Pdf downloaden Pdf downloaden

De Venus vliegenvanger is een intrigerende vleesetende plant, wiens bladeren dicht "klappen" om insecten te vangen. Met hun 'scherp getande kaken' en levende prooien vangende gedrag, kunnen ze veel aandacht trekken, of het nu op een vensterbank is of op een plekje in de achtertuin. Met een beetje onderzoek en wat liefdevolle verzorging kun je je eigen versie van deze bizarre en prachtige planten opkweken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je vliegenvanger planten

Pdf downloaden
  1. Deze mooie vleesetende planten bestaan uit twee delen – een stam of ‘lijf’ van de plant dat hem toestaat om fotosynthese toe te passen als een normale plant, en de schijf of bladlemmet dat hem helpt zijn prooi te vangen. Het bladlemmet is het ‘hoofd’ dat iedereen zal herkennen – het ziet eruit als een groene oesterschelp met gemene lange ‘tanden’. Deze ‘tanden’ zijn in feite tastharen die de plant vertellen dat er een smakelijk insect in de buurt is. [1]
  2. Deze op proteïne gedijende planten zijn veelvoorkomend genoeg om ze te kunnen vinden in supermarkten en tuincentra. Maar als je een oudere of meer ziekte bestendige plant wilt, bezoek dan een betrouwbare kwekerij die ze verkoopt.
    • Er zijn ook online sites die zich specialiseren in vleesetende planten. Hoewel het dan niet mogelijk is om zelf de plant uit te kiezen die je wilt, zijn ze wel in staat om een vliegenvanger naar je toe te sturen, en je te voorzien van informatie over je plant.
  3. Venus vliegenvangers hebben relatief lange wortels, dus ze hebben een voorkeur voor potten met een flinke verticale diepte. In het algemeen volstaat een pot die de wortel van je plant 10 cm groeiruimte geeft. Hun wortels zijn ook gevoelig voor temperatuur veranderingen , dus een geïsoleerde pot werkt het beste. Hoewel plastic potten voldoen, zou je zeker moeten overwegen om in je plaatselijke tuincentrum op zoek te gaan naar geïsoleerde potten.
    • Nu we dit allemaal gezegd hebben, zijn Venus vliegenvangers niet heel kieskeurig over hun potten. Je kunt een echt terrarium gebruiken, een emmer met wat (plexi)glas, een oud aquarium of een grote glazen goudvissenkom – als de wortels maar genoeg ruimte hebben om te groeien.
  4. Als inheemse planten van het laagveen en de moeraslanden van North en South Carolina, houden Venus vliegenvangers van een hoge luchtvochtigheid en vochtige, arme en zure grond. Deze grond kan nagebootst worden door gelijke delen te mengen van veenmos en perlite – nooit strandzand, dat is te zout. Perlite is een soort gehydrateerde obsidiaan dat lijkt op kleine brokjes wit zand. Perlite helpt potplanten om vochtig te blijven. [2]
    • Een andere gemengde combinatie waar sommige vliegenvangers voorkeur voor hebben is vijf delen veenmos, drie delen silicazand en twee delen perlite. Silicazand helpt met ventilatie, en zowel silicazand (wat een kwarts is) als perlite laten geen mineralen vrij in de grond – wat goed is voor vleesetende planten.
    • Gebruik geen standaard potgrond, aangezien dit soort grond de plant zal doden door zijn wortels te verbranden. Je moet ook ver blijven van het bemesten van je vliegenval, aangezien meststoffen de wortels ook kunnen verbranden en dus je plant doden. Gebruik geen enkele verrijkte olie, zoals Miracle-Grow, omdat dit meststoffen bevat.
  5. Vliegenvangers houden van vol zonlicht – gedurende de groeiperiode hebben ze 12 uur licht per dag nodig zodat ze goed in staat zijn tot fotosynthese. Minstens vier van die uren zouden direct zonlicht moeten zijn. Houd in gedachten dat hoe meer direct zonlicht je plant krijgt, hoe gezonder hij zal zijn. [3]
    • Als je van plan bent om je plant binnen te houden, dan zul je het in de vensterbank van een raam op het oosten, westen of zuiden moeten zetten. Je kunt je plant ook in een terrarium zetten met een ‘groeilamp’ of fluorescerende lamp erbij. Hoe dichter het licht bij de plant is, hoe gezonder de plant zal zijn.
    • Een gemakkelijkere manier om te zorgen dat je plant het licht krijgt dat hij nodig heeft, is door je potplant buiten te zetten (of hem in je tuin te laten groeien). Zorg er alleen voor dat je de plant zet op een plaats waar hij in de volle zon staat.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Verzorging gedurende de groeiperiode

Pdf downloaden
  1. Van april tot oktober, of wanneer je je plant laat geloven dat het lente is, heeft het ruim voldoende water en zon nodig. De groeiperiode is wanneer je plant in volle activiteit is – prooien ‘vangen’, fotosynthese en het produceren van bloemen.
  2. Je moet alleen vers puur water geven – gedestilleerd water, osmose water en regenwater zijn allemaal goede opties. Kraanwater kan veel opgeloste mineralen, zouten en ander oplosbaar materiaal bevatten dat in de loop van de tijd opgeslagen wordt in de grond van je plant, ziekte veroorzakend en uiteindelijk de dood van je plant. [4]
    • Je kunt kraanwater gebruiken als je het water meet met een TDS (total dissolved solids) meter. De meting mag niet meer zijn dan 50 delen per miljoen (ppm) op de TDS meter om het veilig te maken voor je plant.
  3. Gedurende het groeiseizoen zou het groeimiddel van je plant nooit volledig droog mogen zijn. Probeer het groeimiddel van je plant zo te houden dat het vochtig aanvoelt (niet modderig). Er zijn twee manieren om je plant water te geven, ieder met zijn eigen voordelen:
    • De schotelmethode : De schotelmethode om water te geven is de beste methode voor een actief groeiende plant die in direct zonlicht staat. Je plant zou in een pot moeten staan met drainagegaten in de bodem. Plaats de pot op een schotel die gevuld is met water. Het groeimiddel van je plant zal het water opzuigen, je plant al het water gevend dat hij nodig heeft. Houd echter in gedachten dat als je pot relatief ondiep is (13 cm) deze methode nadelig kan zijn voor je plant omdat zijn wortels teveel in het water staan, waardoor schimmelgroei en bacterieontwikkeling mogelijk is.
    • De top methode : Dit is hoe de meeste planten water krijgen – je giet of spuit water op de grond rond de plant en laat het water draineren via de bodem van de pot. De grond van je plant zou altijd vochtig maar niet nat moeten zijn – dit betekent dat je je plant twee tot vijf keer water moet geven tijdens de groeiperiode.
  4. Zoals aangegeven in deel een van dit artikel, hebben Venus vliegenvallen minstens vier uren direct zonlicht nodig gedurende hun groeiperiodes. Naast het ‘eten’ van insecten, rekenen vliegenvallen op fotosynthese om te groeien en gezond te blijven. Zet je plant op een plek waar het minstens 12 uur zonlicht krijgt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Verzorging tijdens de rustperiode

Pdf downloaden
  1. Tussen november en maart zal je plant in een rustfase gaan. De ruststand is wanneer de plant stopt met het maken van bloemen of groeien. Veel vliegenvangers gaan dood tijdens de rustperiode omdat mensen voor ze blijven zorgen zoals ze in de normale groeiperiode doen.
  2. Je moet de schotelmethode niet gebruiken als de plant in rust is – geef de plant in plaats daarvan water met de hand. Hoewel groeiende vliegenvangers veel water nodig hebben, is hun behoefte flink minder tijdens de rustperiode. De meeste vliegenvangers hoeven maar eens in de 10 tot 14 dagen water te krijgen. De grond zou veel droger moeten zijn (hoewel nooit volledig droog). De grond direct rond de stam en wortels zou licht vochtig moeten zijn, terwijl de rest van de grond droog is. Geef de plant water zoals je op elk ander moment zou doen, waarbij je zorgt dat je door en door giet. [5]
    • Wanneer je je plant water geeft, doe het dan in de ochtend, zodat het de hele dag heeft om een beetje uit te drogen voordat de koelere nachttemperatuur intreedt.
    • Geef je plant niet teveel water – geef hem alleen water wanneer de grond droog aan begint te voelen rond de basis van de plant. Als je je plant teveel water geeft, kan bacteriegroei en schimmelgroei ontstaan.
  3. Terwijl rust het idee oproept dat de plant helemaal niets doet, zullen Venus vliegenvangers nog steeds doorgaan met fotosynthese gedurende de rustperiode. Daarom zou je plant nog steeds blootgesteld moeten worden aan zonlicht. Als het mogelijk is, breng je plant dan naar binnen en zet hem onder een sterke kunstmatige lichtbron gedurende zijn rustperiode.
  4. Hoever je gaat zal afhangen van het weertype waar je leeft en of je je planten buiten of binnen laat groeien. Als je ze buiten laat groeien, heb je twee mogelijkheden. [6] :
    • Als je je plant buiten laat groeien en het wordt nooit onder de -12 °C, dan kun je je plant het hele jaar buiten laten zonder bescherming.
    • Als je je plant buiten laat groeien en het wordt kouder dan een incidentele nachtvorst, dan moet je je vliegenvangers in de grond planten voor de winter (potten nemen de temperatuur van de omringende lucht over). Plant ze in een veentuin, of in grond die goed is voor vliegenvangers (zie deel 1). Je zou je planten dan ook moeten bedekken met mulch of bladeren om ze te beschermen tegen het slechte weer.
  5. Mocht het echt een te koud klimaat zijn (dit is niet van toepassing op Nederland), dan zul je je planten binnen moeten zetten. Zet ze in het raam van een onverwarmde kamer zoals een garage of portiek. Dit is de beste manier om je planten binnenshuis levend maar slapend te houden. Zet je plant in een raam op het zuiden als dat kan, omdat dit de plant de gelegenheid geeft om door te gaan met fotosynthese.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Verdere standaard zorg

Pdf downloaden
  1. Venus vliegenvangers krijgen in feite het grootste deel van hun voedingsstoffen van de zon door het proces van fotosynthese. Maar, wanneer ze buiten staan vangen ze insecten (en soms kleine dieren als kikkers) die voedingsstoffen leveren waar de plant gezonder van wordt. Houd in gedachten dat de val soms niet sluit, behalve als het ding dat ze hebben gevangen beweegt. Dit betekent dat je je vliegenvanger levende prooien moet voeren, zoals vliegen en meelwormen. Een handige tip voor wanneer je levende prooien gebruikt is om de prooi een paar minuten in de vriezer te doen zodat hij heel langzaam wordt. Je moet niet meer dan een of twee van je vallen tegelijk voeren, en alleen als de plant gezond en sterk is. [7]
    • Als je toch besluit om je plant een dood insect te voeren, dan moet je de insect in de val plaatsen en dan zachtjes de val 20 of 30 minuten aaien tot de val helemaal dicht is. Door de val te aaien laat je hem denken dat het ding dat hij gevangen heeft beweegt. Dit is echter niet altijd nodig, omdat de plant ook chemische voelorgaantjes gebruikt om te sluiten als er voedingsstoffen in de val zitten.
    • Voer je plant geen ‘exotische’ stukjes voer zoals stukjes hamburger of cake. Dit zal hoogstwaarschijnlijk de plant doden, vooral als je je plant vlees geeft, aangezien de plant negatief reageert op het vet.
  2. Je plant verzorgen helpt om je Venus vliegenvanger gezond te houden. Dode blaadjes kunnen de zon blokkeren voor jonge blaadjes die het licht nodig hebben om te groeien. De bladeren van je plant zullen bruin worden als ze doodgaan – dit zijn de blaadjes die je wilt verwijderen. Je kunt ze wegknippen als ze bruin worden door een klein schaartje te gebruiken. Zorg ervoor dat je geen blaadjes wegknipt die nog gedeeltelijk groen zijn – deze blaadjes kunnen nog steeds fotosynthese doen. [8]
    • Als de blaadjes bruin worden, dan beginnen ze te verslappen en los te raken van de plant. In de meeste gevallen zou je in staat moeten zijn om ze gewoon van de plant af te plukken. Voor de hardnekkige blaadjes zal een naaischaartje het prima doen. Wees je ervan bewust dat de blaadjes van de Venus vliegenvanger geneigd zijn om in groepen dood te gaan.
  3. Als je merkt dat je plant eruit ziet alsof het te druk is in zijn pot, dat het in twee (of meer) planten gedeeld is, of dat het te snel uitdroogt, dan is het tijd om je plant te verpotten. Het is bijna hetzelfde als je plant planten in zijn oorspronkelijke pot. Zorg ervoor dat je de juiste samenstelling van de grond gebruikt (zie deel een). [9]
  4. Je planten aanleiding geven om te sluiten terwijl er niets in hun val zit om te ‘eten’ is een onnodige verspilling van energie voor je plant. Hoewel het goed is om de buitenkant van je val voorzichtig te aaien nadat je hem een insect gevoerd hebt, zou je het aantal keren dat je je plant aanraakt moeten beperken. Stop nooit iets in hun vallen, behalve insecten. [10]
    Advertentie


Waarschuwingen

  • Gooi je plant niet weg omdat het ineens lijkt 'dood' te gaan gedurende de herfst of winter – hij is simpelweg in rust en zal in het voorjaar weer opkomen.
  • Geef je plant nooit teveel water. Als ze vol water lopen, kan schimmel groeien, wat de plant gemakkelijk kan doden.
  • Zet de plant tijdens de eerste paar weken niet ineens in vol zonlicht gedurende een langere tijd. Het zal de plant doden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 28.780 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie