Pdf downloaden Pdf downloaden

Studeren voor je eindexamens kan een stressvolle periode zijn en zeker als je moeite hebt met het vinden van de tijd of de motivatie om het benodigde werk voor je examens te leveren. Echter, het handhaven van je stress en het behalen van hoge cijfers is best te doen als je een studeertechniek en routine hebt die goed bij je werken. We geven je wat suggesties die je kunnen helpen om effectiever en efficiënter te studeren.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Voorbereiden voordat je gaat studeren

Pdf downloaden
  1. Voordat je begint met studeren is het belangrijk dat je weet wat je doelen zijn. Zet voor jezelf vast wat voor een cijfer je wilt/moet behalen voor elk examen en bedenk daarbij hoeveel je moet studeren om dat cijfer te behalen.
    • Wees realistisch; hou er rekening mee hoe je prestaties zijn geweest door het jaar heen, hoe goed je de stof begrijpt en hoeveel tijd je hebt om te studeren.
    • Zet je standaarden ook weer niet te laag. Probeer jezelf te motiveren en probeer je manier van denken zo in te stellen dat je je volledige potentie gebruikt.
  2. Het maken van een effectief en realistisch studieplan is een erg belangrijk onderdeel wat ervoor kan zorgen dat je je eindexamens goed maakt. Door het studeren te plannen ben je ervan verzekerd dat je alle te leren stof hebt bestudeerd voordat je examens voor de deur staan en dus zal dat je stress verminderen en je productiviteit verhogen. Hier zijn wat punten waar je rekening mee moet houden:
    • Maak een rooster voor je huidige bezigheden, zoals lessen/colleges, werk, tijd die je doorbrengt met familie en vrienden, etc. Hieruit kan je zien hoeveel vrije tijd je over hebt om te studeren.
    • Ontwikkel een studieschema dat goed werkt met bovenstaand rooster. Gebruik tijd tussen lessen in, reistijd en elke andere vorm van vrije tijd om wat extra te studeren. Denk eraan dat een uur studeren per dag productiever is dan één keer in een week vijf uur achter elkaar te leren.
    • Stel je studiedoelen vast. Je moet geen vage richtlijnen opschrijven, zoals “Biologie leren” -- je studieplan moet specifieker zijn. Splits de stof op in specifieke onderwerpen en taken en zet deze in je studieschema. Besteed tijdsperiodes van 20 minuten per kleine stukken stof die je moet leren en hou je aan het idee vast dat je de bovengenoemde stof geheel uit je hoofd wilt kennen aan het einde van zo een tijdsperiode.
    • Hou je aan je schema. Een studieschema zal niet zoveel opleveren als je je er niet aan houdt. Daarom moet het realistisch opgesteld zijn. Zet er ook pauzes in en tijdsperiodes waarin je mogelijk bent afgeleid, zodat je geen excuus hebt om je dagelijkse studeerwerk bij te houden. Misschien helpt het om je studieschema te zien als een baan. Dat je dus eigenlijk geen keuze hebt en het gewoon moet doen.
  3. Dit is misschien geen verrassend punt, maar hoe eerder je dus begint met studeren, des te meer voorbereid je bent op je examens. Vroeg beginnen verzekert je dat je de tijd hebt om alle nodige leerstof door te nemen, oefenexamens te doen en misschien nog wel de tijd hebt om te herhalen wat je net dat beetje extra zal geven voor op je examendag. Door op tijd te beginnen met studeren zal je je ook minder gestrest en angstig voelen en meer zelfvertrouwen in jezelf hebben.
    • Het is natuurlijk ideaal als je het studeren een onderdeel laat zijn van je wekelijkse routine door het schooljaar heen en niet alleen in de laatste periode voor je examens. Je moet je ook voorbereiden op je lessen/colleges door de benodigde stof te lezen en daarnaast ook extra dingen gerelateerd aan het onderwerp voor die les te lezen. Maak contact met je docenten, stel vragen over alles wat je niet begrijpt en neem uitgebreide aantekeningen, want deze kunnen later als een waardevol studeermiddel dienen. Herzie de stof na een les en herschrijf of typ de aantekeningen die je tijdens de les hebt gemaakt. Dit zal ervoor zorgen dat je de stof veel beter onthoudt wanneer het aankomt op examentijd.
    • Stel geen dingen uit. Iedereen doet wel eens aan dingen uitstellen, maar probeer het met examens op komst heel erg te vermijden. Zie je studieschema als een contract. Door te studeren wanneer je zegt dat je gaat studeren voorkom je dat je alles nog in de laatste week of de avond ervoor nog moet stampen. Hoe aantrekkelijk het ook mag zijn om studeren uit te stellen tot het laatste moment, de stof stampen zo vlak voor je examens is een erg ineffectieve manier om te studeren. Van op het laatste moment stampen verlaag je je kansen om informatie te onthouden en verhoog je je stresslevels dramatisch, dus stel geen dingen uit!
  4. Verzamel en organiseer de materialen en de middelen die nodig zijn om je examens te halen. Pak en sorteer je aantekeningen, oude toetsen en opdrachten, stencils, oud-examens en relevante tekstboeken.
    • Maak gebruik van mappen, markeerstiften en plaknotities om je spullen te organiseren en makkelijk toegang te hebben tot belangrijke informatie.
    • Neem je aantekeningen door en onderstreep elk sleutelwoord, formule, onderwerpen en begrippen. Je aantekeningen zijn een waardevol studeermiddel, omdat ze beknopter zijn dan tekstboeken en ze je een idee zullen geven wat de docent op je examen hoogstwaarschijnlijk zal benadrukken.
    • Vraag of je de aantekeningen van een klasgenoot kan lenen om het te vergelijken met je eigen aantekeningen.
    • Zoek wat verschillende tekstboeken die anders zijn dan degene. Een ander tekstboek kan extra informatie opleveren wat je boven de rest van de klas doet uitsteken of het kan een begrip een betekenis geven op een manier waardoor je het volledig snapt voor de eerste keer.
  5. De juiste locatie kiezen is een belangrijk aspect van effectief studeren. De ideale studielocatie zal per persoon verschillen. Sommige mensen werken liever thuis waar ze een kop koffie of een snack kunnen pakken wanneer ze dat willen. Anderen vinden het fijner om te werken in een bibliotheek waar ze zijn omgeven met gefocuste individuen en dus minimale afleiding zullen hebben. Je moet vinden wat het beste voor jou werkt. Het kan een proces van trial en error worden, totdat je een tactiek hebt gevonden die het beste voor je werkt of je kan een combinatie van verschillende locaties maken, waardoor je afwisseling hebt en het makkelijker is om je eraan te houden.
  6. Spreekuren zijn een dienst waar studenten gebruik van kunnen maken, maar soms te lui of te bang zijn om ze te gebruiken. Echter, meeste docenten en docentassistenten zijn erg blij als ze studenten zien die geïnteresseerd zijn en inzet tonen om meer te weten en dus zullen ze met genoegen je vragen beantwoorden of je helpen bij eventuele zorgen die je hebt.
    • Door alleen maar de inzet te leveren om naar de spreekuren van docenten te gaan geef je de docent al een goede indruk van jezelf wat wellicht hun gedachtegang kan beïnvloeden als ze je examen nakijken.
    • Het bespreken van de te leren stof voor het vak met je docent kan je wat aanwijzingen geven over wat hij/zij belangrijke onderwerpen vindt van het vak en dus welke onderwerpen hoogstwaarschijnlijk op je examen zullen verschijnen. Hij/zij kan je ook in de juiste richting sturen als het gaat om studeertechnieken voor je examens, maar ook kunnen ze je vertellen waar op ze zullen letten als ze je examen nakijken.
  7. Studiegroepjes zijn goed voor mensen die moeite hebben zichzelf te motiveren om te gaan studeren. Kies een groepje die je mag en waarmee je goed kan werken en organiseer dan eens per week een 2 of 3 uur durende studeersessie. In een groep kan je goed overleggen over ideeën en antwoorden en je kunt vragen stellen die je niet aan je docent durft te stellen. Ook kan je de werklast verdelen onder je groep.
    • Bijvoorbeeld, als je uit een tekstboek leert met lange ingewikkelde hoofdstukken van waar je alleen de belangrijke informatie nodig hebt, kan je proberen een hoofdstuk te geven om samen te vatten aan elk persoon in je groep. Op deze manier ga je veel sneller door de stof heen.
    • Als je in een studiegroepje werkt, is het belangrijk dat iedereen in de groep op eenzelfde niveau zit en een vergelijkbaar werkethiek heeft. Anders zal je studiegroep niet zo goed werken, omdat het kan resulteren in één iemand die al het werk doet of een ander die de rest van de groep niet kan bijhouden. Voel je niet naar als je uit een studiegroepje wil/moet, omdat het niet voor je werkt. Dat het goed gaat, is het belangrijkste.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Efficiënt studeren

Pdf downloaden
  1. Als je een lange tijd achter elkaar probeert te studeren zal je sneller uitgeput raken en zal je motivatie om te studeren ook afnemen. Het is veel beter om in korte periodes van 20-50 minuten te studeren, omdat je in deze korte tijdsperiode je beter in staat bent je volledig te concentreren en dus zal je het efficiëntste kunnen leren en een maximale hoeveelheid informatie in je kunnen opnemen.
    • Na 20-50 minuten een bepaald onderwerp te hebben geleerd neem je een korte pauze van 5-10 minuten en daarna ga je verder met het volgende onderwerp. Op deze manier zal je fris blijven en niet verveeld raken door de stof.
    • Om deze manier van studeren te gebruiken moet je je te bestuderen stof verdelen in kleine, makkelijk te verwerken stukjes. Als je jezelf teveel stof geeft om te bestuderen in een korte tijdsperiode zal je de stof niet optimaal kunnen leren.
  2. Het belang van het frequent nemen van korte pauzes mag niet onderschat worden. Een pauze nemen geeft je brein de kans om alle net opgenomen informatie te verwerken en daarnaast kan je brein zich weer opfrissen voordat je aan een volgend stuk stof gaat zitten. Je moet pauzes van 5-10 minuten nemen tussen elke tijdsperiode van 20-50 minuten die je besteedt aan studeren. Daarnaast moet je ook nog een pauze van 30 minuten nemen na elke 4 uur dat je aan studeren hebt besteed.
    • Op social media sites zitten of het kijken van tv is niet de beste manier om je pauzetijd te besteden. Je kunt in die tijd beter een gezonde snack eten om je brein nieuwe energie te geven, omdat je brein glucose consumeert als je aan het studeren bent. [1] Amandelen, fruit en yoghurt zijn allemaal goede keuzes.
    • Je zou eigenlijk buiten ook een korte wandeling moeten nemen om wat frisse lucht te krijgen. Zuurstof stimuleert de bloedstroming wat je brein in top vorm houdt. Als je niet naar buiten kan, probeer dan wat rek- en strekoefeningen om je ledematen los te maken.
  3. Moeten studeren kan een erg ontmoedigend vooruitzicht zijn als je doel is om een heel onderwerp door te nemen in een langere studeersessie. Echter, de taak zal minder ontmoedigend lijken als je het onderwerp verdeeld in kleinere secties die kunnen worden bestudeerd in kleinere, meer intense tijdsperiodes.
    • Bijvoorbeeld, als je een tekst van Shakespeare aan het bestuderen bent en je zet voor jezelf het doel dat je “The Tempest” van top tot teen kent aan het einde van de dag kan de taak nog onoverkomelijk lijken. Maar als je het studeren opdeelt in specifieke taken zal het minder onaangenaam lijken. Neem 40 minuten om het karakter van Caliban te leren, nog eens 40 minuten om de belangrijkste onderwerpen van het stuk te leren en nog eens 40 minuten om nog wat van de belangrijkste citaten te leren.
    • Hetzelfde geldt als je een bèta vak moet leren, zoals biologie. Neem niet teveel op jezelf door een geheel hoofdstuk in één keer te leren. Verdeel het in kleine, makkelijk te verwerken stukjes. Neem 20 minuten om de belangrijkste definities te studeren of om een belangrijk diagram of experiment uit je hoofd te leren.
  4. Je eigen persoonlijke aantekeningen maken is van belang als je doeltreffend wilt studeren. Goed gestructureerde, georganiseerde aantekeningen kunnen je helpen om doeltreffender te studeren, omdat met het hebben van je eigen zelfgemaakte aantekeningen het veel sneller is om specifieke informatie op te zoeken dan door heel je tekstboek af te gaan. Door het maken van je eigen aantekeningen kan je essentiële informatie markeren, terwijl je alle overbodige stof uit je tekstboeken elimineert.
    • Als je aantekeningen maakt probeer dan de meest nuttige, makkelijk te begrijpen informatie uit je tekstboeken, stencils en lesaantekeningen op te schrijven. Door verschillende bronnen te gebruiken die over de stof gaan zal je aantekeningen produceren met een grotere inhoud. Hierdoor zal je boven je klasgenoten uitsteken tijdens een examen en het zal je kansen om het goed te doen op je examen verhogen.
    • Probeer een methode van aantekeningen maken te vinden die voor je werkt. Sommige studenten maken flashcards, anderen gebruiken verschillende kleuren pennen wanneer ze schrijven, terwijl andere studenten niet zoveel kleuren gebruiken. Doe wat goed voelt. Zorg er alleen wel voor dat je aantekeningen duidelijk en goed georganiseerd zijn.
  5. De meeste studenten worden bedolven onder tekstboeken en lezen is dan vaak een klus geworden waarvoor ze vrezen. Echter, hoeft het lezen van je tekstboeken niet zo moeilijk of tijdrovend te zijn als je misschien wel denkt. De sleutel is leren hoe je de tekst efficiënter en effectiever kan lezen.
    • Voordat je de stof in duikt en er diep op in gaat, neem een minuut de tijd om het materiaal te overzien door vlug door de hoofdstukken, die je van plan bent te lezen, te bladeren. Lees de titel van het hoofdstuk en kijk of je ergens een overzicht ziet die de inhoud van het hoofdstuk heeft samengevat. Lees alle kopjes, tussenkopjes en dikgedrukte tekst. Dit doe je zodat je een idee hebt waarover je zult gaan lezen voordat je in de stof duikt.
    • Vraag jezelf wat de meest belangrijke onderwerpen of opvattingen over het hoofdstuk zijn. Je zult er misschien achter komen dat het omzetten van een kopje naar een vraag nuttig kan zijn. Ontwikkel vragen, zoals: Wie?, Wat?, Wanneer?, Waar?, Waarom? en Hoe?. Deze vragen kan je beantwoorden tijdens het lezen.
    • Als je eenmaal bekend bent met waar het hoofdstuk wat je gaat doornemen over gaat, is het tijd om te gaan lezen. Probeer belangrijke termen en opvattingen te herkennen. Het is ook een goed idee om informatie waarvan je denkt dat het belangrijk is te onderstrepen of te markeren en dat je hier later weer terugkijkt.
    • Als je klaar bent met het lezen van de tekst is de volgende stap het opzeggen en herhalen van de stof die je hebt geleerd. Probeer de vragen die je eerder hebt ontwikkeld te beantwoorden zonder naar je boek te kijken om te testen of je de stof echt kent. Zodra je voelt dat je de stof volledig kent, herhaal je alle belangrijke onderwerpen en begrippen voor jezelf. Het in eigen woorden schrijven van de opvattingen die je hebt gelezen helpt je de stof beter te onthouden.
    • Maak aantekeningen van de informatie die je zojuist hebt gelezen, inclusief kopjes, definities, belangrijke begrippen en al het andere wat je belangrijk vond lijken. Ook al moeten je aantekeningen kort zijn, moeten ze ook gedetailleerd genoeg zijn, zodat je het later bij het studeren kan gebruiken om je geheugen weer met de meest belangrijke opvattingen op te frissen.
    • Nu dat je de stof hebt gelezen en aantekeningen hebt gemaakt, ga je alles herzien wat je hebt geleerd. Blader door je aantekeningen om de belangrijkste onderwerpen die je hebt bestudeerd terug te roepen. Probeer vragen die je docent in het examen zou kunnen zetten te voorspellen en oefen hoe je ze zou beantwoorden. Zorg ervoor dat je goed begrijpt wat je zojuist hebt gelezen. Als je je verward voelt over iets of een opvatting niet begrijpt, blader dan terug en lees er weer iets over. [2]
  6. Zodra je voelt dat je de stof goed onder de knie hebt, vraag je een vriend of een familielid of je mag proberen de stof aan hen uit te leggen. Als je de stof zo kan uitleggen dat de ander (die de stof voor het vak niet heeft bestudeerd) het kan begrijpen zonder dat je zelf in de war raakt, is het een hele goede indicatie dat je het onderwerp goed kent.
    • Door de stof in je eigen woorden op te schrijven en over het onderwerp te praten zonder de hulp van je aantekeningen, help je jezelf de stof beter te onthouden.
    • In staat zijn om de stof aan iemand anders uit te leggen bewijst dat je de bestudeerde stof eigenlijk goed begrijpt, in plaats van het alleen uit je hoofd te hebben geleerd.
  7. Als je eenmaal alle stof die mogelijk op je eindexamen zal opduiken hebt bestudeerd, kan je beter overwegen om wat oefenexamens te maken. Het maken van oefenexamens is een uitstekende manier om je kennis en je begrip van de stof te testen.
    • Gebruik examens/toetsen die je aan het einde van je laatste periode hebt gehad, mondelinge overhoringen en oud examens of vraag je docent om een voorbeeldtoets. Oud examens en voorbeeldtoetsen zullen je helpen om je comfortabeler te voelen met de vormgeving van het examen wat erg nuttig kan zijn voor op de dag van je examen.
    • Maak je geen zorgen als de oefentoets niet gaat zoals je had gehoopt. Het hele doel van een oefentoets is om je zwakke punten vast te stellen, zodat je die nog extra kunt oefenen.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Studeertechnieken

Pdf downloaden
  1. Beeld-woord associaties werken door een onbekend begrip of opvatting te relateren aan een beeld waarmee je al bekend bent. Het onbekende materiaal associëren met iets wat je al kent, kan je helpen de stof makkelijker te onthouden en zeker als je een erg visueel ingesteld persoon bent. Een simpel voorbeeld is als je probeert het begrip ‘dogma’ te onthouden. Beeld je dan een Golden Retriever in elke keer als je het woord hoort! [3]
  2. Een acroniem is een woord, waarbij elke letter staat voor een ander woord of begrip wat een lijst van woorden makkelijker maakt te onthouden. Je kunt je eigen acroniemen maken door de eerste letter te nemen van een zin of een lijst met woorden en ze zo ordenen dat ze een woord vormen wat makkelijk te onthouden is. Het beste voorbeeld van een acroniem is er een die we dagelijks gebruiken, namelijk z.s.m. wat staat voor ‘’zo snel mogelijk”. [3]
  3. Een geheugensteuntje werkt op een vergelijkbare manier zoals een acroniem, behalve dat het gebruikt wordt om een lijst van woorden in een bepaalde volgorde te leren en het is meestal in de vorm van een zin in plaats van een woord. De zin kan van alles zijn, zolang de eerste letter van elk woord in de zin overeenkomt met de eerste letter van elk woord of begrip die je probeert te onthouden en dat ze in precies dezelfde volgorde staan. [3]
    • Bijvoorbeeld, sommige kinderen gebruiken de zin “Nooit op zondag wassen.” Om te onthouden wat de windrichtingen zijn op een kompas. In dit geval zijn dat dus: Noord = ‘Nooit’, Oost = ‘Op’, Zuid = ‘Zondag’, West = ‘Wassen’. [3]
  4. Deze methode is vergelijkbaar in werking met het uitleggen van een onderwerp aan iemand anders, behalve dat je deze methode in je eentje kan uitvoeren. Als je klaar bent met het leren van een bepaald onderwerp en je alle belangrijke begrippen en definities hebt opgeschreven, probeer dan je aantekeningen te bedekken en herschrijf alles wat je hebt opgeschreven opnieuw op. Als je klaar bent, kijk je weer naar je aantekeningen en vergelijk je de zojuist geschreven aantekeningen met je originele aantekeningen. Als wat je een tweede keer hebt opgeschreven accuraat is, zal je weten dat je de stof aardig onder de knie hebt. [3]
    • Je hebt deze methode vast gebruikt bij het leren van hoe je je eerste woorden spelde. Door het te lezen, te bedekken en de woorden dan voor jezelf uit te schrijven. Ook al is het simpel, is het een erg effectieve leermethode zelfs op hoger onderwijs niveau. [3]
  5. In plaats van saaie, monotone lijsten en feiten te leren, probeer je bestuderen stof om te zetten in een opwindend en innemend verhaal die je je makkelijk zult kunnen herinneren. Zet beschrijvende feiten, data en locaties en bepaalde sleutelwoorden in je verhaal en schrijf deze op of zeg het verhaal voor jezelf of voor anderen op, zodat je het beter kunt onthouden. [3]
  6. Bij analogieën vergelijk en contrasteer je begrippen en ideeën op zo een manier, zodat ze makkelijker te onthouden worden. Het gebruiken van analogieën zit hem volledig in het herkennen van patronen en hoe deze patronen betrekking hebben tot diverse dingen. Er zijn verschillende soorten analogieën – zoals de analogie, waarbij je delen kan relateren aan een geheel. Bijvoorbeeld, een batterij voor een zaklamp is als een motor voor een auto. Als alternatief kan je analogieën hebben die over oorzaak en gevolg gaan. Bijvoorbeeld, jeuk en krabben is zoals roken en kanker. [3]
  7. Herhaling is één van de populairste studeermethodes. Hierbij herhaal je stof opnieuw en opnieuw – door of opnieuw te lezen of te schrijven of hardop te herhalen – totdat je de stof volledig kent. Herhaling kan een effectieve studeermethode zijn, hoewel het vaak wel nodig is om jezelf nog te overhoren om er zeker van te zijn dat je de stof echt kent. Je kunt iets honderd keer lezen, maar nog steeds niet in staat zijn om wat je hebt gelezen te reproduceren tijdens een examen. [3]
  8. Ook al kunnen elk van deze methodes je goed van dienst zijn, moet je alsnog een beetje uitvinden welke methode het beste voor jou werkt. Hou ook in gedachte dat sommige methodes beter werken voor bepaalde onderwerpen – het studeren van wiskundige problemen en formules zal heel erg anders zijn dan het studeren van een Engels toneelstuk. [3]
    • Bijvoorbeeld, herhaling, acroniemen en geheugensteuntjes werken het beste voor bèta vakken, zoals biologie, waarbij je veel ongewone en onbekende begrippen moet leren, terwijl het maken van een verhaal heel nuttig kan zijn als je moet studeren voor een geschiedenis examen, omdat je de feiten over een bepaald figuur of gebeurtenis in een overtuigend en een goed te onthouden verhaal kunt vormen. [3]
    • Probeer een studeermethode te kiezen die gebaseerd is op je sterke punten. Als je snel leert, is het herhalen van de stof en het leren van lijsten wellicht iets wat je makkelijk af gaat, maar als je een meer visueel ingesteld persoon bent, is het associëren van tekst met grafieken en plaatjes een betere methode om informatie te onthouden. [3]
    • Onthoud dat er niet één correcte manier is om te studeren – doe wat het beste voor je werkt.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Je stress onder controle hebben

Pdf downloaden
  1. Het belang van gezond eten en beweging tijdens intense studieperiodes kan niet worden onderschat. Juist eten zal je meer energie geven en zal je alerter houden tijdens studeersessies, net als dat sporten je kunt helpen je hoofd leeg te maken en de stress weg te bewegen. [4]
    • Probeer voldoende vers fruit en groente, magere eiwitten en vullende, complexe koolhydraten te eten tijdens maaltijden. Probeer ook cornflakes en mueslirepen of een handjevol noten of rozijnen als gezonde snacks. Vermijd zoete snacks die ervoor zorgen dat je instort. [4]
    • Als het gaat om beweging, probeer dan 30 minuten per dag te bewegen of het nou iets leuks is, zoals danslessen of een voetbalspel of iets simpels als een wandeling.
  2. Probeer elke avond een volle 8 uur te slapen als je in een studeerperiode zit. Het kan verleidelijk zijn om tot laat te studeren, maar onthoud dat je de energie en concentratie de volgende dag nodig hebt om effectief te studeren, wat je niet hebt als je de avond ervoor tot laat bent opgebleven. Hou er ook rekening mee dat je de dag voor een examen ook goed hebt geslapen. Je vele voorbereidingen kunnen worden verspild en voor niets zijn geweest als je het niet doet.
  3. Stress kan erg besmettelijk zijn, dus vermijd je medestudenten die zich het haar van hun hoofd trekken met betrekking tot de examens of gewoon mensen die over het algemeen gestrest zijn. Een kalme, methodische benadering naar je studeerwerk overtreft stress altijd.
  4. Het kan makkelijk zijn om afgeleid te worden als je aan het studeren bent, maar probeer je langetermijndoelen te onthouden en wees streng tegen jezelf. Als je jezelf toe staat om afgeleid te raken tijdens het studeren, zal het resulteren in alles een week voor het examen te stampen wat je stresslevel intensief zal verhogen. Gedisciplineerd en consistent studeren zal je kalmer en veel beter voorbereid doen voelen wanneer je examen nadert.
    • Als je gaat studeren, zet je je telefoon uit en overweeg ook een programma te downloaden wat je toegang tot social media sites weigert. Als een vriend je vraagt om een bakkie te doen terwijl je in een intensieve studeersessie zit, voel je dan niet schuldig om nee te zeggen.
  5. Zet voor jezelf doordeweeks een streng werkschema op en probeer je er zo goed mogelijk aan te houden. Toch, moet je het jezelf ook toestaan om wat vrije tijd te hebben in het weekend om te relaxen en gewoon even niks te doen. Ga uit met wat vrienden of een film kijken of besteed tijd met je familie. Als je doordeweeks goed en consistent hebt gewerkt is het niet nodig om je schuldig te voelen over plezier maken in het weekend… Je zal het nodig hebben!
  6. Probeer je in te beelden dat je je zelfverzekerd en relaxt voelt op de dag van het examen. Denk er daarna over na hoe het zal voelen om je benodigde cijfers te hebben gehaald. Visualisatie zal helpen je te motiveren om de nodige stappen te nemen om je doelen te bereiken. Onthoud – als je gelooft dat je iets kan doen, kan je het ook doen! [4]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 8.766 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie