Pdf downloaden
Een eenvoudige handleiding voor beginners voor het downloaden en installeren van programma’s in Linux
Pdf downloaden

Als je net begonnen bent met Linux, dan vraag je je wellicht af hoe je nieuwe programma’s kunt installeren. Gelukkig is het gemakkelijker dan ooit om softwarepakketten te downloaden in Linux, welke distributie je ook gebruikt. Veel Linuxdistributies hebben een grafische pakketbeheerder die je kunt gebruiken om programma’s met een enkele klik te installeren. Je kunt tevens gemakkelijke commando’s gebruiken in de Terminal om pakketten als DEB- en RPM-pakketten te downloaden, of een alternatieve pakketbeheerder installeren als Flatpak, Synaptic of Snap. Dit wikiHow-artikel laat je zien hoe je programma’s installeert in welke Linuxdistributie dan ook, waaronder Ubuntu, Fedora, Debian en Linux Mint.

Wat je moet weten

  • Een repository of pakketbron is een server die software host die je kunt downloaden. Iedere Linuxdistributie heeft zijn eigen pakketbronnen, maar je kunt software ook op andere manieren installeren.
  • De meeste Linuxdistributies hebben een grafische interface waarmee je naar software kunt zoeken en je heel eenvoudig met een enkele klik een programma kunt installeren.
  • Gebruik apt in distributies die op Debian zijn gebaseerd om DEB-pakketten te zoeken en installeren, of dnf (en de voorganger yum ) in distributies gebaseerd op RPM, zoals RedHat en Fedora.
Methode 1
Methode 1 van 7:

De pakketbronnen van je distributie gebruiken

Pdf downloaden
  1. Met een dergelijke grafische tool kun je gemakkelijk door verschillende categorieën programma’s bladeren en zoeken naar het programma dat je nodig hebt. Afhankelijk van de softwaretool in je Linuxdistributie, kun je wellicht recensies van andere gebruikers lezen, screenshots bekijken en beschrijvingen van programma’s lezen voordat je iets installeert. Door de pakketbeheerder en pakketbronnen (dit zijn externe servers waar softwarepakketten worden gehost) van je distributie te gebruiken zul je altijd de juiste versie van de software downloaden voor je Linuxdistributie.
    • Ubuntu: gebruik Ubuntu Software om programma’s en pakketten te installeren. Je kunt het vinden in het Dock (de balk aan de linkerkant) of door te zoeken naar software in de zoekbalk in Activiteiten. [1]
    • Linux Mint: Gebruik het programma Softwarebeheer dat gebruikmaakt van de Cinnamon-desktopomgeving om programma’s en Flatpak-pakketten te installeren. Je kunt het vinden in het menu onder Beheer > Softwarebeheer of door softwarebeheer in te typen in de zoekbalk.
    • Distributies die de GNOME-desktopomgeving gebruiken: als je Debian, Fedora of een andere Linuxdistributie gebruikt en de GNOME-desktopomgeving hebt, dan kun je GNOME Software gebruiken om programma’s te installeren uit de pakketbronnen voor je distributie, evenals Flatpak- en Snappakketten. Tik gewoon software en klik op Software in het Activiteitenscherm.
    • Distributies die de KDE-desktopomgeving gebruiken: KDE heeft een softwarecentrum dat Discover heet. [2] Met Discover kun je programma’s installeren uit de pakketbronnen van je distributie, evenals Flatpakpakketten, Snaps, Plasma-add-ons en AppImages van store.kde.org. [3]
  2. De software die je in de pakketbeheerder van je distributie kunt vinden is niet altijd de nieuwste software, want het kan een tijdje duren voordat software-updates opgenomen worden in deze commerciëlere pakketbronnen.
    • Gelukkig kun je hulpmiddelen als de Advanced Packaging Tool (Apt) (voor Ubuntu en op Debian gebaseerde systemen) en DNF of Yum (voor op RPM gebaseerde systemen als RedHat en Fedora) om nieuwere versies van software te vinden in een grotere hoeveelheid pakketbronnen.
    • Als je Ubuntu gebruikt, dan kun je PPA-pakketbronnen (Personal Package Archive) toevoegen met de Apt-tool, evenals in Ubuntu Software onder Andere software > Toevoegen . [4]
    • Als je de flexibiliteit van Apt wilt zonder een hoop commando’s te hoeven leren, dan kun je Synaptic gebruiken, een grafische interface voor Apt.
    • Je kunt tevens Flatpak of Snapcraft proberen, die beiden webgebaseerde tools hebben waarmee je gemakkelijk door programma’s voor welke Linuxdistributie dan ook kunt bladeren en ze kunt installeren.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 7:

Apt gebruiken

Pdf downloaden
  1. Als je Ubuntu of Debian Linux gebruikt, dan kun je gemakkelijk software installeren via de Terminal met de commando’s apt en apt-get . Begin door met de zoekfunctie te zoeken naar de Terminal en op het icoon van de Terminal te klikken om een Terminalvenster te openen.
    • Je kunt tevens op Ctrl + Alt + T om een nieuw Terminalvenster te openen.
    • Je kunt zowel apt als apt-get gebruiken in onderstaande commando’s, want ze doen hetzelfde. apt-get is de oudere versie van het commando apt , maar het werkt nog steeds.
    • Apt installeert DEB-pakketten, wat het meest voorkomende pakketformaat is voor Ubuntu en Debian.
  2. Met dit commando werk je je pakketbronnen bij en zorg je ervoor dat je alle nieuwste softwarepakketten hebt om te installeren.
    • Voer als erom gevraagd wordt het wachtwoord van je gebruikersaccount in om het commando uit te kunnen voeren.
    • Als je op zoek bent naar een pakket dat alleen beschikbaar is in een bepaalde pakketbron, dan kun je die pakketbron toevoegen met het commando add-apt-repository . Lees de instructies voor het pakket dat je wilt installeren om zo te zien wat de naam van de pakketbron en de openbare sleutel zijn.
      • Als je bijvoorbeeld Steam wilt installeren, dan kun je het commando sudo add-apt-repository multiverse gebruiken om de pakketbron toe te voegen. Update dan de lijst van pakketbronnen op dezelfde manier als je eerder hebt gedaan, zodat je nu naar software uit de pakketbron kunt zoeken en deze kunt installeren.
      • Als het om een PPA-pakketbron gaat, zoals de pakketbron van Mozilla, zet dan ‘ppa:’ voor de pakketbron. Een voorbeeld: sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/ppa .
  3. Je kunt dit commando gebruiken om te zoeken naar software die je wilt installeren.
    • Je zult onder je commando een lijst te zien krijgen van alle pakketten die voldoen aan je zoekterm.
    • Je kunt bijvoorbeeld het commando sudo apt-cache search "opera-stable" gebruiken om de laatste stabiele versie van de Opera-browser te vinden die je kunt installeren.
  4. Met dit commando krijg je meer informatie te zien over een beschikbaar softwarepakket, waaronder de versie, architectuur en de bestandsgrootte.
    • Gebruik bijvoorbeeld het commando sudo apt-cache show opera-stable om de pakketinformatie te zien voor de laatste stabiele versie van de Opera-browser.
  5. Met dit commando installeer je het geselecteerde softwarepakket op je computer.
    • Met het commando sudo apt-get install opera-stable installeer je bijvoorbeeld de laatste stabiele versie van de Opera-browser.
  6. Wanneer je de vraag ‘Wil je doorgaan? [J/n]’ ziet, voer je J in om door te gaan en de software te installeren op je computer.
  7. Als je problemen hebt met software die je al geïnstalleerd hebt en het opnieuw wilt installeren, voer het standaard installatiecommando dan uit met dit stukje erachteraan.
    • Als je de stabiele versie van de Opera-browser hebt en deze opnieuw wilt installeren, voer dan het commando sudo apt-get install opera-stable --reinstall uit.
  8. Als je een programma wilt verwijderen van je computer, gebruik dan dit commando om het te deïnstalleren en de softwarebestanden van je computer te verwijderen.
    • Je kunt tevens het commando sudo apt-get purge "pakketnaam" gebruiken. Hiermee verwijder je alle persoonlijke voorkeuren en configuratiebestanden van het programma in kwestie.
  9. Met dit commando werk je alle software die je via Apt geïnstalleerd hebt bij tot de laatste versie.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 7:

DNF of Yum gebruiken

Pdf downloaden
  1. Als je een Linuxdistributie gebruikt die niet op Debian gebaseerd is, dan kun je de DNF-pakketbeheerder (of de voorganger Yum, die op dezelfde manier werkt) gebruiken om softwarepakketten te installeren via de Terminal. DNF (en Yum) installeren RPM-pakketten. Dit is het standaard pakkettype voor deze Linuxdistributies.
    • Yum was tot DNF uitgebracht werd de standaard pakketbeheerder voor RedHat Enterprise Linux, Fedora en CentOS. [5] De twee pakketbeheerder gebruiken dezelfde syntax. Wanneer je instructies ziet om yum te gebruiken om pakketten te installeren, kun je yum vrijwel altijd vervangen door dnf in je commando.
    • DNF is een verbeterde versie van Yum. Je kunt dus beter DNF gebruiken dan Yum, tenzij DNF niet beschikbaar is omdat je een ouder systeem gebruikt.
    • Als je een RPM-pakket gedownload hebt van internet, dan kun je DNF of Yum gebruiken om dit te installeren. Gebruik daarvoor het commando sudo dnf install "pakketnaam.rpm" .
  2. Met dit commando zorg je ervoor dat je toegang hebt tot de nieuwste versies van de programma’s die je wilt installeren.
    • Als je wilt kijken of er updates voor geïnstalleerde pakketten zijn zonder de updates te installeren, dan kun je het commando sudo dnf check-update gebruiken.
    • Gebruik dnf update "pakketnaam" om slechts een enkel pakket te updaten.
    • sudo dnf upgrade en sudo dnf update werken op precies dezelfde manier in Linux. Met beide commando’s werk je alle pakketten bij, waaronder pakketten die niet meer gebruikt worden.
    • Als je Linuxdistributie alleen yum heeft, gebruik dan yum update om alle pakketten bij te werken met beschikbare updates, of yum upgrade om alle pakketten bij te werken, waaronder pakketten die niet meer gebruikt worden. [6]
  3. Alle pakketbronnen waar je software uit kunt downloaden kun je vinden in /etc/dnf/dnf.conf . Om alle pakketbronnen te bekijken gebruik je het commando sudo dnf repolist . Als je een pakketbron wilt toevoegen zodat je een bepaald pakket kunt downloaden, dan kun je gemakkelijk een nieuwe pakketbron aan de lijst toevoegen:
    • Zoek de URL van de pakketbron op, die eindigt op .repo . Bijvoorbeeld: http://www.voorbeeld.com/voorbeeld.repo
    • Gebruik het commando dnf config-manager --add-repo http://www.voorbeeld.com/voorbeeld.repo om de pakketbron toe te voegen.
    • Gebruik {{{1}}} om een pakketbron in te schakelen. ‘Reponaam’ is de naam van de pakketbron voor de extensie .repo extension.
  4. Je kunt zoeken naar de naam van een bepaald programma, de pakketnaam of het type software met het commando sudo dnf search "softwarenaam" . Je krijgt dan een lijst met softwarepakketten te zien die aan je zoekterm voldoen.
    • Als je bijvoorbeeld de Opera-browser wilt installeren, gebruik dan sudo dnf search opera .
    • Om alle beschikbare pakketten in je pakketbronnen te zien gebruik je het commando sudo dnf list available .
  5. Wanneer je een pakket gevonden hebt dat je wilt installeren kun je er meer over te weten komen. Je kunt informatie opvragen als de bestandsgrootte, uit welke pakketbron het afkomstig is en het releasenummer. Gebruik om dit te doen het commando sudo dnf info "pakketnaam" .
    • Het is tevens nuttig om erachter te komen of het pakket dat je wilt installeren zogenaamde ‘dependencies’ heeft, ofwel afhankelijke pakketten. Dependencies zijn andere bibliotheken en programma’s die het pakket nodig heeft om goed te kunnen werken. Gebruik het commando dnf repoquery --requires "pakketnaam" om alle dependencies op te vragen.
    • Als er dependencies zijn die je nog niet hebt, installeer die dan eerst.
  6. Wanneer je besloten hebt dat je het pakket wilt installeren gebruik je het commando sudo dnf install "pakketnaam" om het pakket te downloaden en installeren.
  7. Als je iets wilt verwijderen dat je geïnstalleerd hebt met DNF of Yum, gebruik dan sudo dnf remove "pakketnaam" .
    • Je kunt een lijst van alle geïnstalleerde pakketten zien met het commando sudo dnf list installed .
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 7:

Flatpak gebruiken

Pdf downloaden
  1. Flatpak is om vele redenen een uitstekende optie om software te installeren in welke Linuxdistributie dan ook. Met Flatpak kun je in tegenstelling tot andere pakketbronnen en pakketbeheerders pakketten voor welke Linuxdistributie dan ook installeren. Softwareontwikkelaars kunnen een enkele Flatpakversie van hun software uitgeven die gemakkelijk geïnstalleerd kan worden, welke Linuxdistributie je ook gebruikt. Je hoeft tevens geen rootgebruiker te zijn om Flatpaksoftware te kunnen downloaden en gebruiken. [7]
    • Als je Fedora, Linux Mint, Pop!_OS, CentOS of Manjaro gebruikt, dan is Flatpak al geïnstalleerd. Je hoeft alleen maar de Flathub-pakketbron te installeren, wat in de volgende stap wordt behandeld.
    • Gebruik het commando sudo apt install flatpak in Ubuntu and Debian.
    • Gebruik in RedHat het commando sudo yum install flatpak of sudo dnf install flatpak .
    • Als je een andere distributie gebruikt, ga dan naar https://flatpak.org/setup/ en selecteer je Linuxdistributie voor instructies voor het installeren.
  2. Dit is de meest gebruikte pakketbron voor Flatpak. Gebruik het commando flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo om het toe te voegen. [8]
  3. Als je gewoon wilt zien welke programma’s er beschikbaar zijn, dan heb je twee opties:
    • Ga met je webbrowser naar https://flathub.org/apps . Je kunt verschillende categorieën bekijken of naar een bepaald programma zoeken, net zoals bij de appstore op je telefoon.
    • Je kunt tevens commando’s voor flatpak gebruiken in de Terminal. Om te zoeken naar een bepaald programma of type programma open je de Terminal en gebruik je het commando flatpak search "zoekterm" .
      • In de zoekresultaten zie je de naam van het programma, de versie, de locatie en een beschrijving.
      • Als je bijvoorbeeld naar Spotify wilt zoeken, gebruik dan het commando flatpak search spotify .
      • Om naar muziekprogramma’s te bekijken kun je het commando flatpak search music of flatpak search streaming gebruiken.
  4. Wanneer je een programma hebt gevonden dat je wilt hebben kun je het gemakkelijk installeren:
    • Als je het internet gebruikt, klik dan op de knop Installeren om het programma te installeren.
    • Als je de Terminal gebruikt, dan moet je een commando uitvoeren met daarin de naam van het programma (bijvoorbeeld ‘com.spotify.Client’ for Spotify) en de externe server (bijvoorbeeld flathub). De syntax is flatpak install "externeserver" "programmanaam" . Een voorbeeld: flatpak install flathub com.spotify.Client . [9]
    • Om een programma te verwijderen vervang je install door uninstall en laat je de externe server weg. Een voorbeeld: flatpak uninstall com.spotify.Client .
  5. Wanneer je een programma geïnstalleerd hebt kun je het gemakkelijk openen vanuit de Terminal met het commando flatpak run "programmanaam" .
    • Met het commando flatpak run com.spotify.Client open je bijvoorbeeld Spotify.
    • Gebruik het commando flatpak list om te zien welke programma’s je met Flatpak geïnstalleerd hebt.
    Advertentie
Methode 5
Methode 5 van 7:

Synaptic gebruiken

Pdf downloaden
  1. Synaptic is een grafische interface voor Apt die uitstekend werkt als je geen commando’s wilt typen en meer flexibiliteit wilt wat updates betreft dan in GNOME Software of Ubuntu Software mogelijk is. Met Synaptic kun je gemakkelijk pakketbronnen doorzoeken en beheren, programma’s installeren en verwijderen, en pakketten updaten.
    • Als je Debian gebruikt, dan is Synaptic al geïnstalleerd. In Ubuntu kun je het installeren via Ubuntu Software of met het commando sudo apt-get install synaptic in de Terminal
  2. Wanneer Synaptic geïnstalleerd is kun je het vinden in het menu ‘Toepassingen’ of (in Ubuntu) in Systeem > Beheer > Synaptic Package Manager . [10]
  3. In het linkerpaneel zie je verschillende categorieën waar je op kunt klikken om pakketten te bekijken. Je kunt tevens zoeken naar pakketnamen of -types door zoektermen in te typen in de Zoek functie bovenaan het venster of door op Ctrl + F te drukken.
    • Als je een pakketbron wilt toevoegen om een bepaald pakket te kunnen installeren, klik dan op Instellingen en kies voor Pakketbronnen om je lijst met pakketbronnen aan te vullen. [11]
    • De pakketbronnen in Synaptic zijn dezelfde pakketbronnen die beschikbaar zijn in Apt, en je kunt ze ook bekijken en aanpassen in /etc/sources.list .
  4. Selecteer een pakket en klik op Eigenschappen om meer informatie te zien, waaronder dependencies die je nodig hebt, een lijst van bestanden die geïnstalleerd moeten worden, versies en een beschrijving van de software.
  5. Synaptic weet nu dat je het geselecteerde pakket wilt installeren. Je kunt nu zoeken naar meer programma’s om te installeren of verdergaan met de volgende stap.
  6. Alle geselecteerde programma’s worden nu geïnstalleerd.
  7. Pakketten kun je erg gemakkelijk updaten in Synaptic:
    • Werk eerst de lijst van pakketbronnen bij door op Ctrl + R te drukken of op Opnieuw laden te klikken.
    • Klik met de rechtermuisknop op een pakket en kies voor Markeren voor upgrade .
    • Markeer als je dat wilt nog meer pakketten om te upgraden en klik op Toepassen .
    • Klik nogmaals op Toepassen om je keus te bevestigen.
  8. Of je een pakket nu geïnstalleerd hebt met Apt of Synaptic, je kunt het in Synaptic gemakkelijk verwijderen. Klik gewoon met de rechtermuisknop op een geïnstalleerd pakket, klik op Markeren voor verwijdering en klik twee keer op Toepassen om je keus te bevestigen.
    Advertentie
Methode 6
Methode 6 van 7:

Snapcraft gebruiken

Pdf downloaden
  1. Snapcraft is een grafische interface en een soort van ‘winkel’ voor toepassingen en kan in alle Linuxdistributies gebruikt worden. De Snapfunctie die je gebruikt om Snappakketten te installeren is al voorgeïnstalleerd in Ubuntu, Manjaro, Zorin OS, Solus en andere systemen die KDE Neon gebruiken. [12] Als je een andere Linuxdistributie gebruikt als Debian, Arch Linux of CentOS, dan moet je de functie installeren of inschakelen.
    • In Debian, KDE Neon en Pop!_OS, gebruik je Apt door de commando’s sudo apt install snapd en sudo snap install core uit te voeren.
    • Gebruik in Fedora het commando sudo dnf install snapd . [13]
    • In RedHat en CentOS, kun je DNF of Yum gebruiken.
      • Voeg de pakketbron eerst toe met het commando sudo dnf install epel-release .
      • Installeer Snap met het commando sudo dnf install snapd .
      • Schakel Snap in met het commando sudo systemctl enable --now snapd.socket .
  2. Ga naar https://snapcraft.io/store in je webbrowser.
  3. Je kunt door de verschillende categorieën bladeren of naar je favoriete programma’s zoeken.
  4. Dit kun je vinden in de rechterbovenhoek. Als Snap ingeschakeld is, zou het pakket nu samen met de benodigde dependencies gedownload en geïnstalleerd moeten worden.
    • Als dit niet werkt, ga dan verder met deze methode.
  5. Als je bijvoorbeeld openSUSE gebruikt, klik dan op dat icoon.
  6. Als je het geopende Terminalvenster gebruikt hebt om Snap te installeren, zorg dan dat je een nieuw venster opent in plaats van dezelfde te gebruiken.
  7. Om bijvoorbeeld de e-mailcliënt Thunderbird te installeren gebruik je het commando sudo snap install thunderbird .
    • Het geselecteerde programma wordt nu geïnstalleerd op je computer.
    Advertentie
Methode 7
Methode 7 van 7:

Broncode compileren

Pdf downloaden
  1. Als je broncode gedownload hebt die gecompileerd moet worden, dan moet je zorgen dat je een C-compiler hebt. In de meeste Linuxdistributies is GCC al voorgeïnstalleerd, maar als je Ubuntu of Debian gebruikt, dan moet je eerst het pakket build-essential installeren. [14] Dit doe je als volgt:
    • Open de Terminal.
    • Voer het commando sudo apt-get update uit.
    • Voer het commando sudo apt-get install build-essential uit om het pakket te installeren.
  2. Broncode is meestal gecomprimeerd tot een tarball, wat een gecomprimeerd bestand is met de extensie .tar.gz of .tar.bz2. Doe het volgende in het Terminalvenster:
    • Gebruik cd om de directory te openen waar je het bestand geopend hebt.
    • Als het bestand de extensie .tgz of .tar.gz heeft, voer dan het commando tar -xvf <bestandsnaam> uit.
    • Als het bestand de extensie .tar.bz2 heeft, gebruik dan het commando tar -xjvf <bestandsnaam> .
    • Voer het commando ls -al uit om de uitgepakte bestanden en mappen te bekijken.
  3. Afhankelijk van de software die je wilt compileert is er meestal een tekstbestand dat nuttige instructies voor de installatie bevat. Voer in de directory dat de uitgepakte bestanden bevat het commando ls -a uit om naar zo’n bestand te zoeken.
    • Gebruik om het tekstbestand te lezen cat README (als het bestand ‘README’ heet) om het hele bestand te bekijken of more README om het pagina voor pagina te lezen.
    • Als je beide bestanden hebt, zorg dan dat je ze allebei leest. Beide bestanden kunnen belangrijke instructies bevatten.
  4. Als er in de instructies staat dat je bepaalde flags moet gebruiken of deze stap moet overslaan, houd je dan aan de instructies. Als dat niet zo is, voer dan het commando ./configure uit om je bestanden klaar te maken voor het compileren.
    • Als er geen configure -bestand is, lees de instructies dan nog eens om erachter te komen hoe je het programma moet compileren.
    • Je kunt tevens naar een script met de naam install.sh zoeken in de directory. Als je dit bestand ziet, maak het dan uitvoerbaar met het commando chmod u+x install.sh en voer het uit met het commando ./install-sh .
    • Als je een foutmelding krijgt over missende dependencies of missende bibliotheken, installeer dan de benodigde dependencies voordat je verdergaat. Het is het gemakkelijkst om dit te doen met een van bovenstaande methoden voor het installeren van pakketten. Nadat je de benodigde bestanden geïnstalleerd hebt voer je het configuratie- of installatiescript nogmaals uit.
  5. De code wordt nu gecompileerd zodat je een uitvoerbaar programma krijgt. Dit kan een tijdje duren, afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van je processor.
  6. Het net gecompileerde programma wordt nu toegevoegd aan je system binary directory. Als je code compileert om te gebruiken in je eigen thuisdirectory, dan kun je deze stap overslaan.
    Advertentie

Tips

  • Als je Windowssoftware wilt gebruiken in Linux, dan kun je Wine installeren in welke distributie dan ook.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.510 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie