Zorgzaam zijn stelt je in staat om empathie op te brengen voor anderen, en een leven te leiden op basis van genegenheid, liefde en mededogen voor de mensen om je heen. Het kan verleidelijk zijn om te vervallen in een leven vol egoïsme en zelfzucht, en je uitsluitend te focussen op je eigen doelen en verlangens. Je leven zal echter een stuk meer voldoening geven als je ook rekening houdt met wat andere mensen in je leven denken en voelen. Zorgzaam zijn betekent dat je een luisterend oor biedt, dat je het doorhebt als iemand hulp nodig heeft, en dat je je gemeenschap helpt zonder om een beloning te vragen. Als je wilt weten hoe je vandaag nog zorgzamer kunt worden, ga dan naar Stap 1 om te beginnen.
Stappen
-
Wees gevoelig voor de gevoelens van anderen. Als je een zorgzamer perspectief wilt ontwikkelen, dan zul je meer aandacht moeten besteden aan hoe andere mensen zich voelen. Dit doe je door goed te letten op hoe de mensen om je heen reageren op bepaalde situaties, of gewoon door te letten op hoe ze zich lijken te voelen als ze een bepaalde ruimte betreden. Zorgzame mensen kunnen zich afstemmen op de gemoedstoestand van anderen, hebben het door wanneer iemand in de put zit of overstuur is, en treffen maatregelen om daar iets aan te doen. Als jij de volgende keer onder de mensen bent, of dat nu in het klaslokaal of met vrienden is, kun je aandacht besteden aan hoe die mensen zich in bepaalde situaties lijken te voelen.
- Mensen die egocentrisch zijn of alleen om zichzelf geven, hebben er doorgaans maling aan als mensen van streek zijn—zelfs als ze dat zelf veroorzaakt hebben. Zorg ervoor dat jij niet zo iemand bent.
- Zelfs als jij niet schuldig bent aan die gekwetste gevoelens, dien je je bewust te zijn van hoe anderen mensen op bepaalde opmerkingen of informatie reageren. Als je een vergadering hebt en ziet dat mensen zichtbaar van streek zijn als je baas de doelstellingen voor een nieuw project uitlegt, dan zou je daarover in gesprek kunnen gaan met je baas.
-
Denk aan hoe jouw handelingen invloed kunnen hebben op andere mensen. Misschien ben je te druk bezig met het bevredigen van je eigen behoeften om na te denken over de impact die bepaalde dingen die jij doet of zegt kunnen hebben op iemand anders. Als je de volgende keer iets doet, stel jezelf dan de vraag hoe die persoon zou reageren op hetgeen jij gedaan hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vuile vaat laten staan zodat je huisgenoot de afwas moet doen, of het belletje van je beste vriendin negeren als ze over haar op de klippen gelopen relatie wil praten. Als het antwoord op de vraag “niet goed” is, denk dan na over hoe jij je handelingen aan zou kunnen passen zodat andere mensen er minder last van zouden hebben.
- Dit betekent natuurlijk niet dat iedereen het altijd met je eens hoeft te zijn, of dat iedereen altijd alles wat jij doet leuk hoeft te vinden. Soms moet je gewoon doen waar je zelf achter staat, zonder steeds te dansen naar andermans pijpen. Maar als jouw gedrag zelfzuchtig, onbeleefd of onaangenaam is, dan moet je overwegen om je gedrag aan te passen.
-
Leg niet op elke slak zout. Zorgzame mensen leggen de focus op het onderhouden van positieve, gezonde relaties. Zo nu en dan kan dit echter ook inhouden dat er discussies of conflicten met andere mensen plaatsvinden om bepaalde problemen op te lossen. Maar als je zorgzaam wilt zijn, dan doe je er goed aan om mensen niet altijd alles kwalijk te nemen. Focus je op het onderhouden van positieve en gezonde relaties, in plaats van steeds ruzie te maken. Als je de volgende keer in een discussie of ruzie met iemand verwikkeld raakt, stel jezelf dan de vraag of het echt de moeite waard is, of dat je gewoon wat van je frustratie wil botvieren op iemand anders. Als je niet denkt dat de ruzie of confrontatie tot iets productiefs kan leiden, dan kun je die maar beter uit de weg gaan. [1] X Bron
- Zorgzame mensen uiten hun zorgen over bepaalde problemen in relaties of situaties wel degelijk, maar leggen de nadruk vooral op een positieve wisselwerking en proberen geruzie waar mogelijk te voorkomen.
-
Waardeer de mensen in je leven. Als je een zorgzamer persoon wilt worden, dan moet je de mensen in je leven waarderen—zo veel als je kunt. Wees dankbaar en erkentelijk voor je familieleden, je vrienden, je partner, en alle andere mensen die jouw leven zin geven en positiever maken. Concentreer je niet op de dingen die je ontbeert of de nare opmerkingen die je zo nu en dan voor de kiezen krijgt, en denk vooral aan al het geluk en alle vreugde die mensen jou geven. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je zelf beter in je vel gaat zitten, maar zal het bovendien makkelijker maken om je meer te bekommeren om de mensen om je heen.
- Om de mensen in je leven echt te kunnen waarderen, dien je hen zo veel mogelijk te bedanken. Bedank ze voor hun hulp toen jij het moeilijk had, voor de gunsten die ze je verleend hebben, of gewoon voor hoe geweldig ze zijn. Laat hen weten dat hun aanwezigheid echt belangrijk is in jouw leven.
- Onderschat de kracht van een handgeschreven bedankbriefje niet. Deze briefjes worden tegenwoordig niet meer zo veel gebruikt als vroeger, waardoor de ontvanger zich des te specialer zal voelen als hij/zij er een krijgt.
-
Schuif zelfzuchtige gevoelens en gedachten terzijde. Hoewel het ontzettend moeilijk is om van de een op de andere dag volledig onbaatzuchtig te worden, kan iedereen eraan werken om minder egoïstisch te zijn in de alledaagse interactie en het dagelijks leven. Als je minder zelfzuchtig wilt zijn, dan moet je vaker nadenken over hoe andere mensen zich voelen, in plaats van je steeds alleen druk te maken om ikke, ikke, ikke. Probeer je in je volgende interactie met iemand anders te concentreren op hoe die persoon zich voelt en wat hij/zij de laatste tijd gedaan hebt; praat niet alleen over jezelf en denk ook niet alleen aan je eigen behoeftes. Hoe beter je je hiervan bewust bent, hoe makkelijker het zal zijn om oprecht om anderen te geven.
- Weet dat er een wereld van verschil zit tussen zelfzuchtig zijn en goed voor jezelf zorgen, zonder je eigen behoeftes te verwaarlozen ten faveure van die van anderen.
-
Houd je ogen open. Mensen die zorgzaam zijn benaderen het dagelijks leven met een aandachtig en attent perspectief. Ze letten op wat mensen doen als ze met hen praten en zijn gevoelig voor hun behoeften en gevoelens. Aandacht besteden aan iemands gezichtsuitdrukkingen, gebaren, kleding en zelfs hun ondoordachte opmerkingen, kan je helpen een volledig beeld te schetsen van wat iemand daadwerkelijk denkt en voelt—dit kan ervoor zorgen dat jij zorgzamer wordt.
- Misschien zegt je vriendin wel dat ze zich helemaal over haar verbroken relatie heengezet heeft, maar zie jij, als je goed genoeg oplet, dat de wallen onder haar ogen en haar pafferige neus het tegendeel bewijzen.
- Misschien heeft je klasgenootje een belangrijk examen voor de boeg en merk je dat ze al twee dagen geen behoorlijke maaltijd gegeten heeft. Door zelf een extra portie te koken kun je haar een flinke dienst bewijzen, en tegelijkertijd laten zien dat je om haar geeft.
Advertentie
-
Wees beleefd. Je denkt misschien dat beleefdheid niet zo veel met zorgzaam zijn te maken heeft, maar het tegendeel is het geval. Beleefd zijn zal je een zorgzamer persoon maken die vastberaden is om de mensen om zich heen met respect te behandelen. Beleefd zijn houdt in dat je goede manieren hebt, dat je niet overdreven vulgair of onbeschoft doet als er anderen bij zijn, dat je de deur openhoudt voor mensen die na jou komen en dat je mensen naar hun dag vraagt. Het bekent dat je glimlacht naar mensen, je hoffelijkheid betuigt, en dat je ander mensen niet in de weg zit. Stel jezelf ten doel om zo beleefd mogelijk te zijn, ongeacht of dat nu op kantoor is, buiten op straat, of in een gesprek met je zus.
- Je hoeft niet overdreven formeel te doen om beleefd te kunnen zijn. Houd gewoon rekening met anderen en zorg ervoor dat ze zich op hun gemak voelen als jij erbij bent.
-
Wees toegenegen. Mensen die zorgzaam zijn, tonen de mensen om wie ze geven en van wie ze houden affectie. Of je nu knuffelt met je zoon of het handje van je vriendinnetje vasthoudt, het is belangrijk om mensen affectie te tonen als blijk van jouw zorgzaamheid. Knuffels kunnen ontzettend krachtig zijn en kunnen mensen de steun bieden die ze nodig hebben. Nu hoef je natuurlijk niet jan en alleman fysieke genegenheid te tonen, maar bij mensen die je goed kent mag dat zeker wel. Je kunt dit doen door hen te knuffelen, te kussen, aanmoedigend schouderklopjes te geven, enzovoorts, enzoverder.
- Soms luidt het devies: “geen woorden maar daden”. Hoewel mensen zeggen dat je om hen geeft al een groot verschil kan maken, kan het vaak een nog grotere impact hebben als je een arm om hen slaat of een knuffel geeft.
-
Luister naar mensen. Mensen die zorgzaam zijn nemen de tijd om naar anderen te luisteren. Ze praten niet de hele tijd over zichzelf, omdat ze oprecht geïnteresseerd zijn in wat andere mensen te zeggen hebben. Als iemand met je praat, maak dan oogcontact, leg je telefoon en andere afleidingen weg, en onderbreek de persoon niet. Als je advies of een opmerking hebt, wacht dan tot de persoon uitgesproken is. Let tijdens het luisteren op meer dan alleen de woorden die uitgesproken worden. Let ook op het gezicht en de gebaren van de spreker om erachter te kunnen komen wat hij/zij echt voelt en denkt.
- Als de persoon klaar is met praten, vergelijk zijn/haar ervaringen dan niet met die van jou. Zeg niet iets als, “Ik weet precies wat je bedoelt/hoe je je voelt.” Laat het niet om jou draaien. Probeer de situatie vanuit zijn/haar perspectief te bekijken.
- Let goed op de details. Als iemand je iets belangrijks aan het vertellen is, vergeet dat dan niet als het gesprek afgelopen is. Laat wat hij/zij te zeggen heeft niet het ene oor in gaan om het andere weer uit te gaan. Kom er later nog eens op terug en vraag hem/haar hoe het nu gaat.
- Je hoeft heus niet “uh-huh” te zeggen of overdreven te knikken als de ander aan het woord is om maar te laten zien dat je echt luistert. Sterk oogcontact zorgt daar al voor.
-
Wees goedgeefser. Goedgeefs zijn, of dat nu met je tijd of met je geld is, zal je goed op weg helpen zorgzamer te worden. Als je zorgzaam wilt zijn, dan zul je ook moeten geven en mag je niet zelfzuchtig zijn met wat je hebt. We hebben het allemaal druk, maar het is belangrijk om tijd vrij te maken om je spullen te schenken, om gunsten te verlenen aan mensen die wel een handje kunnen gebruiken, en om complimentjes te geven aan mensen die je nauw aan het hart liggen. Door in elke zin van het woord te ‘geven’ zonder jezelf te vergeten, zul je weldra een zorgzamer persoon worden.
- Goedgeefs zijn met je tijd is ontzettend belangrijk. Hoewel je niet alle “tijd voor jezelf” op wilt offeren voor anderen, dien je er wel een gewoonte van te maken om een luisterend oor te bieden aan vrienden of dierbaren die daar behoefte aan hebben.
-
Behandel anderen zoals ook jij behandeld wenst te worden. Dit spreekt misschien voor zich, maar je zult nog versteld staan van hoe weinig mensen deze regel naleven. Als je zorgzamer wilt zijn, dan zul je vriendelijk en attent moeten zijn naar anderen toe. Denk na over hoe jij je zou voelen als je in hun schoenen zou staan. Het kan jou misschien niet zo veel schelen als je een nare opmerking naar een serveerster maakt omdat je chagrijnig bent, maar denk eens na over hoe zij zich erbij zou voelen. Misschien vind je het zelf niet erg als je gemeen doet tegen je kleine broertje, maar denk ook eens na over hoe hij jou woorden opvat. Maak er een gewoonte van om jezelf in anderen te verplaatsen. Dit kan je kijk op de wereld aanzienlijk veranderen. [2] X Bron
- Misschien zit jij op dit moment niet in een dipje, maar misschien zit iemand anders dat wel. Probeer je zijn/haar situatie eerst eens voor te stellen voordat je bruusk of kortaf doet tegen iemand die het niet zo getroffen heeft als jij.
-
Houd rekening met anderen. Rekening houden met anderen is een belangrijk onderdeel van zorgzaam zijn. Rekening houden met anderen doe je door de mensen om je heen te respecteren en geen overlast te veroorzaken. Praat daarom niet te luidruchtig als je in de bus zit, houd je persoonlijke ruimte in acht, en vraag je zus niet hoe zij het zou vinden als jij haar ex-vriendje zou uitnodigen voor een feestje waar zij ook zal zijn. Let op andere mensen om er zeker van te kunnen zijn dat zij zich op hun gemak en gerespecteerd voelen in jouw aanwezigheid.
- Vraag andere mensen ook of het goed met hen gaat en of ze zich op hun gemak voelen. Zet de verwarming in het kantoor niet hoger zonder eerst te vragen of je collega’s het net als jij ontzettend koud hebben.
- Onthoud dat je woorden, evenals de momenten waarop je ze uitspreekt, een belangrijk aspect zijn van deze stap. Als je negatieve feedback over een vriend of collega hebt, zorg er dan voor dat je taalgebruik niemand beledigt en dat je het op het juiste moment doet.
Advertentie
-
Help mensen in nood. Mensen in nood helpen is een belangrijk aspect van zorgzaam zijn. Je kunt niet zorgzaam zijn als je alleen jezelf wilt helpen. Andere mensen helpen betekent dat je zowel je vrienden en familieleden helpt als ze hulp nodig hebben, als dat je de minder bedeelden in jouw gemeenschap te hulp schiet, of zelfs mensen die je helemaal niet kent. Als je zorgzamer wilt worden is het belangrijk om attent te zijn op de behoeften van anderen. Probeer een productieve manier te vinden waarop je mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken van dienst kunt zijn.
- Je vrienden en familieleden zullen het wellicht niet altijd toegeven als ze je hulp nodig hebben. Het is echter aan jou om door te hebben dat ze je aanbod alleen uit beleefdheid weigeren en dat ze wel degelijk hulp kunnen gebruiken, of dat nu gaat om hulp bij huishoudelijke klusjes of het verlenen van een gunst.
- Ga vrijwilligerswerk doen bij een gaarkeuken, bij een plaatselijke bibliotheek, leer mensen lezen, word buddy, of neem deel aan andere programma’s die bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Help mensen hun leven een stukje completer te maken.
-
Vraag mensen naar hun leven. Je kunt ook zorgzamer worden door meer je best te doen om erachter te komen hoe het met mensen gaat. Als je de volgende keer met iemand in gesprek gaat, of dat nu met je buurman of je beste vriendin is, vraag hem/haar dan hoe het met hem/haar gaat, wat hij/zij van het weekend gedaan heeft, of hoe zijn/haar dag verloopt. Neem de moeite om kleine vragen de stellen. Uiteindelijk stapelen die zich namelijk op, en daar zal uit blijken dat jij echt om mensen geeft. Vraag het niet alleen uit verplichting, maar ook omdat je oprecht wilt weten hoe het met die persoon gaat.
- Probeer de gulden middenweg te vinden tussen praten over jezelf en praten over je gesprekspartner. Je wilt niet duizenden vragen stellen en vervolgens niets over jezelf onthullen, maar je wilt ook niet door blijven ratelen over jezelf en niets over de ander aan de weet komen.
- Dit betekent overigens niet dat je de ander aan een kruisverhoor moet onderwerpen. Onschuldige vragen, zoals hoe het met zijn honden gaat of waar ze naartoe gaat op vakantie, kunnen de persoon in kwestie laten zien dat je om hem/haar geeft, zonder al te agressief over te komen.
-
Bied je verontschuldigingen aan als dat nodig is. Zorgzame mensen hechten belang aan hoe hun handelingen effect hebben op anderen. Ze schromen dan ook niet hun verontschuldigingen aan te bieden als ze iets verkeerds gedaan hebben. Ze ontkennen hun misstappen niet, en hebben er geen enkel probleem mee om toe te geven dat ze niet perfect zijn. Als jij weet dat je iemand gekwetst hebt, dan moet je je trots inslikken en iets simpels zeggen als, “Het spijt me ontzettend dat ik je gekwetst hebt. Ik heb echt spijt van wat ik gedaan hebt”, om te laten zien dat je je bewust bent van hoe jouw handelingen invloed kunnen hebben op anderen. Je laat zo zien dat je om mensen geeft, omdat je nadenkt over hoe andere mensen zich voelen. [3] X Bron
- Als je je verontschuldigingen aanbiedt, maak dan oogcontact en ga afleidingen uit de weg. Laat de persoon in kwestie zien dat hij/zij jouw tijd waard is.
- Zeg niet iets als, “Het spijt me dat jij je gekwetst voelde om mijn opmerking.” Dat is namelijk een lege verontschuldiging die alleen maar meer schade aan zal richten.
-
Verleen gunsten. Zorgzame mensen verlenen mensen gunsten en helpen hen als ze dat nodig hebben. Dit betekent natuurlijk niet dat je iemands loopjongen hoeft te worden, maar betekent wel dat je je best moet doen om mensen te helpen—of je nu koffie haalt voor je vriendje, je jongere broertje een lift geeft naar school, of je beste vriendin helpt bloemen uit te kiezen voor haar bruiloft. Hoewel er ook een evenwicht moet zijn en de persoon in kwestie jou zo nu en dan ook gunsten zou moeten verlenen als hij/zij daartoe in staat is, dien je er een gewoonte van te maken om de mensen die je nauw aan het hart liggen gunsten te verlenen.
- Hoewel je niet te veel hooi op je vork zou moeten nemen, kun je soms de meeste voldoening putten uit het verlenen van gunsten aan iemand die je niet zo goed kent. Als je de dakgoot van de buurman meeneemt als je de bladeren uit je eigen dakgoot gaat vegen, dan zal die moeite je in dank afgenomen worden.
- Houd je ogen open. Mensen zullen je namelijk niet altijd vragen om een gunst. Soms moet je het gewoon weten dat ze jouw hulp wel degelijk nodig hebben, maar jou liever niet tot last willen zijn.
-
Deel. “Sharing is caring”, zeggen ze in het Engels. En dat is ook zo. Als je een zorgzamer persoon wil worden, dan zul je bereid moeten zijn om je spullen te delen. Dit betekent ook dat je spullen zult moeten delen waar je daadwerkelijk iets om geeft, zoals de kleding die je leuk vindt of de helft van je favoriete broodje. Het gaat niet om het delen van dingen waar je niets om geeft, zoals dat boek dat je sowieso al gestolen kon worden. Houd je ogen open voor gelegenheden om dingen te delen, of dat nu om materiële goederen gaat of om advies. Mensen die zorgzaam zijn, zijn onbaatzuchtig—en delen is een belangrijke eigenschap van onbaatzuchtige mensen. [4] X Bron
- Delen beperkt zich niet tot materiële goederen. Kennis kun je ook delen. Neem de tijd om even een gesprekje aan te knopen met die scholier die een open dag heeft bij jou op de universiteit. Deel jouw ervaringen met iemand die net in jouw vakgebied begonnen is. Help een jongere tennisspeler zijn backhand te verbeteren. Ga op zoek naar kansen om het leven van mensen een stukje beter te maken door je kennis met hen te delen.
-
Onderhoud contact met mensen. Je kunt mensen ook laten zien dat je om hen geeft door hen te laten weten dat je aan hen denkt, zelfs als jullie niet samen zijn. Om dit te kunnen doen, zul je contact moeten onderhouden met je vrienden en familieleden. Bel je nichtje bijvoorbeeld op om haar een prettige verjaardag te wensen, stuur je beste vriend een berichtje na zijn proefwerk, etc. Ook briefkaarten zijn hier uitstekend geschikt voor. Hoewel mensen het druk hebben en het onrealistisch is om elke dag met meerdere vrienden te praten, dien je er een gewoonte van te maken om per week met minstens een vriend contact op te nemen—dit zal al een ontzettend groot verschil maken. [5] X Bron
- Het is één ding om om iemand te geven als hij/zij vlak voor je staat, maar het is iets heel anders om ook contact met hem/haar op te nemen als hij/zij niet in de buurt is.
- Als je weet dat een vriend(in) het moeilijk heeft, laat dan van je horen. Al zeg je alleen maar “hallo”. Je hoeft niet voortdurend te vragen of alles goed met hem/haar gaat, omdat dat op een gegeven moment nogal vervelend kan worden. Je kunt hem/haar wel opbeuren door een interessant artikel door te mailen of een grappige foto te sturen.
-
Onthoud details over het leven van anderen. Je kunt laten zien dat je echt om mensen geeft door aandacht te besteden aan de details die mensen je vertellen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je de naam van de kat van je collega onthoudt, dat je onthoudt wanneer je moeder bericht krijgt over haar sollicitatiegesprek van vorige week, of dat je nieuwe vriend opgegroeid is in Lutjebroek. Onthoud deze details en breng ze later nog eens ter sprake om te laten zien dat je echt om mensen geeft. Als je alle kleine dingetjes die mensen je vertellen vergeet, dan zul je niet de indruk wekken dat het je veel kan schelen. Doe je best om zo veel mogelijk te onthouden over het leven van anderen, en er ook op terug te komen als de situatie daar om vraagt. [6] X Bron
- Je hoeft natuurlijk niet elk klein detail te onthouden. Maar als je je focust op de belangrijke details, dan zul je een beter beeld krijgen van wie de persoon in kwestie is, wat hij/zij belangrijk vindt en waar hij/zij waarde aan hecht.
-
Doe vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is een uitstekende manier waarop je zorgzamer kunt worden. Je kunt vrijwilligerswerk in de gemeenschap doen om mensen in nood te helpen, en je kunt ook andere manieren vinden om je steentje bij te dragen. Doe bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij een plaatselijke boekenwinkel of bibliotheek. Bied je hulp aan om het park in de stad op te ruimen. Houd je ogen open voor meer kansen om de gemeenschap een klein beetje beter te maken en echt een verschil te maken in je woonplaats. [7] X Bron
- Je kunt ook vrijwilligerswerk gaan doen in een andere stad of zelfs een ander land. Besteed je zomervakantie bijvoorbeeld in het buitenland door huizen te bouwen met Habitat for Humanity. Als je meer tijd besteedt aan het proberen te verbeteren van het leven van andere mensen, dan zul je al snel een stuk zorgzamer worden.
Advertentie
Tips
- Probeer een lieve, vriendelijke en nederige stem te hebben. Door kalm te spreken laat je mensen zien dat je hen begrijpt en naar ze luistert.
- Bekijk het eens van de andere kant. Denk aan hoe andere mensen zich voelen. Probeer jezelf eens in die andere mensen te verplaatsen en stel jezelf de vraag hoe het leven er voor hen uitziet.
- Probeer elke dag te beginnen met een glimlach. Onderschat de kracht van een glimlach nooit!
- Als je een zorgzaam mens wilt zijn, is het belangrijk om elke dag met het juiste gereedschap te beginnen.
Waarschuwingen
- Wees altijd realistisch.
- Laat niemand misbruik maken van jouw vriendelijkheid.
- Onthoud dat je niet iedereen voor je kunt winnen.
- Laat het sarcasme varen. Sommige mensen nemen er aanstoot aan.
- Probeer je zorgzaamheid niet tot het uiterste te drijven.
- Sommige mensen willen niet verzorgd worden; zorg alleen voor mensen die dat wel willen.
Bronnen
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/12/14/5-ways-to-show-you-care/
- ↑ http://charactercounts.org/pdf/Exercising-Character/Exer-Char_teens-caring.pdf
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/12/14/5-ways-to-show-you-care/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2009/12/14/5-ways-to-show-you-care/
- ↑ http://coachingforleaders.com/articles/be-a-more-caring-person/
- ↑ http://coachingforleaders.com/articles/be-a-more-caring-person/
- ↑ http://www.parentfurther.com/discipline-values/positive-values/teaching-kids-to-care