PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Melkveebedrijven zijn duur en hebben veel kapitaal nodig om op te starten, veel meer dan een vlees producerend bedrijf. Weet waar je aan begint en hoe je het wilt doen, voordat je besluit een melkveebedrijf te beginnen. Zelfs al ben je op een boerderij opgegroeid, dan nog betekent je eigen zaken regelen dat je lang en diep moet nadenken over hoe je het gaat aanpakken. Deze gids helpt je door die stappen heen, maar bedenk dat lokale kennis voor elke boer van onschatbare waarde is.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je melkveebedrijf plannen

PDF download Pdf downloaden
  1. De meest gangbare dieren op melkveebedrijven zijn koeien, geiten (goed voor een klein bedrijf) en waterbuffels (in Zuid-Azië). Elk hebben veel verschillende rassen en de beste manier om daaruit te kiezen is lokale kennis gebruiken. Neem contact op met overheidsinstanties, landbouwafdelingen van universiteiten en bestaande melkveebedrijven en vraag hulp bij het nemen van een beslissing:
    • Sluit rassen uit die in jouw klimaat niet gedijen.
    • Deel voor elk ras de jaarlijkse onderhoudskosten door de jaarlijkse melkproductie om de productiekosten per eenheid melk te berekenen.
    • Is er (op basis van soort en vetpercentage in de melk) lokale vraag naar de melk van het ras? En hoe zit het met boter en kaas (waarin een hoog vetpercentage nuttig is)?
    • Hoeveel tijd en geld is nodig om een kalf tot melk een producerende leeftijd op te fokken? Voor hoeveel geld kun je de mannelijke kalveren verkopen?
  2. Geconcentreerd voedsel vraagt minder arbeid, maar is duurder. Nieuwe boerderijen besparen vaak op de kosten door het voer aan te vullen met roterend begrazingsbeheer. [1] Kijk naar de huurprijzen voor land bij jou in de buurt en reken uit hoeveel vee een hectare kan hebben.
    • Vee heeft per dag ongeveer 4% van het gewicht in voer nodig. Idealiter zou jouw grasland in het hoogseizoen meer dan dit moeten produceren, zodat je een wintervoorraad aan kunt leggen. [2]
    • Voor een nieuwe boerderij is land huren meestal beter dan kopen. Wacht totdat je boerderij goed op de rails staat en je minder behoefte hebt aan financiële flexibiliteit.
  3. Melkstieren zijn berucht om hun gevaarlijke gedrag en het is sowieso duur om er het hele jaar één rond te hebben lopen. Het is veiliger om tijdens het fokseizoen voor de diensten van een stier te betalen of voor kunstmatige inseminatie (KI) te gaan. KI is bijna altijd het goedkoopst en heeft, als het goed wordt gedaan (bij voorkeur door een getrainde KI technicus), hetzelfde of zelfs een hoger succespercentage. [3]
    • Programma’s voor kunstmatige inseminatie zijn in India en Afrikaanse landen nu wijdverbreid. De besparingen zijn niet heel erg groot en de kwaliteit van de programma’s verschilt sterk, maar het is over het algemeen toch de moeite waard. [4]
    • De man:vrouw verhouding in een kudde verschilt per soort en hangt af van de leeftijd van de man. Een jonge stier kan over het algemeen 20 tot 25 koeien bedienen, terwijl een gezonde, volwassen stier er wel 40 aankan. [5]
  4. Neem, als je nog geen ervaring hebt met een melkveebedrijf, de tijd om meer over fokken, kalveren, mestmanagement, spenen, melken en kuddemanagement te leren. Het boerenbedrijf vraagt heel veel tijd, werk en kennis, dus weet waar je aan begint.
    • Probeer, als alles nieuw voor je is, eerst bij een ander melkveebedrijf wat werkervaring op te doen.
  5. Een boerderij heeft om op gang te komen een éénmalige grote uitgave nodig. Het is eenvoudiger als je een bestaand melkveebedrijf koopt en je kunt besparen door sommige reparaties zelf te doen. Of je nu wilt kopen of alles zelf wil opzetten, zorg ervoor dat je de volgende faciliteiten voor handen hebt: [6] [7] [8]
    • Een steriele faciliteit om melk op te slaan en om, als dat bij jou in de buurt nodig is, te pasteuriseren
    • Droge, zonnige schuren of stallen, beschermd tegen het weer en temperatuurschommelingen
    • Een melkgang met stutten
    • Opslag voor voer en mest
    • Aparte ruimte voor kalveren
    • Apparatuur (inclusief tractoren) en opslagruimte voor apparatuur
    • Een bron voor de bewatering van het vee, en ook een transportsysteem naar de tanks in de weiden
    • Beregeningssysteem voor grasland (optioneel) [9]
    • Opmerking: geef jezelf als het even kan genoeg ruimte om je veestapel nog uit te breiden
  6. Kijk alle vee persoonlijk na voordat je koopt en doe ook een aantal melktests. Het dier moet gezond zijn en gevaccineerd tegen ziektes. Koop de dieren als het even kan direct na het kalveren, tijdens de tweede of derde lactatie (als de melkproductie het hoogst is). [10] Wacht met het kopen van de tweede helft van je kudde totdat de eerste groep bijna droog komt te staan, zodat je boerderij het hele jaar door melk kan produceren. [11]
  7. Als je met een paar dieren begint, praat dan met melkveeboeren uit de buurt om advies te krijgen over verkopen aan lokale winkels en personen. Als je een wat grotere kudde hebt, kun je een stabieler inkomen vergaren door de melk aan een bedrijf dat de distributie voor zijn rekening neemt te verkopen.
  8. Je lokale of regionale overheid kan vergunningen en papierwerk vereisen om een boerderij te runnen, melk te verkopen, je land te beregenen en/of om medewerkers in te huren.
  9. Zet al je financiële ramingen in een plan dat de eerste paar jaar van je bedrijf omspant. Onthoud om ook, behalve de noodzakelijk zaken hierboven, de verwachte veeartsenkosten per dier en de kosten van de arbeid, die je denkt in te gaan huren, op te nemen. Kijk ook naar een mogelijke extra bron van inkomsten: mestverkoop.
    • Vraag, voordat je een lening bij de bank aangaat, ook overheidsinstanties naar subsidies en leningen voor boeren.
    • Ga voor het berekenen van toekomstige winst uit van de gemiddelde melkprijs (of iets minder) over de afgelopen jaren. Je wilt niet dat je bedrijf onderuit gaat als de melkprijzen kelderen.
    • Je hebt ongeveer één knecht per 10 stuks melkvee nodig en één per 20 stuks ‘droog’-vee. [12] Hier vallen jij en je familie ook onder.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De basis leren

PDF download Pdf downloaden
  1. Aangenomen dat je meer dan een paar dieren hebt, moet je ze markeren om ze uit elkaar te kunnen houden. Dit helpt je om de individuele melkproductie en ziekte bij te houden. Het gebruik van oormerken is een gangbare methode.
  2. Koop altijd ziektevrije dieren en hou ze tijdens het transport naar je boerderij apart van andere dieren. Het is aanbevolen om nieuwe aankomsten (en dieren die ziek worden) in quarantaine te houden, vooral als je niet kunt beschikken over recente en betrouwbare gezondheidscertificaten. Je lokale overheid of veearts kan je specifiek informeren over ziektes bij jou in de buurt.
    • Ziekte kan zich verspreiden via apparatuur die tussen boerderijen wordt gedeeld. Probeer bevestigd te krijgen waar apparatuur is gebruikt en of de dieren daar gezond waren. [13]
    • Ziekte dragende teken zijn een groot probleem voor veestapels. [14] Kijk de dieren regelmatig na op teken en hou het terrein rond de stallen vrij van struikgewas.
  3. Koeien en ander vee voeren kan ingewikkeld zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten veevoer en voederplanten, die allemaal verschillende hoeveelheden energie, proteïne, ruwvoer en voedingsstoffen opleveren. Een veearts of een ervaren boer kan je helpen met het voer dat je voorhanden moet hebben.
    • Zoutblokken en/of minerale supplementen zijn een belangrijk onderdeel van het dieet van je dieren.
    • Beschimmeld voer of voer dat in dezelfde ruimte als pesticides en andere verontreinigende stoffen wordt bewaard kan gevaarlijke gifstoffen naar de melk overbrengen. [15]
    • Melkvee stelt in vergelijking tot vleesvee hoge eisen aan voeding. Ondeugdelijke voeding kan tot lagere melkproductie of –kwaliteit leiden.
  4. Melk producerende dieren moeten over het algemeen twee tot drie keer per dag worden gemolken. Zet het dier op een schone plek. Was en droog je handen en ook de uier voordat je gaat melken. [16]
    • Als je nog nooit een dier hebt gemolken: leer dan eerst hoe je een koe of geit moet melken.
  5. Je moet regelmatig met je vrouwelijke dieren fokken om ze zo vaak mogelijk melk te laten geven. De cyclus van fokken, kalveren en het spenen van kalveren heeft gevolgen voor de voedingsbehoefte, gezondheid en natuurlijk de melkproductie van het dier.
    • In tegenstelling tot boerderijen die vee voor de vleesproductie fokken, zul jij het hele jaar door kalveren om de melkproductie aan de gang te houden. Goed bijhouden waar elk dier is in de cyclus is cruciaal voor je, zodat je kunt plannen dat je inkomen zo regelmatig mogelijk blijft.
  6. Of je moet verkopen, slachten of een dier gewoon moet aanhouden is één van de moeilijkste beslissingen voor een melkveeboer. Door af te romen kun je dieren met een lage productie vervangen door een dieren van hogere kwaliteit, en de genetische kwaliteit van je kudde verhogen. Beide factoren zijn belangrijk, maar werken zonder plan kan leiden tot hoge kosten voor het vervangen van dieren. [17] Hou hier rekening mee in je bedrijfsplan en neem de kosten/baten van het produceren van elk mannelijk en vrouwelijk kalf ook op.
    Advertentie

Tips

  • De gezondheid van de kudde is heel belangrijk voor het werken met melkvee. Melkkoeien worden makkelijk ziek en zijn vatbaarder voor letsel aan hun poten en uiers dan vleeskoeien, en ze zijn ook vatbaar voor melkkoorts en ketose na het kalven. Om een gezonde melkveestapel te hebben, moet je strikte gezondheidsregels aanhouden.
  • Zorg ervoor dat je weet hoe je je dieren als je ze melkt zo comfortabel mogelijk kunt houden.
  • Laat je kalveren tenminste een maand drinken bij de moeder om ze sterk te maken.
  • Mest van melkvee stinkt. Laat het zich niet opstapelen in de stallen. Zorg voor een systeem waarbij de mest makkelijk uit de stallen naar gierputten kan worden verplaatst om de geur van de ammoniak uit de urine en ontlasting te minimaliseren.
  • De winter kan zwaar zijn voor vee. Ze moeten in een goed beschutte stal staan, beschermd tegen de wind en het weer.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Begin hier niet aan als je denkt dat je dit wel eventjes doet. Je zult het elke dag van zonsopgang tot na zonsondergang erg druk hebben met het melken van je koeien, het omgaan met overheidsregeltjes tot het repareren van apparatuur. Het helpt om betrouwbare knechten te hebben, maar je moet leiding aan ze geven om de boerderij goed te laten lopen.
  • Een melkveebedrijf beginnen kost veel geld. Teveel schulden aangaan kan heel risicovol zijn als je geen tweede baan hebt om op terug te vallen, omdat een verandering in de graan- of melkprijs je faillissement kan inhouden. Als je de financiën nog niet rond hebt, kun je beter vleesvee gaan houden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 7.142 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie