PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Katten hebben een avontuurlijk karakter en halen zowel binnen als buiten soms de gekste capriolen uit. Het is dan ook niet vreemd dat katten soms gewond raken. Letsel aan de staart is vrij gebruikelijk. Als je kat thuiskomt en zijn staart niet omhoog kan houden of als de staart krom of gebroken lijkt, heeft het arme beestje waarschijnlijk letsel opgelopen of zijn staart gebroken. In ernstige gevallen zou je zelfs een open wond, bloed of bot met het blote oog kunnen waarnemen. Katten lopen het vaakst letsel op aan hun staart als deze is blootgesteld aan een te grote druk (als er iets zwaars op is gevallen of als de staart tussen de deur heeft gezeten), als er aan hun staart is getrokken (wanneer het beestje probeert weg te rennen terwijl een kind of dierenbeul de staart vasthoudt), of een combinatie van beiden. [1] Zodra je hebt vastgesteld dat de staart van je kat gebroken is, dien je te beginnen met het behandelen van het letsel om het genezingsproces te bevorderen. In dit artikel wordt uitgelegd wat je tijdens deze periode dient te doen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Vaststellen of de staart van je kat gebroken is

PDF download Pdf downloaden
  1. Een verandering in gedrag is wellicht een van de eerste tekenen waaraan je merkt dat er iets mis is met de staart van je kat. Je kat sleept zijn staart misschien achter zich aan of houdt zijn staart constant laag bij de grond, het beestje verliest urine of heeft last van diarree. De kat lijkt ongelijkmatig te lopen of verliest de coördinatie in zijn achterpoten. [2]
    • Urineverlies en diarree alleen zijn geen symptomen van een gebroken staart. Als het letsel aan de staart ernstig genoeg is om deze tekenen te veroorzaken, zal de kat zeker met zijn staart slepen.
  2. Voel voorzichtig langs de staart. Tekenen die kunnen wijzen op letsel of een breuk zijn gevoeligheid, zwelling en gebogen delen. Als je roodheid, gevoeligheid en zwelling met vocht eronder waarneemt, vormt er zich wellicht een abces, of een zak met pus op de staart van je kat. Als er een stuk bot is blootgelegd of de huid van de staart gestript is waardoor er alleen nog maar bot zichtbaar is, is er sprake van ernstig letsel. [3]
    • Als je een harde, niet-pijnlijke knik aantreft in de staart van je kat, is hij hier waarschijnlijk mee geboren of betreft het oud, reeds genezen letsel.
    • Je dient nooit aan de staart te trekken of een deel van de staart te verwijderen, aangezien er pezen en gevoelige zenuwen in de staart zitten. Als je aan de pezen trekt of ze oprekt, zul je de staart, de achterste ledematen, blaas en darmfunctie beschadigen. Het zou eveneens kunnen leiden tot een slagaderlijke bloeding. Een dergelijke bloeding is moeilijk onder controle te krijgen en kan een levensbedreigende situatie veroorzaken.
  3. De dierenarts kan de staart onderzoeken zonder daarbij verdere schade aan te richten. De staart dient wellicht deels of volledig geamputeerd te worden als de huid volledig gestript is, als er sprake is van een diepe snijwond of als de staart al bijna volledig is afgescheurd. [4] De dierenarts zal wellicht ook antibiotica voorschrijven om infecties te voorkomen, aangezien de kans op een infectie erg groot is bij een open wond. Zelfs als er geen sprake is van externe verwondingen, kan de dierenarts je kat controleren op ander letsel. De dierenarts constateert misschien neurologische schade omdat er tijdens het incident aan de staart van de kat is getrokken. [5]
    • De dierenarts zal de staart onderzoeken op tekenen van fysieke of neurologische schade. Als de dierenarts schade aan zenuwen vermoedt, zal je kat wellicht een EMG-onderzoek (elektromyogram) ondergaan. De sluitspier en spieren in de staart worden getest op zenuwschade. Hiermee kan de dierenarts vaststellen of de staart nog te redden is.
    • Je kat zal wellicht nog steeds pijn ondervinden als je hem meeneemt naar de dierenarts. Blijf bij het beestje in de buurt en praat tegen hem op een zachte en geruststellende toon. Misschien kun je je kat losjes in een deken wikkelen en hem vervolgens in zijn kooi te plaatsen als je hem naar de dierenarts brengt. Dit zal het arme beestje enigszins kalmeren. [6]
  4. Afhankelijk van de plek en de oorzaak van het letsel, zal de dierenarts bepalen welke operatieve ingreep of andere behandeling noodzakelijk is. Als de staart verlamd is, maar je kat in staat is om te lopen, zal de staart waarschijnlijk geamputeerd worden. Als er sprake is van een breuk aan het einde van de staart maar dit verder geen problemen oplevert voor de kat, zal de dierenarts je waarschijnlijk vertellen dat het letsel uit zichzelf zal genezen. [7]
    • Je kat dient misschien een aantal dagen in de dierenkliniek te blijven ter observatie, zodat het beestje kan rusten en genezen, of om de ernst van het letsel vast te kunnen stellen.
    • Als de staart van je kat geamputeerd moet worden, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het zal je kat enige tijd kosten om te wennen aan het gebrek aan gevoel en verandering qua evenwicht. Maar je kat zal zich aanpassen aan de verandering en zijn mobiliteit zal hier op de lange termijn niet onder lijden. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Zorg voor je kat

PDF download Pdf downloaden
  1. Houd de kat binnen om hem te laten rusten en te voorkomen dat hij verder letsel oploopt. [9] Probeer je kat in een kleine kamer te plaatsen (bijvoorbeeld een slaapkamer, de badkamer of het washok). Op deze manier kun je het beestje makkelijk vinden om te kijken of zijn herstel voorspoedig verloopt en om eventueel medicijnen toe te dienen.
    • Katten die ziek zijn of gewond zijn geraakt blijven over het algemeen het liefst uit de buurt van kinderen, andere huisdieren en een hoop lawaai of rumoer.
  2. Je dient aandacht te besteden aan de eetlust van je kat, hoeveel water het beestje drinkt en de hoeveelheid bezoekjes aan de kattenbak. Letsel aan een staart kan soms van invloed zijn op de blaas- en darmfunctie van de kat. Als je kat urine of ontlasting verliest of helemaal niet plast en poept, kan hij zenuwschade hebben opgelopen die van invloed is op deze lichaamsfuncties.
    • Als je merkt dat deze problemen aanhouden, dien je je dierenarts te raadplegen. [10] De dierenarts zal wellicht de urine van de kat moeten onderzoeken op infecties en de medicatie moeten aanpassen. [11]
  3. Je kunt het beste een schema aanhouden wanneer je je kat medicijnen geeft. Je zult de kat waarschijnlijk antibiotica moeten geven om te voorkomen dat open wonden geïnfecteerd raken. Geef je kat alleen medicatie tegen de pijn als je dierenarts je dat heeft opgedragen en de medicijnen heeft voorgeschreven. Geef je kat nooit pijnstillers die als zelfzorgmedicijn verkrijgbaar zijn.
    • Veel van deze zelfzorgmedicijnen, zoals aspirine of paracetamol zijn erg gevaarlijk voor katten. Ze kunnen ernstige en zelfs dodelijke bijwerkingen veroorzaken bij katten. [12]
  4. Controleer de wond minstens één keer per dag. Je kat bevuilt zichzelf misschien met urine en ontlasting als het omhoog houden van de staart te pijnlijk is of als er sprake is van schade aan zenuwen. Soms zul je korsten, vocht, haar, viezigheid of ander vuil waarnemen in en rondom een wond. In zo'n geval dien je de wond voorzichtig schoon te maken met lauw water, sterk verdunde betadine of een oplossing met chloorhexidine en gaasjes of een washandje. Verwondingen aan een staart hoeven meestal niet verbonden te worden.
    • Gebruik geen zeep en waterstofperoxide, aangezien deze de huid zullen irriteren en weefsel zullen beschadigen. Als je droge korsten waarneemt, dien je te onthouden dat dit een goed teken is en je dient ze dus niet te verwijderen.
  5. Ongeacht of je je kat wel of niet naar de dierenarts brengt, dien je het gebied met het letsel goed in de gaten te houden. Laat je kat niet aan wonden likken. Hoewel er bepaalde bestanddelen in speeksel zitten die kunnen helpen bij het helen van wonden, kan overmatig likken de huid irriteren en bacteriën uit de bek kunnen ernstige infecties veroorzaken. [13] [14] Bij ontstekingsverschijnselen moet je denken aan roodheid, warmte, zwelling en wondvocht dat wit, groen of geel van kleur is.
    • Je zou je kat een beschermkraag om kunnen doen, zodat hij niet aan zijn verwondingen kan likken. Het kan twee tot drie weken duren voordat een breuk in een staart is genezen, dit hangt echter wel af van de ernst van het letsel. Houd er rekening mee dat het letsel wellicht niet volledig geneest. Je kat zou een knik in zijn staart kunnen houden, maar dit zal verder geen pijn veroorzaken. Alle open wonden dienen eveneens gesloten te zijn.
    Advertentie

Tips

  • Je kat heeft wellicht ander letsel opgelopen als gevolg van hetzelfde incident. Een kat die met zijn staart tussen een deur is gekomen, heeft wellicht ook zijn achterpootjes verstuikt toen hij probeerde te ontsnappen. Katten die hun staart volledig hebben verloren (afgescheurd of afgesneden), hebben misschien schade aan hun zenuwen en darmfunctie opgelopen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Volg de stappen in dit artikel alleen als je kat een nieuwe knik in zijn staart heeft opgelopen. Sommige kattensoorten hebben van nature een knik in hun staart. Een dergelijke staart is dus niet gebroken en hoeft daarom niet behandeld te worden.
Advertentie

Bronnen

  1. Lussier, Bertrand: Tail Paralysis. In Cote, E. (ed): Clinical Veterinary Advisor: Dogs and Cats Ed 1 St. Louis, Elsevier, 2007, pp 1063-1064.
  2. http://www.veterinarypartner.com/Content.plx?P=A&A=1322&S=0&EVetID=3001644
  3. http://www.pets4homes.co.uk/pet-advice/tail-injuries-in-cats.html
  4. Tobias, Karen M. Veterinary Surgery: Small Animal. Published by Saunders, 2012
  5. Lussier, Bertrand: Tail Paralysis. In Cote, E. (ed): Clinical Veterinary Advisor: Dogs and Cats Ed 1 St. Louis, Elsevier, 2007, pp 1063-1064.
  6. https://www.avma.org/public/EmergencyCare/Pages/Handling-an-Injured-Pet.aspx
  7. http://www.pets4homes.co.uk/pet-advice/tail-injuries-in-cats.html
  8. http://www.purina.co.uk/content/your-cat/helping-to-keep-your-cat-healthy/special-cat-needs/coping-with-amputation-in-cats
  9. http://www.petplace.com/article/cats/diseases-conditions-of-cats/emergency-trauma-urgent-care/tail-trauma-in-cats
  1. http://www.petplace.com/article/cats/diseases-conditions-of-cats/emergency-trauma-urgent-care/tail-trauma-in-cats
  2. http://www.petplace.com/article/cats/diseases-conditions-of-cats/emergency-trauma-urgent-care/tail-trauma-in-cats
  3. http://www.vcahospitals.com/main/pet-health-information/article/animal-health/pain-management-for-cats/6584
  4. Brand HS1, Ligtenberg AJ, Veerman EC. Saliva and wound healing. Monogr Oral Sci. 2014;24:52-60. doi: 10.1159/000358784. Epub 2014 May 23.
  5. Lilenbaum W1, Esteves AL, Souza GN. Prevalence and antimicrobial susceptibility of staphylococci isolated from saliva of clinically normal cats. Lett Appl Microbiol. 1999 Jun;28(6):448-52.

Over dit artikel

Deze pagina is 109.797 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie