PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een cape kan worden gebruikt voor modieuze- of voor kostuum doeleinden. Het is een vrij eenvoudig kledingstuk dat door de eeuwen heen werd gedragen voor warmte, om de status mee te verhogen of het uiterlijk te verbeteren. Van Roodkapje tot de catwalk, een cape ziet er altijd goed uit. Deze wikiHow laat je een paar manieren zien om een eenvoudige cape te maken in verschillende stijlen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Een eenvoudige cape maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Goede stofkeuzes zijn: katoen, flanel, satijn en wol. [1] Je hebt stof nodig voor de buitenkant van je cape en een lichtere stof voor de voering. Dit kunnen bij elkaar passende kleuren en motieven zijn, of juist contrasterende.
    • Je kunt ook voor de ene kant en een effen kleur gebruiken en voor de andere kant een stof met een motiefje.
    • Je kunt voor beide kanten van de cape katoen gebruiken omdat dat dit een lichte stofsoort is.
  2. Meet rond de onderkant van je hals. Meet vervolgens vanaf je schouder naar beneden tot waar je de cape wilt laten eindigen. Schrijf de beide meetresultaten op. [2]
    • Voor een cape die meer op een mantel lijkt, meet je tot aan je enkels of tot halverwege je kuiten.
    • Meet tot net voorbij je ellebogen voor een wat kleinere cape.
  3. Neem een rekenmachientje en deel je nekmeting door 2. Deel de uitkomst door pi of 3.14. Rond de meting af tot op de dichtstbijzijnde halve centimeter. Dit is je radius. [3]
  4. Begin met de stof een keer in de breedte op te vouwen. Vouw dit nog een keer op, zodat je een vierkant krijgt. Draai de stof zo dat de gevouwen hoek in de linkerbovenhoek komt te liggen. [4] De stof voor de voering hoef je nu nog niet op te vouwen.
  5. Speld een dun touwtje aan de linkerbovenhoek van je stof vast, daar waar de vouwen zitten. Maak een stukje kleermakerskrijt of een viltstift aan het touwtje vast, op zo'n manier dat het touwtje uiteindelijk dezelfde lengte heeft als je halsradius. Gebruik het krijt of de viltstift als een passer en teken een boog van de bovenrand naar de linkerrand van de stof. [5]
  6. Verleng het touwtje volgens die nieuwe meting en maak opnieuw het krijt/potlood aan het touwtje vast. Teken nu een tweede boog om de onderkant van je cape aan te geven. [6]
  7. Als je hiermee klaar bent, vouw je de voeringstof in kwarten en leg je de uitgeknipte stof van de buitenkant van de cape er - eveneens opgevouwen - bovenop. Knip de voering uit met de uitgeknipte buitenstof als leidraad. [7]
  8. Vouw zowel de buitenkant als de voering uit en leg de twee lappen stof op elkaar. Vouw ze dubbel over de breedte zodat je een halve cirkel krijgt. Knip langs de linker kant van de omgevouwen rand; laat de andere kant met rust. Zo ontstaat de opening van je cape.
    • Je legt nu de twee lappen stof op elkaar, met de goede kant naar binnen.
  9. Vouw de twee halve cirkels open. Leg ze op elkaar, met de goede kanten naar binnen. Zorg ervoor dat alle randen op één lijn liggen en begin dan met spelden.
  10. Knip twee stukken lint van 75 centimeter. Maak je cape aan de twee bovenste hoeken aan weerszijden van de opening los. Schuif de uiteinden van de linten tussen de stof. Zorg ervoor dat ze in lijn liggen met de randen van de cape en speld ze vervolgens vast. De linten moeten ingeklemd zitten tussen de onder- en bovenlaag van de stof. [8]
    • Werk je linten mooi af door de uiteinden even dicht te branden met een kaars of een aansteker.
    • Kies voor een breed lint dat qua kleur bij je cape past. Iets van ongeveer 5 centimeter breed zou ideaal zijn.
    • Als je geen lintsluiting wilt, sla deze stap dan over.
  11. Naai langs de binnenkant van de kraag, de onderrand en de twee rechte randen. Laat onderaan een van de rechte kanten een stuk van 10 centimeter open, voor het binnenstebuiten keren. [9] Maak de naden sterker door ze aan het begin en het eind dubbel te naaien.
    • Als je een lintsluiting hebt, pas dan op dat je niet per ongeluk over de linten naait!
  12. Knip enkele inkepingen in de kraag, ongeveer 2,5 centimeter van elkaar. Maak enkele inkepingen in de onderste bocht, ongeveer 2,5 tot 5 centimeter van elkaar. Knip als laatste een stukje van de boven- en benedenhoek van de opening af. Hierdoor zal de cape gladder naar beneden hangen.
    • Probeer tot zo dicht mogelijk op de naden te knippen zonder ze te beschadigen.
  13. Gebruik iets stomp maar puntigs, zoals een breinaald, om de hoeken naar buiten te duwen. Vouw de ruwe randen van het omkeergat naar binnen, zodat ze gelijk zijn met de rest van de cape, en speld ze vast. Strijk de cape nog een keer.
  14. Je kunt dit met de hand doen met de laddersteek. Je kunt ook de hele cape doorstikken in een bijpassende draadkleur, met een naadtoeslag van 0,30 centimeter. Verwijder de spelden als je klaar bent.
  15. Je kunt kiezen voor een klem, haak-en-oog of zelfs een houtje-touwtje sluiting. Van die laatste soort zijn er mooie te koop in een oosterse stijl. Kies er een die het beste past bij de stijl van je cape.
    • Als je al een lintsluiting hebt, kun je deze stap overslaan.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een cape met capuchon maken

PDF download Pdf downloaden
  1. De hoeveelheid stof die je nodig hebt moet minimaal 1½ meter zijn. Iets zachts en soepels, zoals wol, fleece of flanel, werkt het beste.
    • Als je een langere cape wilt, koop dan meer stof, en tel daar ook minstens 60 centimeter voor de capuchon en de naden bij op.
  2. Meet 55 cm vanaf een van de uiteinden van de stof. Knip een rechthoekig stuk stof af van 55 cm. Dit wordt straks je capuchon. Bewaar het grote stuk stof dat je over hebt voor later.
  3. Neem de rechthoek van 55 cm die je net van je grote lap hebt afgeknipt. Draai hem zo dat de gevouwen rand naar je toe gericht is. Knip het af zodat het 43 cm hoog is en 55 cm breed. Zorg ervoor dat de rand van 55 cm langs de vouw ligt. Gooi de restjes stof die hierbij overblijven weg.
  4. Van de grote rechthoek die overblijft ga je het grootste deel gebruiken om je cape van te maken. Meet de stof langs de gevouwen rand. Als het te lang is, knip je het op de juiste lengte af. Vergeet niet om 5 centimeter toe te voegen voor de naadtoeslagen.
  5. Vouw de cape uit en draai hem zo dat de binnenkant van de stof naar je toe gericht is. Vouw een van de lange randen van de cape 1,25 cm om en strijk hem plat met een strijkbout. Vouw het nog een keer 1,25 cm naar binnen en strijk het weer plat. Stik de zoom vast op 0,30 cm van de binnenvouw. Herhaal deze stappen voor de andere zijrand.
    • Stik een keer extra heen en terug aan het begin en eind van je naaiwerk om de naden sterker te maken.
  6. Vouw eerst je capuchon uit en draai hem zo dat de verkeerde kant van de stof naar je toe is gericht. Zoom een van de 86,5 cm randen op dezelfde manier om als je bij de cape deed. Laat de andere drie randen met rust.
    • De rand van 86,5 cm is de kant van 43 cm toen hij opgevouwen was.
    • Vergeet ook hier niet om aan het begin en het eind van het naaiwerk nog een keer extra heen en weer te gaan.
  7. Vouw de capuchonstof dubbel, met de verkeerde kant naar buiten. De 55 cm rand moet langs de vouw liggen en een van de 43 cm randen moet worden omgezoomd. Naai de andere randen van 43 cm met een naadtoeslag van 1,25 cm aan elkaar.
    • Vergeet niet aan het begin en het eind van het naaiwerk de naad te verstevigen.
    • Als je stof erg rafelt, kun je nog een keer met een zigzagsteek over de naden gaan.
  8. Naai recht of met een rijgsteek langs de ruwe bovenrand van je cape. De eerste keer doe je dit 0,60 cm van de rand vandaan, en de tweede keer 1,25 cm van de rand vandaan.
  9. Zoek de rijgdraden aan één kant van je cape. Pak ze allebei vast en begin er dan aan te trekken. Blijf de stof rimpelen tot het dezelfde breedte heeft als de onderkant van je capuchon, dus ongeveer 50 cm. Hecht de draden af en knip het overschot af.
    • Je kunt de stof ook vanaf beide kanten van je cape rimpelen, maar zorg ervoor dat je alleen aan de rijgdraden trekt.
    • Als je klaar bent, neem dan de tijd om de rimpels mooi te verdelen, zodat ze overal gelijk zijn.
  10. Speld de capuchon en de cape aan elkaar vast, met de goede kanten tegen elkaar. Zorg ervoor dat de onderrand van de capuchon goed in lijn ligt met de gerimpelde rand van de cape. Naai de twee aan elkaar met een naadtoeslag van 2,5 centimeter. Zorg ervoor dat het gerimpelde gedeelte tijdens het naaien niet opgevouwen of op elkaar gestapeld raakt.
    • Vergeet opnieuw niet om extra heen en weer te naaien aan het begin en het eind van het naaiwerk.
    • Als je stof erg rafelt, kun je de rand met een zigzagsteek verstevigen. Je kunt de rand ook met biasband of zoomband afwerken.
  11. Hier kun je creatief mee zijn. Je kunt met de hand een eenvoudige houtje-touwtje sluiting aan de voorkant van je cape vastnaaien. Je kunt ook twee linten vastnaaien, als je de cape liever dichtknoopt met een strik. Een andere optie is om aan de ene kant van de opening een lusje te maken en aan de andere kant een grote knoop.
  12. Je kunt je cape op dit punt als klaar beschouwen, of je kunt er wat verfraaiingen aan toevoegen om hem nog mooier te maken. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:
    • Voeg langs de onderkant een kralenrand toe voor een zigeuner cape.
    • Naai metalen of andere applicaties op je cape.
    • Naai een rand van nepbont langs de capuchon.
    • Voeg langs de randen van je cape wat borduurwerk toe.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een superheldcape voor kinderen maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangezien je dit niet gaat naaien, kun je het beste een niet-rafelende stof nemen, zoals vilt of flanel. Hiervoor heb je ongeveer 1 meter stof nodig. [10]
    • Je kunt deze methode ook gebruiken voor een cape voor volwassenen, maar dan heb je wel een grotere lap stof nodig.
  2. Leg de rechthoek neer met een van de smalle kanten naar je toe.
  3. Gebruik kleermakerskrijt of een viltstift om een markering te maken langs de onderrand, op ongeveer 30 cm van de vouw. Hoe laag je dat doet is aan jou; hoe lager je gaat, hoe langer de cape wordt. Maak een andere markering langs de bovenrand, 15 cm van de vouw. Verbind de lijnen met elkaar met behulp van een rechte lijn. [11]
    • Als je een bredere cape wilt, en als je genoeg stof hebt, kun je de onderste markering verder van de gevouwen rand vandaan maken.
    • Voor een nauwkeurigere lengte voeg je 15 centimeter toe aan je capelengte. Dit in verband met de opening voor de nek.
  4. Zoek een bord of ronde schaal van ongeveer 20 cm doorsnee. Plaats hem op de bovenhoek van je opgevouwen mantel. De zijrand van het bord of de schaal moet 10 cm van de vouw verwijderd zijn. De onderste rand van het bord/schaal moet 15 cm van de bovenrand van je stof vandaan liggen. Omcirkel het bord/de schaal met behulp van kleermakerskrijt of een viltstift. [12]
  5. Probeer om vlak naast de lijnen te knippen. Op die manier zullen ze niet te zien zijn op je afgewerkte cape. Je kunt je cape laten zoals hij is, of een van de onderstaande variaties proberen voor meer karakter:
    • Maak de bovenste en onderste hoeken van je cape rond, als extra touch. [13]
    • Voeg een geschulpte rand toe aan de onderkant van je cape. [14] Dit is geweldig als je kind Batman wil zijn.
    • Knip scheurtjes en gaten in de onderrand, alsof je net gevochten hebt.
  6. Koop wat klittenbandsluitingen of knip je eigen klittenbandsluitingen. Zet ze 3 cm onder de bovenkant van je cape vast met bisonkit of stoffenlijm. Je plakt er een aan de buitenkant, en een aan de binnenkant. [15] Je kunt ook zelfklevend klittenband gebruiken.
  7. Misschien kun je er een superheld embleem op naaien. Strijk wat vlieseline op een stuk stof dat qua kleur contrasteert met de cape. Teken het embleem van een superheld erop en knip het uit. Speld het embleem op de achterkant van de cape. Strijk het erop en verwijder daarna de spelden.
    • Er bestaan veel verschillende soorten vlieseline, dus volg de instructies bij de jouwe op de voet.
    • Als alternatief kun je het embleem uit vilt knippen en op de achterkant van de cape lijmen met bisonkit of stoffenlijm. [16]
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een prinsessencape maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangezien je hier niet bij gaat naaien, moet je een stofsoort vinden die niet rafelt, zoals bijvoorbeeld vilt of flanel. De stof van een (oud) t-shirt of tule zijn ook heel geschikt.
    • Je hebt hier ongeveer net zoveel stof voor nodig als voor de superheldencape. Gebruik een grotere lap stof als je een cape voor een volwassene gaat maken.
  2. Meet vanaf de nek van je kind tot aan waar je de cape wilt laten eindigen. Voeg 6 tot 8 cm extra toe aan je meting. Knip de stof op maat. [17] De cape mag zo wijd zijn als je zelf leuk vindt.
  3. Leg de stof neer met de verkeerde kant naar je toe. Vouw de bovenrand 6 tot 8 cm terug om de behuizing van te maken. Zet de onderrand met stoflijm of strijkzoomtape vast. [18]
    • Bisonkit is hiervoor niet aan te raden omdat die niet flexibel genoeg is om te rimpelen.
    • Als je weet hoe je moet naaien, kun je de behuizing vastnaaien, op 0,60 cm vanaf de onderrand.
  4. Het kan dezelfde kleur zijn als de cape, of een contrasterende kleur. Iets tussen 2,5 en 5 cm zal het beste werken.
    • Als je wilt dat je het lint kunt strikken, maak het dan twee keer zo lang als de behuizing. Je kunt ook een zilveren of gouden koord gebruiken.
  5. Bevestig een veiligheidsspeld aan een kant van het lint. Gebruik de veiligheidsspeld om het lint door de behuizing te trekken.
  6. Verdeel de stof van de cape gelijkmatig over het lint of koord. Rimpel de cape door de stof bij elkaar te schuiven. De stof moet ongeveer de helft van de lengte van een kant van het lint innemen. [19]
  7. Knip het lint af tot 8 cm aan elke kant. Houd het vlammetje van een aansteker even tegen de uiteinden om te voorkomen dat ze gaan rafelen.
    • Als je van het lint een striksluiting wilt maken, sla deze stap dan over.
  8. Plaats een klittenbandsluiting aan de voorkant van het ene lint en aan de achterkant van het andere lint. Zelfklevend klittenband werkt het beste. Als je geen zelfklevend klittenband kunt vinden, kunt je de gewone soort met bisonkit of stoffenlijm vastplakken.
    • Je kunt een paar strass steentjes op de voorkant van een lint plakken om het mooier te maken.
    • Als je het lint lang hebt gelaten, knip dan de uiteinden schuin af en ontrafel ze met een aansteker.
    • Als je in plaats van een lint een koord gebruikt hebt, maak dan een knoop in elk uiteinde van het koord om te voorkomen dat het gaat rafelen.
  9. Je kunt je cape laten zoals hij is, maar je kunt ook nog wat extra aandacht besteden aan de afwerking, door middel van strass of verf. Gebruik kleuren die goed bij je cape passen, en onthoud: minder is meer. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen: [20]
    • Maak kleine motiefjes, zoals sterren of stippen, met stoflijm en glitter.
    • Gebruik opstrijkbare applicaties .
    • Lijm strass steentjes langs de randen met stoflijm of bisonkit.
    • Je kunt de stof ook uit de vrije hand met verf beschilderen.
    • Lijm een (nep)bontrand of veertjes langs de onderkant van de cape.
    Advertentie

Tips

  • Als je een poncho wilt maken, maak dan gewoon een cirkelcape, maar knip de voorste opening niet helemaal door naar beneden. Sla ook de sluiting over.
  • Was, droog en strijk de stof voordat je de cape gaat maken.
  • Gebruik een cape bij een vampierkostuum.
  • Als je je verkleedt als Batman, maak dan een tweede cape voor je vriend, die Robin kan zijn!
Advertentie

Waarschuwingen

  • Is een cape voor een kind bedoeld, zorg er dan altijd voor dat de gespen of linten rond de hals veilig zijn en geen bron van verstikking kunnen vormen. Dit geldt natuurlijk voor iedereen, maar volwassenen zijn beter in staat zelf te bepalen of de sluiting rond de hals al dan niet veilig is.
Advertentie

Benodigdheden

Een eenvoudige cape

  • Stof voor de buitenkant (wol, katoen, flanel, fluweel, enz.)
  • Voeringstof (katoen, voeringstof, satijn, enz.)
  • Kleermakerskrijt
  • Meetlint
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Naaimachine
  • Naaigaren
  • Lint van 5 cm breed (optioneel)

Een cape met cappuchon

  • Stof voor de buitenkant (wol, katoen, flanel, fluweel, enz.)
  • Meetlint
  • Stofschaar
  • Spelden
  • Naaimachine
  • Naaigaren
  • Sluiting (houtje-touwtje, klemsluiting, lint, enz.)

Een superheldencape

  • Niet rafelende stof
  • Kleermakerskrijt of viltstift
  • Stofschaar
  • Ronde schaal of bord
  • Meetlint
  • Klittenband
  • Bijpassende stof (optioneel)
  • Vlieseline
  • Strijkbout (optioneel)

Een prinsessencape

  • Niet rafelende stof
  • Stofschaar
  • Lint of koord
  • Stoffenlijm of zoomband
  • Klittenband
  • Verfraaiingen

Over dit artikel

Deze pagina is 24.347 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie