PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een nieuwe designertas is een genot – ontdekken dat die nep is, is minder leuk. Als je op zoek bent naar een designertas, dan help dit artikel je om de replica's, namaak en echte designertassen van elkaar te onderscheiden.

  1. Het verschil kunnen herkennen geeft je de mogelijkheid om een weldoordachte keuze te maken over de aankoop van een tas.
    • Een echte designertas is gemaakt door de oorspronkelijke, bekende ontwerper -- het kan ook zijn gemaakt door een minder bekende ontwerper, maar de klemtoon ligt op de topontwerpers. Het logo, versieringen, aanhangsels, enz., maken allemaal deel uit van het oorspronkelijke ontwerp tot op de exacte positionering en aantal van dergelijke kenmerken. Labels, logo's of markeringen met de naam van de designer, vormen een integraal onderdeel van het algehele ontwerp en authenticiteit van de tas. De prijs wordt bepaald door wat de consument bereid is te betalen voor een designerlabel.
    • Een legale namaak/imitatie is 'designer geïnspireerd', maar geen directe kopie. Dit alleen in het geval een dergelijke tas niet doet alsof het gemaakt is door de oorspronkelijke ontwerper en er geen origineel handelsmerksymbool logo , of kenmerk wordt gebruikt. In de meeste gevallen kan er qua stijl en kleur een legale imitatie van een authentieke designertas worden gemaakt, terwijl er opzettelijk wordt afgeweken van bepaalde unieke kenmerken, om copyright te voorkomen. Hoewel het kan suggereren dat er een gelijkenis is met het merk waardoor de tas is geïnspireerd, wordt er niet gedaan alsof het een echte designertas is. Zonder nauwe inspectie kunnen de accessoires gemakkelijk worden verward met het echte product, waardoor je er soms te veel aan uitgeeft in de overtuiging dat het gaat om een tas van een oorspronkelijke ontwerper. Als je echter weet waar je op moet letten, zou je het verschil moeten kunnen zien.
    • Illegale, neptassen doen alsof ze echte ontwerper designerproducten zijn, tot op het kleinste logo, label, accessoires, enz. Namaak kopieert alles van de designertas en doet zich voorkomen als het oorspronkelijke merk, zonder enige poging om zich te onderscheiden als imitaties. Prijzen voor namaakgoederen kunnen aanzienlijk variëren, van goedkoop tot pogingen om een tas voor hoge bedragen te verkopen. Het is illegaal om namaakproducten te maken, en door het te kopen, ondersteun je dus de illegale handel. [1]
    • Houd er rekening mee dat de ontwerper-geïnspireerde tassen de zegen kunnen hebben van de oorspronkelijke topontwerper, waarbij er voldoende compensatie is betaald en contracten zijn uitgewisseld, met de mogelijkheid tot goedkopere imitaties in de detailhandel, enz. Meestal zal de winkel met trots iets zeggen in de trant van: 'Onder speciale licentie van merk X voor onze winkel'.
  2. De beste plek om een designertas te kopen is door naar een gerenommeerde winkel voor designertassen te gaan. Geschikte winkels zijn winkels die dezelfde naam dragen als het merk, en goede warenhuizen of boetiekjes. Het personeel dient kennis te hebben over de herkomst, kwaliteit en garanties betreffende de tas.
    • Je kunt gerust aannemen dat elke designertas verkocht op een vlooienmarkt of door een straatverkoper, verdacht is. Kledingmerken staan niet toe dat straatverkopers designertassen of -portemonnees verkopen. Het zou een zeldzaamheid zijn wanneer een goedkope designertas wordt verkocht op een rommelmarkt -- het is mogelijk maar onwaarschijnlijk.
    • Zorg dat je alles te weten komt over designertassen als je iets wilt kopen via een inboedelverkoop, kringloopwinkels, online veilingsites, enz. Pas in dergelijke gevallen de volgende stappen toe op alle aankopen van designertassen.
    • Vraag aan betrouwbare modekenners waar ze hun designertassen kopen. Zij zullen je de goede winkels kunnen aanwijzen.
  3. Designertassen kosten veel geld omdat ze goed zijn ontworpen, en statussymbolen zijn. Als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is de tas nep. [2]
    • Als je legale imitaties koopt, zorg er dan wel voor dat je er niet te veel voor hoeft te betalen, en controleer de kwaliteit grondig!
  4. Oordeel zelf over de authenticiteit van het antwoord -- houd je emoties onder controle en je hoofd erbij. Verkopers die vragen vermijden of ontwijken, hebben iets te verbergen. [3]
    • Vraag of je de tas kunt terugbrengen, mocht het defect of namaak zijn. Natuurlijk hoef je niet echt te verwachten dat straatverkopers daarmee instemmen!
    • Vraag of er certificaten van echtheid bij de tas worden geleverd.
  5. Er zijn veel aanwijzingen die erop duiden dat een tas niet authentiek is: [4]
    • De stiksels: Kijk goed naar de stiksels van de tas. Slordige, schuine en ongelijke stiksels zijn een teken van een slecht gemaakte tas, die dus nep is. Designertassen hebben altijd kwalitatief goede stiksels omdat dit feit deel uitmaakt van de reputatie van de designer wat betreft de productie van een kwaliteitstas.
    • Controleer de logo's of labels. Controleer de logo's aan de binnenkant –- zijn ze in het leer gestempeld of met de hand gestikt? Een duidelijke nepper heeft geen naam in het binnenste label. Controleer ook de buitenste labels, omdat veel ontwerpers echtheidsbewijzen aan de buitenkant van de tas vastmaken.
    • Controleer het materiaal. Als het leer is moet het naar leer ruiken. Als het verondersteld om duurzaam canvas te zijn, dan moet het sterk en goed gestikt zijn. Het materiaal kan je veel vertellen over de kwaliteit van de tas. Als de echte tas normaal gesproken een patroon heeft aan de binnenkant, dan heeft de neptas voornamelijk slechts één kleur aan de binnenkant.
    • Controleer het logo. Logo's zijn vaak de plek waar kopieën fouten maken. Ze kunnen de naam iets anders gespeld hebben, zoals Carter in plaats van Cartier. En hoe populairder de namaaktas, des te groter de noodzaak om voorzichtig te zijn, want het is gemakkelijk om er misbruik van te maken. Wanneer je kijkt naar de stiksels aan de zijkanten en je ziet de 'LV', dan hoort dit aan de andere kant van de tas voortgezet te worden, en dat geldt ook voor de andere symbolen op de tas. En de meeste namaak Chanel-tassen hebben in elkaar grijpende O's in plaats van Cs, 'waardoor het in principe legaal is om ze te verkopen, maar het blijft natuurlijk wel nep. Ze knippen het kaartje eraf zodra het uit de verpakking komt, om de tas er echt uit te laten zien.
    • Zoek naar een serienummer. Dit is een stempel aan de binnenkant van het merk (dit hoeft niet in alle tassen aanwezig te zijn). Vaak is het serienummer ook nep, met een ander uiterlijk en lettertype.
    • Controleer de voering. Als het interieur klinkt als papier dat tegen elkaar wrijft, dan is het geen echte merktas. Een echte designertas zal worden gevoerd, en vaak met leer. Nogmaals: controleer de stiksels van de voering, indien relevant, en let op of het dubbel is gestikt (dit is niet altijd het geval).
    • Zoek naar kleurvariaties. Hoewel sommige variaties opvallend zullen zijn, zijn anderen wellicht heel subtiel. Zorg ervoor dat je nauwkeurig kijkt.
    • Let op slijtage. Hoewel dit pas na aankoop mogelijk is, kan de manier waarop je tas slijt een teken zijn van de echtheid ervan. Bijvoorbeeld: Het leer op het handvat moet er na een paar weken uitzien zoals een goede, gedragen leren jas. Het moet een 'gerijpt' uiterlijk hebben. De stiksels dienen intact te blijven en niet te gaan rafelen. Ritssluitingen mogen niet te snel losraken, anders heb je met een nepper te maken.
  6. Als het niet op stevig metaal lijkt, licht aanvoelt, ruwe randen heeft, etc. dan is het mogelijk een neptas.
  7. Meestal heeft de onderkant van de rits een logo. Veel handtasfabrikanten gebruiken hetzelfde kwaliteitsmerk rits voor al hun tassen.
  8. Met een designertas betaal je net zo goed voor het merk als voor de tas, en heeft voor je budget weinig zin, behalve als geld geen rol speelt. Controleer altijd de tas, of het nu gaat om een designertas of een gewoon merk, want kwaliteit gaat voor stijl. Op die manier zal je al snel merken dat zelfs sommige designerketens concessies doen die niet acceptabel zijn voor de gevraagde prijs. Het heeft echt weinig zin om €1000 uit te geven aan een plastic designertas, in plaats van een goed gemaakte lederen tas te kopen van €200 van een gewoon merk. Doe onderzoek en laat je gezonde verstand je beurs beheren, en niet je door de mode vertroebelde blik.
    • Zoek naar jonge, nieuwe designers die veelbelovende ontwerpen hebben, maar nog geen hoge prijzen vragen. Deze ontwerpers verkopen mogelijk via websites als Etsy, in een stand in een goede kledingwinkel of een cadeauwinkel, of op plaatselijke ambachtsmarkten, etc. Leer hoe je kwaliteit en stijl kunt herkennen en een nieuwe ontwerper kunt ondersteunen.
    Advertentie

Tips

  • Koop als het even kan geen 'designertas' op de markt.
  • Onthoud dat als het leer niet zwaar aanvoelt zoals leer aan zou moeten voelen, dat het niet echt is of slecht gemaakt, en dus namaak.
  • Let op het logo of de merknaam. De logo's of merknamen zijn een overduidelijke aanwijzing dat het gaat om namaak. Als die er niet met de hand genaaid, gestempeld of gewoon helemaal niet aanwezig zijn, dan is het een neptas.
  • Het symbool van Juicy is momenteel 'Love G&P'. Namaaktassen kunnen een symbool als 'Love P&G' hebben, hoewel dit ook kan betekenen dat de tas wat ouder is, omdat Juicy-tassen gemaakt vóór 2006 de opdruk 'Love P&G' hadden.
  • Je kunt je tas meenemen naar de winkel en logo's, binnenwerk, etc. vergelijken, en controleren of je tas inderdaad nep is.
  • Let op spellingfouten op de tas. Staat er een typefout op de buitenkant of aan de binnenkant van de tas, dan is het zeker een nepper.
  • Is het mogelijk om je tas terug te brengen naar de verkoper, houd dan rekening met hoeveel tijd je hebt om hem terug te brengen. Controleer of je tas nep is, vóór het verstrijken van de inruilperiode.
  • Er zijn bedrijven die voor je kunnen nagaan of je tas echt of nep is. Maak je je zorgen over de aankoop, stuur hem dan naar een goed bekend staand bedrijf die je tas kan onderzoeken op echtheid.
  • Doe een barcodescan als de etiketten er nog steeds aan hangen. Je kunt ook het merk online opzoeken, om na te gaan of de stijl hetzelfde is. Als de barcode of het modelnummer niet wordt herkend, dan is het een nepper.
  • Namaak Nep Michael Kors-tassen hebben vaak een 'M' in plaats van een 'MK'-hanger aan het handvat. Evenzo hebben tassen van Yves Saint Laurent vaak een 'SL'-hanger in plaats van een 'YSL'.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Als je nep-tassen wilt gaan verkopen, wees je dan volledig bewust van de juridische en morele gevolgen. Online veilingsites verbieden neppers – het is prima om echte merkproducten te verkopen of imitaties die zich niet als echt voordoen, maar het is nooit in orde om neptassen te verkopen.
Advertentie

Bronnen

  1. Anna Wallner and Kristina Matisic, The Shopping Bags Tips, Tricks and Inside Information to Make You a Savvy Shopper , pp. 16-17, (2005), ISBN 0-525-94887-2
  2. Wisegeek, How do I recognize fake designer accessories?, http://www.wisegeek.com/how-do-i-recognize-fake-designer-accessories.htm
  3. Wisegeek, How do I recognize fake designer accessories?, http://www.wisegeek.com/how-do-i-recognize-fake-designer-accessories.htm
  4. Anna Wallner and Kristina Matisic, The Shopping Bags Tips, Tricks and Inside Information to Make You a Savvy Shopper , pp. 16-17, (2005), ISBN 0-525-94887-2

Over dit artikel

Deze pagina is 40.539 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie