Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het lezen van een goed boek kan een van de mooiste dingen van het leven zijn. Of je nu fictie, non-fictie, gedichten of een groot, zwaar theorieboek leest, deze handleiding zal je helpen zo veel mogelijk uit je ervaring te halen.
Stappen
-
Kies een boek. Als je voor je eigen plezier leest, dan zul je waarschijnlijk een algemeen boek in de categorie fictie of non-fictie kiezen. Er zijn letterlijk miljoenen van zulke boeken, dus het vinden van een boek dat voor jou geschikt is kan best een uitdaging zijn. Je kunt het beste starten met nadenken over wat je leuk vindt en ook over wat je niet leuk vindt. Houd in gedachten hoeveel verschillende soorten boeken er bestaan. Er zijn dystopische boeken zoals De Hongerspelen van Suzanne Collins. Er zijn realistische romans zoals Perfect van Natasha Friend. Er zijn fantasyboeken zoals Toverland van Chris Colfer. Er zijn historische romans zoals Dragonwings van Laurence Yep, en nog vele anderen.
- Je persoonlijke smaak kennen kan je goed helpen bij het vinden van een boek waar je van kunt genieten. Dat iemand anders zegt dat een boek goed is, wil niet zeggen dat jij er ook van gaat genieten. Sommige mensen houden van fantasyboeken, anderen haten ze. Denk na over wat voor ervaring je wilt bij het lezen. Wil je een opwindend avonturenverhaal? Een hersenexplosie van ideeën? Een emotionele tocht door de levens van geloofwaardige personages? Hoe lang mag het boek zijn dat je wilt lezen? Hoe uitdagend wil je dat het is? Zijn er bepaalde perspectieven waarvan je wilt dat je boek ze omarmt of vermijdt? Het beantwoorden van deze vragen zal het zoekgebied van mogelijke boeken verkleinen.
- Voor non-fictieboeken kun je wat gemakkelijker het zoekgebied verkleinen dan voor fictieboeken. De meest populaire non-fictieboeken zijn geschiedenissen of biografieën van beroemde mensen. Is er een bekend persoon waar je meer over wilt weten? Wil je meer weten over een land, een monument, een oorlog of een historische gebeurtenis? Wil je meer weten over oceanen of dinosauriërs of piraten of over magie? Over zo'n beetje alles waar je aan kunt denken is er wel een non-fictieboek geschreven.
- Het vinden van een non-fictieboek over iets wat jou interesseert betekent niet noodzakelijk dat je het boek leuk vindt. Sommige boeken zijn goed geschreven en interessant, anderen zijn slecht geschreven en saai. Als je een non-fictieboek vindt over iets wat je leuk vindt, lees dan de eerste paar pagina's eerst om te zien of je de stijl van de schrijver prettig vindt. Als je het boek op de eerste pagina moeilijk of saai vindt, dan zal het waarschijnlijk niet beter worden wanneer je verder leest.
- Ga naar de bibliotheek. De plaatselijke bibliotheek is een goede plek om boeken te zoeken, als je er een vindt die je interessant lijkt, dan hoef je niet eens te betalen om het te lezen. Vertel de bibliothecaris waar je in geïnteresseerd bent en vraag hem of haar om je een of twee plekken in de bibliotheek aan te wijzen waar je interessante boeken over jouw interesses kunt vinden.
- Beoordeel het boek niet om zijn kaft. De titel en kaftillustraties kunnen saai lijken of niet jouw smaak, maar in het boek kan een hele wereld van plezier en genot zitten waar jij door geboeid zult raken. Dit is echter niet altijd het geval, dus zorg ervoor dat je wijze keuzes maakt! Kijk ook naar de dikte van het boek. Als je zoekt naar een kort verhaal, dan is een dik, zwaar boek niet geschikt, en andersom geldt hetzelfde. Tenslotte, als je het boek koopt voor iemand anders dan jezelf, denk dan aan zijn of haar leeftijd en interesses. Als je iets voor een kind koopt, dan zijn boeken zoals vijftig tinten grijs misschien niet de beste keuze.
- Vraag aan mensen om je heen. Goede vrienden en familieleden kunnen misschien boeken aanraden aan je, gebaseerd op waar zij van genoten en denken dat jij het ook zult waarderen. Maar wees voorzichtig, want sommige mensen houden van het lezen van lange verhalen terwijl anderen dat niet fijn vinden. Als jij bijvoorbeeld van wetenschap houdt, zoek dan naar wetenschapsboeken.
- Kijk online. Het internet is gevuld met boekenliefhebbers die hun mening over diverse titels met veel plezier delen. Zoek een gemeenschap die boeken bespreekt en zoek naar de onderwerpen die jij leuk vindt, of bezoek gewoon online boekenwinkels en kijk door recensies van boeken die er goed uitzien. Beide manieren zijn een goede methode om snel een idee te krijgen van de meest populaire en meest gewaardeerde titels in elke categorie.
- Maak er een groepsevenement van. Boekenclubs en lezingen zijn beiden leuke manieren om nieuwe boeken te ontdekken.
- Veel clubs zijn gericht op een bepaald boekengenre, zoals science fiction of romans, maar sommige zijn ook meer algemeen.
- Lezingen van fiction worden regelmatig georganiseerd bij veel onafhankelijke boekenwinkels.
- Non-fictieschrijvers geven soms lezingen of zelfs gratis gastpresentaties bij universiteiten in de buurt. Ga en luister om te zien of hun boek klinkt als iets wat je zou willen lezen, en leer tegelijk iets over een onderwerp dat je interesseert. Sommige boeken beginnen met een korte uitleg, dus raak niet verveeld na de eerste pagina's; onthoudt dat elk verhaal een les bevat.
-
Verkrijg het boek dat je wilt lezen. Er zijn een paar verschillende manieren om dit te bereiken:
- Leen het boek bij de bibliotheek. Het voordeel van deze benadering is dat het gratis en gemakkelijk is. Als je geen bibliotheekkaart hebt, loop dan bij de bibliotheek naar binnen en vraag er een.
- Veel bibliotheken hebben een systeem dat je de mogelijkheid geeft om een boek dat je wilt te reserveren, en je dan een bericht stuurt wanneer het boek beschikbaar is, zodat je het kunt komen ophalen.
- Wees je ervan bewust dat als je een heel populair boek wilt lezen, je weken of maanden op de wachtlijst kunt staan voor een exemplaar.
- Koop het boek. Ga naar een boekenwinkel of tijdschriftenhandel en koop je eigen exemplaar om zo lang je wilt te houden. Het voordeel van deze methode is dat je met een beetje werk gewoonlijk zelfs de meest populaire boeken kunt vinden en ze direct kunt lezen; het nadeel is dat je meer moet betalen om het boek te kopen.
- Zorg ervoor, aangezien je moet betalen, dat je een paar bladzijden in de winkel kunt lezen, zodat je kunt zien of je de schrijfstijl van de auteur fijn vindt als je er thuis aan gaat beginnen.
- Leen het boek. Vrienden en familieleden die een boek aanbevelen aan je zullen vaak een eigen exemplaar hebben en het je graag willen lenen voor zolang als het duurt tot je het uit hebt.
- Zorg ervoor dat je boeken die je geleend hebt goed verzorgt, en lees ze in een redelijke tijd zodat je het niet vergeet en ze het komende jaar stof laat vangen op een plank.
- Koop het boek elektronisch. Met de komst van de e-readers en smartphones in de afgelopen jaren, worden elektronisch gepubliceerde edities van gedrukte boeken meer en meer algemeen. Het betekent ook dat je het boek met je mee kunt nemen op je mobiel/Kindle/tablet/iPod.
- De kosten van aanschaf voor een virtueel boek zijn vaak iets lager dan de kosten van aanschaf voor een papieren boek, dus als je al een reader hebt, dan kun je een beetje geld uitsparen. Koop geen grote boeken waarvan je weet dat je ze niet zult uitlezen. Goede soorten apps voor dit soort zijn de Kindle apps of, als je een nieuwe versie van een iProduct hebt, iBooks.
- Net als een boek van papier en inkt is een elektronisch boek van jou als je er eenmaal voor betaald hebt. Het enige nadeel hiervan is dat, in tegenstelling tot papieren boeken, je ze niet kunt uitlenen omdat het boek geïnstalleerd is op je apparaat.
- Onthoud dat elektronische edities moeilijker mee te brengen zijn dan papieren boeken op lange vakanties of kampeertrips.
- Leen het boek bij de bibliotheek. Het voordeel van deze benadering is dat het gratis en gemakkelijk is. Als je geen bibliotheekkaart hebt, loop dan bij de bibliotheek naar binnen en vraag er een.
-
Lees je boek. Zoek een comfortabele plek om te zitten, zorg ervoor dat er ruim voldoende licht is, en sla het boek open. Begin bij het begin, wat meestal het eerste hoofdstuk is, tenzij er wat voormateriaal is, en lees elke pagina in volgorde tot het boek uit is. Als er ook eindmateriaal is, wacht dan tot je de rest van het boek gelezen hebt voor je dat leest.
- Besluit of je wel of niet het voormateriaal leest. Voormateriaal is de geschreven tekst aan het begin van het boek dat niet het eerste hoofdstuk is van het boek. Het is er in vier basissmaken, en elke soort heeft een ander doel. Je kunt bij elk deel van het voormateriaal zelf besluiten of je het wel of niet wilt lezen. De vier soorten voormateriaal zijn:
- Dankbetuigingen: Een kort gedeelte waarin de mensen opgenoemd worden die de auteur geholpen hebben op een manier gedurende het schrijfproces. Je kunt dankbetuigingen lezen als je dat wilt, maar de meeste mensen nemen de moeite niet. Dankbetuigingen verschijnen ook vaak aan het eind van het boek.
- Voorwoord: Het voorwoord wordt geschreven door een andere auteur dan de persoon die het boek geschreven heeft, dus het wordt gewoonlijk alleen gevonden in latere edities van een boek dat een bepaalde indruk gemaakt heeft in het verleden, zoals een prijswinnende roman of een belangrijk wetenschappelijk werk. Het voorwoord vertelt een beetje over wat je kunt verwachten van het boek en waarom het de moeite van het lezen waard is.
- Inleiding: De inleiding is geschreven door de auteur van het boek. Het is gewoonlijk (maar niet altijd) korter dan het voorwoord, en is in feite een verhandeling waarin wordt uitgelegd hoe en waarom het boek geschreven is. Als je geïnteresseerd bent in het persoonlijke leven of het creatieve proces van de auteur, dan kan de inleiding je waardevolle inzichten geven.
- Introductie: De introductie is de plaats waar de auteur direct tegen de lezer spreekt en het boek introduceert, besprekend wat de bedoeling is en spanning opbouwend bij de lezer over de kans om het te lezen. Introducties worden vaker gevonden in non-fictieboeken dan in fictieboeken. Als je een paar dingen in het boek liever niet vooraf weet, dan kan het een goed idee zijn om de introductie na afloop te lezen.
- Besluit of je wel of niet het eindmateriaal wilt lezen. Eindmateriaal is ander schrijfwerk, gewoonlijk door andere auteurs, wat volgt nadat het boek geëindigd is.
- Eindmateriaal is meestal samengesteld uit verhandelingen of redactioneel commentaar over het boek zelf, en wordt niet veel gevonden buiten academische 'studie-exemplaren' van bepaalde heel beroemde boeken zoals De Druiven der Gramschap van John Steinbeck.
- Net als bij het meeste voormateriaal is al het eindmateriaal volledig optioneel.
- Als je heel erg genoten hebt van een boek, dan kan eindmateriaal je ene kans geven om delen daarvan te herbeleven; als je het belang van een boek niet hebt begrepen, dan kan het belangrijke historische en culturele context bieden. Verder negeren de meeste mensen het.
- Besluit of je wel of niet het voormateriaal leest. Voormateriaal is de geschreven tekst aan het begin van het boek dat niet het eerste hoofdstuk is van het boek. Het is er in vier basissmaken, en elke soort heeft een ander doel. Je kunt bij elk deel van het voormateriaal zelf besluiten of je het wel of niet wilt lezen. De vier soorten voormateriaal zijn:
-
Neem de tijd. Het lezen van een heel goed boek is een boeiende ervaring die de tijd voorbij laat vliegen. Houd een boekenlegger bij de hand, en zorg ervoor dat je niet te lang blijft lezen in een keer. (Stel een timer in op je mobiel of horloge als het moet). Dit zal je de kans geven om langer van het boek te genieten, en zorgt ervoor dat je geen deadlines mist of andere verantwoordelijkheden vergeet doordat je jezelf verloren bent in je boek.Advertentie
-
Kijk door de inhoudsopgave en index. De meeste boeken die bestaan uit veel kleinere delen hebben een duidelijke inhoudsopgave om het mogelijk te maken snel naar een bepaald deel te springen. Sommigen hebben ook een index aan het eind, waar een lijst van sleutelwoorden en andere belangrijke termen te vinden is, met paginanummers waar deze verschijnen.
- Een effectieve manier om in een boek met gedichten of verhandelingen te springen is door er een te kiezen die interessant klinkt en daar meteen naartoe te gaan, in plaats van aan het begin te beginnen. Je kunt eerst dit artikel lezen en besluiten wat je ervan vindt, en dan je zoekmethode eraan aanpassen om meer te vinden van wat je leuk vindt, en de saaie of minder indrukwekkende stukken voor het laatst te bewaren.
-
Spring heen en weer. Naast gedichten van boeklengte (zoals Paterson van William Carlos Williams of Iliad van Homer) kunnen de meeste collecties van korte geschriften in elke volgorde gelezen worden die je wilt. Blader door het boek, en stop wanneer iets je interesse wekt.
- Maak er jouw ervaring van. Benader het volgens jouw persoonlijke opwellingen in plaats van te proberen om het van begin tot eind te lezen. Je zult verrast en tevreden zijn na elke pagina, in plaats van je te voelen alsof je moet kruipen langs dingen die je niet interesseren en moet wachten tot je bij de goede delen komt.
- Houd je ogen open. Naarmate je meer afgestemd raakt op de toon van het boek zullen delen die hiervoor saai leken interessant beginnen te worden, dus je zult altijd meer hebben om te lezen.
-
Lees interactief. Bewoon het geschrevene in het boek en maak er een deel van je eigen leven van door je favoriete delen te benadrukken. Je zult er veel meer van genieten dan als je probeert om het droog te ontleden of erdoorheen probeert te komen op een lineaire manier.
- Houd bij wat je gelezen hebt. Schrijf paginanummers of de namen van auteurs op van delen waar je speciaal van genoten hebt, zodat je ze gemakkelijk terug kunt vinden in de toekomst.
- Gebruik een potlood. Als het boek van jou is, overweeg het dan licht te markeren met een potlood waar je een zin of woord ziet dat je aandacht pakt.
Advertentie
-
Maak aantekeningen. Het is mogelijk om een theorieboek te lezen uit plezier, maar dat komt niet vaak voor. De meeste mensen lezen een theorieboek omdat ze informatie nodig hebben en theorieboeken zijn een uitstekende bron van geconcentreerde, helder georganiseerde informatie over veel onderwerpen. Om het meeste te halen uit het lezen van je theorieboek kun je een notitieblok naast je leggen terwijl je leest.
- Houd een patroon aan. Lees een paragraaf tegelijk, stop dan en maak een aantekening over wat die paragraaf vertelde. Probeer het in een of twee snelle uitspraken of zinnen neer te zetten.
- Herlees je resultaten. Aan het eind van je sessie zul je een persoonlijk exemplaar hebben van alle informatie die je nodig hebt. Lees het nogmaals om je ervan te verzekeren dat alles logisch klinkt voor je.
-
Lees per hoofdstuk. In de meeste gevallen is het niet nodig om een theorieboek van begin tot eind te lezen, maar het is ook niet erg handig om van hoofdstuk naar hoofdstuk te springen. Plan in plaats daarvan, als je dat nog niet gedaan hebt, dat je elke keer als je een deel van een hoofdstuk moet lezen, het hele hoofdstuk gaat lezen.
- Begrijp meer van wat je leest. Door het hele hoofdstuk in volgorde te lezen zul je alle informatie die je nodig hebt in een solide context zetten, wat het gemakkelijker te begrijpen maakt en gemakkelijker te onthouden.
- Maak een overwinningsrondje. Je hoeft niet het hele hoofdstuk nogmaals te lezen als je dat de eerste keer al gedaan hebt. Je kunt, als dat later nodig is, de punten opzoeken uit het hoofdstuk die je nodig hebt.
-
Zet door. Als je een theorieboek leest, dan is dat waarschijnlijk voor een les die je probeert te halen. Theorieboeken zijn taai en moeizaam te lezen, dus de beste manier om ze te tackelen is door vroeg te starten en te proberen regelmatige voortgang te boeken bij elke keer dat je er een opent.
- Maak er een agendapunt van. Reserveer regelmatig ruimte in je agenda, minstens een paar dagen per week, voor het lezen van je theorieboek. Het zal dan een stuk gemakkelijker gaan dan als je probeert om het allemaal in je op te nemen vlak voor de examens.
Advertentie
Tips
- Hoewel het meer een kwestie is van voorgelezen worden dan van lezen, kunnen audioboeken een goede keuze zijn voor bepaalde situaties. Audioboeken zijn professioneel voorgelezen boeken die zijn opgenomen voor gebruik met muziekspelers. Het kan een fatsoenlijk alternatief zijn voor het lezen van een boek als je wilt genieten van een verhaal gedurende een lange dagelijkse reis of wanneer je op reis bent.
- Houd je ogen open voor concepten, principes, wetten enzovoorts als je een theorieboek aan het lezen bent.
- Als je een boek bezit waar je niet zeker van weet of je het wel leuk vindt, maar het wel een kans wilt geven, onthoud dan dat sommige boeken snel opkomen. Als je het na dertig pagina's of een paar hoofdstukken nog steeds niets vindt, dan kun je het opgeven.
- Als het een boek is waar je erg van genoten hebt, zoals mysterie/detectives, of magie en mysterie of fantasy of een trilogie of realistische fictie, ontspan dan, sluit je ogen en waan je daar.
- Probeer verschillende genres. Je kunt verrast worden over wat je leuk vindt!
- Wanneer je een boek leest, dan moet je het begrijpen, visualiseren en jezelf in het boek plaatsen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Lees als je in de juiste stemming bent. Als je afgeleid bent, boos, of te bezorgd om je te concentreren, dan zul je niet veel meekrijgen van wat je leest, en zul je het de volgende dag waarschijnlijk niet eens meer herinneren.
- Vergeet niet om de inleverdata van je boeken bij de bibliotheek bij te houden. Breng je bibliotheekboeken op tijd terug of verleng ze, voor de uiterste inleverdatum, om boetes te voorkomen. (Ontdek je favoriete auteur en lees altijd zijn of haar boeken het eerst!)
Advertentie
Advertentie