Pdf downloaden Pdf downloaden

Dat je moeder iedere zin eindigt met onnodige gedachtepuntjes ben je natuurlijk wel gewend. Maar als een jongen van het type millennial of gen-z je iets appt dat eindigt met “...” kan dat behoorlijk verwarrend zijn! Wat bedoelt hij nou? Drie van die puntjes kunnen op het eerste gezicht nogal cryptisch lijken, maar gelukkig kun je op meerdere manieren zijn gebruik van “...” in een appje interpreteren, bijvoorbeeld op basis van de context. Wij hebben hieronder een lijst gemaakt van de verschillende meningen die “...” in een appje zou kunnen hebben, gevolgd door de betekenis van andere populaire leestekens in app- of chatgesprekken. Lees dus snel verder!

Dingen die je moet weten

  • Interpreteer deze drie puntjes (“...”) als flirterig, gevoelig, passief-agressief, of als absoluut nietszeggend, afhankelijk van de context van het gesprek.
  • Kijk goed naar de context van het gesprek om te kunnen bepalen wat een jongen bedoelt met “....” Gedachtepuntjes geven aan dat hij iets niet gezegd heeft, maar wat dat is hangt af van de context.
  • Als je niet zeker weet hoe je zijn bericht moet interpreteren, geef hem dan het voordeel van de twijfel en ga er niet automatisch vanuit dat het slecht nieuws is, of wees rechtstreeks en vraag hem wat hij bedoelt.
  • Als jullie midden in een gesprek zitten en hij geeft ineens geen antwoord meer, kunnen de drie puntjes betekenen dat hij even de tijd neemt om over zijn reactie na te denken, of dat hij ergens door wordt afgeleid. In dat geval is het belangrijk om hem de ruimte te geven en niet meteen de conclusie te trekken dat hij je negeert.
Methode 1
Methode 1 van 3:

De betekenis van "..." in een app- of chatbericht

Pdf downloaden
  1. Gedachtepuntjes zijn een effectieve manier om de persoon met wie je in gesprek bent de openingen zelf in te laten vullen. Als een jongen die flirterig met je aan het appen is een appje als “Ik heb aan je lopen denken…” afsluit met die drie puntjes, nodigt hij je als het ware uit om je fantasie te gebruiken om je voor te stellen wát voor gedachten hij precies over je heeft gehad. En meid, wat hij ook denkt, het zal of romantisch of ondeugend zijn geweest, of allebei. [1]
    • “Hee, wat doe jij vanavond…”
    • “Ik zit alleen thuis…”
    • “Heb je een vriend…”
  2. Dit is misschien wel het meest klassieke gebruik van de drie puntjes. Verscheen de “...” aan het eind van een “Hmm”? In dat geval is de jongen met wie je in gesprek bent misschien aan het nadenken over datgene waar jullie het over hebben. Evalueer de context waar zijn puntjepuntjepuntje in is verschenen: Hebben jullie het over een erg serieus of diepzinnig onderwerp, iets wat extra aandacht of zorgvuldigheid vraagt, of iets wat alleen maar erg verwarrend is? Zijn puntjes kunnen in dat geval aangeven dat hij e.e.a. even aan het overwegen is. [2]
    • “Zo heb ik het nooit bekeken…”
    • “Wauw, dat is wel heftig…”
    • “Daar moet ik even over nadenken…”
  3. Als hij een onheilspellende zin als “We moeten praten…” met deze drie puntjes afsluit, probeert hij misschien duidelijk te maken dat er slecht nieuws aankomt. Misschien wil hij het liever niet te rechtstreeks zeggen, maar de puntjes maken het ongetwijfeld juist erger, nietwaar? Er bestaat eigenlijk geen exact antwoord op deze vraag: zolang je niet weet wat er na de puntjes komt, zouden ze alle mogelijke erge dingen kunnen betekenen; hij wil het uitmaken, hij gaat verhuizen naar de andere kant van het land, de wereld staat op het punt te vergaan…. Je zult het niet weten, tot je het weet. [3]
    • “Kan ik je later vandaag even spreken…”
    • “Hee, ben jij vanavond thuis? Ik zou graag even met iemand praten…”
    • “Heb je morgen tijd voor koffie? Ik zou graag een paar dingen bespreken…”
  4. Als je ooit het gevreesde “OK…” als appje hebt gekregen van iemand die geen babyboomer is, dan kan het zijn dat diegene zich ergert. Ga er niet automatisch vanuit dat hij boos is als hij je die puntjes stuurt. Uiteindelijk is het een passief-agressieve manier om je emoties duidelijk te maken, en het is zijn verantwoordelijkheid om duidelijk tegen je te zijn over wat hij voelt, maar houd altijd rekening met de berichten die aan de puntjes vooraf zijn gegaan. Als daar slecht nieuws in stond, dan is hij misschien geïrriteerd. [4]
    • “Ik neem aan van wel…”
    • “Geen probleem…”
    • “…”
  5. Als je hem net een schokkend of onverwacht bericht hebt gestuurd, zoals "Mijn kat is dood" of " Hugh Grant heet eigenlijk 'Hugh John Mungo Grant,'" is hij misschien gewoon sprakeloos. Maar als hij weet hoe het hoort zal hij toch iets van zich willen laten horen, dus stuurt hij je in de tussentijd even een "...".
    • Denk eens na over wat je net tegen hem gezegd hebt; zou het kunnen dat hij misschien ergens van is geschrokken?
    • Als je in deze context puntjepuntjepuntje van hem gekregen hebt, zou hij je als het goed is niet alleen gedachtepuntjes als antwoord moeten sturen, maar ook een echt antwoord ter aanvulling.
  6. Misschien sluit hij een appje voortijdig af met drie puntjes als hij denkt dat jij redelijkerwijs uit de context wel kunt opmaken hoe de zin eindigt of in ieder geval begrijpt wat hij bedoelt. Dit kan van toepassing zijn op een bekende songtekst waarvan hij weet dat je hem zult herkennen en zelf wel af kunt maken (“‘De meeste dromen zijn bedrog…’”) of een lange lijst van dingen die hij in de vakantie met zijn familie gedaan heeft (“We hebben gezwommen, gebarbecued en getennist…”). In dit geval vervullen de drie puntjes dezelfde functie als “etcetera” of “enzovoort, enzovoort.” [5]
    • “Mijn favoriete films? Nou, films die ik leuk vond zijn Star Wars, Indiana Jones, Het dagboek van Bridget Jones, Amsterdamned ..."
    • “Enorm druk weekend gehad. Inkopen doen, bij mijn vader op bezoek, koken, werken…”
    • “‘Leef, alsof het je laatste dag is…’”
  7. Als een jongen een zin die nog niet helemaal af is met drie puntjes afsluit (zoals “Ik ben vandaag met Fido naar de dierenarts geweest…”), probeert hij er waarschijnlijk voor te zorgen dat jij hem om meer informatie vraagt. De drie puntjes zouden een test kunnen zijn om te zien hoe goed jij oplet of hoe belangrijk je het gesprek vindt. [6]
    • “Ik heb antwoord gekregen over die baan waar ik een gesprek voor had…”
    • “Ik ben dus vandaag bij Jeff langsgegaan…”
    • “Ik dacht dat ik dat natuurkundeproefwerk echt had verknald, maar…”
  8. Sommige mensen gebruiken de drie puntjes als poging om je eraan te herinneren dat je wel even moet reageren: “Hee, app je me nog terug?” Het kan zijn dat hij onbewust de gedachtepuntjes nadoet die je op je telefoon te zien krijgt als iemand bezig is een antwoord aan je te typen. Deze tactiek zou je als passief-agressief kunnen zien, maar misschien probeert hij gewoon je aandacht te trekken en weet hij niet hoe hij dat in woorden zou kunnen zeggen. [7]
  9. Dit is zonder twijfel het meest frustrerende gebruik van “puntjepuntjepuntje.” Als je in gesprek bent met een jongen en hij eindigt een op het eerste gezicht onschuldige zin als “Ik ben dol op spaghetti” of “Ik heb vandaag een mooie steen in de vorm van een driehoek in het park gevonden” met drie puntjes, zou het heel goed kunnen betekenen dat hij niet eens weet wat het betekent. Misschien weet hij gewoon niet wat hij moet zeggen of wat voor indruk hij ermee wil maken (of zou moeten maken), en compenseert dat, op een verwarrende manier, met net iets te veel puntjes. [8]
    • Let op hoe vaak dit gebeurt en na welke zinnen. Als je merkt dat hij het vaak doet zonder duidelijke reden, is het misschien gewoon onderdeel van zijn schrijfstijl.
    • “Ik heb gisteren pizza gegeten…”
    • “Mijn favoriete vak is wiskunde…”
    • “Ik ga me dit jaar als Shrek verkleden met carnaval…”
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Reageren op "…"

Pdf downloaden
  1. De jongen die je leuk vindt stuurt je een flirterig “Wat doe jij vanavond…” Jij vindt hem leuk, dus flirt gewoon lekker terug! Reageer met je eigen flirterige bericht en sluit af met puntjes om hem te plagen of om het uit te nodigen zijn fantasie te gebruiken op dezelfde manier als hij bij jou heeft gedaan.
    • Wees cryptisch en laat hem zich afvragen wat jij nou echt van plan bent: “Ik denk dat ik gewoon even uitga…”
    • Of wees directer: “Ik ben gewoon hier, helemaal alleen…”
    • Het aardige aan de flirterige puntjes is dat het niet te direct is. Als jij niet hetzelfde voor hem voelt, kun je zijn gedachtepuntjes gewoon negeren zodat je hem niet hoeft te kwetsen.
    • Als je hem geen verkeerde indruk wilt geven, reageer op een appje als “Wat doe jij vanavond…” dan zo eerlijk mogelijk. “Ik ga zo denk ik een filmpje kijken met de hond en dan naar bed.”
  2. Het kan zijn dat zijn gedachtepuntjes betekenen dat hij zich ergert, maar je zult het nooit zeker weten, tenzij je het hem rechtstreeks vraagt . Het kan zijn dat hij niet eens in de gaten had wat hij deed; of misschien wel, en dan is hij je waarschijnlijk dankbaar dat jij erover bent begonnen.
    • Als je met iemand aan het appen of chatten bent kun je diegene meestal het beste het voordeel van de twijfel geven, dus vraag om uitleg als je daar behoefte aan hebt, of ga ervan uit dat het goed is bedoeld. [9]
    • “Hee, is alles ok? Ik wist niet zeker of die puntjes nou geïrriteerd klonken of niet!”
    • “Is er soms iets? Ik weet dat dit een moeilijk onderwerp is.”
    • “Ik wil alleen even weten of ik geen spoken zie; kun je de toon van je laatste bericht misschien voor me beschrijven?”
  3. Als je denkt dat hij gewoon aan het nadenken is over wat jij gezegd hebt hoef je verder geen aandacht te besteden aan de gedachtepuntjes; geef hem gewoon even de tijd om zijn gedachten te ordenen. Als je het idee hebt dat hij de puntjes heeft gebruikt zonder er echt een bedoeling mee te hebben, doe dan net alsof ze er niet staan en praat gewoon door zoals je dat normaal ook zou doen.
  4. Als hij de tekst van een liedje eindigt met puntjes, maak dan het liedje af. Als hij de puntjes gebruikt in de zin van iets als “enzovoort,” zeg dan rechtstreeks dat je begrijpt wat hij bedoelt of maakt zijn gedachtengang af.
    • Reageer op “We hebben gezwommen, gebarbecued en getennist …” met “...gewandeld, uitgeslapen en spelletjes gedaan, het hele programma!” of met iets als “Klinkt alsof het een lekker klassieke vakantie was!”
    • “‘De meeste dromen zijn bedrog…’” zou je kunnen aanvullen met “‘maar als ik wakker word naast jou dan droom ik nog!’” (Of zelfs gewoon met “Mooiste nummer ooit!”)
  5. Als hij je het eerste deel stuurt van een belangrijk of intrigerend verhaal, ga er dan vanuit dat hij wil dat je vraagt wat er daarna gebeurde. In dit geval vindt hij het ofwel leuk om de spanning onder controle te hebben en wil hij horen dat jij op het puntje van je stoel zit, of hij probeert je iets belangrijks te vertellen en heeft wat bevestiging nodig van jouw aandacht voor wat hij zegt.
    • “Ik ben vandaag met Fido naar de dierenarts geweest…” “Oh nee, wat heeft hij? Ik hoop dat alles goed met hem is!”
    • “Ik heb antwoord gekregen over die baan waar ik dat gesprek voor had…” “Oh, en..? Vertel dan, hoe is het gegaan?”
    • “Dus ik ben vandaag bij Jeff langs geweest…" “En, wat zei hij?”
  6. Soms krijg je het ineens druk en vergeet je op je appjes te reageren, en een puntjepuntjepuntje kan je wakker schudden. Het overkomt iedereen weleens, dus als het jou overkomt, stuur hem dan een snel “Oeps, sorry!” of antwoord gewoon alsof er niks is gebeurd. Als je het gevoel hebt dat hij passief-agressief doet, of als je al gezegd had dat je even niet beschikbaar zou zijn, herinner hem daar dan gerust aan of reageer gewoon niet.
    • “...” “Hee! Sorry, ik kreeg het druk. Ik ga nu antwoorden.”
    • “...” “Haha, wacht even! Ik moet nu echt iets afmaken.”
    • “...” “Zoals ik al zei, ik ben de komende zes uur aan het werk en kan nu niet chatten.”
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Andere veel gebruikte leestekens in app- en chatberichten

Pdf downloaden
  1. Dit is echt een ijzingwekkend leesteken om te krijgen van een jongen die je leuk vindt. De meeste mensen onder de, laten we zeggen, 35, interpreteren een punt als: “Dit gesprek is afgelopen,” “Ik heb geen zin meer om te praten,” of zelfs, in het ergste geval, als “Ik wil niks met jou te maken hebben.” [10]
    • Natuurlijk is er altijd ruimte voor het voordeel van de twijfel, dus houd om zeker te weten of zijn punt vijandig is rekening met zowel de context van de punt als met zijn appstijl in het algemeen.
    • Als hij niet zo’n apper is, heeft hij misschien gewoon niet door dat punten uit den boze zijn, of misschien heeft zijn telefoon het automatisch gecorrigeerd en heeft hij het niet veranderd.
    • De boze punt wil niet per se zeggen dat hij boos is op jou : als het gesprek over iets lastigs ging, laten we zeggen, hij heeft een onvoldoende gehaald en wil het er niet over hebben, dan heeft hij misschien gewoon de pest in op dat moment, maar zal hij waarschijnlijk snel weer normaal doen.
  2. Normaal gesproken drukken uitroeptekens enthousiasme of verbazing uit. Omdat punten er tegenwoordig om bekendstaan dat ze woede of passieve-agressiviteit uitdrukken, kiezen mensen er soms voor om hun zinnen met (overbodige) uitroeptekens af te sluiten, simpelweg om te voorkomen dat hun toon verkeerd wordt geïnterpreteerd. [11]
    • Een jongen kan een uitroepteken in een appje in principe op dezelfde manier gebruiken als hij normaal ook zou doen als hij iets schrijft: om te laten zien dat hij enthousiast of geschokt is, om iets te benadrukken, of om aan te geven dat het eraan voorafgaande bericht geroepen of geschreeuwd wordt. [12]
    • Een appje krijgen met niets anders dan een uitroepteken kan een beetje verwarrend zijn, maar meestal wil de apper ermee zeggen dat hij of zij verbaasd is over iets wat jij gezegd hebt, of er blij van wordt.
    • Als jij niks gezegd hebt, zal hij na zijn uitroepteken waarschijnlijk zelf met een schokkend of opwindend verhaal komen.
  3. Net als uitroeptekens betekenen vraagtekens in een appje meestal hetzelfde als wat ze in serieuzere geschreven teksten betekenen: verwarring aan het eind van een vraag. Als iemand je een los vraagteken stuurt, kan het zijn dat hij of zij je simpelweg om uitleg vraagt. Toch is het altijd mogelijk dat de persoon in kwestie tegelijkertijd een beetje passief-agressief is, en wil aangeven dat jij iets geks of misschien wel iets beledigends hebt gezegd.
  4. Hoewel een asterisk in formele teksten op een voetnoot kan wijzen, staan sterretjes in informele teksten ook vaak om een woord of zin heen om aan te geven dat er een bepaalde actie wordt uitgevoerd. Meestal versterkt die actie op de één of andere manier de toon van het gesprek. Voorbeelden hiervan zijn blozen om schaamte of vernedering uit te drukken, rollende ogen als blijk van sarcasme of irritatie, of hoesten om aan te geven dat dat wat er gezegd wordt in feite wordt “opgehoest” in plaats van gezegd, omdat het bijzonder pikant is.
    • “Oh ja, ik vind het echt HEERLIJK om op het laatste moment te worden opgeroepen voor mijn werk… *rollende ogen*”
    • “Oohh, dankjewel, erg aardig van je om dat te zeggen! *bloos, bloos*”
    • “Ik zag vanmorgen iemand bij de sportschool… *ahum* Jeremy *ahum*”
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 526 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie