PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Motten zijn een veelvoorkomend probleem in huis. Zo kruipen ze graag in je voorraadkast waar ze granen, meel en noten opvreten. Daarnaast houden ze van kledingkasten, waar ze worden aangetrokken tot wol, zijde en andere stoffen. Om van motten af te komen volg je het beste een tweeledige aanpak. Eerst pak je het dringende mottenprobleem aan en maak je alle plekken goed schoon. Vervolgens neem je een aantal preventieve maatregelen zodat de motten niet terugkomen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Motten in je kledingkast bestrijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Heb je een of twee motten rond zien fladderen maar weet je niet zeker of je last hebt van een mottenplaag, let dan op deze signalen:
    • Kleine gaatjes in je truien of andere kledingstukken. Als je gaatjes in een van je truien vindt, dan zijn er waarschijnlijk nog meer kledingstukken aangetast. Controleer al je kleding die gemaakt is van wol, veren, bont en zijde.
    • Kleding die er stoffig uitziet, verkleurd is, of muf ruikt.
    • Webben in de hoeken van je kast of op je kleding.
  2. Om direct het mottenprobleem in je kledingkast aan te pakken, vang je de motten met mottenvallen die feromonen bevatten. Deze vallen lokken de motten met een speciale lokstof en doden ze met een kleefstof waardoor ze direct vast blijven zitten en niet meer weg kunnen vliegen.
    • Je kunt je eigen mottenvallen maken met vliegenpapier en visolie, dat motten aantrekt. Stip een beetje visolie op een stuk vliegenpapier en hang dit in je kast.
    • Vallen die speciaal gemaakt zijn om muizen in te vangen, werken ook goed voor motten.
  3. Het is belangrijk dat je elk kledingstuk wast zodat alle motteneitjes kapot gaan.
    • Was al je kledingstukken volgens de wasvoorschriften. Droog ze vervolgens in een wasdroger, wanneer dit mogelijk is. Kledingstukken die niet in de droger mogen kun je een paar dagen in de vriezer leggen om de eitjes te doden.
    • Was alle linnengoed, handdoeken en alle andere dingen uit je kast die van stof gemaakt zijn.
    • Haal koffers, tassen en alle andere opbergmiddelen uit je kast en was deze ook.
  4. Nu je alles uit je kast hebt gehaald, is het belangrijk dat je de kast van boven tot onder helemaal schoonmaakt. Zo dood je alle motteneitjes die nog achtergebleven zijn in je kast.
    • Gebruik sop of een mengsel van schoonmaakazijn en water om de wanden en de bodem van de kast schoon te maken. Dompel een schuursponsje onder in het mengsel en schrob de wanden van de kast om alle motteneitjes weg te halen. Maak vooral goed schoon in hoeken en kieren.
    • Stofzuig je kast goed schoon. Gebruik een stofzuiger met een hoge zuigkracht om de vloer van de kast goed schoon te maken. Nu je toch bezig bent is het ook goed om je slaapkamer helemaal te stofzuigen. De motten zouden namelijk ook hier eitjes gelegd kunnen hebben.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een mottenplaag in je kledingkast voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Motteneitjes komen vaak je huis binnen in kleding die je buitenshuis gedragen hebt.
  2. Motten worden aangetrokken door wol, maar komen nog veel sneller je kledingkast binnen als je etensvlekken op je kleding hebt of restjes van andere dingen die ze graag eten. Zorg ervoor dat je je kleding wast voordat je het in je kast hangt. Laat wollen kledingstukken chemisch reinigen bij een stomerij voordat je ze ophangt.
  3. Kledingstukken die je niet vaak draagt, zoals wollen winterkleding, kun je het beste luchtdicht bewaren.
    • Bescherm wollen jassen en truien met plastic zakken.
    • Berg je winterkleding op in plastic opbergzakken, kunststof bakken of luchtdichte metalen opbergdozen.
  4. Motten worden namelijk aangetrokken tot warme en vochtige plekken. Het is dus belangrijk dat je je kast goed ventileert en de temperatuur laag houdt, zodat motten niet op het idee komen om zich daar te gaan nestelen.
  5. Hang je wollen kledingstukken even in de zon. Doe dit vooral wanneer je ze in het begin van de herfst of winter uit de kast haalt nadat ze het hele jaar opgeborgen zijn geweest.
  6. Cederhout stoot motten namelijk af. Het is dus een goed idee om al je wollen kledingstukken op kleerhangers van cederhout op te hangen.
    • Je kunt ook blokjes of balletjes van cederhout kopen die je in je kast kunt leggen of ophangen. Daarnaast kun je een klein zakje met snippers cederhout vullen en deze ophangen.
    • Stop voorwerpen met de geur van cederhout in de zakken van al je wollen kledingstukken als extra bescherming.
  7. Het plaatsen van mottenballen in je kast is een doeltreffende manier om motten te doden. Het nadeel is wel dat de chemische stoffen waaruit mottenballen zijn gemaakt, giftig voor mensen zijn. Daarnaast geven mottenballen een sterke geur af die in je kast en in je kleding blijft hangen. Probeer deze alternatieve middelen eens:
    • Zakjes met gedroogde rozemarijn, tijm, kruidnagel, lavendel of laurierblaadjes. Vul een stoffen zakje met deze ingrediënten, knoop het vast met een touwtje en hang het op in je kast.
    • Je kunt ook etherische oliën gemaakt van deze kruiden in je kast of op je kleding sprenkelen om motten goed weg te houden.
  8. Kleine mottenplagen kun je doorgaans bestrijden met de simpele oplossingen die hierboven zijn beschreven. Komen de motten toch steeds terug, dan leggen ze hun eitjes waarschijnlijk op plekken waar je met een stofzuiger of een schuurspons niet bij kunt komen. Bel een professionele ongediertebestrijder om de plek te ontsmetten en de motteneitjes te doden.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Motten in je keuken bestrijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Motten laten uitwerpselen, webben en andere afvalproducten achter. Als je de volgende zaken herkent, heb je waarschijnlijk te maken met een mottenplaag:
    • Etenswaren die aan elkaar vastgeplakt zitten of enigszins plakkerig lijken te zijn. Dit kan veroorzaakt worden door uitwerpselen van motten.
    • Etenswaren die muf of vreemd ruiken, ook al zijn ze goed opgeborgen en nog niet voorbij de houdbaarheidsdatum.
    • Kleine webben rondom dozen of zakken in je voorraadkast of keukenkastjes.
    • Wanneer je rupsen of volwassen motten in je voorraadkast vindt, moet je zeker actie gaan ondernemen.
  2. Probeer het niet nog te redden. Het is namelijk absoluut niet gezond om door motten aangetast eten op te eten. Gooi de volgende etenswaren weg:
    • Etenswaren in grootverpakkingen, zoals meel, noten en rijst, moet je direct weggooien. Motten eten deze zaken op en leggen er hun eitjes in.
    • Motten kunnen door kartonnen dozen heen eten. Als je kleine gaatjes ziet in verpakkingen, gooi deze dan weg.
    • Motten kunnen op de kleinste plekjes komen. Alle verpakkingen die je al geopend hebt kun je waarschijnlijk beter weggooien, zelfs een zakje met chocola of nootjes.
    • Gooi de etenswaren weg in een dichte vuilniszak en laat de zak niet in je huis staan.
  3. Heb je nog steeds last van motten, ook al heb je alle etenswaren weggegooid, zet dan vallen neer met een lokstof die feromonen bevat. Deze vallen zijn voorzien van een kleefstof waardoor motten direct vast blijven zitten en niet meer weg kunnen vliegen. Heb je alle motten in je keuken gevangen, gooi de vallen dan weg in een dichte doos of zak.
  4. Nu je alle motten gedood hebt is het tijd om je keuken van boven tot onder helemaal schoon te maken. Concentreer je daarbij vooral op je voorraadkast en je keukenkastjes zodat je ook alle achtergebleven motteneitjes doodt.
    • Gebruik sop of een mengsel van schoonmaakazijn en water als schoonmaakmiddel. Je kunt ook een sterker chemisch schoonmaakmiddel gebruiken.
    • Dompel een schuursponsje onder in het mengsel en maak de voorraadkast, de keukenkastjes en alle andere hoekjes en kieren in je keuken goed schoon. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken goed schrobt, zodat je alle motteneitjes verwijdert.
  5. Komen de motten terug ondanks de maatregelen die je hebt genomen, dan kan het zijn dat ze hun eitjes in de muren leggen of op andere plekken waar je met een spons niet bij kunt komen. Maak een afspraak met een ongediertebestrijder. Deze zal zwaardere middelen inzetten om van het probleem af te komen.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een mottenplaag in je keuken voorkomen

PDF download Pdf downloaden
  1. Motten komen vaak je huis binnen in etenswaren die al zijn aangetast. Etenswaren in grootverpakkingen, zoals meel, havermout of noten kunnen al motteneitjes bevatten voordat je ze koopt. Zelfs etenswaren die luchtdicht verpakt zijn kunnen motteneitjes bevatten.
  2. Dat betekent niet dat je geen etenswaren in grootverpakkingen meer kunt kopen. Plaats deze gewoon in de vriezer zodat als er motteneitjes in de verpakking zitten, deze direct gedood worden. Maak wat plaats vrij in je vriezer en bewaar het eten daar drie of vier dagen voordat je het in je voorraadkast zet.
  3. De beste preventieve maatregel tegen motten is waarschijnlijk het goed opbergen van al je eten.
    • Kies voor glazen of kunststof opbergdozen om etenswaren als havermout, meel en noten op te bergen. Zorg ervoor dat de deksels goed sluiten.
    • Zet geopende verpakkingen van lang houdbare etenswaren niet terug in je voorraadkast of keukenkastje, maar doe de overgebleven restjes in luchtdichte opbergdozen. Motten kunnen namelijk door karton en dunne lagen plastic heen eten.
  4. Motten gedijen namelijk erg goed in warme en vochtige omgevingen. Als je keuken dus vaak warm of benauwd is, is de kans groter dat je motten krijgt.
    • Houd ramen en deuren gesloten wanneer je de airco aan hebt staan.
    • Zorg ervoor dat de voorraadkast en alle andere plekken waar je etenswaren bewaart goed geventileerd zijn.
  5. Voor een mot zijn er veel goede verstopplekken te vinden in een keuken. Doe je best om alle plekken die je niet regelmatig schoon kunt maken goed af te sluiten, zoals scheuren in de muur van je voorraadkast, openingen tussen planken en de muur, of kieren waar je keukenkastjes aan de muur vastgemaakt zijn.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Mottenballen zijn giftig voor mensen. Als je ervoor kiest om mottenballen te gebruiken, zorg er dan voor dat kinderen en huisdieren niet bij je kledingkast komen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 73.540 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie