Pdf downloaden
Pdf downloaden
Oud tapijt verwijderen is de eerste stap voor het leggen van een mooie nieuwe vloer. Zelfs als je iemand inhuurt om de vloer te komen leggen, is het verstandig om het oude tapijt zelf weg te halen. Hiermee bespaar je jezelf een hoop geld en zo weet je bovendien zeker dat de ondervloer goed voorbereid (of behouden) is.
Stappen
-
Bepaal wat het uiteindelijke doel van de verbouwing is.
- Wil je de vloer die onder het tapijt zit gebruiken? In sommige oude huizen zit onder lelijk tapijt een prachtige houten vloer verstopt. Trek een hoek van het tapijt omhoog om te kijken wat eronder zit.
- Wil je zelf het nieuwe tapijt leggen of huur je iemand in om dat te doen? In het laatste geval kun je de kleefstroken van het tapijt eventueel laten zitten. Vraag de mensen die je inhuurt wat je het beste kunt doen.
- Wil je tegels, zeil, laminaat of een ander soort vloer leggen?
-
Bedenk voordat je het tapijt begint te verwijderen wat je er vervolgens mee wilt doen. Je kunt een container huren om het weg te gooien, maar dit zal je wel wat geld kosten.
- Als je het tapijt door iemand anders laat verwijderen, kun je ze hier het beste van tevoren over informeren zodat ze dit in hun offerte kunnen verwerken. Neem de voorwaarden van het verwijderen van het tapijt en het leggen van de nieuwe vloer goed door zodat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent.
- Bel het afvalbrengstation waar je het tapijt in wilt leveren op en vraag hoeveel het kost om het tapijt te komen inleveren. Zeg aan de telefoon duidelijk dat het om tapijt gaat, want hiervoor rekenen sommige stations extra.
- Zorg dat je een manier hebt om het oude tapijt te vervoeren. Je kunt bijvoorbeeld een busje of een aanhanger huren om dit te doen. Zoek online op wat de mogelijkheden zijn.
-
Schuif de meubels aan de kant zodat je het tapijt kunt verwijderen. Je zult de hele vloer moeten kunnen bereiken. Zorg daarom dat je je meubels ergens kwijt kunt, bijvoorbeeld in een andere kamer waar geen tapijt ligt. Je kunt je meubilair in de zomer ook tijdelijk buiten zetten of een opslagruimte huren.
-
Stofzuig het oude tapijt. Dit hoeft niet per se, maar zorgt er wel voor dat de hoeveelheid stof die bij het verwijderen van het tapijt door de lucht vliegt beperkt blijft.
-
Draag bij het verwijderen van oud of vochtig tapijt een stofmasker. Draag werkhandschoenen, want je zult bij het verwijderen scherpe randen, nietjes en soms zelfs spijkers tegenkomen. Zorg dat je stevige schoenen draagt voor het geval je per ongeluk op een nietje stapt.
-
Trek de rand van het tapijt bij een van de muren omhoog. Gebruik eventueel een tang om de stof steviger vast te kunnen pakken.
-
Gebruik een stanleymes om het tapijt in stroken te snijden en rol deze stroken tijdens het verwijderen een voor een op.
- Als je de ondervloer niet teveel wilt beschadigen, kun je het mes beter niet te hard door het tapijt drukken. Zo voorkom je dat je krassen op de ondervloer maakt. Een goede manier om dit te doen is door het tapijt een stukje van de vloer te tillen voordat je begint te snijden. Een andere manier om het tapijt te verwijderen is door het in één keer te verwijderen en later pas in stukken te snijden.
- Maak de stroken van het tapijt niet te breed. Zorg dat je een opgerolde strook nog makkelijk op kunt tillen en dat hij klein genoeg is om in het busje, de container of de aanhanger te passen.
-
Verwijder de beschermlaag onder het tapijt. In veel gevallen ligt onder het tapijt een tweede laag stof die ook moet worden verwijderd. Deze kun je meestal niet hergebruiken omdat de laag bijvoorbeeld nat is geworden of simpelweg versleten is. Deze laag zit vaak aan de ondervloer vastgeniet. Als je een hoekje omhoog trekt, kun je deze nietjes vaak makkelijk uit de vloer trekken. In sommige gevallen zul je echter een tang nodig hebben om ze te verwijderen. Rol de beschermlaag op dezelfde manier als het tapijt op.
-
Draag de rollen tapijt de kamer uit.
-
Verwijder eventueel de kleefstroken. Gebruik een tang of koevoet en steek deze onder de strook. Zorg dat je handschoenen en een beschermingsbril op hebt, want de nietjes in de strook kunnen er onverwacht uit springen.
-
Haal de nietjes uit de beschermlaag. Gebruik een tang of een schroevendraaier met een platte kop om de nietjes te verwijderen.
-
Maak de vloer schoon. Veeg of stofzuig zo nodig om het overige stof te verwijderen.
-
Bewerk de ondervloer. Dit is de ideale kans om krakende delen van de vloer te repareren en beschadigde stukken op te lappen.
- Als de vloer kraakt, kun je dit oplossen door het hout met houtschroeven beter aan de ondergrond te bevestigen.
- Gebruik een primer om te voorkomen dat oude vlekken door de nieuwe vloer heen zichtbaar worden.
- Maak de vloer recht en vervang eventueel rotte planken.
- Verf eventueel de plinten. Zorg dat je dit ruim voor het installeren van de nieuwe vloer doet zodat de verf goed kan drogen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Kleefstroken kunnen behoorlijk scherp zijn. Wees voorzichtig!
- Het verwijderen tapijt is zwaar werk waarbij veel rommel komt kijken.
- Stanleymessen zijn ontzettend scherp.
Advertentie
Benodigdheden
- Werkhandschoenen
- Stanleymes
- Beschermingsbril
- Stofmasker
- Schoenen met dikke zolen
- Koevoet of schroevendraaier met platte kop
Tip
- Indien het tapijt vastgelijmd is kun je gebruik maken van een tapijt verwijder machine zoals een tapijt stripper of een tear off machine. Afhankelijk van de oppervlakte kun je bepalen welke het handigst is om te gebruiken [1] X Bron
Over dit artikel
Deze pagina is 4.402 keer bekeken.
Advertentie