Pdf downloaden
Pdf downloaden
Verhuizen kan zowel een van de spannendste als een van de de meest stressvolle ervaringen van je leven zijn. Het geheim van een pijnloze verhuizing is het op tijd opstellen van een waterdicht verhuisplan en dat uitvoeren als het zover is. Organisatie, efficiëntie en voorbereiding helpen je door de verhuisbeproevingen heen die op je pad zullen komen. Volg de stappen om ongeschonden door een verhuizing heen te komen en er misschien zelfs nog wat plezier aan te beleven.
Stappen
-
Doe spullen die je niet nodig hebt weg. Je moet eerst je spullen uitzoeken om een idee te krijgen wat mee gaat en wat je achterlaat. Er kunnen verschillende redenen zijn om spullen achter te laten. Misschien ga je met iemand samenwonen die mooiere versies heeft van bepaalde spullen of wil je gewoon van je oude troep af die je niet nodig hebt. Zo doe je dat:
- Bekijk de ruimte in je nieuwe woning. Neem de afmetingen van elke kamer op en meet daarna je meubels op om een beter idee te krijgen van wat past en wat niet.
- Verkoop je spullen op Marktplaats. Begin hier minstens een paar weken voor de verhuizing mee, zodat mensen voldoende tijd hebben om de spullen op te halen. Met een paar goede foto's van nuttige gebruiksvoorwerpen, krijg je ze gemakkelijk van de hand. Je zult er versteld van staan hoe snel mensen je spullen opkopen. Zet je spullen daarom niet te lang van tevoren te koop, want anders zit je misschien een maand lang zonder eettafel.
- Bedenk dat het een hele uitdaging is om je matras te verkopen. Je matras met box spring die je wilt verkopen kunnen in een uitstekende staat verkeren, maar mensen zijn altijd een beetje argwanend als het om tweedehands matrassen van volstrekt onbekenden gaat. Verkoop hem voor een lage prijs of laat vrienden en familie weten dat je een matras in de aanbieding hebt.
- Houd een garageverkoop. Dit is een goede manier om in één klap van je spullen af te komen.
- Doneer je spullen. Misschien vind je je kleding of schoenen niet mooi, maar er zijn veel mensen die er wat aan kunnen hebben.
- Houd een "verhuisfeestje" en zet alle spullen die je niet meer wilt in een hoek van de kamer. Je zult ervan versteld staan hoe snel je gasten dingen meenemen.
- Verkoop je oude boeken aan een tweedehands boekenwinkel of doneer ze aan een bibliotheek.
- Eet in de weken voorafgaand aan de verhuizing je koelkast, vriezer en voorraadkast leeg, zodat je niet met blikjes of smeltende en ranzige voeding blijft zitten.
-
Inpakken voor de verhuizing. Alhoewel inpakken lang kan duren, is het goed te doen als je van tevoren een goed georganiseerd plan hebt. Begin minstens een paar weken van tevoren om voldoende tijd te hebben om alles in te pakken, maar niet zo ver van tevoren dat je in de troep zit en de dingen die je nodig hebt al inpakt zijn. Zo doe je dat:
- Zet kartonnen dozen klaar. Je zult meer dozen nodig hebben dan je denkt. Je kunt ze gratis halen bij de supermarkt, op internet zoeken naar gratis af te halen gebruikte verhuisdozen, aan vrienden vragen die net zijn verhuisd of ze gewoon kopen om tijd te besparen.
- Schrijf op alle dozen wat erin zit. Schrijf op de bovenkant en op de zijkanten waar de dozen heen moeten, zodat je dat weet, ook al zijn ze allemaal op elkaar gestapeld.
- Pak een doos in met essentiële voorwerpen. Doe dit op de ochtend van de verhuizing of de avond ervoor. In deze doos horen badkamerspullen als tandpasta, shampoo, zeep, douchegordijn met stang, handdoeken en slaapartikelen zoals een bedsprei, deken, kussens en pyjama. Als je niet zonder cafeïne de dag kunt beginnen, stop het koffiezetapparaat er dan ook in, of een waterkoker voor thee.
- Doe alle dingen die naar dezelfde kamer gaan bij elkaar in een doos, je hoeft ze niet gescheiden in te pakken. Je kunt boeken en schriften bij elkaar in een doos doen, als ze allemaal naar de studeerkamer gaan. Op die manier is het uitpakken makkelijker.
- Kies een "pakplek" uit in je huis. Beperk een rommelige aanblik door een plek in huis uit te kiezen waar je alle ingepakte dozen bewaart, in plaats in elke kamer dozen neer te zetten.
- Houd gereedschap bij de hand. Zorg ervoor dat je je gereedschapskist bij de hand houdt tijdens de verhuizing, zodat je de meubels snel weer in elkaar kunt zetten. Doe ze in de doos met essentiële voorwerpen of houd ze voorin je auto of de verhuiswagen.
- Let op belangrijke papieren. Bewaar papieren die met je oude woning, je nieuwe woning en de verhuizing te maken hebben. Pak ze niet in bij je kantoorspullen, want dan heb je ze niet bij de hand.
-
Vraag van tevoren een paar goede vrienden om te komen helpen. Of je vrienden nu een heldendaad verrichten door mee te helpen sjouwen of ze alleen maar morele steun komen geven, laat ze op tijd weten dat je gaat verhuizen. Stuur een e-mail of bel ze op om te vragen of ze kunnen helpen op de grote verhuisdag.
- Vergeet niet om je vrienden te bedanken voor hun hulp. Alhoewel ze je met alle liefde willen helpen, moet je ze toch bedanken door ze na de verhuizing uit te nodigen voor een etentje in een restaurant of bier en pizza te bestellen.
-
Regel aansluitingen in je nieuwe woning voordat je gaat verhuizen. Bel van tevoren om ervoor te zorgen dat de verwarming en elektriciteit zijn aangesloten in je nieuwe woning, anders is de verhuizing een vervelend begin op je nieuwe woonplek.
- Zorg voor aansluiting van water / gas / elektriciteit (vaak gebundeld), telefoon / TV / internet (ook vaak gebundeld), beveiliging en afval ophalen.
- Wanneer je eenmaal verhuisd bent, moet je een adreswijziging doorgeven aan diensten die adresgerelateerd zijn, zoals verzekeringen, bankzaken, rijbewijs en autoregistratie.
- Zoek uit waar volgende dichtstbijzijnde dienstverleners zich bevinden ten opzichte van je nieuwe huis: ziekenhuis, brandweerpost, politiebureau, stadhuis, postkantoor, park, dierenarts, bibliotheek, openbaar vervoer en school. [1] X Bron
Advertentie
-
Huur een verhuiswagen. Als je de verhuizing zelf op je neemt, moet je op de ochtend van de verhuizing een verhuiswagen ophalen. Regel dit ver van tevoren, anders wordt het midden in een druk verhuisseizoen moeilijk een wagen te krijgen voor een schappelijke prijs.
- Vergelijk de prijzen van een aantal verhuurders voordat je een beslissing neemt.
-
Haal de verhuiswagen op de ochtend van de verhuizing op. Zorg ervoor dat je vroeg bent om te voorkomen dat je op een drukke verhuisdag in de rij moet staan.
-
Laad de wagen in. Een verhuiswagen inladen is geen grote uitdaging wanneer je van tevoren een schema hebt gemaakt en je wordt geholpen door een paar goede vrienden. Let op de volgende punten bij het inladen van de verhuiswagen:
- Denk eraan dat je twee personen nodig hebt die zich met andere dingen bezig houden dan het feitelijke inladen. Zij zorgen ervoor dat de mee te nemen dozen geordend bij de deur staan, klaar om ingeladen te worden.
- Demonteer je meubels. Haal lampen, tafels met demonteerbare poten, boekenplanken en digitale apparatuur uit elkaar.
- Bescherm je meubels. Pak je spullen in in pakpapier en tape voordat ze de wagen ingaan.
- Laad de zwaarste spullen het eerst in, achterin de wagen: de koelkast, wasmachine, droger en andere apparaten, alsmede de zwaarste dozen.
- Laad de zwaarste dozen in. Stapel ze als bakstenen op elkaar en bouw zo muren achterin de wagen. Zorg voor een stabiele constructie: plaats een doos op de verticale naad tussen de twee dozen eronder, zodat er een T-vorm ontstaat, zoals bakstenen in een muur. Vermijd verticale stapels van dozen van dezelfde grootte. Om zoveel mogelijk van de beschikbare ruimte gebruik te maken, is het belangrijk om vanaf het begin hoge en stabiele muren te bouwen.
- Laad vervolgens lange voorwerpen in de wagen, zoals je bed en kastplanken. Leg ze tegen de zijkanten van de wagen.
- Zet de overgebleven dozen in de verhuiswagen. Maak drie lagen dozen: de zwaarste onderop, de dozen met een gemiddeld gewicht in het midden en de lichtste dozen bovenop. Plak elke laag aan elkaar met tape.
- Zet de overgebleven spullen in de wagen. De truc is om alles in elkaar te laten passen, maar duw niet alles zo erg tegen elkaar dat het eruit ziet alsof het op elk moment kan ontploffen.
- Als je een laadbrug gebruikt, zorg er dan voor dat deze goed op zijn plek ligt. Als de brug is uitgeklapt, horen de twee haken in gleuven te klikken die zich aan de rand van de laadruimte bevinden. Hierdoor sluit de brug goed aan op de laadruimte en kun je met een laadkarretje naar binnen rijden. Deze stap wordt vaak over het hoofd gezien.
- Zorg ervoor dat het laadkarretje als laatste wordt ingeladen, zodat je er na aankomst bij de nieuwe woning meteen bij kunt.
-
Rij de verhuiswagen naar de nieuwe locatie. Rijd de wagen voorzichtig naar je nieuwe woning. Rijd langzamer en voorzichtiger dan je in je eigen auto doet. Een verhuiswagen besturen vergt een groot aanpassingsvermogen.
- Vergeet niet om langzaam te rijden en kalm te blijven, want de rit kan stressvol zijn.
-
Laad je spullen uit. Parkeer de verhuiswagen met de achterkant zo dicht mogelijk bij de deur. Laat iedereen meekijken of je niets raakt. Als je de laadbrug neerlaat, laat dan iemand het uiteinde vasthouden. De meeste laadbruggen schuiven niet volledig uit wanneer ze niet goed de grond raken. Wanneer de laadbrug goed staat, kun je beginnen met uitladen:
- Stel van tevoren een plan op waar de grote voorwerpen moeten komen te staan in elke kamer. Loop door het huis met de verhuizers en laat ze zien waar de grote voorwerpen komen te staan, zoals banken, TV, kasten, bedden, commodes, nachtkastjes, enz.
- Bepaal op grond daarvan waar de dozen en kleinere voorwerpen in elke kamer worden neergezet. Zo staan de dozen niet in de weg wanneer de grote meubels binnen worden gebracht. En je hoeft de dozen niet weer te verplaatsen. Je kunt eventueel post-its op de muur plakken.
-
Breng de verhuiswagen terug. Je moet met de verhuurder afspreken of je dat diezelfde dag doet of de volgende ochtend.Advertentie
-
Zoek uit welk verhuisbedrijf het beste is. Als je gebruik maakt van de diensten van een verhuisbedrijf, ben je heel wat meer geld kwijt dan als je het zelf doet, maar je bespaart jezelf zorgen over het verplaatsen van de dozen, het besturen van de verhuiswagen en het uitladen. Het is belangrijk om een goed verhuisbedrijf te vinden, dus neem de tijd om voldoende informatie op te zoeken voordat je een beslissing neemt. [2] X Bron
- Vermijd internet in het begin. Het is de makkelijkste manier om opgelicht te worden. Bekijk eerst advertenties in het telefoonboek, bel een makelaar of vraag vrienden om aanbevelingen.
- Kies een bedrijf dat thuis een offerte komt opmaken. Als ze dat niet doen, hang dan op.
- Controleer of het bedrijf de verhuizing zelf uitvoert en het niet uitbesteedt aan anderen.
- Let erop dat het bedrijf je een boekje kan overleggen over "Uw rechten en verantwoordelijkheden bij een verhuizing".
- Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf. Probeer een bedrijf uit te kiezen dat al minstens tien jaar actief is in verhuizingen. Vraag welke diensten inclusief zijn en vraag een lijst met referenties op.
-
Wanneer je je zoektocht hebt teruggebracht tot twee of drie verhuisbedrijven, kijk dan vervolgens online om uit te zoeken of het legitieme bedrijven zijn.
- Zoek op de website van het verhuisbedrijf het inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel. Controleer vervolgens op de website van de Kamer van Koophandel of het nummer overeenkomt met een bestaand bedrijf.
- Controleer tevens of het bedrijf een erkend verhuisbedrijf is, waarmee het aangeeft de branchecode te hebben ondertekend.
-
Maak een afspraak voor een offerte bij je thuis. Het bedrijf stuurt een vertegenwoordiger langs om de spullen te bekijken en een schatting te maken van de verhuiskosten. Het verhuisbedrijf maakt een offerte op op grond van wat ze bij je thuis zien.
- Ga niet in zee met een bedrijf dat alleen een schatting geeft op basis van kubieke meters.
- Om het beste verhuisbedrijf te vinden, kun je twee of drie bedrijven langs laten komen voor een offerte en kies je degene met de beste service en prijs. Dit kost echter wel meer tijd.
-
Maak een overeenkomst met het verhuisbedrijf. Kom een prijs overeen en onderteken een gedetailleerd contract dat voldoet aan je eisen. Teken nooit een contract waar nog gegevens niet ingevuld staan. Bepaal in het contract de verhuisdatum.
-
Rijd mee met de verhuizers. Nu dat je het verhuisbedrijf hebt uitgekozen en de datum hebt bepaald, is het tijd om de grote dag voor te bereiden. Alhoewel je geen zware dozen hoeft te tillen, moet je wel aanwezig zijn wanneer de verhuizers je spullen vervoeren en uitladen. Alleen in het geval je niet aanwezig kunt zijn op de plek van bestemming, wordt hier een uitzondering op gemaakt.
- Sta niet in de weg tijdens het uitladen. Bied niet aan om te helpen, behalve wanneer de verhuizers vragen hebben.
- Beloon de verhuizers. Wanneer ze klaar zijn met de zware taak, of zelfs tijdens het harde werk, kun je uit aardigheid een lunch voor ze bestellen. En vergeet niet om ze een genereuze fooi te geven. [3] X Bron
Advertentie
-
Pak je spullen uit. Wanneer je je spullen in je nieuwe woning uitpakt, kun je je overdonderd voelen. Wees geduldig en zet jezelf niet onder druk om alles meteen uit te pakken. Zorg ervoor dat je de dozen beetje bij beetje uitpakt en voordat je het weet, is je nieuwe woning ingericht. Een paar tips:
- Pak eerst de essentiële voorwerpen uit. Pak de doos uit waar je "essentiële voorwerpen" op hebt geschreven. Hang het douchegordijn op als je een ontspannende douche nodig hebt en maak je bed op om erop neer te vallen.
- Probeer keukengerei als eerste uit te pakken. Alhoewel je in het begin rustig aan kunt doen en eten kunt bestellen, kun je dat niet blijven doen. Hoe eerder de keuken ingericht is, hoe eerder je weer je normale leven op kunt pakken.
- Zet grote meubels weer in elkaar. Zorg ervoor dat je ze in de kamer waar ze komen te staan in elkaar zet.
- Doe niet te veel op een dag. Je moet natuurlijk niet maanden wachten met uitpakken, maar net na de verhuizing ben je waarschijnlijk een beetje overdonderd. Stop dus met uitpakken wanneer je een pauze nodig hebt. Vergeet niet te genieten van je nieuwe plek.
-
Ga winkelen. Wanneer je met uitpakken begint, is het ook tijd om zaken te kopen die je nog nodig hebt. Je kunt naar de supermarkt gaan om je koelkast te vullen, meubels kopen die je nog nodig hebt en voorwerpen die je niet kunt vinden.
- Ga stap voor stap te werk. Als je echt veel nieuwe spullen nodig hebt, maak er dan een dagje uit van. Maar als je slechts een paar dingen nodig hebt, hoef je het niet allemaal in één keer te kopen.
-
Verken de nieuwe buurt. Wanneer je al flink wat hebt uitgepakt, of wanneer je aan pauze toe bent, is het tijd om de omgeving te verkennen. Zo voel je je gauw op je gemak in je nieuwe buurt en zie je dat je stressvolle verhuizing de moeite waard is geweest. Dit kun je doen:
- Maak een wandeling. Dit is niet alleen goed voor de beweging en tegen de stress, maar je krijgt ook een indruk van de buurt, je buren en welke winkels en parken dichtbij zijn.
- Zoek op internet of in een lokale krant welke culturele bezienswaardigheden, bars en restaurants je nieuwe buurt te bieden heeft.
- Informeer je facebookvrienden dat je verhuisd bent. Vraag of zij tips hebben over wat je kunt doen en waar je kunt winkelen. Zelfs mensen die je nauwelijks kent, vinden het leuk om dit soort vragen te beantwoorden.
- Ga kennismaken met de buren. Wees aardig tegen mensen in de buurt. Zo maak je nieuwe vrienden die dichtbij wonen en krijg je ook goede tips over de buurt.
Advertentie
Tips
- Adem in, adem uit. Wat je ook doet, verhuizen is een van de meest stressvolle ervaringen van je leven. Alhoewel het helpt om georganiseerd te zijn en hulpvaardige vrienden te hebben, het blijft een emotioneel moment. Veel mensen denken er niet over na hoe moeilijk een verhuizing is, dus pas je verwachtingen van tevoren aan om je geestelijke gezondheid te beschermen. Vergeet niet dat het beter wordt. De verhuizing zelf is stressvol, maar denk aan hoe fijn het voelt wanneer je je nieuwe woning hebt inricht!
- Als je jonge kinderen hebt, bedenk dan dat de eerste nacht in een nieuw huis eng kan zijn. Nieuwe geluiden, een nieuwe kamer, het is allemaal verwarrend. Houd een nachtlampje en de lievelingsbeer bij de hand, zodat je ze makkelijk kunt vinden. Dat is belangrijk.
- Doe voeding uit de koelkast in een koeltas. Indien nodig helpt een halve kilo ijsblokjes om alles bevroren te houden totdat de koelkast weer is aangesloten.
- Probeer makkelijk breekbare spullen zelf te dragen. In een verhuiswagen kunnen breekbare spullen beschadigd raken, hoe voorzichtig je ook rijdt. Ook inpakken in krantenpapier kan niet altijd voorkomen dat voorwerpen breken.
- Als je een kat hebt en je bent in de gelegenheid om naar de oude woning terug te gaan na de verhuizing, laat de kat dan daar tot het laatste moment. Als je hem meeneemt in de verhuishectiek, kan hij bang worden en zich dagenlang onder je bed verschuilen!
- Hoe meer mensen kunnen helpen, hoe beter. Om de ruimte beter te benutten, kun je aan een paar mensen vragen om op en neer te lopen om de kelder leeg te halen. Laat het inladen van de verhuiswagen over aan de mensen die daar het meest bedreven in zijn.
- Je kunt meubels als lades, ladekasten, beddenpoten, enz. beschermen door ze in plastic folie te wikkelen. Wanneer je deze voorwerpen in een verhuiswagen zet, of een ander vervoermiddel, lopen ze vaak krassen op door botsingen met andere voorwerpen. Plastic folie helpt om krassen te voorkomen.
- Gebruik noppenfolie om breekbare voorwerpen als glazen en borden in te pakken.
- Vergeet niet om duidelijk op de dozen te schrijven wat erin zit en in welke kamer ze horen. Schrijf dit op de bovenkant en op de zijkanten. Als er iets breekbaars in de doos zit, plak er dan een sticker op waar 'breekbaar' op staat, of schrijf het er zelf bij.
Advertentie
Waarschuwingen
- Ga een verhuisbedrijf altijd goed na om oplichting te voorkomen.
- Matrassen van waterbedden zijn groot en scheuren snel. Wees erg voorzichtig! Het is de moeite waard om een kleine pomp te huren, zodat het matras zo leeg mogelijk is voor vervoer.
Advertentie
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 5.251 keer bekeken.
Advertentie