PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Beleefd zijn is een vorm van etiquette; het gaat om respect en rekening houden met gevoelens van anderen, met hun cultuur, waarden en normen. Het lijkt niet moeilijk, maar voor veel mensen blijft het toch een uitdaging. Hoewel er mensen zijn die helemaal niets geven om beleefdheid, vraag jij je wellicht af hoe je je etiquette kunt verbeteren, aangezien je dit artikel leest. Je wilt misschien in elk geval weten hoe je kunt voorkomen dat je brutaal of lomp overkomt, waardoor je mensen in je omgeving kunt afstoten. Beleefd zijn is ook een goede manier om nieuwe vrienden maken.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Algemene beleefdheid

PDF download Pdf downloaden
  1. Dat betekent niet dat je een mak, stil watje hoeft te zijn. Het betekent dat als je iets doet, aanbiedt of vraagt je dit doet zonder anderen onder druk te zetten, en zonder dat zij het gevoel hebben dat ze in een hoek gedreven worden.
    • Als je bijvoorbeeld een gesprek hebt, is het een ding om een vraag te stellen of je mening te geven, maar het is onbeschoft om door te gaan als iemand heeft laten weten dat hij/zij zich ongemakkelijk voelt (verbaal of non-verbaal) bij het onderwerp.
    • Ook al wil je alleen maar helpen, zoals wanneer je aanbiedt om voor een lunch te betalen of de afwas te doen, moet je niet te lang aandringen. Als iemand zegt 'Nee dank je, het is goed', zeg dan een keer 'Alsjeblieft, ik wil graag helpen'. Als de ander dan nog steeds nee zegt, laat het dan gaan. Dan wil de ander jou graag trakteren, dus sta dat dan toe en betaal de volgende keer.
  2. Hoe groeten ze en spreken ze elkaar aan? Wat doen zij met hun jassen? Wat voor onderwerpen bespreken ze? Verschillende omstandigheden vereisen verschillende formaliteiten en standaards, en die standaards bepalen vaak wat beleefd is en wat niet.
    • Een zakenlunch, een kerstdiner, een bruiloft en een begrafenis zullen allemaal een andere, maar over het algemeen wel formelere toon hebben dan een feestje met een groep vrienden.
  3. Wees altijd hoffelijk, want je kunt de andere persoon nog wel eens in een andere omgeving tegenkomen, en dan is het niet prettig als negatiever herinneringen je in een kwaad daglicht stellen. Als iemand je irriteert of zelfs beledigt, ga dan geen discussie aan. Zeg gewoon 'Laten we het erover eens zijn dat we het niet eens zullen worden' en verander van onderwerp, discussieer op een beleefde manier of excuseer jezelf en beëindig het gesprek.
  4. Probeer niet te veel over jezelf te praten -- als ze iets willen weten (of beleefd willen zijn) zullen ze je wel iets vragen. Wees zelfverzekerd en charmant. Overheers het gesprek niet, dat is arrogant en lomp. Kijk geïnteresseerd en luister naar de antwoorden.
    • Kijk niet over de schouder van de ander of door de kamer heen, en laat je ogen niet rusten op een nieuwe gast die net aankomt. Dat toont dat je bent afgeleid of dat je niet geïnteresseerd bent - alsof je gesprekspartner te alledaags of saai is om aandacht aan te besteden.
  5. Dit kun je een beetje oefenen zodat je iemands hand niet fijnknijpt, afhankelijk van hoe sterk je bent. Dat kan de ander ongemakkelijk maken. Wees vooral voorzichtig als je iemand de hand schudt die ringen draagt. Te hard knijpen kan dan heel pijnlijk zijn.
    • Weet dat de echte 'ouderwetse' etiquette luidt dat het ongepast is om als man een vrouw of een oudere man de hand te schudden, of om een oudere vrouw de hand te schudden als je zelf een vrouw bent. Groet de ander eerst, maar wacht tot zij de hand uitsteken. Als je echter zelf een ouder persoon bent of een vrouw, moet je onthouden dat de ander zich afgewezen kan voelen als jij geen hand aanbiedt, omdat hij/zij niet als eerste een hand mag uitsteken. Meestal kun je binnen een halve seconde bepalen of de ander de hand naar je uitsteekt, dus wees alert.
    • Benader iemand niet met je arm al uitgestoken. Dat komt dwingend over. Als je wilt laten merken dat je op iemand afkomt, zorg dan voor goed oogcontact en glimlach, open je armen een klein beetje (gebogen bij de ellebogen) zodat je een uitnodigend gebaar maakt.
  6. Gebruik het bestek van buiten naar binnen. Leg je servet op je schoot en leg niets op de tafel wat er nog niet was toen je aankwam (telefoon, bril, sieraden). Zet je tas bij je voeten, onder je stoel. Vrouwen mogen geen make-up bijwerken aan tafel. Het is onbeschoft en toont een gebrek aan verfijning. Als je je make-up wilt bijwerken of wilt kijken of er iets tussen je tanden zit, ga je even naar het toilet.
  7. Luidruchtigheid is een teken van arrogantie of onzekerheid. Een charmant, beleefd persoon zorgt dat een ander zich goed voelt. Hou dat in gedachten, hou rekening met de behoeften en mening van anderen. Maak nooit kleinerende opmerkingen over etnische achtergronden, politiek of religie.
  8. Beweeg vloeiend, met rustige bewegingen en aandacht voor het moment. Mensen zullen deze subtiele charme opmerken, en dat kan je erg goed van pas komen.
  9. Zorg dat je de lokale gebruiken bestudeert voordat je ergens heen gaat!
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Beleefde antwoorden

PDF download Pdf downloaden
  1. Bij veel sociale situaties, zijn er algemene richtlijnen voor een beleefd gesprek. Het vermogen om te luisteren naar wat de ander zegt, en daar bedachtzaam, zonder sarcasme, belediging of te joviaal te reageren is erg belangrijk voor een goed verlopend gesprek. Hier zijn wat voorbeelden:
  2. Als je met iemand uit je peergroup praat, kun je iemand met zijn/haar naam begroeten, en de begroeting eventueel uitbreiden als dat gepast is. Als je beleefd wilt zijn hou je het bij de begroeting. Bijvoorbeeld:
    • 'Goedemorgen, Jessica.'
      • 'Goedemorgen, Peter.'
    • In dit geval houden zowel de begroeter als degene die wordt begroet het kort, professioneel en hoffelijk. Hier is een voorbeeld waarbij het wat uitgebreid wordt:
    • 'Goedemorgen, Jessica, goed je te zien vandaag. '
      • 'Dank je, Peter. Ook goed om jou weer te zien.'
    • Als je iemand van boven je peergroup begroet -- misschien je baas, een belangrijk persoon of iemand anders die 'boven' je staat, kun je het beter formeel houden. Bijvoorbeeld:
    • 'Goedemorgen, Jessica.'
      • 'Goedemorgen, meneer Jansen. '
    • Als meneer Jansen zegt 'Zeg maar Peter', doe dat dan ook. Maar doe het nooit zonder dat hij dat heeft gezegd.
  3. Beleefdheid aan de telefoon is helemaal afhankelijk van de situatie. Als je in een zakelijke omgeving bent, is het afhankelijk van je positie binnen het bedrijf, hoe je de telefoon opneemt. Je kunt een telefoontje van een mogelijk klant op de volgende manier opnemen:
    • 'Goedemiddag, ABC telecom, u spreekt met mevrouw Smit. Hoe kan ik u van dienst zijn?'
  4. Bij interne gesprekken gebeurt het wel dat mensen de telefoon opnemen door hun afdeling in de hoorn te roepen. Ook al is dat gebruikelijk, is het veel beter om het netjes te zeggen.
    • 'Sales.' Dan lijkt het net alsof een robot de telefoon opneemt. Het laat niet blijken dat er iemand aan de lijn is die ergens iets om geeft. Een betere aanpak zou zijn:
    • 'Sales, met Leonore. Wat kan ik voor je doen?'.
  5. In deze veelvoorkomende situatie weten mensen vaak niet wat ze moeten zeggen. Hier zijn wat richtlijnen: [1]
    • Formele situaties. In formele situaties 'introduceer' je mensen niet, je 'stelt ze voor'. Daarbij is sprake van een hiërarchie:
    • De jongere persoon, of degene die minder bereikt heeft, wordt altijd geïntroduceerd door de oudere of belangrijkere persoon:
      • 'Meneer de Haan, mag ik u voorstellen: meneer Bruin'
    • Een heer wordt altijd aan een dame voorgesteld:
      • 'Mevrouw Jansen, mag ik u voorstellen: meneer Davids'
    • Minister presidenten, geestelijken en mensen van adel worden altijd voorgesteld aan , ongeacht leeftijd, sekse of rang:
      • 'Meneer Rutte, het is mij een eer u voor te stellen: Mevrouw Jansen uit Urk'.
    • Informele situaties . In een informele situatie kun je de richtlijnen volgen voor de formele situaties -- jong aan ouder, minder belangrijk aan belangrijker, vrouw een man -- maar zonder je zorgen te maken dat je bestraft wordt als je het verkeerd doet! Je kunt ook de een aan de ander voorstellen, of het woord helemaal weglaten, zoals:
      • 'Meneer van Bommel, mag ik u voorstellen: Meneer Groen, van de boekhouding. Gewoon alleen namen uitwisselen werkt ook prima:
      • 'Meneer van Bommel, meneer Groen'. Hoewel er dan geen formele introductie is, wordt de 'rang' duidelijk gemaakt door de stemverbuiging. De naam van de oudere wordt gezegd in de vorm van een vraag, de naam van de jongere als een normale uitspraak: 'Meneer van Bommel? Meneer Groen'.
    • Het beleefde antwoord als je aan iemand wordt voorgesteld is eenvoudigweg 'Hoe gaat het met u?'.
    • Meneer van Bommel, mag ik u voorstellen: Mevrouw van Ravenzwaai'. Van Ravenzwaai antwoordt hierop met 'Hoe gaat het met u?' Meneer van Bommel kan hierop antwoorden wat hij wil.
    Advertentie

Tips

  • Zeg altijd alstublieft en dank u wel.
  • Onderbreek mensen niet als ze met een ander praten of ergens mee bezig zijn.
  • Wees beleefd tegen bedienend personeel (en geef fooien).
  • Het is altijd erger als je wordt betrapt wanneer je liegt, dan wanneer je de waarheid vertelt.
  • Leg je ellebogen niet op tafel en reik niet over anderen heen om peper of zout te pakken. Vraag altijd of iemand het kan doorgeven.
  • Pas je gedrag aan aan de gelegenheid. Je kunt je losser gedragen bij een familiefeest, dan tijdens een zakendiner. Dit geldt ook voor kleding. Als je niet zeker weet naar wat voor soort gelegenheid je gaat, vraag dan wat voor soort feest/restaurant/club het is, dan kun je je goed voorbereiden. Niets is vervelender dan in een leren broek en motorlaarzen aankomen op een cocktailparty - behalve in een smoking op komen dagen in het clubhuis van een motorclub.
  • Pak nooit zelf iets, behalve als de gastheer/vrouw heeft gezegd dat dat mag.
  • Dring niet aan als iemand heeft geweigerd. Dan lijkt het alsof je geen 'nee' kunt accepteren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 20.276 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie