PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een enquête is een manier waarop je, met de antwoorden van respondenten op een serie vragen, data verzamelt. [1] Het maken van een enquête kost tijd en energie. Door het echter stap voor stap te doen, kun je op een effectieve manier data verzamelen om jouw specifieke onderzoeksvraag te beantwoorden.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Het ontwikkelen van je enquête

PDF download Pdf downloaden
  1. Wat voor soort informatie wil je verzamelen met je enquête? Wat is je belangrijkste doelstelling? Is een enquête de beste manier om deze informatie te verzamelen?
    • Bedenk een onderzoeksvraag. [2] Dit kan één vraag zijn of meerdere, maar hierop moet de focus liggen van je enquête.
    • Bedenk een of meerdere hypotheses die je wilt testen. De vragen in je enquête moeten erop gericht zijn om deze hypotheses systematisch te testen.
  2. Afhankelijk van de informatie die je wilt verzamelen, zijn er een aantal soorten vragen die je in je vragenlijst kunt stellen, elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hier zijn de soorten vragen die het meest gebruikt worden in een enquête: [3]
    • Dichotome vragen: dit is meestal een ja/nee vraag, maar het kan ook een ‘mee eens/mee oneens’ vraag zijn. Dit is de snelste en simpelste vraag om te analyseren, maar het is niet een heel gevoelige maatstaf.
    • Open vragen: dit soort vragen laat de respondent in zijn eigen woorden antwoorden. Het kan handig zijn om inzicht te krijgen in de gevoelens van de respondent, maar het kan een uitdaging vormen wanneer je de data moet analyseren. Het wordt aangeraden om open vragen te gebruiken wanneer je wilt weten waarom iets zo is. [4]
    • Multiple-choice vragen: deze vragen bestaan uit drie of meer elkaar uitsluitende categorieën waarbij er één of meerdere antwoorden kan worden gegeven. [5] Met multiple-choice is de analyse van de resultaten makkelijk, maar dit geeft de respondent misschien niet het antwoord/categorie die hij zoekt.
    • Volgorde vragen: hiermee vraag je de respondent om antwoorden in een bepaalde volgorde te zetten. Je kunt je respondenten bijvoorbeeld vragen om vijf items naar belangrijkheid in te delen. Met dit soort vragen laat je de respondent onderscheid maken tussen de antwoorden, maar stel je niet de vraag waarom de respondent dat doet. [6]
    • Schaal vragen: met dit soort vragen laat je de respondent antwoord geven op een bepaalde schaal. Je kunt een schaal geven dat een gelijk aantal positieve en negatieve keuzes heeft, bijvoorbeeld van ‘sterk mee eens’ tot ‘sterk mee oneens’. [7] Deze vragen zijn erg flexibel, maar beantwoorden ook niet de vraag ‘waarom’. [8]
  3. De vragen die je voor je enquête maakt moeten helder, bondig en direct zijn. [9] Dit zorgt ervoor dat je de best mogelijke antwoorden van je respondenten krijgt.
    • Stel beknopte en simpele vragen. Je moet geen ingewikkelde woorden of technisch jargon gebruiken, aangezien dat je respondenten alleen maar in de war brengt en tot onjuiste antwoorden leidt. [10]
    • Stel slechts één vraag tegelijkertijd. [11] Dit helpt om verwarring te voorkomen.
    • Wees voorzichtig met persoonlijke of ‘gevoelige’ informatie. [12] Dit kan iets simpels zijn als leeftijd of gewicht, of iets ingewikkelds zoals de geschiedenis van iemands seksuele activiteiten.
      • Als je dit soort vragen stelt, moet je meestal de enquête anoniem maken of de demografische data die je verzamelt coderen.
    • Besluit of je een antwoord zoals ‘Ik weet het niet’ of ‘Niet van toepassing’ wilt invoegen. Hoewel dit je respondenten een optie geeft om bepaalde vragen niet te beantwoorden, kunnen ze ook tot missende data leiden, wat een probleem geeft bij het analyseren van de data.
    • Zet de meest belangrijke vragen aan het begin van je enquête. [13] Dit helpt je om belangrijke data te verzamelen wanneer je denkt dat je respondenten afgeleid kunnen raken aan het eind van de enquête.
  4. Houd je enquête zo kort mogelijk. Een kortere enquête zorgt waarschijnlijk voor meer respons, dus zorg dat je het zo beknopt mogelijk houdt terwijl je de benodigde informatie probeert te verzamelen. [14] Als je een enquête kunt maken die uit maar 5 vragen bestaat, doe dat.
    • Stel enkel vragen die direct waarde toevoegen aan je onderzoeksvraag. [15] Een enquête is geen manier om zomaar wat informatie te verzamelen over je respondenten.
    • Stel geen overbodige vragen. Dit frustreert je respondenten alleen maar.
  5. Is er een bepaalde groep mensen die je wilt bereiken met je enquête? Zo ja, dan is het beter om dit te bepalen voordat je je enquête verspreidt. [16]
    • Bedenk of je met je enquête informatie wilt verzamelen van zowel mannen als vrouwen. Sommige onderzoeken zijn slechts op één geslacht gericht.
    • Bepaal of je met je enquête informatie wilt verzamelen van zowel kinderen als volwassenen. Veel onderzoeken richten zich op bepaalde leeftijdscategorieën voor wie de vragen van toepassing zijn.
      • Overweeg om verschillende leeftijdscategorieën in je doelgroep op te nemen. Je kunt bijvoorbeeld jong volwassen van 18-29 jaar nemen, volwassenen van 30-54 jaar en ouderen van 55+. Door meer leeftijdscategorieën te geven krijg je meer respondenten dan wanneer je je beperkt tot één specifieke leeftijdscategorie.
    • Bedenk wat iemand nog meer geschikt maakt voor je enquête. Moeten ze kunnen autorijden? Moeten ze een zorgverzekering hebben? Moeten ze een kind onder de 3 jaar hebben? Zorg dat je dit duidelijk hebt voor jezelf voordat je je enquête uitdeelt.
  6. Bepaal hoe je de privacy van respondenten beschermt voordat je je enquête samenstelt. Dit is een erg belangrijk onderdeel van veel onderzoeksprojecten.
    • Overweeg een anonieme enquête. Vraag bijvoorbeeld niet naar namen in je enquête. Dit is een manier om privacy te waarborgen, hoewel het vaak mogelijk is om achter de identiteit van een respondent te komen door middel van andere demografische informatie (zoals leeftijd, uiterlijke kenmerken of postcode).
    • Overweeg om de identiteit van je respondenten te wissen. Geef elke enquête (en dus elke respondent) een uniek nummer of woord en gebruik alleen dat om naar ze te verwijzen. Wis alle persoonlijke informatie die gebruikt kan worden om achter iemands identiteit te komen.
    • Vergeet niet dat je niet veel demografische informatie nodig hebt om achter iemands identiteit te komen. Mensen zijn voorzichtig met het geven van deze informatie, dus je kunt meer respondenten krijgen door minder demografische vragen te stellen (als dat mogelijk is bij jouw enquête).
    • Zorg dat je alle identificatiegegevens wist nadat je onderzoek is afgerond. [17]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het schrijven van je enquête

PDF download Pdf downloaden
  1. Je introductie moet uitleggen wie je bent en wat je referenties zijn. Je moet duidelijk maken of je zelfstandig werkt of deel uitmaakt van een team. Vermeld de naam van de academische institutie of het bedrijf waarvoor je de data verzamelt. Hier zijn wat voorbeelden:
    • Mijn naam is Jacob Smit en ik ben een van de makers van deze enquête. Ik werk voor de afdeling Psychologie van de Universiteit van Leiden, waar ik me richt op de cognitieve ontwikkeling van kinderen.
    • Ik ben Kelly Smit, een derdejaars bachelorstudent aan de Universiteit van Amsterdam. Deze enquête is onderdeel van mijn laatste tentamen voor Statistiek.
    • Mijn naam is Stefan de Jong en ik ben een marketinganalist voor MarCommit. Ik houd me al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van enquêtes om het drugsgebruik in Amsterdam te onderzoeken.
  2. [18] Weinig mensen zullen een enquête invullen als ze niet weten wat het doel ervan is. Het is niet nodig om een lange uitleg te geven; een paar beknopte zinnen zijn in plaats daarvan genoeg. Hier zijn wat voorbeelden:
    • Ik verzamel data over de attitude ten opzichte van wapenbeleid. Deze informatie verzamel ik ten behoeve van mijn vak Antropologie aan de Universiteit van Utrecht.
    • Deze enquête bevat 15 vragen over je eet- en bewegingspatroon. Hiermee proberen we een correlatie te bepalen tussen een gezond eetpatroon, beweging en kanker bij volwassen.
    • Deze enquête vraagt je naar je recente ervaringen met internationale vliegreizen. Er zijn drie gedeeltes met vragen over je recente reizen en je gevoelens over deze reizen, en je toekomstige reisplannen. Hiermee proberen we te begrijpen hoe iemands gevoelens over vliegreizen hun toekomstige plannen beïnvloeden.
  3. Verzamel je deze data voor een lesproject of voor een publicatie? Wordt deze informatie gebruikt voor marktonderzoek? Afhankelijk van wat je wilt doen met de data die je met je enquête verzamelt, zijn er verschillende vereisten waar je rekening mee moet houden voordat je je enquête uitdeelt.
    • Let op dat als je informatie verzamelt voor een universiteit of voor een publicatie, je misschien toestemming moet vragen aan de examencommissie voordat je begint. De meeste universiteiten hebben een toegewijde examencommissie, waarvan je de contactgegevens op de website van de universiteit vindt.
    • Vergeet niet dat transparantie het beste is. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over wat er met de data gebeurt die je verzamelt.
    • Voeg indien nodig een formulier voor geïnformeerde toestemming toe. Let op dat je geheimhouding niet kunt garanderen, maar je kunt wel zeggen dat je er alles aan doet om hun informatie te beschermen. [19]
  4. Voordat iemand je enquête gaat invullen, kan het handig zijn om te weten of het invullen van je enquête 10 minuten duurt of 2 uur. Het geven van deze informatie aan het begin van je enquête leidt waarschijnlijk tot meer volledig ingevulde enquêtes.
    • Neem de tijd op wanneer je zelf de enquête invult. Bedenk dan dat sommige mensen meer tijd nodig hebben dan jij, en andere mensen minder tijd.
    • Geef een tijdspanne in plaats van een specifieke tijd. Het is bijvoorbeeld beter om te zeggen dat het invullen van een enquête tussen de 15 en 30 minuten duurt, in plaats van te zeggen dat het 15 minuten duurt en dat sommige respondenten halverwege afhaken.
    • Gebruikt dit als reden om je onderzoek beknopt te houden! Het is veel fijner om mensen te vragen om een enquête van 20 minuten in te vullen dan eentje van 3 uur.
  5. Een motief kan bestaan uit een beloning die je geeft aan het eind van de enquête. Een motief kan van alles zijn: een geldprijs, een cadeaubon, snoep etc. Er hangen zowel voor- als nadelen aan het geven van motieven.
    • Een beloning kan de verkeerde soort respondent aantrekken. Je wilt geen antwoorden verzamelen van mensen die je enquête afraffelen zodat ze de beloning aan het einde kunnen krijgen. Dit is het gevaar van het aanbieden van een motief. [20]
    • Motieven kunnen mensen aanmoedigen om te reageren op je enquête die zonder beloning anders niet hadden gereageerd. Dit is een situatie waarbij een motief je kan helpen om het gewenst aantal respondenten te krijgen. [21]
    • Kijk naar de strategie die door SurveyMonkey wordt gebruikt. In plaats van dat ze respondenten direct betalen om een enquête in te vullen, geven ze 50 cent aan een goed doel naar keuze. Ze denken dat dit het risico verkleint dat een respondent een enquête invult uit pure zelfinteresse. [22]
    • Overweeg om elke respondent mee te laten doen aan een loting als ze de enquête invullen. Je kunt een cadeaubon van 25 euro voor een restaurant geven, een nieuwe iPod of een filmkaartje. Hierdoor wordt het minder verleidelijk om de enquête in te vullen puur voor het geld, maar biedt het nog steeds de kans op een leuke beloning.
  6. [23] Omdat je wilt dat mensen vertrouwen in je hebben als dataverzamelaar, moet je enquête er professioneel uitzien.
    • Controleer je enquête altijd. Controleer op fouten in spelling, grammatica en leestekens.
    • Geef een titel. Zo begrijpen je respondenten de focus van het onderzoek het snelst.
    • Bedank je respondenten. Bedank ze voor hun tijd en de moeite die ze hebben gedaan om je enquête in te vullen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Het uitdelen van je enquête

PDF download Pdf downloaden
  1. Vraag een aantal mensen die je kent om je enquête in te vullen (hun antwoorden worden niet meegenomen in de resultaten) en wees bereid om je enquête aan te passen indien nodig. [24] Zoek 5-10 mensen om je pilotstudie mee uit te voeren. [25] Vraag om hun feedback op je enquête door ze de volgende vragen te stellen:
    • Was de enquête makkelijk te begrijpen? Waren er vragen die je in verwarring brachten?
    • Was de enquête makkelijk toegankelijk? (Vooral belangrijk als je enquête online staat).
    • Vind je dat de enquête je tijd waard was?
    • Voelde je je op je gemak bij het antwoorden van de vragen?
    • Zijn er eventuele verbeteringen die jij voorstelt voor de enquête?
  2. Bepaal wat de beste manier is waarop je je enquête kunt verspreiden. [26] Er zijn een aantal gebruikelijke manieren om enquêtes uit te delen: [27]
    • Gebruik een website, zoals nl.surveymonkey.com. Met deze website kun je je eigen enquête samenstellen aan de hand van hun enquêtebouwer en heb je extra opties, zoals het kopen van een doelgroep en het gebruiken van hun analytici om je data te analyseren. [28]
    • Gebruik de post. Als je je onderzoek per post opstuurt, zorg dan dat je een gefrankeerde envelop toevoegt zodat de respondent makkelijk zijn antwoorden kan opsturen. Zorg dat je enquête in een standaard zakelijke envelop past.
    • Voer face-to-face interviews uit. Dit kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat je je doelgroep bereikt en om te voorkomen dat je missende data hebt in je enquêtes, aangezien het moeilijker is voor een respondent om een vraag niet te beantwoorden wanneer je het ze direct vraagt.
    • Gebruik de telefoon. Hoewel dit minder tijd kost om je data te verzamelen, kan het ook moeilijk zijn om mensen te krijgen die antwoord willen geven op telefonische enquêtes.
  3. Vraag je respondenten om de enquête ingevuld te hebben en naar je op te sturen voor een bepaalde datum om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om de resultaten te analyseren.
    • Geef een redelijke deadline. Het moet meer dan genoeg zijn om je respondenten 2 weken te geven om te antwoorden. Langer dan dat en je riskeert dat respondenten je enquête vergeten.
    • Geef ze een reminder. Een week voor de deadline is een goed moment om een aardige reminder te geven om de enquête in te vullen en op te sturen. Voeg de enquête opnieuw toe voor het geval je respondent hem kwijt is. [29]
    Advertentie
  1. http://cahnrs.wsu.edu/fs/wp-content/uploads/sites/4/2015/09/A-Step-By-Step-Guide-to-Developing-Effective-Questionnaires.pdf
  2. http://cahnrs.wsu.edu/fs/wp-content/uploads/sites/4/2015/09/A-Step-By-Step-Guide-to-Developing-Effective-Questionnaires.pdf
  3. http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Soc_survey.shtml
  4. http://www.monash.edu.au/lls/hdr/design/2.4.3.html
  5. http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Soc_survey.shtml
  6. http://www.fao.org/docrep/W3241E/w3241e05.htm
  7. http://www.fao.org/docrep/W3241E/w3241e05.htm
  8. http://cahnrs.wsu.edu/fs/wp-content/uploads/sites/4/2015/09/A-Step-By-Step-Guide-to-Developing-Effective-Questionnaires.pdf
  9. http://managementhelp.org/businessresearch/questionaires.htm
  10. http://managementhelp.org/businessresearch/questionaires.htm
  11. https://www.surveymonkey.com/mp/survey-rewards/
  12. https://www.surveymonkey.com/mp/survey-rewards/
  13. https://www.surveymonkey.com/mp/survey-rewards/
  14. http://cahnrs.wsu.edu/fs/wp-content/uploads/sites/4/2015/09/A-Step-By-Step-Guide-to-Developing-Effective-Questionnaires.pdf
  15. http://www.fao.org/docrep/W3241E/w3241e05.htm
  16. http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Soc_survey.shtml
  17. http://www.ideafit.com/fitness-library/how-to-develop-a-questionnaire
  18. http://cahnrs.wsu.edu/fs/wp-content/uploads/sites/4/2015/09/A-Step-By-Step-Guide-to-Developing-Effective-Questionnaires.pdf
  19. https://www.surveymonkey.com/mp/take-a-tour/?ut_source=header
  20. http://www.monash.edu.au/lls/hdr/design/2.4.3.html

Over dit artikel

Deze pagina is 3.538 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie