Pdf downloaden
Pdf downloaden
Vrienden maken en mensen beïnvloeden is niet alleen het onderwerp van een populair zelfhulpboek. Het is een doel dat de meesten van ons delen, en het vereist geduld, oefening en een sterk karakter. Lees de stappen hieronder om erachter te komen hoe je je meest succesvolle strategie kunt kiezen.
Stappen
-
Kleed je met zorg. Denk aan een kostuum. Mensen dragen kostuums om een beeld te creëren dat anderen meteen kunnen begrijpen: zombie, brandweerman, bruid. In feite is elke outfit die je draagt een kostuum, zelfs je doordeweekse kleren. Voor de mensen die het zien geven ze veel informatie over je. Gebruik je kleren om een beeld van jezelf te scheppen dat mensen de eigenschappen toont die ze in een vriend zoeken: zelfvertrouwen, vrolijkheid, stabiliteit.
- Over het algemeen betekent dit, dat je schone, gestreken goed passende kleding draagt die op elkaar is afgestemd zodat kleuren en patronen elkaar aanvullen. Zo laat je zien dat je jezelf genoeg de moeite waard vindt om zorg te besteden aan je uiterlijk, dat je genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebt om het op peil te houden, en dat je zelfverzekerd genoeg bent om je niet te verstoppen.
-
Houd de hygiëne in acht. Binnen de afstand die nodig is om elkaar een hand te geven wordt het verschil tussen slechte en goede hygiëne heel snel duidelijk. Als je met mensen in contact wilt komen moet je wel zo dichtbij komen, dus het is de moeite waard om je lichaam net zo goed bij te houden als je kleren. Ga dagelijks onder de douche, en was je haar tussen de 3 en 5 keer per week; poets minstens twee maal per dag je tanden en flos minstens een keer per dag; elke ochtend was je je gezicht, borstel of kam je je haar, en gebruik je deodorant. Houd de minder frequente aandachtspunten in de gaten, zoals het korthouden van je nagels en (voor mannen) het scheren of trimmen van je gezichtsbeharing.
- Vrouwen kunnen op basis van persoonlijke overwegingen besluiten om hun onderarmen of benen te scheren, maar besef wel dat sommige mensen vinden dat het een teken van een slecht zelfbeeld of slechte zelfdiscipline is als je het niet doet. Als je een zo breed mogelijk publiek wilt bereiken is het nog altijd het beste om alles glad te scheren.
-
Onderhoud je haar. Hoe lang je je haar ook draagt, je moet het nog steeds bijhouden door regelmatig naar een betrouwbare kapper te gaan om het te laten knippen, uitdunnen of bijpunten. Zorg ervoor dat je er altijd een goed verzorgd kapsel van kunt maken ook al draag je het thuis niet altijd zo.
-
Onderhoud je bezittingen. Om wat specifieker te zijn, je huis en je vervoer (als je dat hebt) zijn de twee belangrijkste dingen die je op orde moet houden. Je weet nooit wanneer je onverwachte gasten krijgt, of wie je fiets of auto ziet als je af/uitstapt. Trouwens, als je je omgeving netjes houdt helpt dat ook om een positief gevoel over je eigen leven te houden.
- Eens per maand ongeveer moet je auto gewassen worden, rommel op de stoelen en vloer verwijderd, en het onderhoud zoals bijvoorbeeld olie verwisselen en banden roteren, moet volgens schema gebeuren. Fietsen moeten ongeveer eens per maand worden schoongemaakt (vaker als je fiets gauw modderig of stoffig wordt) en twee maal per jaar een onderhoudsbeurt krijgen.
- Je huis moet zo netjes zijn als je het redelijkerwijs kunt krijgen. Dagelijks moet je na het eten de vaat doen en de keuken opruimen, zo vermijd je dat het zich opstapelt. Doe de was zo vaak als je kan of als je kan betalen, en zorg ervoor dat je het altijd opvouwt en wegruimt als het schoon is. Als je een tuin hebt, houd je die opgeruimd door regelmatig te harken of te bezemen. Houd je oprit en stoep schoon en netjes.
-
Houd je lichaamstaal in de gaten. Het wordt vaak gezegd en is ook waar: lichaamstaal is ontzettend belangrijk voor de menselijke communicatie. Dat komt omdat je het niet kunt veinzen, en het zegt veel over je emoties. Je kunt zelfs zeggen dat je als iemand praat, je meer kunt afleiden uit iemands lichaamstaal dan uit wat hij daadwerkelijk zegt. Daarom is het zo belangrijk dat je er alles aan doet om je lichaamstaal te gebruiken om mensen te laten weten wat zij graag over je willen horen.
- Lichaamstaal is ingewikkeld en erg afhankelijk van de context: dezelfde houding of beweging kan een andere betekenis hebben, afhankelijk van wie het doet, waar, en wanneer. En in plaats van te proberen van iedereen de lichaamstaal te begrijpen kun je beter energie steken in het makkelijk leesbaar maken van je eigen lichaamstaal. Regel wat je zelf kunt regelen, en bemoei je niet met de rest.
- Beweeg je vrijmoedig en zonder aarzeling. Dit betekent niet dat je snel of fors moet bewegen: eerder dat je bewegingen zelfvertrouwen moeten uitstralen. Als je iemand de hand schudt, geef dan een stevige hand – het zal je verbazen hoeveel mensen dat opmerken. Loop rustig in je eigen tempo, zonder onzekerheid of optrekken van je schouders. Laat je armen met je stap mee zwaaien.
- Let op je houding. Het wordt wereldwijd altijd maar weer gezegd door de leraren van de derde klas, maar een goede houding is belangrijk. Je schouders moeten iets naar achteren rusten ten opzichte van je borstkas, zodat je rug niet bol staat. Je nek moet de lijn van je ruggengraat voortzetten en zorgen dat je kin niet vooruitsteekt. Een goede houding verraadt niet alleen zelfvertrouwen en trots maar stelt je ook in staat om makkelijker te ademen en vermindert de kans op chronische rugpijn op latere leeftijd.
- Gebruik je gezicht in je voordeel. Als ogen de vensters van de ziel zijn, is het gezicht een sluisdeur die geopend kan worden. Doe altijd je best om oprecht te glimlachen, maak overvloedig oogcontact (vooral als iemand tegen je praat) en zorg dat je gezicht levendig is, zodat je oprechtheid en empathie uitstraalt. De mensen hebben liever te maken met iemand die lacht en er vriendelijk uitziet, dan met iemand die er altijd afwezig of ernstig uitziet.
-
Blijf actief. Zelfs een ongezond lichaam maakt een gezonde indruk wanneer de eigenaar van dat lichaam zich blijft inspannen om het te versterken. Sport zo regelmatig mogelijk en eet verstandig. Als het je moeite kost om een soort schema aan te houden moet je maar bedenken dat een beetje beter is dan helemaal niets. Zelfs een paar minuten oefeningen doen als je opstaat of thuiskomt van je werk zal je helpen je figuur op peil te houden, je lichaamshouding te controleren en meer energie te hebben.Advertentie
-
Poets je spreekvaardigheid op. Hoewel er voortdurend grote sprekers opstaan, zijn er maar weinig die zo’n blijvende indruk hebben gemaakt op de Westerse wereld als de oud-Griekse filosoof Aristoteles. Ook al is het al 2000 jaar geleden, zijn benadering van de retoriek is nog steeds een van de beste methodes om je boodschap de grootst mogelijke overtuigingskracht mee te geven. Aristoteles deelt elke overtuigende redenering op in drie belangrijke onderdelen. En door die evenwichtig met elkaar te combineren kun je een betoog opbouwen dat maar moeilijk te weerstaan is.
- Maak met logos een sterke ruggengraat. Logos wil zeggen: helderheid, organisatie en interne consistentie van wat je wilt zeggen. Een speech die doordrenkt is met logos kan niet worden omgevormd tot een andere betekenis dan die jij eraan hebt gegeven. Alles wat een opponent probeert om de betekenis om te draaien leidt er alleen maar toe dat hij of zij voor gek staat.
- Voeg geloofwaardigheid toe door ethos te gebruiken. Ethos is de ethische basis van je redenering, en is meestal terug te zien in je spreekstijl, maar ook in je persoonlijkheid (en je reputatie, als je boft dat die goed is). Een redevoering die ethos bevat, laat geen twijfel bestaan over je persoonlijke overtuigingen en ondersteunt het idee dat je weet waar je het over hebt en dat je te vertrouwen bent.
- Doe met pathos een beroep op je toehoorders. Pathos is dat deel van je redenering dat helpt een verbinding te vormen met het privéleven van je toehoorders, hun ervaring, emoties en verbeelding. Doordat je sympathie opwekt bij je toehoorders, ervaren zij een praatje met veel pathos als iets wat hen net zo aangaat als jou, en dat moedigt ze aan om zich persoonlijk betrokken te voelen bij alles wat jij zegt.
-
Oefen actief luisteren. Niets werkt zo goed om aardig gevonden te worden als goed kunnen luisteren, maar dat is iets anders dan alleen maar stilzitten en kijken hoe die ander zijn mond beweegt. “Actief luisteren” betekent dat je bepaalde technieken gebruikt waaraan de spreker je aandacht kan aflezen. Als je een beetje oefent zullen al deze technieken vanzelf in je gedragsrepertoire terechtkomen.
- Als er een geschikt stiltemomentje is, ook al is het midden in een zin, kun je de spreker aanmoedigen met een geluidje zoals ‘ja’ of ‘mm hmm’. Je moet het niet overdrijven anders lijk je ongeduldig. Om de paar zinnen is al genoeg.
- Als je een vraag kunt bedenken die de spreker kan aanmoedigen verder uit te weiden, stel die dan. Val de spreker niet halverwege zijn zin in de rede, maar behalve dat kun je niet snel genoeg zijn. Zo laat je zien dat je belangstelling hebt voor wat hij te zeggen heeft, je wilt zelfs meer weten.
- Gebruik een neutrale bevestiging. Als je niet goed weet of je het er mee eens bent, of wat je ervan moet denken, richt je dan op de emotionele toestand van de spreker om een antwoord te bedenken. Als je spreker je aankijkt alsof hij of zij het nauwelijks kan geloven, kun je dat beamen door te zeggen ‘zo, dat is raar’ of iets anders waardoor je een verbinding legt met de spreker zonder dat je al een standpunt hoeft in te nemen.
- Als het verhaal is afgelopen, vraag je de spreker wat hij ervan vond of hoe hij zich daarbij voelde. Mensen vinden het fijn om na een lang verhaal hun gedachten even samen te vatten.
- Als het verhaal is samengevat, doe jij dat nog eens en legt dat weer aan de spreker voor. Zo laat je de spreker merken dat je hebt opgelet en dat je hebt begrepen wat hij gezegd heeft, en daar zal hij je om waarderen. Je kunt daar nog je mening aan toevoegen om het gesprek richting te geven. Bijvoorbeeld, stel dat iemand je vertelt dat de kat naar de dierenarts moest voor een spoedgeval. Als het verhaal uit is, kun je zeggen: ‘dus je kat had echt een (medisch probleem)? Gelukkig was je op tijd bij de dierenarts. Tsjonge, dat is echt (hier je eigen mening)”.
- Gebruik je eigen anekdotes, maar niet te veel. Je wilt waarschijnlijk medeleven en begrip uitstralen, maar uiteindelijk zal de luisteraar gaan vermoeden dat je liever over jezelf praat dan naar een ander luistert. Wees bescheiden in het gebruiken van persoonlijke verhalen en anekdotes.
-
Spreek verstaanbaar. De meeste mensen zijn geneigd te denken dat hun stem min of meer vastligt, maar dat is niet zo. Je kunt weliswaar niet van sopraan in bariton veranderen, maar je kunt verrassend veel invloed uitoefenen op je algemene stemhoogte en over de helderheid van de woorden die je uitspreekt.
- Ga zingen om je stem te leren beheersen. Een van de beste manieren om je stem te trainen is door eenvoudig hardop te zingen. Je hoeft niet muzikaal te zijn, of voor iemand anders te zingen. Probeer in je auto te zingen, of thuis terwijl je met je karweitjes bezig bent. Na een tijdje zul je meer controle krijgen over de geluiden die je keel maakt, gewoon door de herhaling.
- Spreek in zachte, volle en lage tonen. Dat betekent niet dat je probeert je stem te verlagen; het betekent alleen dat je je moet voorstellen dat achter in je mond en keel een grote ruimte is, die je probeert te vullen met je klank. Stuur je woorden niet naar buiten door je neus of door een kleine dichtgeknepen keel. Als je met een vol en helder geluid spreekt ben je beter verstaanbaar en prettiger om naar te luisteren.
- Geef jezelf genoeg volume. Je hoeft niet te schreeuwen als je praat, maar praat ook niet al te zachtjes. Demp je stem niet. Daardoor ben je allen maar moeilijker te verstaan en het kan ook lijken alsof je niet zo zeker bent van jezelf.
-
Gebruik prettige taal. Dat mensen je woorden kunnen begrijpen betekent niet automatisch dat ze ook je bedoeling goed kunnen vatten. Zoals iedereen weet die wel eens een woordenwisseling over een misverstand heeft gehad met een familielid of een geliefde: er zijn goede manieren en slechte manieren om te zeggen wat je te zeggen hebt. Met behulp van enkele inzichten uit de psycholinguïstiek kun je leren je gedachten onder woorden te brengen op een manier die niet alleen voorkomt dat je luisteraar zich beledigd of geïntimideerd voelt, maar hem of haar zelfs voor je inneemt.
- Door het gebruik van ‘ik-boodschappen’ leg je de verantwoordelijkheid bij jezelf. Als je tijdens een discussie, in plaats van de ander ervan te beschuldigen dat die jou een bepaald gevoel geeft of tot een bepaald gedrag dwingt, zoiets zegt als: “toen je (waar het over gaat) zei/deed, voelde ik me …..” Als je het opschrijft lijkt het nogal onnozel maar in een echte discussie werkt het heel goed omdat je zo geen extra schuldgevoel aan die ander opdringt.
- Bij voorbeeld, in plaats van “Je maakte me heel kwaad door (…) te zeggen” kun je ook zeggen: “toen je dat zei, werd ik heel kwaad”. Je kunt zo ongeveer elk meningsverschil wel op deze manier onder woorden brengen: “Ik had het idee dat je ….,” “ik voel me (emotie) als jij …..” en zo meer.
- Door het gebruik van ‘wij’-taal geef je de ander het gevoel erbij te horen en belangrijk te zijn. Als je het hebt over kansen, gebeurtenissen of teamwerk, vertrouw dan op het gebruik van ‘wij’ en ‘ons’ om de saamhorigheid van je groepsgenoten te verhogen en om verbondenheid te suggereren met hen die boven je staan op de maatschappelijke of carrière ladder. Bijvoorbeeld, in plaats van de vraag ‘Wil je dit weekend iets met mij afspreken?’ kun je ook zeggen: ‘We zouden samen iets kunnen doen dit weekend’. Zo komt die ander met jou op gelijke voet en dat geeft hem ook invloed op de aangeboden mogelijkheid.
- Mensen invloed geven is een gegarandeerde manier om zelf ook invloed te krijgen, omdat mensen veel meer geneigd zijn je een stukje tegemoet te komen wanneer de tijd gekomen is om iets terug te doen, als zij hun ervaringen met jou kunnen zien als positief en steunend.
- Door het gebruik van ‘ik-boodschappen’ leg je de verantwoordelijkheid bij jezelf. Als je tijdens een discussie, in plaats van de ander ervan te beschuldigen dat die jou een bepaald gevoel geeft of tot een bepaald gedrag dwingt, zoiets zegt als: “toen je (waar het over gaat) zei/deed, voelde ik me …..” Als je het opschrijft lijkt het nogal onnozel maar in een echte discussie werkt het heel goed omdat je zo geen extra schuldgevoel aan die ander opdringt.
-
Loop in de pas met je omgeving. Zowel professionele hypnotiseurs als straatartiesten gebruiken deze krachtige techniek met een dramatisch effect, elke keer als zij iemand lijken te verleiden hun mening te veranderen of creatief met de regels om te gaan. In feite is het niet zo heel moeilijk, maar het vergt wel wat oefening om hier handig in te worden.
- Begin het gesprek met een korte inleiding en gebruik simpele vragen om de ander aan het praten te krijgen. Bij het gebruiken van je vaardigheid in het actief luisteren let je speciaal op accenten, verbale tics (zoals ‘zeg maar’ of ‘ehh’) en woordgebruik.
- Als je antwoord geeft en doorvraagt waar je op uit bent, ben je meer aan het woord, maar sluit je je aan bij de patronen en verbale tics van je gesprekspartner. Je kunt ook een beetje zijn accent overnemen, maar maak er geen karikatuur van. Als jij net zo spreekt als die ander stelt dat hem gerust en geeft het de subtiele suggestie dat ze je kunnen vertrouwen om dat je op de een of andere manier op elkaar lijkt.
- Zodra jou iets opvalt aan de lichaamstaal van je gesprekspartner, kun je dat spiegelen. Verplaatst hij zijn gewicht van de ene voet naar de andere? Tikt zij met een vinger terwijl ze wacht tot de computer opgestart is? Je kunt al deze dingen spiegelen om een nog sterkere band te smeden.
-
Demonstreer je goede karaktereigenschappen. Steunbereidheid, vriendelijkheid, enthousiasme, vrijmoedigheid en betrouwbaarheid zijn de belangrijke eigenschappen die je moet proberen te tonen. Dit zijn de eigenschappen die iedereen in anderen zoekt, de eigenschappen die jou maken tot een persoon op wie mensen willen vertrouwen en naar willen luisteren. Het begint met oprechtheid en toewijding, en die kun je niet veinzen. Maar als je goed je best doet kun je jezelf wel trainen om het vaker en spontaner te laten zien dan vroeger.
- Bevestig je zelf dagelijks. Het klinkt vreemd, maar zelfbevestiging werkt echt. Denk gewoon aan de positieve eigenschappen die je wilt vertegenwoordigen, en zeg die een paar keer hardop tegen jezelf. Zeg tegen jezelf dat jij iemand bent die dat heeft: ‘Ik ben een vriendelijk iemand;’ of ‘ik ben een enthousiast persoon’, etc.
- Zoek naar kansen om je goede kwaliteiten te tonen. Vaak laten we uit persoonlijk ongemak met een situatie de beste gelegenheden lopen, en kiezen we voor een actie die minder opvalt. Vecht daartegen door jezelf eraan te herinneren dat je je ogen moet open houden voor die momenten dat je geneigd bent afwijzend of onbeleefd te reageren. Als je je bewust wordt dat je bijna zo’n ongelukkig en uitgeblust type bent, kun je jezelf dwingen om iemand te zijn waar mensen graag mee omgaan. Zelfs als het in die situatie geen enkel verschil maakt is het nog steeds een goede bewustwordingsoefening. Uiteindelijk gaat het vanzelf.
Advertentie
Advertentie