Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een staafdiagram is een grafiek waarbij, met behulp van rechthoeken, bepaalde gegevens met elkaar worden vergeleken, zoals de hoeveelheid regen tijdens bepaalde maanden van het jaar, of het gemiddelde salaris onder verschillende beroepsgroepen. Staafdiagrammen worden meestal verticaal weergegeven, maar je komt ze ook wel horizontaal tegen. Als je wilt weten hoe je zelf een staafdiagram kunt maken, lees dan verder bij Stap 1 om hiermee te beginnen.
Stappen
-
Verzamel je gegevens. Het eerste dat je zal moeten doen is het verzamelen van je gegevens. Houd voor ogen wat het doel is van je diagram. Stel je wilt de gegevens organiseren van de hoeveelheid neerslag (in cm) in een bepaalde stad in de maanden februari 2005 en februari 2006. Je moet proberen om exact uit te vinden hoeveel regen er is gevallen gedurende elk van de maanden. Heb je deze gegevens eenmaal verzameld, dan kun je de grafiek gaan tekenen.
- Een andere manier om met behulp van rechthoeken gegevens te vergelijken is met een "histogram", waarbij je een doorlopende reeks van gegevens in oplopende of afnemende waarde in een lijst plaatst, evenredig verdeeld, om aan te tonen hoe deze gegevens zich verhouden. Bijvoorbeeld, als je te weten wilt komen hoeveel mensen binnen een bepaalde lengtecategorie vallen (bijv. een reeks van personen met lengte 1,80 m, 1,90 m, etc), dan heb je een histogram nodig.
-
Teken een x- en een y-as. Staafdiagrammen zijn vaak nodig wanneer een verzameling gegevens uitgedrukt wordt in een verzameling categorieën (bijvoorbeeld een bepaalde periode). De andere gegevens zijn de waarden (zoals verkoopcijfers, kosten, cijfers, scores, productie en andere hoeveelheden) voor basiscategorieën, groepen of perioden.
-
Label de x-as. Deel het aantal hokjes (in handige eenheden) van de pagina door het aantal balken die je moet tekenen, om de breedte te vinden van elke balk. Als je hierdoor een breuk als antwoord krijgt, rond deze dan af op een geheel getal. Als balken elkaar niet raken, kies dan een voor de hand liggende ruimte tussen de balken en laat deze leeg. Zoek hierbij naar het juiste startpunt, zoals januari, of een bepaald jaar. Label in dit voorbeeld de x-as met de namen van de maanden die je wilt gebruiken. Stel je werkt met de maanden tussen februari 2005 en februari 2006.
- Geef de x-as een naam. Na het plaatsen van de markeringen voor de maanden kun je nu de x-as een naam geven. In dit geval noem je deze "Maanden".
-
Label de y-as. Deel de hoogste waarde van alle balken door het aantal hokjes langs de y-as om uit te zoeken wat de waarde is van elk hokje. Als je hierdoor een breuk als antwoord krijgt, rond deze dan af op een geheel getal. Noem het punt waar de x- en de y-as samenkomen 0. Als je te maken hebt met regenval in cm en het bereik ligt tussen 25 en 174 cm, dan is het logisch om de verticale as in stappen van 10 te laten toenemen, waarbij je begint bij 0 cm, daarna 10, 30 enzovoort.
-
Teken het staafdiagram. Breid de basis die je op de x-as hebt aangegeven uit naar de horizontale lijn met de naam van de waarde voor die balk. Als deze waarde tussen twee lijnen valt, neem dan een geschatte positie. Merk op dat de balken over het algemeen gescheiden zijn (niet continu), omdat ze de waarden vergelijken van verschillende maar vergelijkbare gebeurtenissen, behalve als dit een distributie betreft (histogram).
- Bijvoorbeeld, als er 75 cm regen in februari 2005 is gevallen, verhoog dan de balk met bijv. 7,5 hokjes. Als er 50 cm in maart 2005 is gevallen, teken dan daarvoor het juiste aantal hokjes.
-
Interpreteer de gegevens. Nu je het staafdiagram klaar hebt is het gemakkelijker om een idee te krijgen van de betekenis van de gegevens, omdat je ze kunt visualiseren. Doe een stap achteruit en kijk naar de belangrijkste aspecten van de gegevens. Hier zijn een paar zaken om op te letten:
- Uitschieters . Uitschieters zijn gegevens die buiten het bereik van de normale gegevens vallen die je hebt verzameld. In dit geval is 1,75 cm regenval die zich in februari 2006 heeft voorgedaan een uitschieter omdat de rest van de gegevens ver daarboven uitkomt, met 100 cm als uitschieter.
- Gaten . Zoek naar gaten in de gegevens. In de maand juli heeft er geen regenval plaatsgevonden, evenals in de maanden tussen augustus en februari.
- Frequentie . Bekijk of er een bepaalde hoeveelheid is die vaker voorkomt. In het voorbeeld is de meest voorkomende hoeveelheid regenval 22,5 cm en dit is gebeurt in april, mei en juni.
- Clusters . Zoek naar gegevensclusters. De meest regenval doet zich voor in de maanden februari, maart en april 2005.
Advertentie
Tips
- Staafdiagrammen kun je horizontaal tekenen door de x- en y-as om te draaien.
- Complexere staafdiagrammen kunnen worden getekend als elke reeks overeenkomt met twee of meer waarden. In dat geval verdeel je de ruimte die elke balk inneemt in meerdere naast elkaar liggende balken. Werk door elke reeks waarden waarbij je gebruik maakt van de meest linker- niet ingevulde balk en geef elke reeks een andere kleur.
Advertentie
Benodigdheden
- Ruitjespapier
- Een potlood
- Liniaal
Over dit artikel
Deze pagina is 6.759 keer bekeken.
Advertentie