Pdf downloaden Pdf downloaden

Vossenstaart is een soort van staartgras, een plantengeslacht met rolronde, dichte, pluimvormige aar (Alopecurus). Er komen in Nederland een vijftal soorten voor in het wild. Deze invasieve plant uit de grassenfamilie wordt beschouwd als onkruid en kan zich verspreiden in tuinen, weilanden en andere gebieden waar gras groeit. Je kunt vossenstaart bestrijden op zowel chemische als biologische methoden, maar je dient nadien, ongeacht de methode, preventieve maatregelen te nemen om het gebied voortaan te beschermen tegen deze ongewenste grassoort.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Chemische herbiciden

Pdf downloaden
  1. Herbiciden voor het bestrijden van planten uit de weegbreefamilie werken niet bij het bestrijden van vossenstaart, aangezien deze plant tot de grassenfamilie behoort. Als je van plan bent om dit onkruid op een chemische methode te bestrijden, dien je gebruik te maken van een herbicide voor het doden van gras. Een van de meest toegankelijke en verkrijgbare herbiciden is glyfosaat.
    • Glyfosaat is een niet-selectieve herbicide, wat inhoudt dat deze herbicide alles doodt in het gebied waarin je het aanbrengt. Voor het beste resultaat, dien je het gehele gebied te besproeien met glyfosaat. Hoewel de andere vegetatie waarschijnlijk ook zal sterven, is dit wel degelijk de snelste en meest effectieve manier voor het bestrijden van vossenstaart. [3]

    Pas goed op met middelen met glyfosfaat, zoals het product Roundup. Thuis mag je gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken in de tuin. In de landbouw mogen boeren en telers gewasbeschermingsmiddelen met glyfosaat gebruiken. Maar andere professionals, zoals hoveniers en waterschappen, mogen dat niet. [1] [2] De reden is kort gezegd dat hoewel deskundigen het erover eens zijn dat het middel beter niet kan worden gebruikt vanwege schade aan natuur, milieu en de gezondheid van de gebruiker, er niet in alle gevallen een goed bruikbaar alternatief voorhanden is. Zie hier welke middelen toegelaten zijn voor gebruik in Nederland. Zie hier voor een lijst middelen die niet meer toegestaan zijn, maar die je mogelijk nog in huis hebt, waaronder bepaalde soorten Roundup.

  2. Je zult deze herbicide waarschijnlijk minimaal twee tot drie keer moeten aanbrengen, voordat je volledig af bent van de vossenstaart. Wacht totdat vossenstaart wederom verschijnt, voordat je opnieuw glyfosaat inzet.
    • Je dient ongeveer twee weken te wachten, voordat je de herbicide opnieuw inzet, met name als je gebruikmaakt van een krachtige verdelger zoals glyfosaat.
  3. Terwijl chemische herbiciden het grootste gedeelte van het probleem onder handen kunnen nemen, kan de inzet van biologische bestrijdingsmethoden helpen bij de perioden tussen de inzet van de chemische bestrijdingsmiddelen. Dit zal ervoor zorgen dat het gehele bestrijdingsproces vlotter zal verlopen.
    • Zeven tot tien dagen nadat je de herbicide hebt ingezet, dien je de dode plantenresten onder de grond te stoppen. Als je de bodemgesteldheid wilt verbeteren, is dit het juiste moment.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Biologische oplossingen

Pdf downloaden
  1. Spit de grond onder en rondom de vossenstaart om en zorg ervoor dat de plantenresten onder de grond terechtkomen. De planten krijgen hierdoor te maken met donkere, warme omstandigheden onder de grond. Met deze simpele handeling kun je de groei van deze ongewenste plant belemmeren.
    • Spit de grond om bij maanlicht, op de vroege ochtend of tijdens de avondschemering. Er wordt namelijk beweerd dat de groei van vossenstaart bevorderd wordt wanneer deze plant tijdens het omspitten aan direct, fel zonlicht wordt blootgesteld. Als je de grond dus ’s avonds omspit in plaats van overdag, kun je dit ongewenste effect terugdringen met maar liefst 78 procent.
  2. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de planten één voor één uit te graven om ze vervolgens ergens anders neer te gooien, buiten het gebied dat overlast ondervindt van vossenstaart. Zorg ervoor dat je de gehele plant verwijdert, met inbegrip van wortels en dus niet alleen het gedeelte dat je boven de grond ziet.
    • Verwijder eerst de zaadknoppen om ervoor te zorgen dat de plant niet in staat is om deze zaden te verspreiden. Hiermee voorkom je dat nieuwe vossenstaart de kans krijgt om te groeien.
    • Nadat je de zaadknoppen hebt verwijderd, dien je de plant uit te graven met behulp van een slanke onkruidwieder om de lange wortels te bereiken.
    • Onthoud dat onkruid makkelijker uit de grond te trekken is wanneer deze nat is en het onkruid nog jong is. Dit geldt eveneens voor vossenstaart en deze plant vormt dus geen uitzondering.
    • Trek de vossenstaart (pluimvormige aar) van de stengel als je met je handen werkt. Draag dikke tuinhandschoenen om je handen te beschermen.
    • Je zou ook gebruik kunnen maken van een grasmaaier of grastrimmer om de toppen en zaadknoppen van de vossenstaart af te snijden. Dit dien je echter wel voortdurend te herhalen tijdens het seizoen, aangezien de plant nieuwe zaadknoppen blijft aanmaken tijdens de zomermaanden.
    • Als je toch de voorkeur geeft aan de grasmaaier of grastrimmer optie, dien je nadien het cirkelmes van de grasmaaier of de draadspoel van de grastrimmer goed schoon te maken om te voorkomen dat je per ongeluk de zaden alsnog verspreidt. Je dient het gazon nadien ook aan te harken om alle zaadknoppen te verwijderen. Het nemen van deze extra stappen vergroot je kansen om vossenstaart te verwijderen als je slechts gebruikmaakt vaneen grasmaaier of grastrimmer.
  3. Als je de voorkeur geeft aan het gemak en de effectiviteit van herbiciden, maar liever geen agressieve chemische middelen inzet, zou je ook gebruik kunnen maken van azijn. Azijn is een natuurlijk en zwak zuur, maar staat erom bekend effectief te zijn wanneer het wordt ingezet voor het bestrijden van onkruid zoals vossenstaart.
    • Een typisch door de USDA (het Ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten) goedgekeurde azijn bevat een azijnzuur percentage van 5 procent.
    • Giet de azijn direct op de vossenstaart nabij de grond. Het idee is namelijk dat de azijn zo dicht mogelijk bij de wortels dient te komen.
    • Gebruik genoeg azijn om de grond onder de vossenstaart mee te bevochtigen. De grond hoeft niet drassig te zijn, maar dient wel degelijk vochtig aan te voelen.
    • Wacht één tot twee weken nadat je voor het eerst azijn hebt aangebracht en bekijk de effecten. Dode of stervende vossenstaart dient zo snel mogelijk verwijderd te worden. Vossenstaart die ook na de eerste inzet van azijn blijft groeien, dient wederom aan een behandeling met azijn onderworpen te worden.
    • Breng opnieuw de azijn aan, indien nodig.
    • Onthoud dat de inzet van azijn effectiever is wanneer de plant zich in het stadium bevindt waarin deze zaailingen heeft aangemaakt. Het is waarschijnlijk minder effectief wanneer vossenstaart zich al in een later stadium bevindt. [4]
  4. [5] Hoewel de gedachte aan het gieten van urine op een gazon of ander gebied met vegetatie je wellicht doet walgen, kan dit net zo effectief zijn als azijn. Urine is een krachtige, organische, alkalische substantie en is daarom in staat om vossenstaart te doden net zoals chemische herbiciden dat kunnen.
    • Je kunt producten met "urine van roofdieren" onder andere via verschillende webwinkels en bij tuincentra verkrijgen. Deze producten worden vaak ingezet voor het afschrikken en weren van klein ongedierte, maar ze kunnen ook voor bestrijdingsdoeleinden worden ingezet.
    • Een goedkopere en effectievere oplossing is de inzet van menselijke urine. Vang de urine op in een emmer en giet deze direct leeg over de vossenstaart. Richt hierbij zoveel mogelijk op de onderkant van de stengel om de urine in aanraking te laten komen met de wortels van de plant.
    • Net als bij vele andere bestrijdingsmethoden, dien je de inzet van urine meerdere keren te herhalen of deze methode te combineren met het fysiek (met de hand) verwijderen van de planten. Verwijder de bosjes vossenstaart met de hand of met een schoffel zodra je merkt dat de planten afsterven.
  5. [6] Wanneer de vossenstaart nog relatief jong is, kun je de groei van de planten afstoppen door de bodem te bedekken met een strooisellaag. Deze strooisellaag kan de vossenstaart ontnemen van zonlicht en zuurstof, waardoor de plant geen toegang heeft tot voedingsstoffen en licht die noodzakelijk zijn om te kunnen groeien.
    • De vossenstaart dient vlak bij de grond afgesneden te worden, voordat je de strooisellaag kunt aanbrengen en deze kunt gebruiken om van deze ongewenste planten af te komen.
    • Als je andere planten en vegetatie op hetzelfde stuk grond wilt behouden, dien je de strooisellaag aan te brengen tussen de planten en langs de rijen. Zorg ervoor dat de strooisellaag de vossenstaart bedekt.
    • Een organische strooisellaag bestaande uit twijgjes, versnipperde bladeren en houtsnippers werkt goed.
    • De strooisellaag dient ongeveer 5 cm dik te zijn.
    • Je zou ook een laag vochtig krantenpapier (alleen met zwart-witte inkt) onder de strooisellaag kunnen leggen om de groei van de vossenstaart nog meer te belemmeren.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Preventieve maatregelen

Pdf downloaden
  1. Als je geen problemen hebt met de inzet van chemische herbiciden, kun je een preventief werkende herbicide aanbrengen op de plek waar je vossenstaart verwacht. Dit is met name belangrijk als je voorheen op deze plek al te maken hebt gehad met vossenstaart.
    • Een aantal standaard opties waarover je de beschikking hebt, zijn: Dacthal, Balan en Pendimethalin. [7]
    • Als je de voorkeur geeft aan een biologische, preventief werkende herbicide, zou je gebruik kunnen maken van maïsgluten. Strooi dit product nadat je nieuwe gazon begint te groeien om te voorkomen dat vossenstaart en ander onkruid zich kunnen vestigen. Maak geen gebruik van maïsgluten voordat je nieuwe gazon is begonnen met groeien, anders zal dit product wellicht ook de groei van je gewenste gras belemmeren.
    • Breng de preventief werkende herbicide aan in het voorjaar. Als je het middel namelijk te vroeg aanbrengt, kan dit invloed hebben op de effectiviteit. Voor het beste resultaat, dien je het middel in te zetten zodra het buiten warmer wordt en blijft. Breng de preventief werkende herbicide aan vlak voordat je verwacht dat vossenstaart uit de grond schiet.
  2. De bodemgesteldheid dient optimaal te zijn voor andere planten. Als andere planten goed gedijen in de grond, zullen ze groeien en meer voedingsstoffen opnemen, waardoor het moeilijker voor vossenstaart is om genoeg voedingsstoffen te vinden om te overleven.
    • De gewenste pH-waarde van de bodem hangt af van de soort vegetatie die je op de desbetreffende plek hebt.
    • De meststoffen en andere toevoegingen aan de bodem zullen de pH-waarde beïnvloeden. Onthoud goed dat toevoegingen aan de bodem over het algemeen een grotere impact hebben op de pH-waarde als ze in de bodem terechtkomen in plaats van over het oppervlak verspreid worden.
    • Herbiciden kunnen eveneens invloed hebben op de pH-waarde. Als algemene regel geldt; als je een zuurhoudende herbicide toevoegt, dien je het evenwicht te herstellen door nadien een alkalische substantie toe te voegen, en vice versa.
    • Laat een bodemmonster afkomstig uit jouw tuin analyseren in een laboratorium om de pH-waarde vast te stellen.
  3. Als een stuk grond te maken heeft met een te grote hoeveelheid aan vegetatie, zullen sommige planten uiteindelijk sterven. Dit gebeurt zodra de wortels met elkaar concurreren om de aanwezige voedingsstoffen en overige bronnen die essentieel zijn om te overleven.
    • Je zou het gras ook volledig kunnen vervangen door nieuwe graszoden.
    • Bij het kiezen van de vegetatie die je in het gebied wilt planten, kun je het best kiezen voor stevige, betrouwbare gewassen, zoals peulvruchten of hooigras. Gewassen die je normaal gesproken in rijen plant, zoals sojabonen en maïs, nemen vaak te veel ruimte in beslag en zijn niet effectief wat betreft het afstoppen van vossenstaart. [8]
    • Als je andere grassoorten in het gebied gaat planten, houd dit gras dan zo mooi, dik en gezond mogelijk. Dik gras kan erg nuttig zijn bij het tegengaan van de groei van vossenstaart.
  4. Door regelmatig het gras te maaien houd je je tuin gezond en een tuin die in een optimale conditie verkeerd zal de groei van vossenstaart en andere ongewenste planten in mindere mate bevorderen.
    • Hoewel het belangrijk is om het gras kort te houden, dient het geen kale vlakte te worden. Je dient een lengte tussen de 5 en 7,5 cm aan te houden.
    Advertentie

Waarschuwingen

  • Vossenstaart kan zeer schadelijk zijn voor honden, katten en andere dieren. Het gras kan in de vacht van bepaalde dieren verstrikt raken en zich een weg banen naar de huid. Het zou zelfs uiteindelijk de huid kunnen doorboren met als gevolg dat het dier ziek wordt of sterft. Voor alle dieren kan vossenstaart soortgelijke problemen veroorzaken wanneer de plant in aanraking te komt met oren, neus en ogen. Deze plant is eveneens gevaarlijk wanneer hij wordt ingeslikt.
  • Gebruik de overblijfselen van vossenstaart niet als compost. Zodra je vossenstaart hebt verwijderd, dien je de planten in plastic zakken te stoppen en naar de stortplaats te brengen. Als je de overblijfselen laat composteren, zouden de zaden opnieuw verspreid kunnen worden en vervolgens kunnen ontkiemen, waardoor je niet van deze ongewenste plant afkomt.
  • Als je gebruikmaakt van een chemische herbicide, zorg er dan voor dat je dit niet in de buurt doet van een afvoerput, meer, rivier of beek. De chemicaliën kunnen serieuze gevolgen hebben voor de gezondheid van wilde dieren en huisdieren.
Advertentie

Benodigdheden

  • Glyfosaat
  • Hark
  • Kleine schop of een slanke onkruidwieder
  • Grastrimmer of grasmaaier
  • Tuinhandschoenen
  • Stevige, dikke plastic zakken
  • Azijn
  • Urine
  • Strooisellaag (compost)

Over dit artikel

Deze pagina is 2.934 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie