal zes slakken per vierkante meter. Bij het kweken van grotere slakken heb je ten minste één vierkante meter per individuele slak nodig. Meer slakken dat dit plaatsen, leidt tot overbevolking en een ongezonde slakkenpopulatie. Als je meer slakken koopt, resulteert dat in meer eieren.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een slakkenomheining bouwen

Pdf downloaden
  1. Plaatsen waar de aarde niet goed afwatert nadat het heeft geregend of die blootgesteld worden aan sterke wind, zijn geen goede plaatsen voor slakken. Kies een plek die veel ruimte biedt, maar niet wordt blootgesteld aan hevige weersomstandigheden.
    • Een greppel is de perfecte locatie voor een slakkenomheining, omdat die niet blootgesteld wordt aan sterke wind.
    • Een plek onderaan een heuvel of die omringd is door bomen zal ook bescherming bieden aan je kwekerij.
  2. Je kunt hekmateriaal voor slakken kopen op internet en in de meeste doe-het-zelfwinkels. Populair hekmateriaal is onder andere golfplaat van metaal of plastic, kippengaas of een geweven materiaal. Het doel van de omheining is om de slakken erin te houden. Kies een materiaal dat binnen je budget valt en koop er genoeg van om een omheining van 5x5 meter te bouwen. [4]
    • Je kunt de omtrek van je hek groter maken als je meer slakken wilt onderbrengen.
    • Een grotere slakkenkwekerij kan wel 1.000 tot 10.000 vierkante meter groot zijn. [5]
  3. Je kunt houten hekpaaltjes kopen in dezelfde winkel als waar je het hekmateriaal hebt gekocht. Plaats de paaltjes 1,25 meter uit elkaar, zodat er aan elke kant van de omheining vijf paaltjes staan. Dit vormt de omtrek van je slakkenomheining, waar je het hekmateriaal omheen gaat bevestigen.
  4. Gebruik een schep om een greppel te graven rondom de buitenkant van je slakkenkwekerij. Hier komt de onderkant van het hekmateriaal in te staan.
  5. Neem je hekmateriaal en wikkel het strak om de houten paaltjes heen. Plaats de onderkant van het hek in de greppel die je eerder hebt gegraven. Dit verzekert dat de slakken niet kunnen ontsnappen en dat grotere roofdieren niet onder het hek door kunnen graven.
  6. Gebruik een schep om de greppel weer met aarde te vullen. Als de greppel eenmaal is bedekt, moet je de aarde in dat gebied aandrukken, zodat het hek ondergronds blijft. Je slakkenomheining is nu klaar.
  7. Slakken bieden de voorkeur aan vochtige, leemhoudende grond met een lage zuurgraad en veel organisch materiaal. Ga naar een tuinierswinkel en koop grond met een pH-waarde van 7 of lager, om de gezondheid van je slakken te stimuleren. Strooi de grond in de slakkenhabitat. Dit geeft je slakken voldoende ruimte om zich te bewegen. [6]
    • Klei is niet geschikt voor slakken, omdat het te hard wordt wanneer het nat is.
    • Zand is ook niet ideaal voor slakken, omdat het een lage capaciteit heeft om water vast te houden. [7]
  8. Slakken eten door karton heen, kartonnen dozen zijn dus niet de beste houders. Maak in plaats daarvan een habitat in een glazen of plastic bak. Een aquarium is ook geschikt. Zorg ervoor dat de habitat is afgedekt, zodat de slakken niet kunnen ontsnappen, en zorg ervoor dat er ventilatiegaten in het deksel van de habitat zitten, zodat je slakken kunnen ademhalen. [8]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je kwekerij onderhouden

Pdf downloaden
  1. Slakken eten verschillende soorten voedsel. Je kunt je slakken dingen als sla, kool, onkruid, groenteschillen en stukjes fruit voeren. Doe het voedsel in de habitat en verwijder het wanneer het begint te rotten of schimmelen. Plaats ook een kom met gedestilleerd water, zodat je slakken kunnen drinken. [9]
    • Je kunt ook bladgroenten in de kwekerij kweken om je slakken te voeden.
    • Andere planten die slakken lekker vinden zijn knolraap, koolraap en paardenbloem klaver. [10]
    • Kraanwater bevat soms chemicaliën die de slakken kunnen schaden, onthoud dus om het water te koken en af te laten koelen als je besluit om kraanwater te gebruiken.
  2. De chemische samenstellen van je grond verandert na verloop van tijd. Daarnaast zal de grond waarschijnlijk steeds meer uitwerpselen en slijm van je slakken bevatten. Om deze redenen moet je alle grond elke drie maanden vervangen, zodat je slakken gezond blijven. Haal de slakken uit hun habitat en zet ze in een tijdelijke houder voordat je een schep gebruikt om de oude grond te vervangen met verse leemhoudende grond. [11]
  3. Gebruik een spuitfles om de bladeren en grond in je slakkenkwekerij te bevochtigen. Bewater je kwekerij tegen de avond of vroeg in de ochtend, wanneer het buiten koeler is. Als je bewatert wanneer het buiten heet is, kunnen de slakken door het water worden aangetrokken en sterven door blootstelling aan de zon. Als je buiten slakken kweekt en het al een tijdje niet heeft geregend, moet je je kwekerij bewateren. Bewater je kwekerij dagelijks als het weer erg droog is.
    • Zet de kwekerij niet onder water.
  4. Onkruid en wilde grassen kunnen de groei van bladgroenten, die je wellicht in je kwekerij hebt geplant, beperken. Trek onkruid en grassen in en rondom de slakkenomheining zorgvuldig uit de grond.
    Advertentie

Benodigdheden

  • Hekmateriaal
  • Houten paaltjes
  • Nietpistool
  • Leemhoudende grond
  • Schep
  • Bladgroente, groente en fruit
  • Spuitfles
  • Water

Over dit artikel

Deze pagina is 3.782 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie