Pdf downloaden Pdf downloaden

Het kopen van een laptop uit de winkel is meestal een oefening in geduld en omgaan met frustraties. De specificaties waar je naar op zoek bent zijn meestal niet in één computer aanwezig, en de prijzen kunnen exorbitant hoog zijn. Niet te vergeten: alle software die de bedrijven ongevraagd op de laptop installeren. Je kunt dat omzeilen als je het niet erg vindt om de handen uit de mouwen te steken. Je eigen laptop bouwen is heftig, maar het eindresultaat mag er absoluut zijn. Volg deze gids om te leren hoe.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De onderdelen vinden

Pdf downloaden
  1. Een laptop die je wilt gebruiken voor tekstverwerken en het controleren van je e-mail zal hele andere specificaties hebben dan een laptop voor het spelen van de nieuwste games. De levensduur van de batterij is ook een belangrijke wegingsfactor; als je van plan bent om rond te reizen zonder dat je de computer op kunt laden.\, dan heb je een laptop nodig die niet te veel energie nodig heeft.
  2. De kast die je aanschaft is afhankelijk van het soort processor die je wilt installeren, dus kies eerst de processor uit. Vergelijk modellen van processoren om vast te stellen welke de hoogste snelheid bieden versus koeling en energieconsumptie. De meeste online retailers bieden de mogelijkheid om processoren naast elkaar te vergelijken.
    • Zorg dat je een mobiele processor koopt en niet een desktop processor.
    • Er zijn twee grote fabrikanten: Intel en AMD. Er zijn genoeg argumenten voor en tegen elke merk, maar over het algemeen is AMD wat minder duur. Doe zoveel onderzoek als je kunt naar de processoren waarin je geïnteresseerd bent, om er zeker van te zijn dat je waar voor je geld krijgt.
  3. De kast van je notebook is bepalend voor welke onderdelen je in je laptop kunt gebruiken. De kast zal geleverd worden met het moederbord ingebouwd, wat dicteert welk geheugen je kunt gebruiken.
    • Houd ook rekening met schermgrootte en de indeling van het toetsenbord. Omdat de kast niet bepaald aanpasbaar is, zit je vast aan het scherm en toetsenbord waar je voor kiest. Een grotere laptop is lastiger om mee te nemen en zal waarschijnlijk een stuk duurder zijn.
    • Het vinden van een kast die te koop aangeboden wordt kan lastig zijn. Vul “barebones notebook” of “whitebook shell” in je favoriete zoekmachine in om retailers te vinden die kasten op voorraad hebben. MSI is één van de fabrikanten die nog steeds barebone laptops maken.
  4. Je laptop heeft geheugen nodig om te kunnen draaien en het formaat is anders dan dat voor een desktop. Zoek naar SO-DIMM geheugen welke geschikt is voor het moederbord in je kast. Sneller geheugen biedt betere prestaties, maar kan leiden tot een kortere levensduur van de batterij.
    • Probeer tussen de 2-4 GB geheugen te plaatsen voor optimale prestaties bij dagelijks gebruik.
  5. Laptop gebruiken meestal 2.5” drives, in tegenstelling tot de 3.5” drives zoals je die aantreft in desktop computers. Je kunt kiezen tussen een standaard 5400 RPM of 7200 RPM drive, of kies een solid state drive zonder bewegende onderdelen. De solid-state drive is meestal sneller, maar kunnen lastiger zijn om te gebruiken op de lange duur.
    • Kies een harde schijf met genoeg ruimte om te doen wat je wilt doen met de laptop. De meeste kasten hebben niet genoeg ruimte voor meer dan 1 drive, dus kan het lastig zijn om dit in een later stadium te upgraden. Zorg dat er voldoende ruimte is op de harde schijf na het installeren van het besturingssysteem (meestal tussen de 15-20 GB).
  6. Niet alle kasten hebben ruimte voor een dedicated mobiele grafische kaart. In plaats daarvan worden de graphics door het moederbord afgehandeld. Als het wel mogelijk is om er een te installeren, denk er dan over na over je die wel nodig hebt. Ze zijn het belangrijkst voor gamers en grafisch ontwerpers.
  7. Dit wordt steeds meer een optionele stap met het beter worden van de computers, omdat je tegenwoordig al besturingssystemen kunt installeren vanaf USB-sticks en de meeste software kunt downloaden.
    • Sommige kasten worden geleverd met een harde schijf. Niet alles harde schijven passen in alle kasten, dus let er goed op dat de schijf past bij de kast die je hebt uitgekozen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Alles in elkaar zetten

Pdf downloaden
  1. Je hebt een setje met juwelier schroevendraaiers, het liefst magnetisch. De schroeven in een laptop zijn veel kleiner en lastiger om mee te werken dan desktop schroeven. Gebruik een punttang om schroeven te kunnen bereiken die ergens tussen zijn gevallen.
    • Bewaar de schroeven in plastic zakjes tot je ze nodig hebt. Dit voorkomt dat ze wegrollen of kwijtraken.
  2. Elektrostatische ontlading kan de componenten van je computer in een oogwenk vernielen, dus zorg ervoor dat je geaard bent voor je de laptop in elkaar gaat zetten. Een antistatische polsband zal ervoor zorgen dat je geaard blijft en zijn goedkoop.
  3. Je kunt nu bij het moederbord komen via diverse verwijderbare panelen.
  4. Dit paneel bedekt de 2.5” behuizing waar je harde schijf in vast wordt gemaakt. De locatie varieert afhankelijk van de kast, maar de behuizing vind je meestal aan de zij- en voorkant van de laptop.
  5. De meeste notebooks vereisen dat de harde schijf vast wordt gemaakt aan een chassis welke om de schijf past. Gebruik 4 schroeven om er zeker van te zijn dat de harde schijf aan het chassis is vastgemaakt. De gaatjes voor de schroeven zullen er meestal voor zorgen dat je het in de juiste richting hebt geïnstalleerd.
  6. Gebruik de grip tape om voldoende druk uit te oefenen om de schijf op de juiste plek te krijgen. De meeste chassis zullen uitgelijnd worden met 2 schroefgaatjes als de schijf eenmaal op z'n plek zit. Draai de schroeven vast om de schijf te verankeren.
  7. De methode zal variëren, afhankelijk van je kast, maar meestal worden ze aan de voorkant van de opening in de behuizing erin gedaan, en ze schuiven in SATA connectoren.
  8. Dit paneel zal meestal lastiger zijn om te verwijderen dan die van de harde schijf. Het kan zijn dat het nodig is om het open te breken na het verwijderen van alle schroeven.
  9. Is het paneel eenmaal open, dan heb je toegang tot het moederbord en de geheugen gleuf voor het geheugen. Plaats de SO-DIMM geheugenkaartjes in hun gleuven in een hoek, en duw ze daarna naar beneden om ze op hun plaats vast te klikken. De geheugenkaartjes kunnen slechts in 1 richting worden geïnstalleerd, dus forceer niets.
  10. Het kan zijn dat er een CPU-slot aanwezig is rond de socket/processorvoet waarin de CPU is geïnstalleerd. Het kan zijn dat je een platkopschroevendraaier nodig hebt om het in de “open” positie te krijgen.
    • Draai de CPU om zodat je de pinnetjes kunt zien. Als het goed is zie je een hoek waar geen pinnetjes zijn. Deze inkeping past bij de inkeping van de processorvoet.
    • De CPU past maar op 1 manier in de processorvoet. Als de CPU niet vanzelf in de juiste positie schiet, forceer het dan niet, want anders kan het zijn dat je de pinnetjes verbuigt en daarmee de processor vernielt.
    • Is de CPU geplaatst, zet het slot van de CPU dan weer in de “gesloten” positie.
  11. De CPU hoort geleverd te worden met een bijpassende ventilator. De meeste fans zullen een thermische pasta aan de onderkant waar het aan de CPU wordt gekoppeld. Als de koeler geen pasta heeft, dan zal je dit aan moeten brengen voor de koeler wordt geïnstalleerd.
    • Is de pasta aangebracht, dan kun je de ventilator installeren. De uitlaat moet uitgelijnd worden met de luchtgaten in je kast. Het kan lastig zijn om alles goed uitgelijnd te krijgen. Probeer niet om de afkoelklem en de ventilator er in te proppen, maar wiebel het er voorzichtig in. [1]
    • Houd de afkoelklem in een hoek tot je de juiste positie gevonden hebt. Dit helpt om te voorkomen dat de thermische pasta over de rest van je componenten wordt uitgesmeerd.
    • Maak de voedingskabel van de ventilator vast aan het moederbord nadat je die hebt geïnstalleerd. Als je vergeet om de ventilator aan te sluiten, dan zal de laptop oververhit raken en uitgaan na een paar minuten gebruik.
  12. Heb je eenmaal alle componenten geïnstalleerd, dan kun je de panelen weer vastschroeven. Je laptop is compleet!
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het opstarten

Pdf downloaden
  1. Het is gemakkelijk om de batterij in het hele proces te vergeten, maar zorg dat die is aangesloten en opgeladen, voor je de computer aan zet.
  2. Voor je een besturingssysteem installeert is het verstandig om Memtest86+ te draaien om er zeker van te zijn dat het geheugen correct functioneert, en dat je computer verder ook gewoon draait. Memtest86+ kun je gratis online downloaden en is op te starten vanaf een CD of USB-stick.
    • Je kunt ook controleren of het geïnstalleerde geheugen wel herkend wordt middels het BIOS. Zoek het onderdeel Hardware of Monitor, om te zien of het geheugen wordt getoond.
  3. Voor zelfgebouwde laptops kun je kiezen uit Microsoft Windows of een Linux distributie. Windows kost geld en is kwetsbaar voor malware, maar biedt een grote verscheidenheid aan programma's en compatibiliteit van hardware. Linux is gratis, veilig en wordt ondersteund door een grote groep vrijwillige ontwikkelaars.
    • Er zijn veel verschillende versie s van Linux om uit te kiezen, maar een paar van de meer populaire soorten zijn Ubuntu, Mint en Debian.
    • Het is aan te bevelen dat je de laatste versie van Windows installeert, omdat oudere versies minder lang zullen worden ondersteund.
    • Heb je geen optische schijf geïnstalleerd, dan zal je een opstartbare USB-stick moeten gebruiken met de bestanden van het besturingssysteem.
  4. Is je besturingssysteem eenmaal geïnstalleerd, dan zal je de drivers voor de hardware moeten installeren. De meeste moderne besturingssystemen zullen dit automatisch doen, maar het kan zijn dat er één of twee componenten handmatig geïnstalleerd moeten worden.
    • De meeste componenten worden geleverd met de drivers op een schijf. Gebruik de schijf als het besturingssysteem de juiste drivers niet kan vinden.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 9.904 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie