Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je een nieuwe babyparkiet hebt, dan kun hem helpen om gelukkig en gezond te ontwikkelen door oplettend te zijn en de juiste omgeving te bieden. Laat de ouders de eerste paar weken voor het kuiken zorgen, maar help ze waar nodig en houd alles in de gaten. Als het kuiken het nest eenmaal begint te verlaten, kun je het speenproces beginnen. Als het kuiken er eenmaal klaar voor is, kun je hem uit het nest halen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

De beste omgeving bieden

Pdf downloaden
  1. Als je een babyparkiet hebt die je thuis hebt gefokt met een paar parkieten , het is belangrijk om de ouders het meeste verzorgingswerk te laten doen. Een deel van het bieden van de beste omgeving voor het kuiken, is het helpen van de ouders zodat het kuiken goed gedijt. De ouders zijn de echte experts, je moet ze dus hun werk laten doen. Houd echter altijd een oogje op de ontwikkeling van het kuiken. [1]
    • Probeer om een kuiken zo min mogelijk vast te pakken, vooral in de eerste paar weken.
    • Het kuiken is zeer fragiel, met een lange nek die zijn kop nog niet goed kan ondersteunen. Wees zeer voorzichtig en beweeg heel langzaam wanneer je hem vast hebt.
  2. Zorg voor een droge, donkere en warme nestdoos . De kuikens worden blind en naakt geboren, ze zijn dus zeer vatbaar voor omgevingsfactoren, zoals licht, warmte, kou en vocht. Ze moeten in de eerste paar weken van hun leven in de nestdoos blijven, zodat ze zich in een beschut gebied kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de nestdoos uit direct licht staat. Er moet goede luchtcirculatie zijn, maar de doos moet warm zijn en geïsoleerd zijn tegen tocht, kou en vocht. [2]
    • Een houten doos met veel nestmateriaal, zoals gewone havervlokken of houtsnippers van veilig hout, is een goede nestdoos. De ouders zullen het nest bouwen, maar een veilige, afgesloten ruimte, zoals een houten doos, kan ze helpen om zich veilig te voelen.
    • Doorgaans wordt een kartonnen doos als te zwak beschouwd, hout heeft de voorkeur.
    • Er moet voldoende ruimte zijn voor de vogels om zich in de doos te bewegen, maar hij moet klein genoeg zijn om een beschut en veilig gevoel te geven.
    • Plaats de doos in de kooi, maar probeer je er niet te veel mee te bemoeien. Laat de ouders het nest organiseren. De nestdoos aan de buitenkant van de kooi bevestigen bied de beste optie, aangezien er daardoor meer ruimte in de kooi blijft. [3]
  3. De ouders van de kuikens zullen proberen om de kuikens schoon te houden, maar jij kunt helpen door te verzekeren dat de poten en snavels van de kuikens niet vervuild raken door bevuilde bodembedekking of iets anders. [4] Als de baby's eenmaal veren krijgen, moet je de nestdoos regelmatig schoonmaken. Houd een oogje in het zeil voor bevuilde bodembedekking. Schep bevuilde gebieden uit de doos en plaats er verse bodembedekking in.
    • Schraap tevens het hout op de bodem schoon, indien nodig.
    • Probeer om de nestdoos wekelijks, of vaker als dat nodig is, schoon te maken.
    • Plaats de kuikens in een grote kom, waar je een zachte handdoek in hebt gelegd, terwijl je de nestdoos schoonmaakt. [5]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

De kuikens helpen om zich te ontwikkelen

Pdf downloaden
  1. De ouders van de kuikens zullen ze zo goed mogelijk verzorgen, maar je moet de gezondheid en ontwikkeling van elk kuiken regelmatig controleren. Als een kuiken ziek wordt, moet je mogelijk een dierenarts raadplegen. Tegen de tijd dat het kuiken een paar dagen oud is, zou hij wat felle kleuren moeten vertonen en zou hij moeten beginnen met aankomen. Een kuiken met weinig gewicht is doorgaans vatbaarder voor ziekte, of wordt door bloedluizen belaagd.
    • Als je kuiken niet lijkt te ontwikkelen of niet lijkt aan te komen, overweeg dan om een dierenarts te raadplegen of om het met de hand te voeren, als je dat kan.
    • Als je kuiken eenmaal veren begint te krijgen en deze ongeveer één centimeter lang zijn, dan zouden ze sterk moeten aanvoelen.
  2. Als je denkt dat een kuiken niet goed ontwikkelt, moet je contact opnemen met een dierenarts voor advies van een expert. Er zijn echter ook wat basiscontroles die je thuis kunt doen om het kuiken gezond te helpen ontwikkelen. De eerste hiervan is de onderkant van de bovenkaak te bekijken. Als je merkt dat daar voedsel ophoopt, kan dat leiden tot een ondervoorbijtende snavel.
    • Als je ziet dat er voedsel ophoopt, verwijder dat dan voorzichtig met een tandenstoker.
    • Als je denkt dat je kuiken spreidpoten begint te ontwikkelen, probeer dan wat extra bodembedekking aan het nest toe te voegen. [6]
    • Als het kuiken niet rechtop kan staan en zitten of niet gemakkelijk rond kan lopen, dan heeft hij moeten spreidpoten. Bekijk of de poten naar buiten kantelen, in plaats van recht onder het lichaam zitten. [7]
    • Als je het niet zeker weet of als je denkt dat het kuiken ziek is, aarzel dan niet om contact op te nemen met de dierenarts.
  3. Als het kuiken eenmaal zelf uit het nest komt, dan kun je het speenproces een handje helpen, waarmee je het kuiken helpt het nest te verlaten. Als je merkt dat het kuiken zelf uit het nest komt, kun je een ondiep schaaltje met voedsel klaarmaken en dit onderin de kooi neerzetten. Het kuiken begint dan voedsel uit het schaaltje te eten, waarmee het spenen is begonnen. [8]
    • Laat het kuiken op zijn eigen tempo spenen, maar houd het goed in de gaten om te verzekeren dat hij voldoende eet.
    • Bied een schaaltje vers water, zodat het kuiken kan leren om daaruit te drinken.
    • Houd de kuikens en de ouders in de gaten. Wanneer de kuikens minstens een week niet door de ouders zijn gevoerd, ze niet om voedsel hebben gevraagd en je ziet dat ze zaden eten en hun krop goed vullen, dan kun je ze als gespeend beschouwen.
  4. Als een kuiken eenmaal is gespeend, kun je hem uit het nest halen. Dit helpt de ontwikkeling van het kuiken en de ontwikkeling van eventuele jongere kuikens in het nest. Zet het gespeende kuiken in een grote kooi, die je apart hebt ingericht voor jonge vogels. Zorg ervoor dat er voldoende voedsel is op verschillende plekken in de kooi, maar vooral in een schaaltje onderin de kooi, en dat er altijd vers water is.
    • Houd de jonge vogels goed in de gaten en controleer of ze voldoende eten.
    • Zorg ervoor dat de krop van de vogel vol is voordat je de kooi voor de nacht afdekt. [9]
    • De krop is de locatie waar een parkiet voedsel opslaat. Als deze vol is, zie je een duidelijke bobbel op de voorkant van de borst. [10]
  5. Als het kuiken is ontwikkeld en onafhankelijk is, dan kun je de eerste afspraak bij de dierenarts maken. Een controle door de dierenarts vermindert de kans dat er verborgen problemen ontwikkelen. De dierenarts kan je ook wat goede tips geven over de verzorging van een jonge vogel. Voordat je naar de dierenarts gaat, is het goed om jezelf goed voor te bereiden.
    • Maak een lijst van al het voedsel en alle supplementen die je de vogel geeft.
    • Zorg ervoor dat je de leefomgeving van je vogel goed kunt omschrijven. Neem foto's mee indien mogelijk. [11]
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.042 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie