PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De monniksparkiet -- ook wel de muisparkiet genoemd -- is een intelligente, speelse, vaak spraakzame en regelmatig ondeugende vogelsoort. Monniksparkieten kunnen een geweldige aanvulling zijn voor je gezin, maar ze vereisen wel regelmatige en actieve zorg om te kunnen gedijen. Als je de aanschaf van een monniksparkiet overweegt, bepaal dan de mate van inzet die je hebt; je vermogen om zorg te dragen voor het welzijn van de vogel; en je verdraagzaamheid tegenover herrie, rotzooi en verdwenen snuisterijen. In de juiste omgeving kan een monniksparkiet gedurende vele jaren (of zelfs tientallen jaren) geliefd gezelschap zijn.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je monniksparkiet kennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Monniksparkieten zijn niet de grootste of de kleurrijkste papegaaien, maar ze zijn wel een van de slimste en (afhankelijk van de individuele vogel) de meest spraakzame. Maak jezelf vertrouwd met de volgende algemene zaken voor je een aanschaf overweegt: [1]
    • Monniksparkieten zijn gemiddeld 27,5 tot 32,5 cm lang en meestal grijsachtig wit en groen van kleur. Ze kunnen in gevangenschap 30 jaar worden, dus ze zijn een langdurige aanvulling van je huishouden.
    • Monniksparkieten komen oorspronkelijk uit gematigde delen van Zuid-Amerika, maar lijken in zo ongeveer elk klimaat te kunnen gedijen.
    • Zorgen over het gebrek aan vermogen van ontsnapte monniksparkieten om te overleven, en hun vermogen om oorspronkelijke ecosystemen te verdringen zijn deels de reden dat het bezit van de soort verboden of beperkt is in meer dan 12 Amerikaanse staten, waaronder Californië. [2] In Nederland is het bezit van deze dieren niet beperkt.
  2. Termen als 'slim', 'onverschrokken', 'nieuwsgierig' en 'ondeugend' steken regelmatig de kop op bij omschrijvingen van monniksparkieten, en terecht. Ermee leven is in veel opzichten gelijk aan leven met een klein kind. [3]
    • Ze zijn gewoonlijk snelle leerlingen en begaafde nabootsers, daardoor zijn monniksparkieten gewoonlijk heel spraakzame gevleugelde vrienden. Ga er echter nooit vanuit dat elke papegaai, ongeacht de soort, kan praten. Ondanks dat ze praatgraag zijn, zijn ze gewoonlijk niet overmatig luidruchtig vergeleken met andere papegaaiensoorten.
    • Monniksparkieten bouwen in het wild nesten die lijken op flats, met 'meerkamerappartementen' grenzend aan die van andere, omringende 'huurders'. Om deze reden zijn het van nature deskundige leners (of dieven, afhankelijk van hoe je het bekijkt).
    • Monniksparkieten zullen alles pakken, van brillen tot pennen tot papierresten, en dit wegstoppen in hun kooien, als onderdeel van hun instinct om materialen te verzamelen voor hun uitgebreide nesten.
  3. Monniksparkieten kosten vaak tussen de €50 en €200 in aanschaf, wat ze betaalbaar maakt voor de meeste geïnteresseerde kopers. Niet alleen de prijs, maar ook de persoonlijkheid van de vogel die je krijgt kan bepaald worden door waar je hem vandaan hebt. Bekende plekken zijn:
    • Een verantwoorde fokker. Dit zal meer kosten dan alternatieven, maar verhoogt de kans op een liefhebbende handgevoerde baby-papegaai.
    • Een parkietenasiel. Monniksparkieten zijn daar misschien niet vaak te vinden, maar als je geluk hebt, dan kun je er misschien een krijgen. Je zult er geen babyparkiet vinden, maar de kosten zijn lager en de papegaai zal gewenst zijn en in een liefdevol huis terechtkomen.
    • Een dierenasiel. Het is onwaarschijnlijk dat je jouw monniksparkiet hier zult vinden, maar kijk toch maar even. Je zult waarschijnlijk niet veel te weten komen over het verleden van je monniksparkiet als je er hier een adopteert, en deze route is dan ook alleen aan te bevelen voor ervaren vogelhouders.
    • Een dierenwinkel. Doe je huiswerk voordat je er hier een koopt. De prijzen kunnen lager liggen, maar je kunt een ongezonde vogel krijgen waar je teveel voor betaalt. Om maar niet te spreken over de vele dierenwinkels die hun papegaaien halen bij onbetrouwbare bronnen, die dieronvriendelijke methodes gebruiken om hun vogels te krijgen en te fokken.
    • Uit de krant, online, enz. Er kunnen mensen zijn die hun monniksparkieten een nieuw huis willen geven, en dit is een prima plek om er een te krijgen, maar denk eraan te controleren dat ze hun papegaai niet wegdoen vanwege medische of gedragsproblemen.
  4. Het kan vooral voor een beginner verleidelijk zijn om te denken dat een volwassen vogel, die al getraind en gesocialiseerd is, gemakkelijker te verzorgen is, maar dat hoeft niet zo te zijn. De beste manier om de vogel te trainen, goede gewoontes aan te leren en goed met hem om te kunnen gaan is met een jonkie.
    • Monniksparkieten kunnen zich sterk hechten aan een bepaald persoon, dus een volwassen monniksparkiet kan er moeite mee hebben om aan een nieuwe thuis en ouder te wennen.
    • Als je niet zeker bent over de achtergrond van de vogel kun je er bovendien een kopen met een verleden van gedragsproblemen, mogelijk door verwaarlozing of mishandeling. Het is een nobel gebaar om een monniksparkiet te redden, maar het kan een te grote uitdaging vormen als je er geen ervaring mee hebt.
    • Zoals aangegeven in de vorige stap is het verkrijgen van een baby monniksparkiet die met de hand is grootgebracht waarschijnlijk de veiligste route (en mogelijk de duurste), vooral als je niet veel ervaring hebt met het zorgen voor vogels. Er zijn natuurlijk geen garanties, maar een monniksparkiet waar op verantwoordelijke wijze voor gezorgd is sinds de geboorte, zal hoogstwaarschijnlijk een goed aangepaste, liefdevolle volwassen vogel worden.
    • Als je een baby monniksparkiet kiest, zorg er dan voor dat je voordat hij aankomt zijn kooi, speeltjes enz. klaar hebt staan, net als je zou doen met een babywieg en dergelijke. Wees er klaar voor om hem te verwelkomen in zijn nieuwe thuis. [4]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Voor je monniksparkiet zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Monniksparkieten zijn een kleiner ras papegaaien, maar vanwege hun actieve karakter hebben ze een ruime kooi nodig. Een kooi van 50 x 50 x 50 cm is waarschijnlijk het minimum formaat voor je vogel, maar denk ook aan veiligheids- en beveiligingseigenschappen van de kooi. [5]
    • Monniksparkieten staan bekend om hun ontsnappingsvaardigheden, dus zorg ervoor dat de tralies van de kooi niet te ver uit elkaar staan, en tegelijkertijd ook niet zo dichtbij dat een nieuwsgierige monniksparkiet zijn kop klem krijgt ertussen. Een ruimte van 1,5 cm tussen de tralies is een goed uitgangspunt.
    • Om dezelfde reden moet je, om hun nieuwsgierigheid en vermogen om uit te breken tegen te gaan, een deurtje kiezen dat openzwaait (en niet een deurtje dat omhoog schuift en dat een monniksparkiet misschien open krijgt, of tot een val wordt). Monniksparkieten staan erom bekend dat ze kunnen ontdekken hoe je een deurtje opent, dus overweeg ook een slot.
  2. Een dieet van vogelpellets heeft niet alleen te weinig diversiteit om te voorzien in de juiste voedingsstoffen, het kan ook verveling veroorzaken (en dus te weinig eetlust) bij vogels zoals monniksparkieten.
    • Maak van de pallets een deel van het dieet, maar meng er ook diverse fruitsoorten en groenten door, en zo nu en dan zaden en noten. [6]
    • Voer vogels geen avocado's, want die kunnen giftig voor ze zijn. Geef ze ook geen chocolade, cafeïne of alcohol. [7]
  3. Vogels zijn rommelige dieren - daar kun je niet omheen. Naast poepjes zullen monniksparkieten voedselresten, vernielde speeltjes en al het overige wat ze met hun snavels te pakken kunnen krijgen rond de kooi en op je vloer uitstrooien.
    • Geef de kooi dagelijks een snelle reiniging, waarbij je grote stukken rotzooi verwijdert en de bodembedekking van krantenpapier vervangt (het is misschien een goed idee om een abonnement op een dagblad te nemen als je een vogeleigenaar wordt).
    • Reinig de kooi elke week grondiger en schrob de tralies en dergelijke. [8]
    • Het is misschien een goed idee om de kooi boven een gemakkelijk schoon te houden vloeroppervlak te zetten, zoals tegels of hardhout, in plaats van tapijt.
  4. Neem je monniksparkiet voor jaarlijkse onderzoeken (of meer als dat nodig is) naar een dierenarts, bij voorkeur een die gespecialiseerd is in vogels.
    • De gezondheid van met name snavels, klauwen en veren zijn aandachtsgebieden voor jou en de dierenarts, omdat problemen daar vaak wijzen op grotere problemen. [9]
    • Monniksparkieten kunnen vatbaarder zijn voor leververvetting, dus zorg ervoor dat je vogel niet te zwaar wordt. Het kan nodig zijn om zaden en andere voersoorten met veel vet te beperken. Praat met je dierenarts als je bezorgd bent.
    • Een andere afwijking die veel voor kan komen onder monniksparkieten is veren plukken. Dit kan fysieke oorzaken en gedragsoorzaken hebben. Een goede vogel-dierenarts kan je ook met dit probleem helpen. [10]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Met je monniksparkiet leven

PDF download Pdf downloaden
  1. Vanwege hun ondeugende en soms roekeloze karakter moet je maatregelen nemen om je monniksparkiet tegen zichzelf te beschermen, niet alleen tegen mensen en andere huisdieren.
    • De praktijk van kortwieken is controversieel. Kortwieken maakt het minder waarschijnlijk dat hij kan ontsnappen en vermindert het risico dat hij gewond raakt door tegen objecten aan te vliegen. Lees het wikiHow-artikel over hoe je de vleugels van een papegaai kunt kortwieken, of ga naar je dierenarts voor meer informatie. Het vermogen van de vogel om te vliegen wordt echter ingeperkt. Dit betekent dat hij minder beweging krijgt en er meer kans is dat hij zich gefrustreerd voelt. Bovendien proberen veel vogels toch te vliegen, storten dan neer en beschadigen hun borst. Deze verwondingen kunnen behoorlijk ernstig zijn en algemeen wordt nu aangenomen dat kortwieken achterhaald is. In plaats daarvan krijgt adequate training (zoals clickertraining) de voorkeur om de vogel onder controle te houden wanneer hij buiten zijn kooi is.
    • Sommige monniksparkieten zijn onverschrokken (of misschien stom) genoeg om katten of honden op te jagen, wat kan resulteren in ernstige verwondingen of erger, dus wees voorzichtig als je andere huisdieren in huis hebt. De enige manier om te weten hoe ze op elkaar zullen reageren is door het te laten gebeuren, maar zorg dat je je monniksparkieten gescheiden kunt houden van andere huisdieren als dat nodig is. [11]
    • Hetzelfde geldt voor andere vogels. Sommige monniksparkieten doen het goed met een 'partner in crime', anderen niet zo. Blootstelling op jonge leeftijd is waarschijnlijk het beste.
    • Je monniksparkiet op jonge leeftijd confronteren met andere mensen is ook een goede manier om te voorkomen dat hij een 'eenkennige vogel' wordt die alleen met jou goed omgaat. Het is wel tweerichtingsverkeer, en het kan zijn dat je mensen (met name kinderen) moet instrueren hoe ze zich rond je papegaai moeten gedragen. [12]
  2. Monniksparkieten hebben aandacht nodig en houden gewoonlijk van spelen, dus zorg dat je elke dag tijd hebt om het lichaam en de geest van je vogel bezig te houden.
    • Leer je papegaai vroeg om 'op te stappen' (op je vinger springen wanneer je die tegen zijn borst drukt) -- dit is een opstapje naar andere commando's, trucs en spelletjes. [13]
    • Geef je monniksparkiet speeltjes en wissel ze regelmatig om je papegaai bezig te houden. Monniksparkieten vernielen regelmatig speeltjes, dus het kan een goed idee zijn om af te wisselen met zelfgemaakte speeltjes, spelletjes en uitdagingen. Bijvoorbeeld iets simpels als het tot een bal verfrommelen van een snoepje in een prop papier kan je vogel wat mentale uitdaging geven (in elk geval de eerste keer).
    • Kunnen praten is geen garantie bij papegaaien, maar monniksparkieten vinden het gewoonlijk leuk om te praten en leren het gemakkelijk. Het herhalen van uitspraken gedurende speeltijd is een gemakkelijke manier om nieuwe woorden te leren, of anders kun je gerichte lessen van 10-15 minuten maken. [14]
    • Houd echter wel in de gaten wat monniksparkieten van jou (of de tv en dergelijke) horen, aangezien ze gewoonlijk vaardig zijn en graag nabootsen. [15]
    • Lees ook de artikelen van wikiHow over hoe je voor een papegaai moet zorgen en hoe je met een grote papegaai kunt spelen, voor meer ideeën.
  3. Monniksparkieten willen graag meedoen, dus isoleer ze niet in een kooi, weggestopt op een stille plek. Net als bij een klein kind zal regelmatige, actieve aandacht je monniksparkiet gelukkiger en gezonder maken.
    • Zet je vogelkooi in een drukke leefruimte, zoals de woonkamer. Zet hem echter wel in een (niet afgezonderde) hoek van de kamer, zodat je monniksparkiet zich actief betrokken kan voelen, maar ook een stuk eigen territorium heeft. [16]
    • Geef de vogel ook ruim voldoende dagelijkse tijd buiten zijn kooi. Doe dit niet alleen tijdens speeltijd, maar ook gedurende dagelijkse activiteiten als dat mogelijk is. Maak van je monniksparkiet een gezinslid.
  4. Als je er de voorkeur aan geeft om je huis en leven netjes en opgeruimd, rustig, geregeld en voorspelbaar te houden, dan is een monniksparkiet (en elke andere papegaai wat dat betreft) waarschijnlijk niets voor jou. Als je zo nu en dan een gigantische puinhoop, en kwijtgeraakt horloge en gekrijs kunt accepteren in ruil voor plezier en een vriendschap, dan is een monniksparkiet net iets voor jou.
    Advertentie

Tips

  • Omdat monniksparkieten speeltjes gemakkelijk slopen kun je proberen er een paar zelf te maken in plaats van steeds nieuwe speeltjes te kopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Vermijd met antiaanbakpannen te koken, aangezien de dampen die ze afgeven wanneer ze verhit worden dodelijk zijn voor papegaaien.
  • Hoewel monniksparkieten gewoonlijk goede praters zijn, moet je nooit een papegaai kopen vanwege het vermogen om te spreken. Het kan zijn dat je monniksparkiet zal praten, maar zeker is het niet.
  • Als je een jonge papegaai koopt, zorg er dan altijd voor dat het adres waar je hem betrekt de vogels bij kwaliteitsfokkers koopt. Vraag waar men de vogels vandaan heeft, en of men een bewijs op papier heeft dat de vogels niet in gevangenschap gekweekt zijn. Koop geen vogels van dierenwinkels die niet bereid zijn om je deze informatie te geven! De illegale papegaaienhandel bestaat doordat de meeste huisdiereneigenaren niet de moeite nemen om te vragen om een fokbewijs.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 17.266 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie